Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2014-04-19 09:55

"Ryska påsken" var avsiktlig från svensk sida

Enligt uppgift var "ryska påsken" förra året, när Sveriges incidentberedskap inte gick upp mot ett simulerat ryskt flyganfall mot Sverige, avsiktlig från svensk sida. Man avstod aktivt från att möta provokationen.Mikael Holmström skriver idag hos Schibsted/SvD om att vi faktiskt inte fått något besked om varför incidentberedskapen inte gick upp. Att den inte tjänstgör dygnet runt är en enkel förklaring, men enligt uppgift för enkel.
"Varför gick flygvapnet då inte upp på långfredagsnatten? Trots att Ryssland förvarnat om en flygövning i påskveckan höjdes inte beredskapen. Varken minister eller försvarsmakt har svarat på varför inget av Sveriges 72 krigsorganiserade Gripenplan lyfte."
Anledningen skulle alltså inte vara att svensk indcidentberedskap var ledig vid tillfället, utan det handlade om ett aktivt beslut från den svenska ledningen, enligt uppgift.

Skälet till detta kan vara en kombination av flera orsaker. Man kan bara spekulera om vilka.

Planerade provokationer handlar inte bara om övning, utan också om inhämtning. Genom att signalspana mot i det här fallet Sveriges försvar, kan man kartlägga signaltrafik - vem som talar med vem, vilka utpunkter som används för att kommunicera med incidentberedskapen, vilken radarkapacitet som Sverige har.

"Ryska påsken" ska ha åtföljts av ett ryskt flygande stridsledningsflygplan, en Mainstay, som har omfattande radar- och signalspaningskapacitet. Närvaron av ett sådant flygplan kan i sig vara en anledning till att inte lyfta ett finger, för att inte röja den egna kapaciteten och ge signalspaningsunderlag åt Ryssland. Därtill kan svenska försvarsledningen noterat att ryska signalspaningsfartyg fanns utplacerade i Östersjön, redo för inhämtning. Vilket i sig blir ytterligare en anledning att inte svara på provokationer. Signalspaningsfartygens aktivitet har bara rapporterats när de rört sig mellan Öland och Gotland.

Det finns uppgifter om andra ryska provokationer, där ryska militärattachéer har stått med klocka och antecknat utanför svenska flygbaser, för att få exakta tider på hur fort incidentberedskapen går upp efter att ryskt flyg visat sig för svensk radar. Närvaro av sådan personal kan göra att man väljer att inte agera, för att inte ge inhämtningsunderlag.

Sverige använde motsvarande inhämtningstaktik under kalla kriget, vilket rapporteras om i Mikael Holmströms bok Den dolda alliansen. I princip hela attackeskadern från Västgötaslätten kunde med sina Viggen-plan flyga an mot Sovjetunionens kust i Baltikum, vika av utanför territorialgränsen och följa kusten ner och sedan återvända. Samtidigt hade FRA sitt signalspaningsfartyg HMS Orion och eventuellt även NATO/USA sina motsvarigheter liggande långt fram i Östersjön och kunde spela in hela det sovjetiska luftförsvarets alla radarstationer och radiokommunikation i Baltikum, och på så sätt få värdefull information det sovjetiska luftförsvaret.

Oavsett, stämmer uppgifterna, så ska inte Försvarsmakten klandras för att inte agerat under ryska påsken.

Tillägg: Andra anledning kan vara svensk inhämtning, dvs genom att inte störa övningen med egen incidentberedskap kan man själva få full signalspaning på den ryska kommunikationen, samt även identifiera vilka mål i Sverige, som Ryssland övar mot. Sätter man in incidentberedskapen kan i "värsta fall" övningen avbrytas och man får inte någon värdefull egen signalspaning.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. Länken är corrupt.

  Intressant info. Klart bättre isf.

  SvaraRadera
 2. Så, taktiken ifall ryssland vill angripa sverige kommer alltså vara att köra ut med signalspaning och "tidstudiemannen" för att slippa mötas av ett försvar (eftersom det då ser ut att vara för att inhämta information)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Incidentberedskapen är "obeväpnad", bara automatkanoner, och dessutom bara två plan. Skulle det vara ett riktigt anfall skulle det sannolikt ganska omgående ligga två plan från incidentberedskapen i Östersjön.

   Radera
  2. @Cornu

   Så vid ett skarpt anfall så skulle de "obeväpnade" planen komma upp? Närdå?

   Frågan är ju ifall man ser skillnad på ett skarpt angrepp och en övning i tid. Ukraina såg tydligen inte skillnaden i krig, men vi har kanske ett bättre försvar än Ukraina?

   Radera
 3. Intressant, men lite långsökt med denna "dubbelfint", eftersom beslutet att inte agera måste ha föranletts av någon typ av kommunikation, obetydligt mindre än om man sa till någon att skicka upp ett par plan. Att Sverige har radar som täcker området ifråga kan väl knappast vara okänt.
  Standard är väl att följa efter med några plan (som Danmark gjorde) fast man dröjer väl lite med starten för att inte röja sin verkliga aktionstid. Dessutom är det väl ett ypperligt övningstillfälle för att hålla manskapet lite allerta.

  SvaraRadera
 4. Möjlig men osannolik förklaring. Kanske rent av en bortförklaring. Precis som Markus skriver är det rimligare att markera med fördröjning för att inte röja något och samtidigt markera. Poängen är att man alltid ska markera. Alltid. Signalvärdet är det viktiga. "Vi ser er och här går gränsen".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bortförklaring var nog ordet, tyvärr.

   Radera
  2. Vi ser er, och vi har ingen gräns längre, så vi sparar lite välbehövliga pengar på att inte gå upp istället, eftersom det nästan kvittar om det är en övning eller inte?

   Radera
 5. Det rör sig om två olika flygövningar. Den som förvarnats var den årliga "Ladoga" i Karelen. "Ryska påsken" var en separat beredskapskontroll av fjärrflyget som inföll under just påsken och Ladoga.

  SvaraRadera
 6. Varför slösar man bränsle på att skicka upp obeväpnade plan?!?!

  Är det MPs ickevåldsförsvar?
  Jag är djupt chockerad. Vad sysslar försvaret med? Har de inget krut i kulorna heller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Påhängda robotar utsätts för slitage (luftfriktion, G-krafter, sol, kyla) och måste till slut kasseras. Man sparar alltså pengar på att inte hänga på robotar på planen.

   Radera
  2. ...och man sparar ännu mer pengar på att inte skicka upp planen alls (ingen bränsleåtgång och inget slitage på de fina planen). Lysande!

   Radera
 7. Jag vet inte om jag ser så mycket för artikelns teori.
  Det verkar inte vara rocket science att avlyssna Ryssarnas radiotrafik heller i denna incident.
  Under nämna övning så har hobby-FRA både avlyssnat och dekrypterat radiotrafiken, det finns ett nät med "avlyssningsstationer" som drivs av entusiaster - radioamatörer.

  Se denna länk för en utskrift samt ljudfiler,
  http://www.zenza.se/signalspaning/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror på att du missuppfattar. Avlyssna kan man göra ändå, men man ville ha en avlyssning som inte stördes av åtgärder mot incidentberedskapen, eventuellt så att övningen avbröts.

   Radera
 8. Frågan är om det är lämpligt att ha en incidentberedskap som är så hemlig att den inte kan användas för incidentberedskap... Kanske vi borde spara några A-skrov som iaf kunde motta startorder och måldata via tråd för att sedan anflyga under radiotystnad medan måldata uppdaterades efter behov via krypterad länk. Radarräckvidder, start- och anflygningstider styrs sedan av rätt basala fysikaliska samband vilket gör att ryssen med hög noggrannhet kan räkna ut dessa bitar av vår förmåga hemma på kammaren.

  Grundorsaken till att vi inte har skarp robot på incidentroten, vilket vi normalt inte hade på 80-talet heller, är den svenska uppfattningen att det skulle vara "provocerande" att uppträda med dylika vapen. På senare tid har dock de ekonomiska incitamenten säkerligen blivit minst lika viktiga.

  SvaraRadera
 9. Bra artikel i DN i dag; "Välfärden undermineras av vårt fokus på utvärderingar". Undermineringar har man sedan länge slutat med i försvaret, kvar finns bara utvärderingar - ty annat såsom kärnverksamhet har man vare sig vilja eller kapacitet till.

  SvaraRadera
 10. OT: Rysslands softpower minskar betänkligt och endast ryggdunk inom diktatorklubben står tillbuds.
  Så jävla tragiskt.
  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/3480506.svd

  SvaraRadera
 11. Ryska plan på internationellt vatten över Östersjön och Svarta havet. Ryska trupper i Ryssland. Vilka hemskheter sker inte i denna värld.

  SvaraRadera