Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2014-04-08 10:45

EU-domstolen: Datalagringsdirektivet ogiltligförklaras

EU-domstolen har ogiltligförklarat EU:s datalagringsdirektiv, där uppgifter om vem som kommunicerar med vem och när, ska lagras av teleoperatörerna under en viss period. Myndigheterna ska få i princip fri tillgång till detta data. (IDG)

"Direktivet innebär ett omfattande och särskilt allvarligt intrång i den grundläggande rätten till respekt för privatlivet och skydd för personuppgifter, utan att detta intrång begränsas till vad som är strängt nödvändigt."
Nu får alltså svenska politiker visa var de står - riva upp svensk lagstiftning på området, eller visa sig som de totalitära övervakare de är och låta svensk lagstiftning kvarstå. Man kan inte längre skylla ifrån sig och peka på EU.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

7 kommentarer:

 1. Vem "äger" den information som redan samlats in?
  Skall den återlämnas till kunden nu när den inte får sparas hos operatören?
  Att den insamlade informationen "förstörs" är ju bara nys. Skall t.ex. Telia åka runt till alla som de delat information med och hämta tillbaka den?
  När det handlar om digital information är saker som "förstört" och "återlämnat" bara nys.
  Det går t.ex. att återkalla alla exemplar av en bärbar dator eller en bil, men du kan aldrig återkalla information.
  Just nu snurrar det runt ett inlägg på Facebook som handlar om "om hela jordens befolkning bodde i en by..." Hur återkallar man det inlägget när det framkommit att nästan all info är felaktig, och vem bryr sig om "grundsyftet" var gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Nicklas

   Den personliga integriteten respekteras inte särskilt mycket i dagens samhälle. De som har informationen är i mycket de som "äger" den då lagstiftningen är ganska svag på området. Dock kan man inte ens med en stark lagstiftning egentligen vara helt säker, men det är iaf ett steg i rätt riktning ifall det var olagligt och straffbart att hantera personuppgifterna på ett sätt som kränker integriteten (för mycket).

   Radera
  2. @Niklas, jag förstår inte vad det är som du har svårt att fatta? Det är väldigt enkelt, operatörerna raderar den information de har tvingats spara om användarna, från sina servrar, och de lagrar inte denna typ av information på sina servrar i framtiden. Är det inte självklart?

   Radera
  3. För övrigt har Bahnhof redan meddelat att de nu raderat sin sparade information:
   Länk

   Radera
 2. Undras om sverige kommer få tillbaks sina böter för att inte ha implementerat datalagringsdirektivet tillräckligt snabbt? Eller kommer man tiga tyst för att inte mista "inflytande"? Antagligen kommer man väl bara tacka och ta emot när/ifall EU dömer sverige för lagstiftning som utgör "intrång i den grundläggande rätten till respekt för privatlivet och skydd för personuppgifter"...

  SvaraRadera
 3. Jag tror att vi, i och med denna omsvängning i EU, får ägna en tacksamhetens tanke åt Edward Snowden, samt åt de som såg till så att några avlyssnade telefonsamtal, mellan diverse politiker i samband med händelserna i Ukraina, har blivit allmänhetens egendom.

  EU-minister Birgitta Ohlsson ville inte, i SR P1:s Lördagsintervju, hylla Snowden för hans visselblåsningar.

  SvaraRadera
 4. EU-domstolen visar återigen att de är förnuftets röst!

  SvaraRadera