Cornucopia?

Aktuellt

Anställda LO-medlemmar - ovanligt folk

Fackförbundet LO:s ordförande Thorwaldsson ska avgå. LO-medlemmar är allt ovanligare och LO-medlemmar med någon form av anställning är ovanl...

2014-04-10 15:33

Lokala nyheter en demokratifråga

Angående TV:s nedläggning av sina lokala redaktioner, bara dagar efter att kraven på lokal representation försvunnit från tillståndskraven, så är lokala nyheter en fråga om demokrati och maktgranskning. Att TV4 försvinner lokalt är dock inte nödvändigtvis negativt, då det kan styra om mediakonsumtionen och annonseringen till annan lokal media.


Lokaltidningar, som ofta idag har "Internet-TV", applåderar rimligtvis över en konkurrent mindre. Samtidigt skrattar nog många lokala kommunpampar hela vägen till representationsmiddagen, när antalet granskare av lokalt vanstyre och korruption kraftigt minskar. Även om lokala media kan gynnas, så blir antalet granskare färre och trycket på pamparna minskar alltså. 

Mer korruption, nepotism, maktmissbruk och slöseri med skattepengar kommer alltså gå igenom framöver.

Samtidigt pratar TV4 om nya digitala medier och att de inte ser någon lönsamhet i lokala nyheter.

Jag är benägen att hålla med. 

Som största seriösare oberoende bloggare har jag ensam ungefär samma trafiksiffror som en lokaltidning i en mellanstor svensk stad, som t ex Sundsvall eller Gävle. Detta ger mig samlade annonsintäkter för en lågavlönad halvtid, utan några omkostnader att tala om.

Hade jag haft annonssäljare, varit kopplad till något av de stora nätverken för annonser, kunde annonspriserna dock ligga på kanske 400% av dagens intäkter per mätbar enhet. Samtidigt skulle hälften gå bort i provision för annonsbyråer och marknads- och säljpersonal. 

I praktiken skulle jag med dessa trafiksiffror, likt en lokaltidning, i så fall kunna försörja en heltid på digitala medier.

Lokala oberoende digitala medier har alltså svårt att kunna försörja sig oberoende av fasta intäkter från prenumeranter på fysiska tidningar etc.

Om vi antar att jag ligger på 40 000 unika läsare i veckan, som statistiken säger1., så skulle jag förstås med en enkel årlig prenumerationsavgift om säg 100:- SEK, dra in 4 MSEK. Det skulle vara nog för fyra anställda1., inklusive omkostnader och lokaler. Cornucopia? skulle, om man kunde få 40 000 personer att betala 100:- SEK om året, kunna ha en redaktion på fyra heltidsanställda, plus betala för frilansartiklar, TV-inspelningar, podcasts  mm och bli en fullfjädrad oberoende mediasajt. Men det är förstås fullständigt orealistiskt. Styrkan ligger i att inte ha någon betalvägg, och jag tror knappast att 40 000 skulle betala för något som man 

Men idealt hade jag gärna expanderat till en redaktion på tre personer, plus en tekniskt/administrativt allt-i-allo, som kunde moderera, läsa mail och sköta teknikutveckling. Rent administrativa tjänster som ekonomi etc kan man outsourca. Helst skulle jag fortsätta ha redaktionen här ute i en lokal byhåla, för att mestadels jobba på distans från makten och den nepotism och vänskapskorruption det innebär att jobba inom media i Stockholm. Med en budget om 4 MSEK skulle man dock kunna finansiera besök av enskilda viktigare händelser, som dagens släpp av Finansinspektionens bolånerapport, och ställa makthavare mot väggen. Alternativt kan man lägga ut sådant på frilansare. Sedan finns det tonvis med debattartiklar som refuseras av gammelmedia och saknar bra kanaler, nu när Newsmill är nedlagd. Själv ligger jag som bekant runt Newsmills tidigare trafiksiffror, enbart på mitt eget innehåll.

Med tre skribenter med samma produktivitetsnivå som undertecknad, samt med samma redaktionella inriktning, plus någon debattartikel och frilanstext om dagen, kunde man släppa kanske tjugo artiklar om dagen, plus ha mer tid för de riktigt omfattande grävningarna. Hade det varit värt att frivilligt betala 100:- SEK för? Möjlig fringis skulle vara att man kan få allt via e-post om man betalar och kan logga in på en reklamfri sida. I sin tur leder fler artiklar till mer trafik, och i förlängningen också fler läsare, enligt hagelbösseprincipen - alltid träffar man något, även om det gäller att det finns kvalitet i varje hagelkorn.

Nåja, lite naiva visioner kan man ha även om det aldrig kommer lämna visionsstadiet. Oavsett behövs initialt startkapital för att skala upp.

Riksnyheter är billiga för TV4. Reportrarna behöver knappt röra sig några meter, åka till någon presskonferens eller dragning, filma lite, ställa någon meningslös oinsatt fråga, och utlandsnyheterna köper man in, kopierar eller citerar från engelskspråkiga media. Eller så intervjuar en svensk reporter en utländsk reporter.

På grund av denna mediala lathet får vi alltså alltid samma internationella nyheter, som brittisk eller amerikansk press. Vi får fler nyheter om Storbritannien och USA än vi får om våra betydligt viktigare grannländer som Norge och Danmark, för att inte tala om Finland och Island, där de flesta svenska journalister inte förstår ett jota av språket. Och rapporteringen från EU och Bryssel är under all kritik, pga samma språkförbistring, med tanke på den makt EU har över Sverige numera.

Avvecklingen av lokalmedia är bara ett symptom på samma money-for-nothing-attityd, som redan tillämpas inom internationell nyhetsrapportering. Nyheter, reportage och kritisk granskning får inte kosta. Men ändå växer magasin som Filter, Fokus eller Neo, som leverar just riktig journalistik. För det är vad kunderna egentligen vill ha.

1. I verkligheten är det färre, eftersom en del besöker mig både på jobbet och från mobilen eller hemdatorn. Majoriteten av besöken sker dock från fasta datorer under arbetstid, så långt ifrån alla går in här "privat".
2. Schablonregeln är att en anställd kostar en miljon, inklusive allt runt som lokaler, administration mm, men förstås även utgifter för tjänsten som resor, research mm.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. Trots att jag av gammal vana är en snål gratisätare när det gäller internet blir svaret: ja! Hoppas det blir något av visionerna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. f ö är det humor att tvserien Ullared annonseras just på den här bloggen.

   Radera
 2. Tycker definitivt att du ska öppna upp för bidrag helt idiotiskt att inte göra det. Trovärdigheten i ditt fall kommer inte påverkas även om illviljor kommer att försöka få det till det men så håller de ju på ändå.
  Politiskt inkorrekt (Avpixlat) startade ju upp så och den här målgruppen är ju betydligt bättre bemedlad så kör ett test.

  SvaraRadera
  Svar
  1. " som man?"
   Du raderar dig själv?
   Kanske bara utmattad av de 900 jobbiga Stockholmsmetrarna?
   Allvarligt.
   Visst är du värd de hundra.
   Lätt lova betala.
   Hur det blir i skarpt läge en annan sak.
   Människan är ju så funtad.
   Då kunde man ju komma med sådana kommentarer som den i inledningen utan att behöva skämmas...
   En klar förbättring för mig.
   Men var får man tag i kunniga och skrivkunniga journalister i Sverige idag?
   Gärna språkkunniga ävenledes.
   Finns språk som franska och tyska i Europa, t.ex.   Radera
 3. Tror du skulle fundera vidare på detta. Personligen skulle jag gärna betala.

  SvaraRadera
 4. Gör ett test under begränsad tid för att se hur många verkligen är villiga att betala för det här.

  Använd pengarna till betal-artiklar eller annat kul för läsarna, typ donera pengarna till föreningen "rädda bolånetorskkollektivet", alt. valfri Putin fanclub.

  SvaraRadera
 5. Nej, vi får inte alls samma internationella nyheter som i USA och Storbritannien. Svenska utrikesnyheter är extremt vinklade. Jämför svensk Israel-bevakning med amerikansk. Jämför svensk bevakning av utvecklingen i Mellanöstern (arabiska våren) med den i alla andra länder. All svensk journalistik, vare sig den är inrikes eller utrikes, sker genom ett par extremt vänsterinriktade pk-glasögon.

  SvaraRadera
 6. Jag vill minnas att du önskat att inte få spontana bidrag för bloggandet.
  Annars hade jag nog skickat dig någon hundring om året ungefär som man gör för wikipedia.

  SvaraRadera
 7. Cornu, jag tror att nuvarande läsekrets vill ha just det som du levererar, provocerande artiklar med annat perspektiv och ofta med insatt analys och tillhörande statistik. Vanliga nyheter kan ju vem som helst klistra ihop. Vad gäller extrapengar kan du ju alltid sätta upp en tip-jar via paypal eller något, så kan de som vill lägga dit.

  SvaraRadera
 8. Sannolikt kan du få en del fasta annonsörer på bloggen och därmed högre intäkt från detta utan allt för stor egen insats. Men börjar du ta betalt för läsandet riskerar du att få svårare med nya. Fast nu fick jag en ide till bättre intäkter. Den iden ska du få när jag tänkt klart.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 9. Jag är beredd att betala 200 kr/år utan att tveka!

  SvaraRadera
 10. Du skulle inte kunna ha nån form av premium-prenumeration där donerande personer får ett exklusivt inlägg via mail en gång i veckan? Får man nåt extra (kan vara i princip vad som helst) för sin donation tror jag betalningsviljan ökar rejält.

  SvaraRadera
 11. En annan uppseglare som kommit starkt på den engelskspråkiga mediemarknaden den senaste tiden är Vice Media Group. Från Kanadensisk tidsskrift med en enda utgåva per år har Vice vuxit till ett fulländat mediehus med adress i New York och publicerar dagligen grävande rapportage, livesändningar från krishärdar, musik, kulturbevakning m.m.

  Vice har blivit ett så starkt fenomen att Rupert Murdoch nyligen köpte 30% i bolaget, dock på villkoret att grundarna behåller all kontroll över det redaktionella arbetet. Murdoch menade att Vice når ut till grupper som han själv inte nått på flera decennier, - unga människor, skeptiker och personer som helt enkelt törstar efter *riktig* journalistik.

  Kolla gärna in deras reportageserie som just nu är inne på sin andra säsong på HBO, eller någon av alla deras dokumentärer som går att se på Youtube. Vi talar om unga journalister som slänger sig in i Mellanösterns krigszoner, Brasiliens kåkstäder, Nordkoreas bisarra kulisser och andra platser som de flesta svenska journalister aldrig varit närmare än via Googles bildsök. Och alltihop utan att försöka skriva tittaren på näsan om vilka slutsatser som skall dras av reportaget.

  SvaraRadera
 12. När TV4 startade krävdes att de skulle ha regionala sändningar för att använda marknätet. Har tekniken gjort att de kraven är inaktuella eller har kraven tagits bort?

  SvaraRadera
 13. Betalar gärna en hundring per år för dina visioner

  SvaraRadera
 14. "Har TV4 nu skrotat lokal-tv-verksamheten faller ju det gamla argumentet för att få behålla 1 miljard kronor extra varje år."
  /Bernt Hermele
  fd chefredaktör på Bonnier-tidningen Veckans affärer

  http://www.aftonbladet.se/kultur/article18700159.ab?fb_action_ids=10152041645067686&fb_action_types=og.recommends

  SvaraRadera
 15. Behöver du ett brådskande lån eller finansiell tjänst? Kontakt [email protected] / http://charitycorporation.gnbo.com.ng

  SvaraRadera
 16. Hej!

  Behöver du en legitim lån på 3% ränta ?, Mark Steven Lån Firm erbjuder lån till privatpersoner såväl som organisationer, Vi ger ut lån från intervallet € 10.000 Euro till 10.000.000 € Eur. Våra lån är väl försäkrad och maximal säkerhet är vår prioritet, Tillgängliga lån vi erbjuder är,

  * Personliga lån (Secure och utan säkerhet)
  * Business lån (Secure och utan säkerhet)
  * Kombination Loan
  * Konsolidering Lån och många fler:

  Om du är intresserad att komma tillbaka till oss vid mottagandet av detta mail att vi vidare i affären, kan du nå via e-post: [email protected]

  Bästa Regard,
  Mr Mark Steven,
  C.E.O
  MARK STEVEN LÅNE FIRM.
  Email: [email protected]

  SvaraRadera