Aktuellt

Allt är inte en politisk handling

Allting här i livet är inte en politisk handling. Proffs kan faktiskt ha en personlig åsikt, som på inget sätt påverkar deras yrkesutövnin...

2014-04-17 08:30

Ukrainakrisen: Se över dina beredskapslager

Det är inte bara det svenska militära försvaret som lagts ner, utan vad kanske ännu värre är så har totalförsvaret, med det civila och speciellt det ekonomiska försvaret lagts ner. Sverige saknar alltså relevanta beredskapslager vid en internationell kris, och enligt ansvarsprincipen är det upp till dig själv att ansvara för ditt hushålls livsmedelsförsörjning.

Ukrainakrisen kan eskalera precis hur långt som helst, eller vara en föraning och ett upplevt frikort för Ryssland att uppföra sig hur som helst mot sina grannar. Förr eller senare måste någon säga ifrån på skarpen och vi kan få en eskalerande konflikt, i värsta fall hela vägen upp till ett kärnvapenkrig.

Men även långt innan dess kan hushållets nödförråd behövas. De ekonomiska sanktionerna mot Ryssland är än så länge mycket beskedliga, men kan tids nog komma att omfatta oljan. Kanske inte för att vi vägrar köpa den, utan för att Ryssland helt enkelt vägrar sälja under en period. Avbrutna oljeleveranser skulle slå stenhårt mot hela Europa, när världens näst största oljeexportör drar i bromsen även under en kortare period. Naturligtvis vore ett sådant ryskt agerande inte rationellt, men inget i denna kris är heller rationell.

En variant är att t ex NATO faktiskt sätter Ryssland i blockad på grund av något kommande massivt övertramp. Exempelvis går 40% av av rysk oljeexport via Östersjön och kan mycket enkelt sättas i blockad i Stora Bält och Öresund. Man kan också sätta rysk import via Östersjön i blockad, vilket kan mötas av ett ryskt exportstopp för olja.

Det finns i teorin ett beredskapslager för olja i Sverige, men den styrs över av IEA, och oljan ska lagras av raffinaderier och vissa oljedistributörer. Lagren innefattar dock även processolja, som bara går att komma åt om man stänger ner raffinaderierna, med långa uppstartstider som följd. Oljan ska också bara finnas vid vissa mättidpunkter, och kan i princip vara noll mellan dessa tidpunkter. 

Med fel timing kan oavsett en konfliktbaserad oljekris slå mycket hårt, t ex om den sker när det redan hårt pressade jordbruket ska göra sina dieselinköp för exempelvis skörden eller sådden.

Kom ihåg att vid störningar i leveranser i dagens just-in-time-samhälle kan maten i våra affärer vara slut inom 1 - 3 dagar.

Går vi hela vägen till blockader, krigshandlingar eller faktiskt krig i vårt närhet så är det för sent att i det läget agera för att bygga upp ett beredskapslager åt hushållet. Det bör ske i god tid. Vi kan helt glömma att man kommer försöka återupprätta det ekonomiska försvaret. Trots utvecklingen hos Ryssland får inte ens det militära försvaret några ökade anslag.
Preppad.nu har just nu rea
på det ultimata nödförrådet med
366 måltidsportioner.

En väg att snabbt bygga upp ett lager, som står sig i 25 år, är via frystorkad mat hos preppad.nu. Därtill ska man oavsett se över sin vattenberedskap. Ingen kan ha missat hur dricksvattenförsörjningen blir allt osäkrare i Sverige, med fler och fler avbrott i försörjningen av dricksvatten. Det senaste stora avbrottet var i Örebro, och det dröjde bara någon timme innan vattnet var slut i affärerna.

18 l JerryCan-filter
Preppad.nu har också vattenfilter, inklusive JerryCan-filtret, som kan hantera 18 liter åt gången, och renar tre liter vatten per minut. Filtret fungerar alltså utmärkt för ett familjehushåll.

Se även tidigare inlägg för test av den frystorkade maten och det enklare Sawyerfiltret. Den som har båt, husvagn/husbil eller ofta friluftssemestrar kan oavsett successivt konsumera upp nödförrådet på semestern.

Ingen annan än du själv kommer ordna beredskapsförråd åt ditt hushåll och den som förlitar sig på myndigheterna kommer snabbt bli hungrig när krisen kommer.

Denna artikel är sponsrad av preppad.nu.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

19 kommentarer:

 1. Vi, som regelbundet läser dina inlägg, kan ju inte skylla på att vi inte visste.
  Men hur når man ut till övrig befolkning?
  Dessutom har ju många hushåll troligen rätt ont om utrymme för att hantera ett någorlunda beredskapsförråd.

  Att vi bor på 4-5 ställen gör ju inte hanteringen lättare.
  Överflödsproblem får det nog klassas som...

  SvaraRadera
 2. Detta är ju helt realistiska funderingar...

  SvaraRadera
 3. Bra mat. Men för det ultimata förrådet hamnar styckepriset på 52 kr portionen och det tycker jag är lite för mycket. Jag kan betala 40 kr st men då hämtar jag maten själv. Marginalen är fortfarande mycket hög vid ett pris på 40 kr portionen.

  SvaraRadera
 4. De här befarade scenarierna är ju inte mer osannolika än något av världskrigen var några år innan de krigen bröt ut. Om Putin&gänget har bestämt sig för att storkrig i Europa kan ge honom fördelar i framtiden så är han kapabel att låta sina undersåtar betala priset för det. Att förbereda sig för det värsta men att hoppas på och arbeta för någonting bättre är sunt.

  Sen blir jag fundersam över butiken som sponsrar artikeln. Varför är de så ohyggligt dyra? Naturkompaniet säljer samma vedgasspis för 600. Sponsorn vill ha 1500. Amazon säljer Sawyerfilter för 22$. Frakt borträknade blir det tiodubbla priset hos preppad...
  Köper man groteska mängder blir iaf de frystorkade rätterna billigare än i friluftsbutikerna. Om man nu har 18000 spänn till övers. Med 25 års hållbarhet behöver man ju inte slänga maten.

  Men för den ekonomiske gourmanden finns det godare och billigare sätt att köpa hållbar mat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Billigaste jag hittar Sawer squeeze för (inkl frakt hos någon som levererar till sverige) är 47 dollar.
   Vad har Stor Ek för tips om billig hållbar mat? För en lat så är det ju rätt lockande att bränna 50kr/måltid som man kan lagra i 25 år som försäkring ifall SHTF.

   Radera
  2. Tror dig
   Vet du vad de tar för Sawyer?

   Radera
  3. Jag vet inte hur prissättningen ser ut idag men när preppad var nystartad så var samma mat från Mountain House billigare om man köpte det från tyska Conserva. http://shop.conserva.de/en/

   Radera
  4. @[Användarnamn]
   47$ är fortfarande väsentligt billigare än 1500 kr.

   Visst är det lätt för den late att köpa en sån där påse. Jag har själv använt dem på fotvandring. Den är mycket praktisk då den väger lite, är lätt att tillaga och ger lite disk. Men en påse är knappt mättande och inte heller jättegod. Jag var less efter en vecka. Det blir bättre om man kompletterar och kryddar det.

   Men för att få det billiga priset måste man köpa så mycket. Går man ner mot mer hanterliga Lilla förrådet med 31 portioner kostar maten 85 kr/p. Då kostar det som att köpa enstaka påsar i friluftsbutiken.

   Har man cashen så visst. 25års hållbarhet för en färdig och lätt måltid är ju bra. Men jag skulle säga att det här främst är en nisch för den som rör sig till fots och lever under enkla villkor. Det är därför jag har några påsar hemma idag. Billigare alternativ för hemmet kommer fram i kommentarsfältet.

   Radera
 5. Du skriver ganska mycket om prepping - varför skriver du inte om behovet för självskydd när [allvarlig händelse med efterföljande kollaps av samhället] sker?

  Kanske inte något man pratar högt om så länge man inte kan vara anonym då myndigheterna inte ser med blida ögon på någon som säger sig skaffa vapen för självskydd.

  Det finns ju annars ganska gott om möjligheter även i Sverige att skaffa utrustning.

  Jägarexamen, sportskytte, fältskytte, IPSC Rifle och Pistol.

  I längsta möjliga mån så ska man ju försöka vara försiktig med vilken information man gör publik om sitt preppande så att situationer där man behöver utnyttja sin rätt till självskydd minimeras men helt uteslutas går det nog inte.

  Eller är det bara av rädsla att förknippas med RWM-organisationer som gör att peppers i Sverige inte pratar om detta?

  SvaraRadera
 6. Här finns det ett alternativ till preppad.nu http://shop.conserva.de/en/

  SvaraRadera
 7. Preppads ultimata paket ligger på ca 10 öre per kalori.

  Ett bättre alternativ rent ekonomiskt sett vore väl att köpa proteinpulver, pasta och nån slags olja som håller länge.

  Proteinpulver kostar ca 1000:-/8kg => 3 öre/kalori
  Pasta kostar ungefär 10:-/kg => 0.2 öre/kalori

  Utöver detta behöver man mikronutrienter som går att köpa på tub (och som ingår i det tidigare nämnda), samt fettsyror.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Import av whisky för eget bruk kostar ca 5 öre/kalori, klart prisvärt, lång hållbarhet.

   Radera
  2. Inte här hos mig!!!!!

   Radera
 8. Pemmican har nämnts på siten bland kommentatorerna tidigare.
  Tycks ju vara väl utprovad.
  Kostnad per kalori vet jag dock ej.
  Utrymmes effektivt och hållbart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Krävs dock en del träning för att äta utan att spy järnet.

   Radera
 9. Jojo, vi ser ett Sverige i brand, när detta händer, eller så kanske vi samlas, tveksamt dock men svensken är ju en snällist med socisllibarala ärderingar, så han ger väl bort av sitt förråd till hungrande lgh-flerbarnsfamiljer...
  Ryssen ropar "bu" och sköter det här via proxy.

  SvaraRadera
 10. Jag skrev något liknande till MSB ang vår beredskap för något år sedan, fick till svar att dom inte tar hänsyn till "sådant tyckande"

  SvaraRadera
 11. Jag planerar att i händelse av livsmedelsbrist kombinerat med elavbrott leva på nötter, choklad, torkad frukt, proteinpulver, nudlar, couscous, bönkonserver, torkad svamp, havregrynsgröt, sojamjölk och hällbröd. Allt detta har lång hållbarhet i rumstemperatur och det som behöver tillagas blir klart snabbt vilket sparar bränsle. Dessutom kan det ätas allteftersom även utan kris (inflöde = utflöde ger konstant depå) så det blir inte gammalt även om det inte har 25 års hållbarhet. Skulle inte komma på idén att betala 85kr portionen för nått frystorkat när det går minst lika bra med riktig mat.

  SvaraRadera
 12. En bra svensk sida: http://www.overlevnadsbutiken.se/start.html

  SvaraRadera