Cornucopia?

Aktuellt

Jämför dig inte med andra - om du inte vill vara bitter - sätt upp dina egna mål och jämför med dig själva!

"If you compare yourself with others, you may become vain or bitter, for always there will be greater and lesser persons than yoursel...

2014-04-09 13:36

TV4 lägger ner lokal-TV:n

TV4 lägger ner sina lokala TV-nyheter och kommer framöver bara att rapportera om Stockholm. Redan i höstas lade man ner lokalnyheterna i Stockholm, eftersom kanalens riksnyheter främst handlade om just Stockholm, enligt devisen - sker det i Stockholm så är det riksnyheter.


I höstas hette det
"Den lokala bevakningen runt om i landet är fortsatt en viktig del av TV4, men Stockholm är redan väl bevakat av riksredaktionen. Lokal-tv i Stockholm ersätts därför av fler nyheter från övriga delar av landet"
Det höll alltså ett dryg halvår. Nu lägger man även ner lokala nyheter. Stockholmscentreringen fortsätter alltså i svenska media-Sverige, liksom mediakrisen generellt. TV4 är dock före kurvan här, eftersom man fortfarande går med vinst inom koncernen.

Totalt ska 140 tjänster försvinna på 21 orter, och vi önskar TV-journalister och TV-personal på dessa orter lycka till med att hitta nya jobb i branschen lokalt. Med äkta (m)oderat retorik kallas det hela förstås för en satsning ("satsa mer resurser på nyhetsbevakningen"), då satsning är det nya svarta. Trots allt ska 140 tjänster på 21 orter ersättas med 25 tjänster på nio orter, som fortfarande anses vara intressanta för stockholmare att se inslag från, dvs man satsar.

TV4 blev alltså, föga överraskande, ännu mer irrelevant, även för de som fortfarande ser på TV. Varför man nu skulle göra det?

En annan fråga är hur det ser ut med TV4:s sändningstillstånd? Det kanske inte längre är villkorat att man har lokala redaktioner, och om det är så, ser väl rimligtvis tillståndsgivande myndigheter till att ändra de kraven. Det fungerade ju exempelvis utmärkt med att införa reklam mitt i programmen, i strid med tillståndet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

24 kommentarer:

 1. Samtidigt har TV4 begåvat tittarna med en ny kanal. TV12. På TV 12 sänder man nu nästan 50 år gamla James Bond-rullar om kvällarna.

  Något för det Sovande Folket att somna gott till...

  SvaraRadera
 2. samtidigt är alla defacto tvingade till tv-licens om man så bara har en dator. spelar ingen roll om man är en familj med 4 plasma tv i alla rum eller en student med 16 tums bärbar skärm i en etta. Samma kostnad. med definitivt olika utnyttjandegrad.

  Varför finns ens radiotjänst kvar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm....
   SVT enda funktion idag är att ge avdankade politiker och andra (sk skattediare här) en reträttplats...
   Det kan man inte göra via skattsedeln, ty det blir alltför tydligt, utan via tv-licensen...

   Så har det varit allt sedan SVT bröt mot avtalet med staten den dag man började sända "Dallas"....
   Då kravet var att man skulle sända kvalitets-TV....
   Sedan dess finns det egentligen ingen anledning att betala TV-licensen....
   Men hur avstår man sådant idag då även en "padda" är licensskyldig i dagens socialmoderata Sverige?

   Radera
 3. Stockholmscentrering vad är det för språkbruk? Att kräva lokalredaktioner i hela landet är en form av socialism som är lite otidsenlig. Se det som att Stockholm blir befriat från resten av riket så känns det nog bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man behöver inte titta på TV4, så de får gärna göra som de vill.

   Radera
  2. Du tror inte att de övriga 7-8 miljoner svenskarna är intresserade av lokala nyheter?

   Radera
  3. Jag tror att du gillar att jobba åt kollobbyn om vi ska gå in på mina spekulativa vanföreställningar.

   Radera
 4. Vem bryr sig, det är ju ändå vi i Stockholm som bestämmer.

  SvaraRadera
 5. Det är Stockholmsområdet som växer!
  Något alla inte gillar.
  Ändå kallas utebliven satsning på byggande i vissa kommuner för osolidariskt.
  Solidaritet med vem? Folkviljan?
  ABC nytt i SVT brukar upprepa sig när Rapport kommer-samma inslag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är inte svenskarna uti landet som flyttar till Stockholm, nettoflödet till Stockholm från övriga landet är marginellt, "tillväxten" drivs helt av invandring. Även om såklart politikerna försöker förstöra så mycket det bara går för övriga Sverige, men så lätt ger vi inte oss.

   Radera
 6. Störst har störst attraktionskraft. Det är ett historiskt faktum och det är ekonomiskt viktigt även för helheten.Huvudstad ÄR huvudstad, MEN en huvudstad är ingenting utan alla de andra. Skapar vi motsättning och konfrontation dem emellan så blir vi alla förlorare.

  Varför kolla på TV4 över huvud taget? Det är svensk gammelmedia det också. Frälsningen heter internet och internet-tv. Där får man nyheter snabbt, initierat och precis så djupt man vill och orkar. Serier, dokumentärer, sport och även mer smala intressen kan man också finna där när och om man vill. Tror vi ser början till slutet på gammelmedia nu om de inte orkar hänga med bättre. Språkbarriären blir lägre och lägre så de kan inte gömma sig där längre. Lokal-TV är däremot en nisch som globala medier per definition aldrig kan ersätta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket gör det så fascinerande att de lägger ner lokalt. Likriktning är knappast räddningen för media, utan specialisering och unikt innehåll.

   Radera
  2. Precis. Till och med unika lokala bloggare är mer intressant än slätkammad gammelmedia.

   Radera
  3. Tja...
   Det gäller all svensk politik.
   Media, jordbruket, industrin....
   Varvsindustrin var vi störst, bäst och vackrast en gång...
   Men det krävde bidrag från staten, mer än vad de polska varven behövde...

   Inom jordbruket sysslar man med dåligt schackspel...
   Tror att man skyddar kungen med mycket bondeoffer...
   Bara de största skall få stöd...

   Samma inom media...

   Kanske för att vi har en tradition av bidragssystem...
   Liten får inga bidrag utan bara stor...
   Och den dag man inte är störst så får man inga bidrag och då är det slut...?

   Radera
 7. Det går mot en demokratisk katastrof när det gäller kvalitetsbevakning på lokal nivå, där är gammelmedia med i matchen, faktiskt. De halvt efterblivna mupparna i kommunhusen kommer löpa än mer amok när de får allt färre (om än halvdana) journalister som flåsar dem i nacken. Jag jobbar med nyhetsbevakning och ser mycket på lokalnyheter från hela landet. Säga vad man vill, men de gör åtminstone halvdana försök till att granska makten. Det börjar gå mot en avveckling av ens det. Herre gud. Det intressanta är att tidningar som Filter ökar sina upplagor. Jag förstår inte hur lönnfeta koncernchefer inte kan inse att folk vill ha MER och BÄTTRE bevakning och är beredda att betala för det.

  SvaraRadera
 8. Det är intressant hur saker går i vågor.
  När jag bodde hemma fanns det två lokala reklamtidningar (annonsblad) med visst lokalt redaktionellt innehåll. Sedan dödade Blocket radannonsmarknaden.
  Nu har Blocket stegvis hjöt annonskostnaderna och vips har det poppat upp (minst) två nya annonsblad kombinerat med återinförda radannonser i den lokala morgontidningen.

  På samma sätt har lokala tv-kanaler startat upp. Från början mest som en kort slinga som loopades dygnet runt. Jag är ingen frekvent tittare men de verkar expandera sin verksamhet mer och mer. Jag antar att de kommer att fylla ut tomrummet efter TV4.

  Dock är det märkligt att stora organisationer så ofta väljer denna väg framåt.

  Man börjar som lite skutt-firma i hyrda lokaler, drömmer om egen lokal, expanderar, köper en liten fastighet... Sedan bygger man en (liten) lokal som man sedan bygger ut stegvis under några år.
  Plötsligt vaknar man upp och har en strategi. Lokalägande tillhör inte kärnverksamheten, skötseln outsourcas...

  Jag kan bara tolka det som ett ledningsproblem.
  Och problemet är en svag ledning som inte klarar av sitt ansvar utan vill minska sin egen arbetsbörda.
  (Trots att detta vanligtvis borde vara delegerat långt utom synhåll... Obegripligt...)

  SvaraRadera
 9. Det är intressant att lyssna på P1:s Medierna, ”Medieskugga och minnesförlust”, hur de Stockholmscentrerade riksmedierna urskuldade sin bristande bevakning av samernas protester mot Beowulf Mining i Kallak utanför Jokkmokk sommaren 2013, med att det händer så mycket i Egypten och Syrien. Riksmedierna vill väl inte att det ska bli en svekdebatt om minerallagen och de låga gruvavgifterna.

  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/245161?programid=2795

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jupp. Utlandsnyheter är mycket enklare, bara att kopiera, härma, referera eller syndikera utländska TV-bolag. Eller intervjua en utländsk journalist. Inhemsk rapportering kräver ju eget arbete.

   Radera
  2. Tv4 kan ju ta sitt demokratiska ansvar och avveckla hela bolaget. Sen kan de anställda skola om sig till riktiga journalister och verklighetsförmedlare som jobbar för människan var hen än befinner sig i landet.

   Radera
 10. Riktiga journalister granskar makten. Svenska "journalister" granskar och uppfostrar folket.

  SvaraRadera
 11. Syftet med kommersiell TV är att få tittare till reklamen de säljer. Programmen är ett nödvändigt ont för att möjliggöra detta, en kostnad. Kan minska kostnaden för programmen så gör man det. Billigast blir det om man kör ren förnedrings-TV, m a o Big Brother, Farmen, mm. Idioter och byfånar som gratis låter sig filmas. Inget behov av manusförfattare, skådespelare, regi etc.

  TV4 har gissningsvis haft "lokal förankring" p g a att deras avtal om sändningsrätt krävde detta. Nu har tydligen något ändrats och de klipper av denna tärande gren av verksamheten. Nu är de så etablerade att de inte längre behöver låtsas att de har något slags "Public Service Lite" ambition.  SvaraRadera
 12. TV4 gör pengar på reklamen, mellan reklaminslagen ska dom ha ett intressant program för betalningsstatistikens skull.
  Lokala program ger lokala reklaminslagspengar, men kostar åtminstone minst 1 person per lokal mast.
  Sverige reklam kostar kanske bara 1 person för alla masterna.
  att göra ett 'photoshop' tar lika lång tid oavsett Sverigereklam som lokal reklam.

  SvaraRadera