Cornucopia?

Aktuellt

Jämför dig inte med andra - om du inte vill vara bitter - sätt upp dina egna mål och jämför med dig själva!

"If you compare yourself with others, you may become vain or bitter, for always there will be greater and lesser persons than yoursel...

2014-04-09 18:37

Inflyttningen till Stockholm fortsätter falla - utflyttningen ökar

På tal om att irritera stockholmare, så faller inflyttningen till Stor-Stockholm vidare, tvärt emot allt prat om bostadsbrist. Inrikes inflyttning till Stor-Stockholm var ett netto om endast 5 082 personer även 2013, eller 0.23% av befolkningen, mot 0.24% året innan. 51 231 personer valde att flytta ut från Stockholm, eller 2.37% av befolkningen, varav 34 842 till andra delar av landet. Resten flydde Sverige helt efter sitt boende i Stockholm.

Inrikes flyttningsöverskott Stor-Stockholm 1968 - 2013
Stockholm nådde återigen inte upp till inrikes attraktivitet från 2010 - 2011, och är fortfarande inte i närheten av 90-talets inflyttning. Folkökningen beror främst på invandring, och man kan förmoda att invandrare inte belånar sig för miljontals kronor för att köpa en bostadsrätt eller villa. Det byggs mer än tillräckligt med dyra, nya bostäder i Stockholm för att svälja en inrikes inflyttning om 5 082 kreditstinna personer. 

Tvärt om ligger nybyggnationen av bostäder i Stockholm på rekordnivåer. 9 811 dyra lägenheter påbörjades, som alltså ska svälja en inrikes nettoinflyttning på 5 082 kreditstinna personer. Till detta kommer nybyggnationen av småhus.

En annan bidragande orsak till folkökningen är förstås att det föds barn, men dessa behöver inte egna bostäder förrän om ca 20 - 25 år.
Procentuellt inflyttningsöverskott till Stor-Stockholm, inklusive invandring faller från 0.24% till 0.23%.
Man kan alltså notera att inflyttningen till Stockholm var betydligt kraftigare på 90-talet, men då steg inte heller bostadspriserna speciellt. Tvärt om föll bostadsrättspriserna realt, trots en massiv inflyttningInflyttningen verkar vara en underlig förklaringsmodell för bostadspriserna. Men ju mer man upprepar en felaktighet, desto fler tror att den är sann.

Vad som däremot stiger är alltså utflyttningen. 51 231 personer lämnade Stor-Stockholm 2013, mot 50 288 år 2012. Det är som man ser ovan en ökning på 0.01%, och 2.37% av befolkningen flyttade från Stockholm under 2013. Förenklat betyder det att hela Stockholms befolkning byts ut på 42 år.

En möjlig slutsats är att svenskar inte finner Stockholm ett dugg attraktivt, utan de som slår på trumman över Stockholms förträfflighet verkar mest försöka övertala sig själva och motivera sin egen flytt till en avkrok av Europa1.. Ändå var inrikesnettot alltså bara 5 082 personer. Kanske når inte Stockholm upp till den egna hypen, eller så tröttnar man ganska fort? Stockholmare får trösta sig med att de kunde vara lika oattraktiva som Göteborg, som inte har någon inrikes inflyttningsnetto alls.

1. Ja, avkrok. Jag må bo i en jordkällare i skogen, men på 20 garanterat trafikstockningsfria minuter står jag vid bagageinlämningen på Landvetter flygplats, eller utan annat än handbagage vid säkerhetskontrollen, varifrån jag har minst en timme kortare restid till Bryssel, London, New York eller Nice än en stockholmare har. Vill jag ta bilen till kontinenten har jag 4 - 5 timmar närmare, och motsvarande med tåg. Det enda stockholmare har närmare till är världsmetropolen Helsingfors. Och nej, jag skriver inte om mitt privatliv, och ni har ännu aldrig märkt på bloggen att jag råkar vara utomlands.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

50 kommentarer:

 1. Bwahahaha... Bra försök :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. visst skrattar man så man kiknar åt bondtölpen kornus tafatta försök att misskreditera vår fina stad.
   Men alla vet ju redan att det flyttar in flera busslaster med kreditstinna bostadsspekulanter varenda dag året runt, var inte tex Bill gates på besök vad tror ni att han var här och kollade upp? Där fick ni så ni teg.

   Radera
  2. Bill Gates är väl mest känd för att hålla på med bistånd? Han har kanske sett att det finns många behövande i Stockholm?

   Radera
 2. Pga de höga bostadspriserna i Stockholm så tror jag att de flesta väljer att bo utanför stan och pendla. På gamla jobbet var det ganska många som pendlade 2-3 timmar varje dag.

  När det gäller bostadspriserna så är det knappast de nyinflyttade som köper lägenheterna. Tror inte det är så många som ger in i Stockholms bostadsmarknad utan tidigare vinster i bagaget. Utöver dem är det endast rika som har råd med dagens priser. Om man inte vill bo i en etta dvs...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, skrev detta lite längre ned, företagen som gnäller över bostadsbrist gnäller egentligen över bristen på billiga bostäder, för det är klart att det är problematiskt att få tag på folk när man inte vill/kan betala löner som täcker ett boende relativt nära jobbet.

   Radera
  2. Skall man få en familj boende i ex. Linköping eller Västerås att flytta till Stockholm är ju frågan varför hushållet skulle vilja skuldsätta sig så mycket som krävs. Lönerna är ju trots allt ungefär på samma nivå. Ur det perspektivet är såklart bostadsfrågan ett problem.

   Radera
 3. En annan viktig parameter att väga in är demografin. Frågan är om de som nu är 25-30 år är större eler mindre årskullar än de som nu är 20-25 resp 30-35 år. Antar att de flesta rör sig ut på någon del av bostadsmarkanden vid åldern 25-30 år.

  En annan del av demografin är den övre delen, Där kan man se att de stora barnkullarna från krigsåren 1940-45 kommer nu att börja fylla 75 år och kommer då så smått att börja se sig om efter ett bekvämare boende, alternativt äldreboende eller träfracken.
  (Byggbolagen står i kö för att erbjuda nybyggen med hiss till överpriser och underprissatta månadsavgifter som gör att månadsavgifterna måste chockhöjas när man behöver renovera, och då rasar priserna. Någon blir svartepetter...).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, demografin kommer bli allt mer intressant framöver. 40-talisterna är en stor generation och när de väl börjar lämna sina villor och radhus i lite större antal så ser det mörkt ut för prisutvecklingen på hus i första hand. Många 40-talister, iaf av de jag känner, bor dessutom väldigt stort, ofta 1-2 personer på en yta dubbelt så stor som många barnfamiljer jag känner.

   Om nu bostadsbubblan, som jag tror, och som många här på bloggen också tror, spricker efter valet så är det upplagt för rejält kaos framöver.

   Radera
  2. Den spricker bara efter valet om S vill begränsa utlåningen, tror jag själv. Paggan har ju uttryckt sig sarkastiskt om BR-köpare, men det är ju skillnad på att ha en sjukdomsinsikt och att faktiskt göra något åt saken.

   Radera
 4. Så ca 250-300 000 personer har nettoinvandrat till stor-Stockholm sedan 2005?

  Var bor dessa och var bor de som bodde i dessas bostäder förut och hur påverkar det bostadspriserna?

  SvaraRadera
 5. Fjollträsk är overrated. Nettoinvandringen består till en stor del av utlänningar och folk från glesbygder. Verkar det som?. Det påverkar inte bostadspriserna i sig utan det är den kreditdrivna spekulationen som styr detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fjollträsk är en term som sexuellt osäkra människor använder har jag märkt.

   Riktiga lantisar brukar kalla stockholmare fiskmåsar, för att det alltid blir så livligt när vi väl orkar ta oss utanför stan och kommer på besök.

   Radera
  2. Du verkar ha en hel del personlig erfarenhet i ämnet, det är strongt gjort av dig att komma ut och berätta

   Radera
  3. De som har bott i stora städer reagerar direkt på att Stockholm är litet, tyst, och i allmänhet väldigt ointressant. Gillar man fart klättrar man snabbt på väggarna. Problemet är att folk som bott i Stockholm hela sitt liv ofta har fått för sig att det är en snabb, stor stad. Den bilden är helt galen.

   Stockholm har å andra sidan en svensk charm som man absolut kan uppskatta för vad det är. Men det blir så fasansfullt pinsamt när folk som Greenious ovan får för sig att kalla andra för småstadsbor. Stockholmare är småstadsbor. Det han själv kallar lantisar. Det är så vi ser på stockholmare.

   Återigen, det är inget fel på "lantisar". Snarare tvärt om; det är charmigt med städer som lever i sin egen lilla bubbla av kultur. Men det är inte snabbt, inte stort, och inte händelserikt.

   Radera
  4. Att säga fjollträsk är nittotal. Lite som att säga "bög". Vem säger så 2014? Välkommen till nuet. Kan också tyda på osäkerhet. Det bästa med Skåne är tåget till Köpenhamn är också samma dåliga uttryck...osv. Många hade nog mått bra av att flytta ut på landet eller till en mindre stad. Men det hänger ofta på jobbet.

   Radera
  5. Jag förstår att jag trampade på en del ömma tår här... lol

   Radera
  6. Tvärt om, det är ju dina tår.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. ag studerade i Stockholm under 4 år. Jag som "lantis" 7 mil därifrån tog bekväma X2000 tåget som tog 40 minuter i restid. Men jag var ju en trög "lantis"
  "Stockholmarna" själva som var Stockholmare var inte lantisar utan åkte pendel, bussar och T-bana bra mycket längre tid en min resa tog.
  Men bor man i Stockholm så bor man i Stockholm. Och vad förstår en lantis!

  SvaraRadera
 8. Det vore inte fel för folk som söker sig till rimliga hyror på hyresrätter om kötiden kan minskas. Nyligen nämndes det i media att företag får problem med rekryteringar pga bostadsbriste . Märkligt hur han kunde säga så när det har konstateras här på bloggen att det inte är bostadsbrist

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet i stockholm är ju i första hand bristen på billigt boende. Inte bostadsbrist.

   Så ungdomar som ska ut på bostadsmarknaden för första gången har mycket svårt att hitta nåt som funkar för deras ekonomi. Företagen har än så länge fördelen att de kan diktera lönerna, men det kommer ju till en gräns där de inte längre kan få folk för att bostadspriserna är så höga att ingen som tar jobbet har råd att bo nånstans inom rimlig restid från jobbet.

   Radera
  2. Och vad tror du dom gör då, höjer lönerna som dom helst vill sänka neråt 5000kr i månaden eller flyttar någon annanstans?

   Radera
 9. https://twitter.com/lowenfeldt/status/403810311368495104

  SvaraRadera
 10. Som 6 generationens stockholmare så borde jag ta illa upp känns det som, men jag gör faktiskt inte det. Men jag tror nog en och annan södermalmsjournalist satte kaffet i halsen...

  På 80-talet, när gröna vågen peakade, så bodde det väldigt lite människor på Södermalm, och än idag så bor det fortfarande färre på Södermalm än då det begav sig på 40-talet eller så när det bodde som mest människor på södermalm. Och då fanns det inte alls lika många, eller stora, bostäder som idag... Trenden är ju att färre människor bor i större lägenheter än förr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad ska man sätta kaffet i halsen för? För att om man räknar bort de grupper som stor för den stora befolkningsökningen (invandring och barn), så ökar inte befolkningen som mycket? Revolutionerande...

   Även människor som inte lånar upp till skorstenen ockuperar boyta...

   Radera
 11. Ja även om inte svenska bonnläppar trivs i Stockholm så gör storstadsbor från de stora kulturländerna det. Det är väl bara som det ska vara. Dynga åt bönderna och kultur åt de kultiverade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis Det var givetvis därför Bill och melinda gates var på "besök" häromdagen, dom letade naturligtvis efter en lämplig etta för 7-8 mille någonstans på söder där dom planerat att bosätta sig tillsammans med resten av universums ekonomiska elit och tillbringa dagarna med sippa på en latte nå något av söders alla hipsterfik och träffa och utbyta värdefulla erfarenheter med andra överlägsna personer, men det begriper ju inte avundsjuka bondtölpar, som förutom att dom kommenterar här även säkert både luktar illa och är sossar

   Radera
  2. Nej, Stockholm är en stad man turistar i. För dem som har ekonomi över när de har sett de centrala delarna av Europa.

   Det är också en fin, rent underskattad stad att turista i, som få har som prio på sina eurotrips. Speciellt under sommarmånaderna kan säkert detta turistande öka när folk får upp ögonen för det.

   Men det gör absolut inte att stora kapital flyttar hit.

   Radera
  3. @annan

   När jag var i stockholm senast så kom det en lastbil med dynga (naturgödsel) körandes så det får väl tolkas som att det är bönder i stockholm och de kultiverade återfinns någon annanstans...

   Radera
 12. är född och uppvuxen i huvudstaden men innerstaden saknar idag rötter och historia bland de boende
  Förorterna är oftast bättre. Innerstan är en enda stor spekulationsbubbla för de som inte är ursprungsbefolkning

  SvaraRadera
 13. Förutom Helsingfors, så har ju Stockholmsbor närmare till metropolerna St Petersburg och Moskva, vilket torde glädja alla rysskramare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glöm inte Kaliningrad stockholms mentala vänort på andra sidan östersjön

   Radera
  2. Moskva är ju Europas största stad. Borde locka de flesta storstadsälskarna.

   Radera
  3. Men det som stockholmare framförallt har nära till är stockholms skärgård. Världsvackrast!

   Min engelske vän kallar Stockholm för "a sedate old lady", vilket är sant. Och väldigt trevligt. Men rockenroll är det ju inte.

   Radera
 14. I själva verket är nettoinflödet av folk från övriga landet än mindre än 5000 - för det är fullt rimligt att anta att "flyktingar" som placerats i småhålor runtom i landet har ett nettoinflöde till Stockholm, då de söker sig till sina landsmän.

  SvaraRadera
 15. Man kan notera att enligt blogg-inlägget är Malmö(trakten) bättre än Göteborg som i sin tur är bättre än Sthlm.

  På 20 minuter når man Kastrup, som tekniskt sett redan ligger på "kontinenten" och dessutom antagligen har fler avgångar än Landvetter. Till kontinenten med bil har en skåning 3-4 timmar kortare än en göteborgare, etc. Den enda "metropol" som är lättare att nå från Göteborg är väl Lofoten eller Stavanger eller vad nu Norges huvudstad heter.

  Malmö förhåller sig till Göteborg som Göteborg förhåller sig till Stockholm.

  Ergo - Skåne är bäst. Skönt att vi redde ut det en gång för alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. Det visste väl alla redan?

   Radera
  2. Det kan nog behövas en del folkupplysning på den fronten är jag rädd.

   Radera
 16. Nämen cornu, drar du skåningarnas favoritargument för att bo i Skåne, det är så lätt att åka därifrån...haha

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 18. Att inte tala om elefanten i rummet brukar vara ett sätt att undvika frågor.
  Inflyttning består av alla personer.
  Invandrare har väl inte lägre ställda önskningar än Svenskar?
  Segregation styr bort rika från fattiga områden.

  SvaraRadera
 19. Det här är helt off topic men vill ändå tipsa om viktig läsning, med indirekt bäring på den svenska försvarsdebatten, om Afghanistan och lärdomar för brittiska armen i dagens Telegraph.

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/afghanistan/10755057/Britain-didnt-understand-the-enemy-in-Helmand.html

  Nulli secundus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Med rätt personal kan man möta det problemet genom att delegera ansvar för analys, taktik och strategi till fotfolket. Sydafrikanerna var duktiga på det under 70/80-talet.

   Med en yrkesarmé attraherar man ofta fel personal, då måste nån med guldstjärnor på axeln sitta i ett luftkonditionerat rum och lägga upp taktiken om man inte vågar delegera. Vilket exakt verkar vara britternas misstag.

   Radera
 20. Engelsk arme'
  1415
  Azincourt
  Henry V
  Då gick det ju med kungen, som tog del i striden.
  Synnerligen verbalt ,ävenledes, om vi får tro herr Shakespeare.
  Råkade besöka stället i torsdags, lustigt nog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har också varit där. Bra museum. Man kan inte annat än gilla bataljmålningarna från den tiden där de engelska bågskyttarna står mitt i striden utan byxor. De krossade den franska riddarhären men med riktigt kassa magar. Enda chansen att klara det var att ta av sig brallorna och låta skiten bokstavligt talat rinna ner medan de levererade pilregn efter pilregn. Inga veklingar.

   nulli secundus

   Radera
  2. Bågarna visst från Wales?
   Mycket "Engelskt" från Skottland, Wales och Irland.
   En och annan engelsman inte så pjåkig heller.
   Sydney Smith, t.ex.
   För att inte tala om damen med lampan, Florence Nightingale.

   Radera
 21. Säkert. Men de verkar ju ta till sig erfarenheten. Se istället hur en ledande brittiskgeberalsperson ser på själva armefunktionen:

  Events in Crimea led General Sir Peter Wall, the Chief of the General Staff – Britain’s most senior Army officer – to argue recently that “Military manoeuvre capability . . .  takes us generations to create and we may need it sooner than we think”.

  Känns det lite olustigt någon på försvardep som händelvis är hos Cornu och snokar? Det borde det!

  Nulli secundus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som svar till Ben ovan 09.54 alltså. Helt of topic vad beträffar Slussen.

   Nulli secundus

   Radera