Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2014-04-02 11:17

Piratpartiet inte inbjudet till SVT Agendas EU-valsdebatt

Piratpartiet, som har två svenska mandat i EU-parlamentet, har inte bjudits in av Public Service/SVT Agenda till Agendas partiledardebatt den 4:e maj.


Normalt brukar SVT säga att endast partier som faktiskt har mandat ska delta i debatterna, men man blockerar alltså Piratpartiet, men bjuder istället in (sd), som inte har några mandat i EU-parlamentet. Uppenbarligen är definitionen av public service att exkludera demokratiskt valda partier från de debatter svenska folket har röstat på dem för. Korrekt ska vara att (sd) inte ska bjudas in, då de inte har några mandat i EU-parlamentet, men väl (pp). Opinionsundersökningar ska inte spela någon som helst roll, då (pp) inte blev inbjuden förra gången heller, trots massivt opinionsstöd den gången.

Eller så är SVT Agenda helt enkelt inkompetenta och tror att EU-valet handlar om svensk riksdagspolitik, ungefär som att man inbillar väljarna att landstingsvalets sjukvård eller kommunalvalets skola och omsorg avgörs i riksdagsvalet?

Piratpartiets Anna Troberg nedan.

26 kommentarer:

 1. HaHa. Ok det vägde över. PP får min röst om SVT är emot dem är jag för dem.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker dom kan skippa både MP pch PP och bjuda in Daniel Cohn-Bendit eftersom han är gruppledare för den grupp där båda dessa partier ingår.

  Så kan han kanske berätta lite om sina pedofil-sexnoveller, sitt samröre med vänsterterrorister samt varför man ska rösta på PP eller MP och därmed stödja honom som gruppledare. Samt varför han utnyttjade sin parlamentariska åtalsimmunitet när han blev aktuell i en polisutredning om RAF-terrorismen.

  Kom ihåg folks, en röst på PP är en röst på denna härliga kille!

  SvaraRadera
 3. Fy fan vilket hyckleri och för detta ska jag som inte ens har en TV och inte ser på TV betala TV-avgift. FY FAN!

  SvaraRadera
 4. Jag mailade SVT och Agenda och till de som arbetar med programmet och fick följande svar av Robert Olsson som är programdirektör på SVT.

  Först mitt mail:

  Hej.

  Ni har partiledardebatt i TV-programmet Agenda den 4 Maj, tre veckor innan EU valet, där ni inte bjudit in Piratpartiets partiledare Anna Troberg att medverka. Detta trots att Piratpartiet har lika många mandat i EU-parlamentet som Kristdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna tillsammans.
  Jag vill inte misstänkliggöra att SVT har en egen agenda genom att vara en stor-ägare av många upphovsrätter (copyrights). Att ni skulle tro att Piratpartiets politik inte främjar er, och därför inte vill ge någon mediatid till Piratpartiet. Skäl som, "de sitter inte i riksdagen" känns märkligt tre veckor innan EU valet, där Piratpartiet är en stark spelare i förhållande till de flesta andra partierna.

  Som licensbetalare förväntar jag mig att ni ser över detta så fort som möjligt. Ert uppdrag står tydligt på SVT's egen hemsida: "SVT är ett public service-företag vars uppdrag vilar på en demokratisk idé. Vi gör tv om alla, för alla... Eftersom tittarna betalar för public service via radio och tv-avgiften så ser vi tittarna som de verkliga ägarna. Den här konstruktionen ger SVT en mycket självständig ställning, helt oberoende och skyddat från påtryckningar, bland annat i en av de viktigaste uppgifterna, nämligen att "... granska myndigheter, organisationer och företag som har inflytande på beslut som rör medborgarna ..."

  Ser fram emot att se en ärlig debatt med ALLA partiledare vars partier finns representerade i EU-parlamentet i det kommande Agenda avsnittet.

  Med vänliga hälsningar/Peter Madison, Östersund

  Och följande svar från Robert Olsson:

  Hej Peter

  Tack för ditt mejl.
  SVT har en policy för partipresentation i våra slutdebatter.
  Partier som sitter i det parlament dit det ska väljas nya ledamöter deltar i dessa debatter.
  För Piratpartiets del handlar det om att representant från partiet kommer att delta i den avslutande debatten 23 maj inför EU-parlamentsvalet.
  Vad gäller den partiledardebatt som äger rum i Agenda 4 maj kommer det inte att deltaga någon representant från Piratpartiet eftersom partiet inte är representerat i den svenska riksdagen.
  Det är en allmänpolitisk debatt där en del kommer att handla om Europapolitik, men då med utgångspunkt i det svenska riksdagsarbetet.

  Skälet till den här ordningen, oavsett om det är val till riksdagen eller EU-parlamentet är att det i dessa debatter finns inslag av ansvarsutkrävande moment - partier ska stå still svars för det arbete de presterat i parlamentet i relation till de löften de gav inför föregående val.

  Med vänlig hälsning,


  Robert Olsson
  Programdirektör
  Programme Director News and Current Affairs
  Tfn +46 8 784807

  Så ser demokratin alltså ut i dagens Sverige och detta får licensbetalarna för sina pengar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, vad ska man säga... man blir helt matt!

   Radera
  2. Nja, jag tycker det finns viss logik i svaret, eller? Handlar debatten om svensk riksdagspolitik, så ska de partier som sitter där delta i debatten.

   Handlar det om EU-politik kan man ju bjuda in PP, men personligen hade jag gärna slopat flera svenska partier om man kunde dragit dit några gruppledare, t ex Cohn-Bendit i PP och MP:s fall. För europapolitiken är faktiskt mer än summan av de ledamöter vi skickar dit, den är summan av ledamöterna som kommer dit från hela EU. Det hade även t ex varit intressant att höra vad Nigel Farage anser om SD, som har potential att hamna i den grupp han är gruppledare för. Etc, etc.

   Sen finns ju möjligheten att SVT är "oärliga" och utnyttjar det faktum att PP inte finns i svenska riksdagen. Inget regelverk är dock vattentätt.

   Exkludering av PP kan därmed vara orättvis, men den verkliga orättvisan i fallet EU är att SVT helt fokuserar på svenska partier och kandidater till att börja med. Det är ju egentligen hål i huvudet.

   Radera
  3. Hur mycket TV-tid får EU kontra det svenska valet? Hur mycket av regelverket vi har i Sverige avgörs inom EU?

   Radera
  4. Det ser inte bättre ut än att SVT fixat upplägget på debatten så att man smidigt kan utesluta Pirat Partiet i enlighet med sitt eget regelverk. Om "Den allmänpolitisk debatt där en del kommer att handla om Europapolitik, men då med utgångspunkt i det svenska riksdagsarbetet." inte har bäring mot EU-valet bör man flytta denna debatt till efter EU-valet, annars är det frågan om manipulation eftersom tittarna gör den kopplingen.

   Jag röstade på PP förra EU valet, dom sätter sig in i svåra frågor och företräder medborgarnas intresse framför staters. För mig är det viktigt att någon granskar makten inifrån, jag litar på PP i övervaknings och teknologi frågor, fildelning är av underordnat intresse.

   Radera
  5. Verkar vara en total efterhandskonstruktion, för att försöka rädda ansiktet, att det INTE ska handla om EU-valet.
   Se t.ex. vad Göran Hägglund skriver om inbjudan de fick:
   "När vi tackade ja till att medverka sa redaktionen att temat skulle vara det stundande EU-valet. Nu har de ändrat sig"
   http://scabernestor.blogg.se/2009/may/eu-debatten-som-blev-en-inrikesdebatt-skanda.html

   Radera
  6. Vad förväntar ni er av ett SVT, som inte ens anser att vinter-OS är av tillräckligt stort allmänintresse för att visa. Det var förklaringen de gav.

   Radera
  7. Europapolitiken kan knappast sägas vara isolerad till Riksdagen. Att ljuga för att rädda ansiktet är bara dåligt.

   Radera
 5. Och där blev PP ett seriöst alternativ för mången god skattebetalare även till riksdagsvalet.

  SvaraRadera
 6. Piraters affärsidé är att stjäla och snylta på andra.
  De är inte bättre än de kriminella bikers som startade ett nytt politiskt parti inför valet 2010.
  De ville också obstruera mot rättssamhället och gynna sina "affärsintressen".
  SD är anhängare av rättssamhället-till skillnad mot anarkisterna som bara följer de lagar som gynnar dem själva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det bättre att vi övervakas så de som övervakar kan stjäla idéer till sina industrier?

   Radera
  2. Du får ju tycka vad du vill - hur skruvat det än är...
   MEN - menar du att det du skriver är ett argument för att de inte ska få synas i debatten?

   Radera
  3. Piratpartiet värnar inte om upphovsmannarätten och vill avskaffa patentskydd etc.
   Allt ska vara fritt för alla -en nätvariant av plankarna som kräver gratis resor.

   Kan visserligen hålla med om att patent är meningslöst om man inte har ekonomisk styrka att försvara sig mot intrång -men det är en annan sak.

   Piratpartiet är en samling nätanarkister som inte vill ta något samhällsansvar.
   Ser därför inget behov av dem i samhällsdebatten.
   Allt handlar inte om Internet och Facebook. De som vill fläka upp sitt privatliv på nätet har sig själva att skylla.

   Radera
  4. Som patent fungerar idag är det endast en teknik för större bolag att förhindra konkurrens och det är verkligen ingen "annan sak".

   Radera
  5. @Elfyma+
   Du får för mig gärna uttrycka din åsikt även om jag stark ogillar den. Att du inte vill att ett parti inte skall få uttrycka sin åsikt för att du ogillar den gör att jag inte bara ogillar din åsikt ännu mer utan också känner förakt för dig som person.

   Radera
  6. #RB
   Det säger mer om dig än om mig.

   Radera
  7. @Elfyma+

   Det finns väldigt goda skäl till att se över hur immaterialrätten fungerar. Idag är den i stor omfattning köpelagar. Såvitt jag vet vill inte piratpartiet avskaffa någon av rättigheterna utan bara reformera dem så att det blir lite mer rim och rason i dem.

   Upphovsrätten skapades för att författare skulle ha möjlighet att leva på sitt verk medan de skrev nytt. På vilket sätt gynnas detta syfte av att skivbolaget skall ha rätten i 60-70år efter upphovsmannens död? En död författare brukar inte skriva böcker, isht flera decenier efter han dött.

   Patenträtten lider av patenttrolleri. På vilket sätt gynnas teknisk utveckling av att ett antal företag ger sig på småföretag som utvecklar produkter och mobbar dem tills de betalar "skadestånd" eller licensavgifter som tar knäcken av vilket småbolag som helst.

   Piratpartiet verkar också stå upp för folks personliga integritet. Folks personliga integritet har tillåtits ge vika med dålig hänsyn tagen till nyttan av det. Man har dålig rätt till sina egna personuppgifter, möjlighet att kontrollera spridningen av dem eller ens ha kännedom om deras spridning.

   Radera
  8. @Elfyma+

   Titta på detta nyhetsinslag som behandlar partibidrag i USA vilket med all sannolikhet är orsaken till att patentlagarna är totalt urflippade/samhällsfarliga
   Disaster: What You Need To Know About Today's Supreme Court Ruling

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Och det roliga var som sagt att SVT agenda ändrade sin text "inför" programmet, 3 timmar efter det att PP tog upp att de inte blivit inbjudna till debatten, där de gick från att ha valt en EU centrerad debatt till att det skulle handla om inrikesfrågor.. Shit asso.. skärp er SVT..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns bra att tvingas betala TV licens för en dator som ej kan ta emot SVTs "sändningar" så att de har råd att anställa folk som så snabbt kan sopa misstagen under mattan.

   Lägg ner skiten eller låt socialmoderaterna betala ur egen ficka för sin propagandakanal, De kommersiella kanalerna är mer oberoende än SVT idag.

   Radera
 9. Vi som du tittade på TV igår kväll så kunde du se Piratpartiet promota sig själva tillsammans med de andra partierna.
  De enda som inte fick framträda för att om sig själva var Sverigedemokraterna.
  Så vad gnäller de lättkränkta piraterna för ?
  Inlägget tycks bygga på desinformation fabricerad på Piratpartiets webbsida.
  De hoppades väl på extra uppmärksamhet- vilket de ju fick.

  SvaraRadera
 10. Om det nu faktiskt inte ska vara en EU-debatt så finns det väl inte så mycket att anmärka på?

  SVT har dock varit inkonsekventa tidigare. KD och MP blev båda inbjudna till partiledardebatt redan innan de satt i riksdagen. "Det handlar om ansvarsutkrävande"-pratet började man med först när SD var på väg in.

  SvaraRadera