Cornucopia?

Aktuellt

Lönerna i IT-branschen 2018 yrke för yrke - var ligger du?

Programmerare sägs vara det vanligaste yrket i Stockholm i takt med att den massiva automatiseringen i IT-branschen effektiviserat och skapa...

2014-04-16 12:58

Nya bostadsprisrekord enligt Valueguard

Enligt Valueguards siffror under gårdagen, så har det slagits nya kvalitetsjusterade prisrekord över hela landet, oräknat Malmö och de mindre kommuner som inte omfattas av statistiken. I sig inget överraskande, då SEB:s boprisindiktator fortsatte ligga på rekordnivåer. Indikatorn mäter de psykologiska förväntningarna och då bostadsbubblan, som alla bubblor, är psykologisk, så är nya prisrekord inte överraskande.


Däremot har prisuppgångarna i Malmö stoppat upp igen, vilket kan vara en första indikator på att marknaden håller på att toppa ur. Lägenhetspriserna föll rent av 0.46% i Malmö, medan villapriserna steg 0.15% i kommunen.

Kvalitetsjusterade lägenhetspriser
i Stockholms kommun.
Källa: Valueguard-KTH
För Stockholm var det förstås nya prisrekord, även om lägenheterna steg med blygsamma 0.86%. Uppgången i priserna är dock den längsta helt obrutna uppgången sedan Valueguard började med sin statistik 2005. Priserna på klubbmedlemskap i bostadsrättsföreningar i Stockholm har inte gått ner en enda månad sedan december 2012.

Villapriserna steg desto mer, och ökade med 2.31% i huvudstaden.

Priserna på lägenheter ökade mest i i Göteborg och mellanstora svenska städer, med 1.86% respektive 2.14%. Villapriserna stod däremot nästan stilla i de mellanstora svenska städerna, och ökade bara med 0.13% på en månad.

Överlag har förstås lägenhetspriserna ökat mest det senaste året. Stockholm +12.78, Göteborg +10.05% och mellanstora svenska städer +14.80%. Malmö har bara fått se en stigning på 5.20%.
Kvalitetsjusterade villapriser
i Stockholms kommun.
Källa: Valueguard-KTH

Schibsted/SvD har en intressant intervju med Kenneth Rogoff. Rogoff pekar på att snabbt stigande skulder och bostadspriser, som för de svenska hushållen, brukar föregå en finanskris.
"Snabbt stigande bostadspriser i kombination med snabbt stigande skulder är en av de bästa indikatorerna på om ett land kommer att få en finansiell kris."
Samtidigt skämtar han till det lite och tror att de svenska hushållen tänkt igenom vad de gör när de lånar mångmiljonbelopp till klubbmedlemskap i bostadsrättsföreningar, speciellt de som har rörliga räntor:
"De människor som har valt det har troligen övervägt noga innan de har fattat beslut."
Jo, men visst. Övervägandet är oftast "vad är billigast för stunden" och "hur i helvete ska vi ha råd att betala högre ränta än rörlig?", samt förstås "det är annorlunda nu och räntan kommer aldrig att stiga".
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

31 kommentarer:

 1. 127000 invandrare förra året.
  I år blir det antagligen lika många till. Hur mycket byggs det?
  Reinfeldt kör invandringen som ett sätt att hålla uppe bostadspriserna. BNP ökar med ökad befolkning, men minskar per capita då invandrarna som grupp skapar mindre BNP än etniska svenskar. Befolkningspyramiden vad gäller invandrare som blir pensionsdiare i Sverige blir nog intressant att följa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. " Än kommer dag
   Än är ej allt förbi!?"

   Radera
  2. Ja det är ju för jävligt med alla dessa rika invandrare som köper brf/villa i de fina områdena och sedan dricker Kir Royale till frukost på bidragspengar.

   Obs: kommentaren kan innehålla spår av ironi.

   Radera
  3. Verkligen? Kolla här http://www.exponerat.info/somalisk-10-barnsfamilj-fick-villa-for-4-miljoner-efter-metros-snyftare/

   Kommuner som saknar hyresrätter köper bostadsrätter eller till och med villor för att husera pensionsräddande nybyggare. Helt rätt, rika svenskar ska inte kunna få isolera sig från mångkulturen bara för att de har pengar.

   Radera
  4. Justja, alla riksdagspartier, inklusive Sverigedemokraterna är för att köpa upp hus och bostadsrätter för att sedan placera nybyggare i dem. Detta ligger helt i linje med Sverigedemokraternas integrations och assimileringsprogram, som bland annat omfattar avskaffad EBO-lag och avskaffat fritt skolval. Svenskar och invandrare ska blandas upp till max, annars blir det liksom ingen integration och assimilation.

   Det är cirka 180 grader mot vad svenne-bonnläpparna som röstar SD tror att partiet står för, vilket visar faran med att skapa en politisk världsbild utifrån vad som skrivs i Aftonhoran och Sexpressen.

   Radera
  5. Tror ni på fullaste allvar att bostadspriserna i Sverige skulle vara lägre utan invandring?

   Radera
  6. Utan invandring skulle vi ha krympande befolkning. Det skulle, enligt ditt resonerande, leda till högre bostadspriser, eftersom bostadspriser och folkökning/minskning inte hör ihop.

   Radera
  7. Vi har födelseöverskott i Sverige, så det där med krympande befolkning utan invandring är en myt.

   Radera
  8. Hur mycket av det här födelseöverskottet är svenskt och hur mycket är "svenskt"? Hade vi inte haft någon invandring skulle Sverige ha cirka 6.5 miljoner invånare idag. Med invandrade nordbor dryga 7 miljoner. Vi är över 9 miljoner idag och snart 10. Runt 2030 kommer vi att vara närmare 12 miljoner. Fett med kaoz på gång med andra ord.

   Radera
  9. Hur du än vrider och vänder på det har vi födelseöverskott oavsett bakgrund.

   Radera
  10. Hade vi inte haft någon invandring skulle Sverige ha 0 invånare idag.

   Radera
  11. Födelseöverskott p.g.a invandring ja, etniska svenkars föder "för få" barn. födelseöverkottet i Stockholm var nere på 0 för några år sedan t.ex.

   Japan har obefintlig ränta, men ändå sjunker bostadspriserna sedan lång tid tillbaks - du tror inte det har något med en minskande befolkning å göra? :D

   Invandrarna köper inte brf å villa, däremot tar de upp hyresrätter som nyuteaminerade svenne banan, 25 år, skulle behöva när han flyttar till Stockholm, istället får han köpa en br...

   GIVETVIS är invandringen bara en del av bostadsproblematiken, de reglerade hyrorna skapar såklart ett underskott (men det underskottet blir ju inte mindre med invandring om vi säger så...) och vi har alla dessa privilegierade gamlingar som sitter på stora våningar mitt i smeten:

   http://www.hemhyra.se/stockholm/rekordhog-hyreshojning-efter-ombyggnation

   Radera
  12. Japan har i princip legat på 127 miljoner invånare under hela 2000-talet.
   Fastighetspriserna är fortfarande mycket höga i Tokyo, till och med högre än i Singapore som har en god befolkningstillväxt.
   Slutsatsen mellan höga fastighetspriser och invandring kan ni lägga ner.

   Radera
  13. Japans befolkning är sjunkande, och fastighetspriserna likaså. Däremot steg priserna nästan fram till befolkningskurvan vände, så Japanfallet säger nog motsatsen till din poäng.

   Radera
  14. Jag ger mig, ni har rätt.
   Självklart är det somaliska analfabeter som driver upp priserna i Sthlms innerstad.
   Nu är det bara att gå all-in för alla kvasi-investerare på denna blog, för nu vet vi att det är invandringen som skapat fastighetshaussen och invandringen lär bestå!

   Radera
  15. Tyvärr har du fel gefle. Och sen menar du att invandrares barn ger födelsöverskott men det beror inte på invadringen? Visst finns det bostäder - där man måste åka långt till Service, du får betala skatt för saker du i praktiken inte får. Det här har skett sen 1950, det borde inte skett alls, ty allt bildar felallokeringar. Vi kan föda 5 miljoner gott. Nu är vi 10.
   Somalierna bor inte i innerstaden, de bor på de ställen det varit superlätt att få lgh tills för några få år sen. Det är därför "högskoleorten" Borlänge måste bygga mer. Snart kommer väl "Attraktiva Fagersta". Du behöver inte ha en åsikt om detta är bra eller dåligt, bara greppa att det är en del, en del, av förklaringen. Däremot är det inte en del av förklaringen för gbgs lilla innerstad eller sthlm med attraktiva närförorter.

   Perosonligen ska jag gå all in med socialhjälp nu. Jag vet mina rättigheter. Det gäller bara att argumentera för dem rätt, det behöver man juridisk hjälp för, vilket jag inte lär få. Jag har dock likförbannat mitt handikapp. Så blir det inget får jag väl bo på gruppbostad. Men en sådan ska man ju slussas ut från, om möjligt. Det här blir skoj, jag är inte kul i krig!
   Andra har ju annat att göra, jag skriver lite här, krigar på, obsrvera at jag dock inte är en rättshaverist!

   Radera
 2. Skuldberget är lätt att betala av.

  Oroa er inte!

  SvaraRadera
 3. Det där med rörliga räntor är väl ok i nuläget då de förväntas sänkas än mer. Går ju att binda med kort varsel. Fast det gäller ha koll på läget löpande.
  Och har man satt sig i sitsen megaskulder för att få bo så kanske man inte riktigt har koll trots allt så här på toppen av en bubbla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har vi inte varit på toppen av bubblan väldigt länge nu?

   Radera
  2. Så länge vi har realräntor som i princip är noll lär bubblan bestå.

   Radera
  3. Realräntorna är inte noll när prisinflationen är -0.6%...

   Radera
  4. Men den inflationssiffran kommer från engångseffekter av billigare import och IT-utvecklig.
   Det är en halvlögn.

   Radera
  5. Realränteobligationer har haft en negativ avkastning sedan januari 2012.

   Radera
  6. @gefle

   Ränta och avkastning på obligationer är inte riktigt samma sak. Obligationer kan ju ge negativ avkastning trots positiv ränta.

   Radera
  7. Exakt och precis så har varit fallet i realränteobligationer sen datumet ovan.
   Så länge tillgångsinflationen överstiger låneräntan kommer priserna trissas upp (bostäder, obligationer, aktiemarknad).


   Radera
 4. När denna bubblan väl spricker, kommer det Sverige som vi lärt känna aldrig mer bli sig likt. Då kommer vi att sälla oss till länder, som Grekland, Irland mfl. Och det är bara början.
  När sedan "the mother of all bubbles" , fiatpengabubblan spricker, kommer människor ångra sig att de någonsin föddes...

  SvaraRadera
 5. Varför börjar charten just 2006? Var det då du började prata om att det var en bubbla?

  SvaraRadera
 6. Kan vi inte, då frågan inte exiterar, ställa upp nu, charta ett gäng plan och flyga in säg 2000 från syrien som omedelbart får PUT var dag. Vem är emot? (Kom igen din rasist!)
  Tänk vad bra vi har det 2030, med alla händer som kan göra allt viktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SCB har redan räknat upp sin framskrivning av befolkningen idag.

   Radera
 7. Efter valet blir det andra bullar tror jag...

  Finns det någon siffra förutom den officiella arbetslösheten och den officiella inflationen som ligger dåligt till just nu? Ekonomin är på väg upp var annars man än tittar, fler bilar, fler lastbilar, färre konkurser, fler anställda, färre varsel, börsen upp, huspriser upp, BNP upp, kronan upp, exporten upp...

  SvaraRadera