Cornucopia?

Aktuellt

Löfven: Skärp er "tillsammans för Sverige"

Statsministern höll i en oklipp tagning ett tal till nationen i kväll. Beskedet till svenska folket var att vi ska skärpa oss "tillsamm...

2014-05-08 19:19

Anekdotpolitiken

I helgens partiledardebatt visade sig (s)ocialisten Stefan Löfvén nästan uteslutande endast ha sk anekdotisk argumentation. Den politiska debatten har alltså reducerats till Aftonbladetnivå, där man ska hitta något exempel och skylla detta på motståndaren.


Anekdotpolitiken är en snuttifiering av verkligheten och är irrelevant - det kommer alltid finnas exempel på folk som är missnöjda eller behandlats fel.

Tar man till anekdoter i en partiledardebatt visar man i själva verket att man saknar argumentation och vet om det. Man kan inte hänvisa till statistik om missförhållanden, då dessa visar att det inte råder några missförhållanden, utan måste istället vända alla stenar för att hitta någon som inte är nöjd med sitt liv.

Den politiker som först tar till anekdoten som argumentation förlorar.

Kan ni se en debatt med enbart anekdoter framför er? Mycket möjligt att vi kommer dit till slut. "Titta på Bengt, 53, som ...", "men då vill jag att ni ser på Lisa, 44, som ...", "ni har fel, Tomas, 37, har minsann ...".

Sedan kommer förstås Aftonbladet själva få problem när socialisterna tar över makten. De kan inte längre ägna sig åt anekdotjournalistisk, då den i så fall blir ett angrepp på sittande regim. Istället kommer man hålla tyst om alla som fortsätter falla mellan stolar eller ha otur under den framtida socialistregimen.

För ibland är det faktiskt otur, eller för den delen inkompetens. Det är inte alliansregimens fel om en läkare missar en tumör, det är faktiskt läkaren som gjort fel, inte Fredrik Reinfeldt. Speciellt som sjukvården inte ens är en fråga för riksdagen och regeringen, utan för landstingen. Folk kommer fortsätta ha otur och inkompetens kommer fortsätta finnas även när socialisterna tar över.

Men under tiden drömmer de socialistiska väljarna att otur kommer försvinna och att inkompetent personal plötsligt kommer bli kompetent. För det har Stefan Löfvén lovat.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. Nu överskattar du intelligensen hos väljarna. Fårket tar hellre en aldrig så dålig och påhittad anekdot som statistik de inte förstår.

  SvaraRadera
 2. Tyvärr helt sant. Jag skulle gå ännu längre och säga att det i medierna, i synnerhet de tryckta, har det blivit omodernt, och ses som kallt att relatera till fenomen i procent. Inte bara i AB, mer och mer av denna nya journalistik syns i SvD till exempel. Man söker alltid människan bakom nyheten.Det ska personifieras och göras mänskligt till varje pris. Ingen lyssnar längre på budskap av typen "idag är 95% av patienterna nöjda efter vårdinsantsen, mot 85% för 20 år sedan". OBS påhittat exempel!
  Istället studsar det bara tillbaka, "men se på Sören, som doktorn glömde kvar sin mobiltelefon i njuren på. Underbemanning!!".
  Vi har ju haft vårdkris i 40-50 år nu, den skulle aldrig gå att upprätthålla utan att avfaktorisera rapporteringen.
  På samma vis kan man alltid angripa en reform. Det är nästan omöjligt att genomföra en genomgripande reform av någonting utan att en enda person drabbas negativt. Om tusen personer arbetstränas och en av dem till följd av det blir sjukare, kan man ge sig fan på att det är han eller hon man kommer att få se i TV eller i tidningen, även om tillvaron förbättrades radikalt för de flesta övriga.

  SvaraRadera
 3. Statistik är ett farligt ämne. Med statistik bevisas allt för ofta att något inte kan gå fel. Ofta tas tex de intressanta svansarna bort med motivering att de är så sällsynta händelser.

  Lögn, förbannad lögn och statistik.

  Statistiken över ministrarnas sjukavdrag eller den ej obligatoriska redovisningen av aktiehandel är givetvis anekdotisk men betyder troligen mer än peak oil för valet.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 4. Nuo ooo ooo ooo n, det var 89 000 000 000 otur det.

  SvaraRadera
 5. Nu hade du lite otur om du tror att det är en socialistisk paradgren..
  Missade du valdebatten 2006 och alla anekdoter om gamla par i skärgården som inte kunde bor kvar pga av den hiskliga fastighetsskatten. Problemet var bara att redan innan dess fanns en maxgräns för fastighetsskatt map tomtens bidrag (tror det var 2kr/kvm) och dessutom begränsningar för folk med lägre inkomster.
  "Fårket" gick tydligen på det ändå och röstade på KD.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var någonstans har Cornu skrivit att det är en "socialistisk paradgren"? Det ironiska i det du skriver är att du sen också använder anekdoter för att bevisa din tes :D

   I övrigt så håller jag med, jag insåg redan för ett par val sedan att allt hopp är ute för våra politiker... I deras retorik (oavsett parti (min uppfatting)) så handlar det inte längre om vem som är bäst, utan vem som minst dålig.

   Det är synd att vi tappat all patriotism och alla framtidsmål i politiken.

   Radera
  2. "Det är synd att vi tappat all patriotism och alla framtidsmål i politiken." "Från de seriösa partierna" skulle ju såklart varit med i den meningen.

   Radera
 6. ''Får jag berätta om Hibo'' är en skön klassiker levererad av Jan ''runka upp stridskukarna'' Björklund :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar Björklund jag tycker om hans sätt att leverera i debatter man begriper vad han vill, Men Hibo, herregud jag höll på att garva röven av mig när den kläcktes.

   Radera
 7. De lever inte i verkligheten eftersom de (politikerna) inte har tid. De har ju såååå mycket att göra....när det gäller att klara av all administration som EU ställer krav på att de inte hinner jobba tillräckligt med den svenska realpolitiken. Det sägs att upp till 80% av deras vardag styrs av EU-beslut. Beslut som man som svensk sällan haft en aning om eller som bereds på ett adekvat sätt inom landet och inför media-granskning.

  Jag är också trött på visionslösa och reformsvaga lyxpolitiker som är jourhavande dygnet runt. De har skapat det själva. Inte vi väljare ivf. De har även skapat sina egna löner och förmåner, inte vi ivf.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man inte lever i verkligheten blir det ännu viktigare att försöka ge sken av det istället. Därav anekdoterna!

   Radera
 8. Även om det inte är alliansens fel eller annan politikers fel att en läkare missar tumör så är det ju politiker som detaljreglerar. När de konstruerar ett regelsystem där det inte lönar sig att utföra bra kvalitet. Skolan och Sjukvården är kanske de bästa exemplen men det finns flera. De som nyttjar tjänsterna kan omöjligt informera sig om kvaliteten. Då får nog politiker ändå ta på sig en del ansvar

  Politiker borde vara tillräckligt kompetenta för i vart fall konstruera system som skapar drivkrafter för att öka skicklighet och kvalitet.
  Politiker är ju fantastiskt duktiga på att hitta på åtgärder för att skapa drivkrafter så att folk skall söka alla möjliga jobb

  SvaraRadera
 9. Instämmer. MP är om möjligt värst på att fabulera.
  En variant på kampanjtemat är det journalistiska tricket att påstå att "kritiken ökar" när det bara är journalister och särskilt utvalda korrupta "forskare" och "experter" som står bakom mediestormen.
  Eller när "vetenskapsjournalister" går ut med att någonting är värre eller allvarligare än "vad man tidigare trott" utan att tala om vem som trott vad och på vilka grunder. Det handlar som vanligt om att skapa opinion och påverka politiska beslut grundat på myter.
  Tro får man göra i kyrkan -inte inom vetenskapen och politiken.

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Den journalistiska miljövänstern (70% av alla journalister) kommer att skylla allt på "marknaden" när det inte blir som dom tänkt sig

  SvaraRadera
 12. Ja, Lars, bara inte läkaren hittar en tumör för mycket.
  Den läkare och, antar jag, tandläkare ,som hittar minst är bäst.
  Var det inte på det viset?


  SvaraRadera
 13. Behöver du ett brådskande lån eller finansiell tjänst? Kontakt [email protected] / http://charitycorporation.gnbo.com.ng

  SvaraRadera