Cornucopia?

Aktuellt

Valueguard: Näst sämsta januari någonsin för lägenhetspriserna

Lägenhetspriserna i Sverige steg med +1.78% i januari enligt Valueguard. Januari är normalt årets bästa månad, och siffran för januari 2020 ...

2014-04-19 14:30

Kvalitetsjusterade bostadspriser i Göteborg

Det har varit ett tag sedan jag uppdaterade graferna med kvalitetsjusterade bostadsprisindex för Göteborgs kommun. Vi får se nedanstående som en påskpresent.


Lägenhetspriserna har stigit nästan lika stabilt som i Stockholm, sedan mitt prognosticerade prisfall 2011. De senaste 29 månaderna har dock priserna gått ner i totalt fyra månader, medan de i Stockholm bara fallit två månader av 29. Vi kan vara ganska säkra på att den maniska sista fasen i bostadsbubblan pågår framför våra ögon. Hur länge den kommer fortsätta och hur högt den går är en annan fråga. Det finns i dagsläget inga tecken på avmattning i vare sig Göteborg eller Stockholm, men väl i Malmö.
Kvalitetsjusterade lägenhetspriser i Göteborgs kommun. Källa: Valueguard-KTH
Villapriserna i Göteborg har gått upp, men inte alls lika stabilt.  Nedgången under hösten och vintern är dock över, och de kvalitetsjusterade priserna är återigen på rekordnivåer.
Kvalitetsjusterade villapriser i Göteborgs kommun. Källa: Valueguard-KTH
Hur länge kan då den maniska fasen fortsätta?

Vi går mot fortsatt konjunkturåterhämtning, vilket initalt ger allt fler jobb. Tillsammans med de låga räntorna har detta drivit vidare bubblan uppåt. Räntesänkningar kommer nu driva bubblan ännu högre. Sedan kommer valet, med regimskifte till vänstersocialisterna. Det finns därmed en hög chans/risk att de utlovade skattehöjningarna knäcker de högbelånade, om inte annat omvägen via arbetsgivaren och arbetslöshet. Dessutom bör konjunkturen toppa ut 2015-2016, men vid det laget har vi högre räntor ovanpå höjda skatter och ännu större skuldsättning hos hushållen.

Den maniska fasen kan alltså fortsätta 1 - 2 år till, givet att inget oförutsätt händer.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

 1. Hur kan man vara så säker på att "Vi går mot fortsatt konjunkturåterhämtning, vilket initalt ger allt fler jobb"? I mina ögon kan systemet rasa ihop när som helst och jag är benägen att tro att en eventuell tillväxt inte kommer kunna förhindra att arbetslösheten kommer öka, om man inte skapar en väldig massa låtsasjobb eller ger folk medborgarlön eller genomför en arbetstidsförkortning som strax får destruktiva resultat för ekonomin.

  SvaraRadera
 2. Vad ska punktera bubblan? Det kan nog fortsätta tills räntorna återgår till det normala och det kan betyda 10 år till.

  SvaraRadera
 3. KPI -0.6%
  KPIF 0%
  Reporänta 0.75%
  Disponibel inkomst upp 3.4%
  Bolånen upp 5.4%
  Bostadspriser upp 9.2%
  Bostadsrätter upp 12.8%

  Det börjar bli dumt...

  SvaraRadera
 4. (Obetald annonsplats) Glöm "storstäderna" . De är ändå bonnvischan mot riktiga städer. Förlåt, lantbrukarområden. Det måste finnas gott om luckor med prisvärt boende på rimligt avstånd från vad som behövs av service.

  Typ Falkenberg.

  Vettigt hus med lagom trädgård och gångavstånd (i vettigt väder, som oftast här) till nästan allt vad som behövs. Inom en halvtimmes promenad (eller ett par minuter per bil) har jag post bank system datorbutik fotvård läkarmottagning osv osv. Vad jag efter ett drygt kvartal nån gång saknat är universitetsbibliotek nästgårds och stora specialistsjukhuset och ... och? nä. Bra så.

  Och alltihop kostar mig per månad som ungefär ett halvt garage på Östermalm (been there, done that).

  SvaraRadera
 5. Det är tragedi att våra politiker är sina egna fångar(läs självgoda av (äre-)girighet att de aningslöst och omedvetet vägrar att se framtiden an). Bara nuet och deras privata framgångar betyder något, dvs makten, härligheten(berusningen) i evigheten.

  Penningpolitiken har blivit vår tids "Holy Grail". Finansiell stabilitet har tappat sin betydelse.

  Korruption i olika tappningar inom makten är orsaken till protester runt jorden...och det har bara börjat...medan människorna aningslöst njuter frukterna av politikernas gåvor......- Till slut är krig det enda som kan flytta fokus så snart räkningen förfaller.

  SvaraRadera
 6. Med risk för dumstruten så tror jag bobubblan spricker 1 år efter valet. September 2015.

  Då bör effekterna av de rödgrönas första budget börja kännas på allvar, och de hunnit avisera höstbudgeten 2015 varpå alla fattar att festen är över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan ju sticka ut hakan och gissa att bostadspriserna kommer falla tillbaka under sommaren med c:a 4% totalt, i första hand bostadsrätter (som alltså faller mer än 4%) exklusive Malmö.

   Radera