Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2014-04-26 10:49

(s): Vi ska sparka folk och lägga ner myndigheter

Blivande finansminister Magdalena Anders(s)on visar sig vara gammelmoderat och vill lägga ner myndigheter och sparka statligt anställda för att spara pengar. Det hela kallas effektiviseringar för att täcka budgethålen i en debattartikel hos Schibsted/SvD.


Bland myndigheter man vill lägga ner hittas Trafikanalys, Myndigheten för kulturanalys, Tillväxtanalys, Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, Inspektionen för socialförsäkringarna, Inspektionen för arbetslöshetskassorna och Myndigheten för vårdanalys. Dessa ska slås samman, så man sparar några generaldirektörstjänster, telefonväxlar och hemsidor. Dock brukar sparkade GD:ar bara återföras till regeringskansliets lönekontor, och innebär inte några besparingar i praktiken.

De stora effektiviseringarna ska dock ske genom att man sparkar statsanställda tjänstemän, eller effektiviserar.
"Men det saknas inte möjligheter att förbättra våra gemensamma verksamheter ytterligare. Arbetet med att modernisera och effektivisera den offentliga sektorn för att ge bättre service åt medborgarna till en lägre kostnad måste alltid vara högt prioriterat."
Lägre kostnad innebär alltid färre anställda. Kort sagt ska man sparka tjänstemän. Bland annat ska man lägga pengar på IT-system, så man kan rationalisera bort anställda. För att lägga miljoner på IT-system innebär inte lägre kostnader, om man inte samtidigt minskar personalstyrkan. Annars innebär IT-system högre kostnader.
"Möjligheter till effektiviseringar ligger exempelvis i att reducera myndigheters användning av externa konsulter, att effektivisera lokalanvändning och att använda sig av bättre it-lösningar."
Skattepengdiande konsulter ska också minskas, och skattepengdiande fastighetsbolag får leta efter nya hyresgäster. Man ska även skärpa till användandet av lagen om offentlig inkompetens och man ska pressa priserna på upphandlingar, vilket också leder till färre jobb hos skattepengdiande företag.
"Det allmännas kostnader för köp av verksamhet från privata utförare har ökat markant under de senaste tio åren. Värdet av alla varor och tjänster som finansieras med allmänna medel motsvarar i dag över 500 miljarder kronor. Sverige ska anta en nationell upphandlingsstrategi – en genomtänkt politik för hur offentliga upphandlingar ska användas strategiskt."
Andersson avslutar som en äkta gammelmoderat:
"Men det kräver också att varje skattekrona används på ett effektivt sätt. Därför lägger Socialdemokraterna fram förslag för att effektivisera det svenska myndighetsväsendet."
Dock bör alltså den som är statsanställd, eller "kund" till svenska myndigheter, vara på det klara med att det blir färre statliga tjänstemän efter valet. Det kan vara läge att börja söka sig efter ett nytt jobb redan idag.

Sedan kan man konstatera att Andersson har en naiv syn på svenska myndigheter. Det kommer sitta tusentals mellanchefer och obstruera alla försök till effektiviseringar, men det är ju ändå lite gulligt att (s) blivit gammelmoderater.

Sammanfattningsvis så kan den som röstar på (s) med drömmen om mer resurser till svenska myndigheter fortsätta drömma. Tvärt om kommer man alltså skära ner, eller som det heter, effektivisera.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

29 kommentarer:

 1. Man kan välja mellan kokt och stekt valfläsk och hur som helst så blir man blåst.

  SvaraRadera
 2. Bästa förslaget jag hört på länge. Men dessa effektiviseringar pratade moderaterna också om, men tyvärr har de uteblivit. Tyvärr är det endast en ekonomisk kris som kan tvinga staten att effektivisera. Frivilliga nedskärningar/effektiviseringar kommer vi inte att se.

  SvaraRadera
 3. Vad säger hennes chef Stefan om detta? Han sa ju att restaurangmomsen ska återställas och pengarna satsas på det offentliga. De verkar ha bra koll och ett mycket nära samarbete..

  SvaraRadera
 4. Phew! Min favoritmyndighet "Nämnden för hemslöjdsfrågor" klarade sig i alla fall! ;)

  Även om man lade ned en myndighet i veckan skulle det ta över två mandatperioder innan vi fick slut på myndigheter så det är ingen större fara.

  SvaraRadera
 5. Bara snack. Som vanligt gäller... "Austerity? What austerity?"

  SvaraRadera
 6. Hon är väl ute och cyklar, tanken är väl bra, men vad säger stödhjulen på hennes cykel, håller man inte balansen och styrfarten är man beroende av stödhjul. Ett rött stödhjul som styr åt vänster ett hjul som det det inte är någon styrning alls på, med ett sådant fordon åker nog Magdalena & Stefan rakt ut i spenaten och att den lille buspojken Jimmie gräver gropar i vägen gör inte färden lättare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De som förlitar sig på bara det ena stödhjulet tenderar att cykla i cirklar, utan att komma någonstans.

   Radera
  2. @Lars Sundberg,

   Kul liknelse och bra poäng.

   Radera
  3. Nån annan, ja och om man kompenserar och styr åt andra hållet än man lutar då väljer man.

   Radera
  4. Välter! Varför läsa igenom innan jag trycket på publicera?

   Radera
 7. Bra förslag i princip, bortsett från att det behöver skalas upp några magnituder.

  Vad det antagligen handlar om egentligen är att stoppa in massa sossar nu när man skall dela på bytet efter valet.

  SvaraRadera
 8. Väldigt mycket skattepengdiande. Är jag också en skattepengdiare som säljer mina grönsaker till bland andra sjukvårds- och försvarsanställda? PS Påpekas ska att jag inte tar emot några stöd från stat, kommun eller EU eftersom det är mot min anarkistiska ideologi. Betalar dock gärna skatt
  eftersom jag inte har några principer som jag följer benhårt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är i alla fall bra att inte ha så många principer. Skulle man behöva några i framtiden kan man ju alltid låna nån annans!

   Radera
  2. "These are my principles. If you don't like them I have others". (bland annat Groucho Marx)

   Radera
  3. Den psykopatiska personlighetstypens förhållningssätt till principer:
   https://www.youtube.com/watch?v=DTjMjZaYFNE

   Radera
 9. Det verkar inte som att svenska politiker har fattat det där med triangulering. Man ska lägga sig mellan sin ståndpunkt och motståndarens, inte kopiera motståndarens ståndpunkt.

  Förmodligen är det dessutom socialistiskt nyspråk, vilket betyder precis tvärtom mot vad de säger. Något de lärt sig av Alliansen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är ju att alla har triangulerat utav helvete i 25 år. Om man halverar avståndet mellan sig och motståndaren, och motståndaren gör samma, så kommer avståndet successivt att krympa mot noll i nån slags 1/x^2-funktion.

   Därav upplevelsen att vi nu har 7 smaker av samma glass, även om det finns infinitesimala skillnader mellan dem.

   Radera
  2. Åtta smaker. (Sd):S politik är också identisk skillnaden i invandringspolitik är mindre än skillnaden mp och m i miljöpolitik

   Radera
  3. Ja, även SD:s program torde vara ett genomsnitt av de andras eftersom när de behövde ett helt partiprogram, förutom invandringsfrågan, klippte och klistrade ihop det från de andras program.

   Radera
  4. Som indikation på ditt påstående så visade min SVD valbarometer på två olika demokrater-Krist(66%)resp Sverige(65%) Hårfin skillnad alltså-mellan det goda och det onda!

   Fast de frågade aldrig om jag ville köra alla svarthåriga nysvenskar till andra sidan gränsen!

   Radera
  5. Samma för mig. Alla till höger om S är blev ungefär likvärdiga kring 60-65%. S och de två kommunistpartierna V och MP hamnade på 30-35%, så nån skillnad är det uppenbarligen. Kan också vara så att valbarometern är trasig.

   Radera
 10. Hjälper ju inte att avveckla myndigheter när staten knappast kommer upphöra med verksamheten den hanterar. Bara för att nämnden för hemslöjd upphör kommer inte staten upphöra med att lägga sig i hur folk knypplar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt riktigt
   När Staten rationaliserar bort Statstjänstemän så ersätts de med minst 1 konsult till minst dubbla kostnaden
   Och konsulten kommer att utföra jobbet hälften så bra
   Så går det vanligtvis till när Staten rationaliserar bort tjänster på myndigheter

   Radera
 11. När en politiker har en helikoptervision om att "effektivisera" betyder det att i vanlig ordning Nån Annan skall betala.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket ansvar, jag känner mig utvald! Jag får helt enkelt skaffa ett jobb till så att jag kan betala all skatt som behövs.

   Radera
 12. Är övertygad om att det under en mandatperiod går att införa anställningsstopp och lägga ner 2 tredjedelar av alla myndigheter utan att det blir några problem, förutom de problem som de skattediande tjänstemännen medvetet skulle ställa till med. En patriotisk regering skulle kunna ha den ryggrad som krävs för att förklara och få tillräcklig acceptans. Som det är nu finns ingen ryggrad och ingen möjlighet att göra några nämnvärda besparingar. Endast en kraftig ekonomisk kris kan få de politiskt korrupta att göra stora nedskärningar - de gör de då inte för svenska folkets skull utan för sin egen skull.

  SvaraRadera
 13. Politiker kör nästan alltid med nyspråk eller tvärtomspråk. Moderaterna sa innan de kom till makten att det skulle bli färre och effektivare myndigheter. Så här 8 år senare så har väl vi aldrig haft så många myndigheter någon gång tidigare och de verkar leverera mindre och mindre per spenderad krona. Tror inte ett ögonblick på att sossarna är något bättre. Avdankade politiker måste ju fortsätta att vara skattepengdiare, särskilt de som väljs in nya till riksdagen i år måste ha en tjänst för att få in skattepengar, de övriga kan ju köra på politikerpensionen.

  SvaraRadera
 14. Det kommer antagligen att vara tillräckligt att behålla Skatteverket så att politikerna får lite pengar att röra sig med och polis och yrkesmilis för att hålla pöbeln i schack så att de betalar.
  Resten av myndigheterna är bara opium för folket.

  SvaraRadera
 15. Jo visst behövs o kan det sparas på den inre hierarkins utgifter.
  Alliansen 'bubblade' ju upp kostnaderna för Regeringen så det vart en Riksdagsfråga.
  Av nån konstig anledning gick S till slut med på detta.
  Det verkar som spec. M försöker försörja sina viktiga personer genom forsknings o konsultuppdrag för Regeringen, blir ju inte offentliga papper då o M har ju lite 'sin' i kassan dessutom.

  SvaraRadera