Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2014-05-23 05:26

EIA:s revision: USA:s skifferolja helt slut 2018

Skifferoljebubblan i USA är över. Med EIA:s revision av oljeresurserna i Kaliforniens Montereyformation sänktes den utvinningsbara skifferoljan i USA med 60%, och om EIA:s årliga produktionsprognos ska gälla är skifferoljan helt slut redan år 2018. I själva verket måste EIA nu kraftigt revidera ner sina prognoser över USA:s framtida oljeproduktion.


2009 års uppskattning av USA:s skifferoljeresurser låg på 23.9 miljarder fat olja (EIA, PDF)

USA:s skifferoljeresurser, 2009 års och 2014 års uppskattningar
Källa: EIA
"[t]he INTEK shale report’s assessment of technically recoverable shale oil resources, which amount to 23.9 billion barrels in the onshore Lower 48 States. The largest shale oil formation is the Monterey/Santos play in southern California, which is estimated to hold 15.4 billion barrels or 64 percent of the total shale oil resources shown in Table 1. The Monterey shale play is the primary source rock for the conventional oil reservoirs found in the Santa Maria and San Joaquin Basins in southern California. The next largest shale oil plays are the Bakken and Eagle Ford, which are assessed to hold approximately 3.6 billion barrels and 3.4 billion barrels of oil, respectively."

Av dessa låg 15 miljarder fat i Kaliforniens Monterey-formation, en resurs som i stort sett inte utvunnits alls. Det har nu visat sig att man endast kan utvinna 600 miljoner fat ur Monterey, och EIA har alltså reviderat ner reserverna.

I ett slag sänktes USA:s skifferoljereserver med 60%EIA kommer nu tvingas revidera produktionsprognoserna, och det rejält.
USA:s skifferoljeproduktion 1970 - 2040.
Källa: EIA

Tidigare prognos låg på en nationell peak om 4.8 miljoner fat råolja om dagen från skifferolja år 2021, och därefter fallande (EIA). Det motsvarar 1.75 miljarder fat olja per år. Med EIA:s produktionsprognoser skulle 2009 års skifferoljeresurser ta slut år 2027, så produktionsprognosen fram till 2040 förutsatte att man skulle upptäcka nästa lika mycket oljeskiffer till, som det man redan hittat, trots att hela USA redan är kartlagt geologiskt. För EIA:s produktionsprognos fram till 2040 saknas det nästan 20 miljarder fat skifferolja.

Om vi bortser från att man ska upptäcka skifferolja man ännu inte hittat, så kommer den nya resursuppskattningen innebära att skifferoljan tar slut helt redan 2018, detta om liggande produktionsprognos gäller. Om produktionen istället stoppar upp på 2013 års nivå, så tar skifferoljan helt slut år 2020.

EIA:s officiella oreviderade prognos
över USA:s oljeförsörjning. Det mörkaste
fältet är importen. Detta är med 15 miljarder
fat  utvinningsbar skifferolja i Monterey.
Detta är teoretiska beräkningar, men utan att Monterey hade sina rena fantasisiffror, levererade av en oljeindustri med finansieringsbehov, så håller inte gällande produktionsprognoser. Eagle Ford och Bakken kommer toppa sin produktion inom några år och det kommer inte finnas någon ersättare att tala om. De skatteintäkter och jobb som delstaten Kalifornien räknat med kommer också utebli.

Vi får se när svensk okritiskt skifferoljehypande media plockar upp detta. Brittiska The Guardian har åtminstone gjort det, där Dr Nafeez Mossadeq Ahmed (som för övrigt höll en föreläsning på TEDx Hornstull 2012 när jag var där) uppmärksammar nedrevideringen. Problemet för svensk media och den svenska överoptimistiska finansbranschen är att de satsat 100% på en berättelse (eng narrative) om USA:s oljemirakel och energioberoende, trots att inte ens EIA:s tidigare prognoser talat om att USA ska slippa importera olja.

Dags att krypa till korset och erkänna att berättelsen var skönlitterär?

How do you like them apples?
Månadschart Occidental Petroleum

Amerikanska Occidental Petroleum (NYSE:OXY), USA:s fjärde största oljebolag sett till antalet anställda, ska ha suttit på större delen av markavtalen för Montereyskiffern. Aktiekursen har inte reagerat än på att man tappat flera miljarder fat med fantasiolja, eller så trodde aldrig aktiemarknaden att oljan fanns. Den var ju mycket riktigt inte redovisat som reserver, utan resurser hos EIA och borde därmed inte ingått i aktiens värdering.
USA:s fjärde största oljebolags hemsida.

Dessvärre är Occidental Petroleums hemsida nere för tillfället, så vad de själva hävdar om Monterey kan jag inte kolla upp just nu.

Potentiellt blankningscase om marknaden upptäcker att blodet finns i vattnet, beroende på om man hävdat något om Monterey tidigare. Om inte annat kan Occidental tvingas göra massiva nedskrivningar av bokfört värde på markavtal, som kan ha redovisats som tillgångar för att inte belasta bolagets resultat. Med hemsidan nere kan jag dock inte titta på balansräkningen etc. Lämnas som en övning åt läsaren.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

15 kommentarer:

 1. Hur ser prognoserna ut för skiffergasen numera? Jag hade ett tag en föreställning om att skifferoljan och skiffergasen kunde ge oss lite tid att utveckla syntetbränsleproducerande kärnkraftverk mm, men nu ser läget riktigt allvarligt ut igen. Vår inkompetenta samhällselit har bäddat för rejäla globala katastrofer, förefaller det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade undergångskänsla tidigare i veckan trots lite mer hoppfulla energiperspektiv, men nu är tydligtvis allt på väg ner i källaren. Svårartad energibrist, klimatförändringar, låglönelandskonkurrens, robotisering, fattiglappsinvasion, en gigantisk bostadsbubbla, antibiotikaresistens. Läget kunde inte vara mycket sämre.

   Radera
  2. Jodå, det kunde ha varit måndag.

   Radera
  3. Jag tror du har rätt Kuckel, det ser inte bra ut. Min farhåga är att den ekonomiska kräftgången kommer leda till konflikter av olika slag, såsom vi sett i Egypten, Ukraina osv. Man kommer att skylla på än det ena och än det andra, men ingen kommer att disktuera den underliggande orsaken: stagnerande/sjunkande utvinning av lagrad fossil energi. Den politiska krisen i Ukraina föregicks av en skuld- och finanskris.Det sägs att när den generation som upplevt krig dör ut, så ökar krigsrisken...

   Radera
  4. Hmmm.....Libyen har alltid varit om olja. Syrien-konflikten om gasledning från Saudi etc. Georgien om gasledning, Ukraina om gasledning, Krim om gasfält och hamn, Irak om olja, Kurdistan om olja etc etc. T.o.m konflikten mellan Japan-Kina om småöarna handlar delvis om energi-utvinning. För övrigt kan man säga att de flesta afrikanska konflikter/diktaturer och kolonialiseringar handlat om råvaror. Dagens skådade resning från folk i skilda länder handlar om korruptionen från de styrande och där råvaror i någon form utgör basen för denna korruption. Obama och hans gelikar är de som driver på de processer som de på ytan påstår sig vilja förhindra. Det är fråga om dubbelspel och har ofta eller alltid varit det.

   Radera
  5. Jo, lokala råvarukonflilkter har ju alltid funnits, men få diskuterar att utvinningen globalt stagnerat, och att detta är en grundorsak till konflikter på många håll. Det var ju kravaller i Grekland i samabnd med skuldkrisen osv. Jag tror vi kommer att se mer av sådana konflikter där man pekar på andra orsaker, men när den underliggande orsaken är att ekonomin inte tål höga energipriser.

   Radera
  6. @Mats. Håller med. Man bör även se globaliseringen som ett uttryck för denna stagnation. Våra en gång nationella stora företag tvingas pga "avtagande avkastning" expandera internationellt och bli s.k multinationella företag. Ju mer internationalisering ju mer politisk inblandning. Dvs våra folkvalda styrs mer och mer av företagens lobby-verksamhet. Tyvärr är våra politiker mycket dåliga beslutsfattare i flera avseenden. Kompetens och integritet saknas ofta. Mer och mer får vi likt USA s.k "Revolving doors" mellan politik och näringsliv. Korruptionen ökar ju mer man ser att stagnationen tilltar. Ingen politiker skulle våga sig att visa ett diagram över deras egna totala löner/förmåner sedan 40-talet för en jämförelse med deras största valunderlag(arbetarklassen). Man skulle tydligt se var och när våra folkvalda blev yrkespolitiker och när den extrema löneglidningen tog fart för politiker-skrået. Det ser likadant ut i hela västvärlden. Och det startade på allvar efter det att stagnationen inleddes på 70-talet. Vi lever nu i en extrem kreditekonomi för att hålla upp levnadsnivån. En nivå som krymper stadigt och som våra folkvalda(eliten av dem) tidigt insåg. En ny teknik/konsumtions-boom har dock tillfälligt hållit upp tillväxten. Men en tillväxt som ligger under nivåerna från 1950-60-talet.

   Radera
 2. Helt otroligt att tidigare siffror för Monteray/Santos-området nu kan nedrevideras med hela 96%. Det känns oseriöst. Dvs hypen måste ha bestått av den sedvanliga försäljnings-tekniken som Wall Street begagnar sig av. Orsaken till nedrevideringen sägs dock bero på att tidigare angivna reserver i princip inte går att utvinna pga tekniska orsaker. Oljan/gasen finns mao där men är för svår att få upp genom fracking. Därmed skulle man inte ha rätt att ange oljan som reserver enligt EIA. Ändå märkligt att EIA tillåtit publicerandet att Monteray´s reserver tidigare uppgått till 13,7 miljarder fat istället för nu gällande 600 miljoner fat(3 dgrs konsumtion i USA). Tydligen har en liten Virginia-baserad ingenjörsfirma ursprungligen legat bakom reservuppskattningen 2011. Utan noggrannare analyser av andra företag inkl EIA!

  Dags att "shorta junkbonds" för inblandade överbelånade borr-företag.


  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.latimes.com/business/la-fi-oil-20140521-story.html

   länk om Monteray-utvinningen

   Radera
  2. Fracking innebär behov av oerhört mycket vatten. Vattenbristen i Californien är mycket stor där jordbruket är den enskilt största förbrukaren(konstbevattning).

   Radera
 3. theguardian länken trasig
  http://www.theguardian.com/environment/earth-insight/2014/may/22/two-thirds-write-down-us-shale-oil-gas-explodes-fracking-myth

  SvaraRadera
 4. USAs ekonomi är på väg upp ur den kris som den befunnit sig i.
  Skifferoljan/gasen har varit delaktig i denna uppgång. Väldigt lägligt.
  Nu är behovet av förtroendeskapande åtgärder kanske mindre.

  På 80 talet gjordes en ordentlig undersökning om våra värmepumpsresurser. De var oändliga nära nog.
  Det behövdes när oljan skulle bort-men pappret räckte.

  SvaraRadera
 5. Åtminstone en svensk nyhetsbyrå uppmärksammade nedrevideringen för några dagar sedan:

  FinWire: EIA sänker sin bedömning för skifferoljereserver i Kalifornien med 96%
  Skickad: 2014-05-21 13:04:59

  Amerikanska Energy Information Administration (EIA) har sänkt sin prognos rejält över utvinningsbara reserver av skifferolja under Monterey i Kalifornien. Skiffertillgångarna har beskrivits som en svart guldgruva av olja, men EIA sänker nu sin uppskattning med hela 96 procent, enligt LA Times.

  SvaraRadera
 6. Alltid lika svårt att förutspå framtiden. På ren magkänsla förutspår jag som god kolsupare att alla kolväten som EIA förutspått kommer att genom nya framsteg bärgas ur marken och eldas upp.

  SvaraRadera