Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2014-03-06 15:05

Sjöstedt vill höja skatten med 40 000:- för en tvåbarnsfamilj

Jonas Sjöstedt förklarar för Dagens Industri att han vill höja skatterna i Sverige med 90 miljarder och siktar på att (v) ska få ett antal ministerposter i Löfvénregimens kommande regering. Bland annat siktar han på finansministerposten.


Grovt förenklat innebär detta ett ökat skattetryck på 10 000:- SEK per svensk, eller om man så vill 20 000:- per person med arbete. Oavsett innebär det att en tvåbarnsfamilj ska betala 40 000:- SEK per i skatt per år. 

Om detta sker genom direkta skatter på tvåbarnsfamiljen eller på företag och företagare spelar mindre roll, eftersom de svenska hushållen är slutkonsumenter och alla skattehöjningar landar till slut i knät på hushållen. Antingen genom höjda priser, eller genom arbetslösheten som blir resultatet när företag och kapital flyttar.

Bland annat ska förmögenhetsskatten återinföras, vilket nog blir en ... spännande upplevelse för de som med bostadsbubblans taxeringsvärden sitter på en bostad i våra storstäder. Vi pratar här om ett antal 10 000:- SEK i förmögenhetsskatt på en normal villa i Stockholm, årligen.

Hoppas ni åtminstone har råd med räntorna om ni blir av med 40 000:- till finansminister Sjöstedts koffert. Dessa 40 000:- är oräknat den potentiellt miljontals kronor i fallande bostadspriser som höjda skatter antagligen innebär.

Kom ihåg att en röst på Löfvén är en röst på Sjöstedt. Ska ni ändå rösta på ett socialistiskt parti kan ni lika gärna rösta på (m)oderaterna, som ju står för socialis(m).

Rösta (m)oderat - de må vara fullständiga idioter, men de är åtminstone inte generellt i behov av psykakuten och ser inte på världen genom ett töcken av marxistisk analys från 1800-talet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

37 kommentarer:

 1. Sjöstedt kommer att få visst gehör för det här. Inte främst av Löfvén men av andra mer reaktionära socialdemokrater.
  Tänkaren Suhonen, han lär vara chef för en tankesmedja, hade en debattartikel för några veckor sedan där han agiterade för att pusha upp skattetrycket igen till minst 50% av BNP. Om så skedde kunde man anställa 700 000 personer till i offentliga sektorn hade tänkaren Suhonen fått fram. Frågan är vad de skulle göra, svårt att proppa in några hundratusen för att fylla vakanser i vårdsektorn just när den är på all-time-high vad gäller betyg hos brukarna.
  Men det var tydligen inte det viktiga. Om pengarna behövdes eller inte var sekundärt, det primära var att täppa till inkomstklyftorna, som har blivit för höga. Alltså det var viktigare att höja skatten än att hitta ett bra ändamål med pengarna.
  Så länge detta finns inom socialdemokratin kan Sjöstedt kapa väljare med liknande utspel.

  SvaraRadera
 2. Utmärkt, då ska jag rösta på honom så att folk till sist begriper vad det egentligen kostar att driva ett så ineffektivt samhälle som vi har nu. Då kanske folk till slut inser att man inte bara kan låna av framtida generationer. Ett bryskt och nyttigt uppvaknande. Rösta på Sjöstedt!

  SvaraRadera
 3. Personligen tycker jag inte att det är fel att höja skatterna för "normalt" heltidsarbetande människor. Blir arbete mindre lönsamt kanske fler åter börjar prioritera mer tid med sin familj istället för arbete.

  Det är klart att det blir trist för dem som sitter i överbelånade bostäder, men detta borde de tänkt på innan de köpte..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir arbete mindre lönsamt kanske fler åter börjar prioritera mer tid med sin familj istället för arbete.
   Tänk om tänk rätt.

   Radera
  2. Å andra sidan måste man jobba mer för att ha råd med det man vill ha vilket innebär att höjd skatt på arbete leder till mer arbete.

   Det är inget jag hittat på utan det är nån gammal sosse som sagt så.


   Radera
  3. Så man skall höja skatterna på arbete så mycket så folk ger upp och slutar jobba så mycket? Du får ursäkta, men det är ju fullständigt idiotiskt...

   Radera
  4. Åja, det finns mycket som är nästan gratis också, som att fantisera.

   Radera
  5. Jag tycker precis tvärtom. Är det någonstans skatten ska vara låg så är det på arbete. Blir också en samhällsbesparing då bidrag minskar till viss del. Det bör dessutom vara extra låg skatt på lön upp till 22 000 kr.

   Radera
 4. Fantastiskt! Istället för att ha en massa människor som steker hamburgare och säljer mobilabonnemang så kan vi få fler lärare, sjuksköterskor, brandmän, läkare, poliser och inte minst militärer som den här bloggen brukar vurma för. Hur många arbetstillfällen bortom bonde, hantverkare och vissa tjänster som hör till industrisektorn som inte omfamnar mer än 5 % av sveriges arbetsstyrka tillhör den privata sektorn? Resten är ju bara miljöbelastande trams vi säkert kan lära oss att ha mindre av.
  Det blir v för mig i valet men då är jag ju också vänsterpartist..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd bara att när de där fem procenten blir än färre finns än mindre pengar att fördela. En spiral ned likt rovkapitalismen, som är samma sak, med annat namn.

   Socialism fungerar utmärkt tills de andras pengar är slut.

   Radera
  2. Aha!
   Det är så enkelt!
   Man får automatiskt duktiga, välutbildade och arbetsvilliga människor till de verksamheter ni, herr kommunist, nämnde i ert inlägg.
   Detta bara genom att höja alla skatter.
   Tänk att inte någon innan er tänkt på det...

   Radera
  3. Högre skatter ger mer arbetstillfällen?

   Du är inte bara vänsterpartist, du är djupt okunnig också.

   Det är inte högre och fler skatter som behövs för att öka välståndet för all och minska arbetslösheten.

   Radera
  4. Om man betraktar extremfallen så har man å ena sidan ett där staten tar hela lönen och delar ut som bidrag åt alla, en lite dusör, vilket effektivt kväver all form av företagsamhet och kreativitet. Den andra extremen är att man inte tar någon skatt alls, vilket utan stat leder till kaos och den starkes rätt. Någonstans däremellan finns något optimalt tillstånd som fungerar. Problemet är att hitta det. Högre skatter i världens näst mest beskattade land är sannolikt inte det bästa receptet. Om man nu inte tror att Sverige är bäst i världen på precis allt, ja kanske till och med världens auktoriserade samvete. För det är det väl ändå ingen som tror.

   Radera
  5. Ni får ursäkta det raljanta svaret men eftersom herr wilderängs själva blogginlägg var rätt raljant skrivet så blev jag sugen på att fortsätta på samma linje. Men däremot har du fel Mats Karlson. Skatterna påverkar inte arbetslösheten. Skatterna påverkar hur man vill fördela antalet arbetade timmar mellan privat och offentlig sektor. Vid 100 procents skattesats skulle hundra procent vara anställda av offentlig sektor, allt skulle vara gratis och vi skulle antagligen bo i en rätt trist kommuniststat. Vid 0 % skattesats skulle 100 % procent försörja sig "privat", dvs arbete och olika former av kriminalitet. Vid 30 % skattesats kommer ungefär en tredjedel att arbeta i offentlig sektor, Vid 50 % kommer hälften att göra det av befolkningen. Således, vill man öka andelen lärare, vårpersonal, polis och militär så måste antingen skatterna höjas eller lönerna för offentliganställda sänkas. Ja just det, det går ju att "effektivisera" också (gapskratt)

   Radera
  6. Det är många bland v och mp som tycker att vi ska vara världens samvete och moraliska stormakt genom att göra vår invandringspolitik än mer generös. Klart att skatten måste höjas.

   Det stora problemet med att hitta en optimal beskattning är att det varierar mellan vad olika individer tycker är optimalt. Vi har både nyliberaler och kommunister i valmanskåren.

   Radera
  7. V som i världsfrånvänd. Men (V)isst, det kommer krävas enorma tillskott till den konstgjorda andningen (M)igrationsverket bedriver.

   Radera
 5. "Bland annat ska förmögenhetsskatten återinföras..."

  Jo det där fick man läsa mellan raderna för att se - där stod "...om man räknar in förmögenhetsskatten som partiet vill höja lite längre fram." vilket alltså bör tolkas som att de (först) tänker återinföra förmögenhetsskatten (eftersom det är en förutsättning för att kunna höja den lite längre fram).

  Det är föga överraskande att de vill höja skatten och beloppet är väl inte så anmärkningsvärt, det rör sig "bara" om 2.5% av BNP, att jämföra med minskningen av skattetrycket på 3.9% under senaste två mandatperioderna. Det intressanta är väl snarare var dessa skattehöjningar hamnar med tanke på att det om man räknar på det blir ganska mycket pengar för de som blir drabbade.

  Höja bolagsskatt och arbetsgivaravgifter för unga låter ju ganska typiskt vänster-socialister. Det drabbar väl inte folk som jobbar på aktiebolag eller unga? Förmögenhetsskatten är heller inte så överraskande - det lär ju om inget annat stilla avundsjukan (ifall man håller tyst om att det bara gäller halvförmögna - riktiga krösusar slipper väl i vanlig ordning undan för att de är så rika).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillägg: å andra sidan så vill danska sossarna sänka bolagsskatten till 22% - undras om det är för att de är så förvillade att de har ett högerparti som heter venstre eller för att de inser att företag i praktiken är en kassako för staten (och att de inte vill att bolagen väljer sverige framför danmark pga skatteskäl).

   Radera
  2. De stora pengarna tar man in med en "modest" extraskatt på den stora massan "medelklassen". För att tillfredsställa avundsjukan går man på och mobbar någon liten ofarlig grupp som höginkomsttagare med extra mycket skatt, d.v.s. de som tjänar dubbelt så mycket som en outbildad kassörska. Det används även som motivation för medelklassen, att de "rika" fick det ännu jävligare. Och slutligen höjer man även skatten för de under medelklassen för att de inte skall känna sig utanför. Så kan alla känna samhörighet i sitt elände, och media driva framgångsrika drev mot politiker som köpt toblerone på rikslunchenkortet, och fuskat med TV-licensen.

   Radera
  3. @Jaha Dåså

   Jo det förstås att det är på de stora källorna som de stora skatteintäkterna kommer komma ifrån. Dilemmat är att man inte vill göra det så synligt hos folk - vilket då skulle innebära att momsen och arbetsgivaravgifterna ligger i blickfånget, även inkomst av kapital är en kassako som man kanske kan mjölka lite extra utan att gemene man märker för mycket.

   Det intressanta för oss/mig är att veta hur man blir drabbad och ifall man kan göra något åt det.

   Radera
  4. Det finns faktiskt andra länder än Sverige!

   Man, ja, inte alla kanske, kan ha utspritt boende och verksamhet på olika håll.
   Krånglar till det för snokare.
   Sägs det...

   Radera
 6. Valpropaganda....??!
  Det blir nog verkligheten som styr oavsett färg på regeringen...

  SvaraRadera
 7. Det smärtar mig att erkänna att vi är av samma åsikt, jag kommer rösta på M, inte för att jag tycker om dom utan för att jag tycker mindre illa om dom. Skulle kunna rösta blankt av principskäl men då skulle jag bara hjälpa extremvänstern.

  SvaraRadera
 8. Ga(m,m)el(m)oderaten Calle Bildt (m) har säkert snackat till oss ett par sjyssta ryska flyganfall långt innan (v)alet.

  SvaraRadera
 9. Men du missar ju helt följande: "I den andre änden föreslås bland annat sänkt skatt för arbetslösa och sjuka och slopad skatt för hyreslägenheter."
  Du talar alltså om Vänsterpartiets skattehöjningar BRUTTO, medan det intressanta är vad det blir NETTO. Utan att läsa på närmare hur de vill se skatterna NETTO kan man inte uttala sig.
  Gör om gör rätt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var väl poängen ?
   En familj i hus eller bostadsrätt med arbete får ju bara höjningarna.

   Radera
 10. Frågan är väl hur en rödgrön regering ska kunna hålla ihop?
  En någorlunda pragmatisk Socialdemokrati flankerad av två galna ytterlighetspartier?

  SvaraRadera
 11. Är det så farligt om jobbarna börjar betala skatt som pensionärerna har gjort. Och han skulle ju inte höja skatten för dem som tjänar under 30 000 så för de flesta blir det ingen skillnad. Vad beträffar arbetsgivaravgiften för unga så vart det ju inga fler jobb av det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, varför inte införa en maxinkomst, lämpligen som du har. Allt över den konsfiskeras.

   Radera
 12. Att rösta på finansminister Sjöstedt, eller dom kristna sharialagarna från Livets Ord. Vi vet ju alla att V kommer att få gehör i alla sina frågor, precis som KD har fått. Med KD i regeringen så kommer homosexualitet att förbjudas, intelligent design kommer att sanning i biologilektionerna på skolorna och kyrkotvång återinförs. Roland Utbult som utbildningsminister, nu när Annelie Enocksson försvann. Man får ju inte glömma av att Per Schlingmann har sagt att man kan köpa lagar av Alliansen.

  SvaraRadera
 13. Oavsett Sjöstedts inställning till försvarsbudgeten:

  Hur hade bloggskribenten tänkt sig att ett någorlunda respektabelt försvar av Sverige ska finansieras?

  Med nuvarande beskattningsnivå + nedskärningar (vilka)?
  Ökad beskattning på låginkomsttagare?

  Något annat?

  SvaraRadera
 14. Svar till Jaha Dåså. Jag lever med pensionärsskatt och klarar mig bra.Jag tycker det vore rättvist om det vore samma skatt även för De som tjänar skapligt. Då kanske skatten skulle räcka till bra sjukvård och skola. Sedan behöver ju infrastrukturen anpassas till ett liv utan olja. Det kommer att kosta. En del är ju bekymrade för försvaret. Det finns säkert mer som behöver förbättras i samhället.

  SvaraRadera
 15. Jag kan se framför mig hur cornucopia? ligger och vrider sig på nätterna likt sheriffen i Robin Hood och skriker mitt guld, mitt guld socialisterna kommer och vill ta mitt guld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, det var kungen!
   Johan utan land.
   Elienors lille palt.
   Var snäll mot honom.

   Radera
 16. Ibland är det lätt att vara bloggare, att komma med kritik utan egna alternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag läser i artikeln ser jag att skattehöjningarna enbart hamnar på de som tjänar över 30 tkr, och från den nivån sker det progressivt, snittlönen i Sverige är alltså kring 27 tkr vilket innebär att det påverkar mindre än hälften av löntagarna.

   En familj i bostadsrätt med var sin lön på 30 tkr drabbas inte alls av skattehöjningen (fast nog av fallande bostadspriser, men bubblan ska ju spricka i.a.f…)

   Köper inte det här inlägger riktigt, För övrigt kan kapitalet/finansmarknaden dra ditt pepparn växer eftersom den befinner sig i den största bubblan av alla. Dessutom tror jag vp trots sina brister är de enda som kan klara av att planera för en framtid utan tillväxt...

   Radera
  2. @Plassa

   Ett alternativ till att höja skatten är att inte höja skatten - så svårt är det inte att komma med egna alternativ att man skall avkrävas det för att kritisera skattehöjningar.

   Sen är det iofs så att det handviftas lite i förslaget om att det bara skall röra sig om höginkomsttagare, men sålänge man inte presenterar en trovärdig beräkning så känns det ju lite sådär trovärdigt att de skall få in denna summan utan att det slår på vanligt folk. Man kan t.ex se på statliga inkomstskatten (ie den del som höginkomsttagare betalar mer) som bara ger 47mdr i intäkter (och då skall man ha i åtanke att den är 20-25%), man kan väl knappast räkna med att de skall lägga till dubbla beloppet där (ger marginalskatt på 60-75% utöver de 30% man betalar i kommunalskatt - hej hej pomperipossaskatt).

   Om man nu har tänkt att beskatta kapitalet/finansmarknaden och den faktiskt drar dit pepparn växer (som du verkar önska) så kan man ju fråga sig var man då hade tänkt dra in pengarna?

   "Dessutom tror jag vp trots sina brister är de enda som kan klara av att planera för en framtid utan tillväxt..."

   ...eller åtminstonde planera en framtid utan tillväxt...

   Radera