Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2014-04-17 14:46

Malmös bostadspriser visar vägen ur bostadsbubblan

Malmö kommuns kvalitetsjusterade bostadspriser visar, tillsammans med stora delar av Skåne på den bästa vägen ut ur bostadsbubblan. Nämligen stagnerade priser, som låter tiden arbeta bort överprissättningen.


För tillfället har vi förstås ingen KPI-inflation i Sverige, men Malmö visar ändå på vägen framåt. Det kan förstås fortfarande komma en snabb och brutal priskrasch, och priserna är bara ett exempel på en sund bostadsmarknad. Inte nödvändigtvis sunda priser, utan en sund utveckling.
Kvalitetsjusterade bostadspriser i Malmö 2005 - 2014. Källa: Valueguard-KTH
Lägenhetspriserna har i princip gått kräftgång sedan 2007, och är fortfarande ner 6.5% från pristoppen. Det är en sund utveckling, även om faktorn KPI-inflation saknas för att arbeta av överprissättningen.
Kvalitetsjusterade villapriser i Malmö 2005 - 2014. Källa Valueguard-KTH
Villapriserna visar på en motsvarande utveckling, även om pristoppen är från våren 2011. Priserna är ner 5.8% från toppen och går kräftgång. 

Stagnerade priser under kanske 20 - 30 år är den bästa vägen ut ur bostadsbubblan, och Malmö visar vägen än så länge. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. Cornu har rätt överpriserna ska försvinna med tiden då skadas inte ekonomin och inga förlorar pengar på en krasch och inga blir rika av att bara äga en lägenhet.

  Politikerna kan styra bostadspriserna med en fastighetsskatt och ett borttagande av ränteavdraget.
  Politikerna vill inte göra något där är problemet.

  SvaraRadera
 2. En krasch är inte ett val vid en tidpunkt, en krasch kommer av en lång tids val av att inte åtgärda problemet. Problemet i Sverige är skuldbubblan vilket kommer leda till en bostadskrasch. Som på börsen kommer de svaga gå sämre än de starka, så kraschen kommer märkas i Malmö i högsta grad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog väntar mer prisfall i Malmö.

   Men fallhöjden är ju ingenting jämfört med vad som kommer att inträffa i Göteborg (som har lika stor arbetsmarknad som Malmö men dubbla prisnivån) samt Stockholm som är 3 ggr högre.

   Det är där kraschen kommer att märkas mest när det väl smäller. CPH och Danmark drog ner Malmö redan för ett par år sedan och återflyttande danskar har hjälpt till att sätta sänke på priserna. Den faktorn har inte funnits för varken Göteborg eller Stockholm.

   Radera
 3. Kan det ha och göra med nyproduktionen som toppade 2007 i Malmö?

  Antal färdigställda lägenheter i Malmö:
  2007K4 - 1028
  2008K1 - 246
  2008K2 - 410
  2008K3 - 343
  2008K4 - 571
  2009K1 - 335
  2009K2 - 277
  2009K3 - 58
  2009K4 - 259


  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför toppade den då tror du?

   DK har haft sin smäll på bostadsmarknaden redan och det har sedan ett par år tillbaka påverkat Malmö. Det är därför vi har läget vi har just nu.

   Radera
 4. Stagnerande priser kommer från 2015-16 och de varar under 20-30 år precis som du indikerar. Och enligt den främste på området cykler etc bekräftar han det du säger Cornu. Toppen i USA nåddes 2006 och rekylen idag hänger bara ihop med utländskt kapital(främst Kina) och s.k värdepapperisering av hedgefonder(buy to rent direkt och nu som CDO´s).

  Ansökningar om bostadslån har i princip ej stigit i takt med priserna, långt ifrån t.o.m.


  SvaraRadera
 5. Inflation hit eller dit, mer jordnära är att titta på 12 månaders rullande förändring av 12 månaders disponibel inkomst per capita. Alltså hur mycket mer folk får i plånboken varje år.

  För att göra det enkelt, säg att du får 200 tkr i plånboken och har lånat en miljon. Det är alltså 5 årsinkomster.

  Nästa år är lånet 1.025 miljoner (alltså med ränta) och inkomsten 205 tkr. Fortfarande 5 årsinkomster.

  Eftersom det är "synd om skuldsatta (du)" så får du 5250 kr i ränteavdrag via staten i present från grannar, vänner, övriga skattebetalare.

  Sedan har du andra sidan, bostaden. Långsiktigt följer bostadspriserna disponibel inkomst på cirka 2.5%. Säg att du hade 100% belåning på din miljon, detta innebär att värdet ökar nominellt med 25 tkr.

  Eftersom "elaka kapitalister (du)" ska betala skatt så får du en latent vinstskatt på 22% av 25 tkr, eller 5500 kr.

  Totalt blev det 25000 + 5250 - 5500 = 24750 kr per år, eller 2062.50 kr per månad efter skatter, på att göra ingenting.

  SvaraRadera
 6. Bor själv i utkanten av Malmö och följer med intresse utveckligen. Priserna ligger i stort sett till. Attraktiva objekt kan gå på en vecka eller två, övriga kan ta ett halvår att sälja. Köparna är mycket försiktiga och allt över 4 miljoner är svårsålt. De hindrar dock inte vissa att begära fantasipriser.

  SvaraRadera
 7. Samma observation här; priserna i området (för identiska 70-talshus) är inom några procent av vad vi betalade våren 2011. Om något har de sjunkit, men variationen täcks helt av skillnader i skick.

  Tur vi köpte för att bo (heh) och att huset är helt avbetalt inom mindre än 4 år.

  SvaraRadera
 8. Glömt tacka dig cornu för att du öppna upp mina ögon för risken att bli en potentiell BLT!
  Sålde min lya förra veckan med en smula vinst här i malmö (10 k) samt dragit mig ur bostadsmarknaden. Allt är din förtjänst (Och Michael Ruppert lite då oxå).
  Stort tack!

  SvaraRadera
 9. Tja, de rödgröna lär fixa en krasch efter valet när straffskatterna på alla som har jobb och är potentiella bostadsköpare inleds

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore ju kanon! Ty det har ju visat sig att om höginkomsttagaren får lite pengar köper han hus, mer investeringar, och eftersom vi har privata vinster och socisliserade förluster allover numer så kan det inte fortgå. Folk kan i allmänhet inte handha pengar, det kan inte politiker heller för den delen men men.

   Radera
 10. Alltså, kan inte inte förklara vilka ni är, ni som kan välja att betala flera miljoner och gör det och stannar här? Varför i hela friden skulle man, om man hade val, bo tex i sthlm? OK om man drivs av ngn Heidenstamsk nationalkärlek till jorden, men jag bor väl OK i Sthlm och jag fattar inte mina nya obehagliga akademikergrannar från landet. Det går runt här i sin fynd-tvåa för bara 3,2 millar och tror de är överklass. Men de har samma väder jag har, och hur "supercityrolig" är sthlm, även om man nu vill lägga 10k i månaden på mat, teater, bio, ja, whatever. Kollektivtrafiken är packad som på bilder från Japan när jag var liten. Vilken välfärd. Vilket överklassliv. Finns inga parkeringar om man jobbar. Man får sen snällt sitta hemma hela kvällen så ingen tar parkeringen.
  Jag talar nu om rätt attralktiv ganska närforort. Inte Vårberg.

  SvaraRadera