Aktuellt

Must: "Väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas" - "hybrida hot mot Sverige varje dag"

I sin nya årsöversikt för 2020 skriver det svenska försvarets militära underrättelse- och säkerhetstjänst Must att "ett väpnat angrepp ...

2014-03-22

(s) skapar psyopsdivision för sociala medier

Kanske har (s) inspirerats av Putinregimens Ryssland och den oerhörda framgång för desinformation och psyops, som hela Krimoperationen var? Eller så är det en slump, men nu rapporterar Resumé att (s)ocialdemokraterna och Rörel(s)en startar en psyopsdivision som ska lura nyttiga idioter att sprida (s) politiska propaganda inför och under valrörelsen.


Tanken är att paketera propaganda på ett bra sätt, lämpligt för sociala medier och få nyttiga idioter att göra (s) valarbete gratis, genom att lura dem att twittra, dela på Facebook, blogga etc gratis för de agendor som (s) vill föra fram. 

Antagligen kommer de 8 - 10 avlönade psyop(s)operatörerna även vara aktiva i kommentarsfält på bloggar och diskussionsforum, för att på så sätt få fler nyttiga idioter att hänga på.

Operatörerna ska vara "kreativa människor", dvs hitta inte helt rumsrena sätt att få ut propagandan på, t ex genom att inte sätta korrekt avsändare (socialdemokraternas partikansli) på propagandan.

Så var inte en nyttig idiot. Sprid inte sossarnas propaganda gratis. Hör av dig till partikansliet istället - är du kreativ kanske du kan få betalt från "Sveriges kanske mest spännande arbetsplats".

Jag använder ordet propaganda. Handlar det om propaganda? Absolut. Dessutom ska man alltså sprida propagandan så att avsändaren inte framgår, vilket är extra bedrägligt. I en hederlig valrörelse, så skriver partier under på sina budskap, så de kan stå till svars inför väljarna för sina lögner under valrörelsen, och angripas av andra partier. Genom att dölja avsändaren slipper man stå till svars när man sedan inte gör ett dugg åt de förmodade eller påhittade felen själv, och man behöver inte heller gå i svaromål mot andra partier.

Ungefär som frånvaron av förbandsbeteckningar och erkännande om rysk trupp på Krim innebar att Ryssland inte behövde stå till svars utan kunde köra vidare som om de var heeeelt oskyldiga.

Angående den ryska psyopsen i kommentarsfält och på andra platser inom sociala medier så har bloggrannen Wiseman ett gästinlägg med ett konkret exempel.

27 kommentarer:

 1. Undrar vem som hittat på detta häringa?
  Kan det vara en filur vars mors parti mejade ner fredliga demonstranter i Ådalen 1931?
  Och vars farfar deporterade judar från Sveriges Österland på 1940-talet?
  Ja, jag kan ju ha 102% fel.
  För att uttrycka mig som herr bloggaren själv brukar göra.
  102%, förresten.
  Lustigt nog bodde den ampra damen mitt emellan den ( f.d.) bloggaren och mig.
  Som jag framfört tidigare: en liten värld...

  SvaraRadera
 2. Nätanonymiteten inte så cool längre när det används i dunkla syften? Går det att välja bara ena sidan av myntet?

  SvaraRadera
 3. Jag läste herr majoren från Luleås kommentar.
  En liten fundering.
  Är högst densamme kanske spaningsflygare?
  Sådana fanns i min späda barndom.
  Wiseman har tydligen missat att det skall vara ett ? efter cornucopia.
  Fanns 1968 en Flygmilitär världsmästare som kommentator i TV.
  Denne missade(?) helt att två afroamerikaner höjde sina knutna nävar i en helt stillsam protest vid en prisutdelning vid OS i Mexico.
  Flygaren hade kanske mutats till tystnad
  Eller kanske.var han inte så observant.
  Ah, här glömmer jag ju att Lars W inte uppskattar att en viss yrkesgrupp är observant.
  Förlåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det sägs att någon kommit på en ny uppfinning, en magnetron med hålrumsresonator, en peilfunk som gör att man kan se utan spaningsflygare. Måhända majoren måste se sig om efter nytt jobb nu.

   Radera
 4. Artiklar betalda av företag som presenteras som redaktionellt material. Politiska budskap med dold avsändare.
  Vi lever i en massmedial träskepok.

  SvaraRadera
 5. Studio68 ska man kalla propagandaklubben med. Stasi/antisimitvänstern kommer aldrig ge sig fören varenda svensk marscherar i takt till internationalen utan en enda egenproducerad tanke i skallen för att tillfredsställa sina överordnade i Kreml.

  SvaraRadera
 6. Men det pågår ju redan via SVT och all MSM..
  De får ju faktiskt lön för att vinkla, mörka och ljuga..

  SvaraRadera
  Svar
  1. (S)(V)T har jobbat hårt för att nå dit de är.

   Radera
 7. Det enda nya är att propaganda skall ske på flera språk.Givetvis måste alla kunna rösta inte skall väldet vara krav på att förstå sig på Demokrati,kunna SVENSKA,det är då det måste användas språk som VALBOSKAPEN förstår,den stora mänd väljare som inte kan läsa eller skriva får en valsedel i handen av fåraherden från hemlandet,innan dom föses in i val lokalen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att du använder versaler så där för att förtydliga, annars hade jag nog inte förstått vad du menade. Nu förstår jag att du inte är rasist utan bara en vanlig pursvensk patriot.

   Radera
 8. Vad är skillnaden mellan psyops och vanligt smutsigt valarbete? Räkna med att alla partier kommer fram till samma sak och inte bara skräpar ner offentliga platser rent fysiskt utan även Internet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Valaffischer på internet!? Där går faktiskt gränsen för anständighet!

   Radera
  2. Du är bara sur för att du inte kan riva ner dem då.

   Radera
 9. Cornu pekar på militär psyops, men faktum är att den civila psyops är mycket större och massivare. Den synliga delen av den är reklamen, men mycket mer raffinerade metoder förekommer i de civila, var tror ni militären hämtar sina lärospån? Varför kommer alltid t ex matlarmstrax före extraerbjudande från livsmedelskedjor om "ofarlig mat"? Bara som exempel. Och när man hela tiden tjafsar emot för att tillföra någon form av förnuftigt tänkande blir man stämplad som en "grumpy old man". Man blir trött. Återgår till att lyssna på Beatles och ta en pilsner....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att Hugin och Munin representerar tanke och förnuft lämnar din kommentar något i övrigt att önska.

   Radera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Själv kan jag bidra med en egen psyops observation. Hörde själv ett inslag i Sveriges Radio. Det kan ha varit i ekot i P1 eller nåt liknande program, där en "nynazist från Svenskarnas Parti" frågades ut om "broderpartiet Swoboda" i Ukraina. Han skulle åka ner och "hjälpa till" sa han. Det frågades då om han skulle "hjälpa till på torget", varpå han svarade: "nej men jag ska hjälpa till med att bre mackor".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Akta dig för att tro NÅGON. Det är KODORD! Det förstår alla.

   Blanda VERSALER och gemener är det nya. På runstenar var om jag förstår det rätt subjekt och predikat i olika FÄRG, ELLER var DET bara VARANNANT ord?

   Radera
 12. Om man nu inte tänker ange avsändaren känns det ju lite bedrägligt, ja. Fast det står ju inte i artikeln vad jag kan se. Förmodligen blir det väl precis som Timbro, en massa propaganda där det i det finstilta står "anställd vid xyz".

  SvaraRadera
 13. Du har verkligen slarvat med din medicin de senaste veckorna, Cornu. Du vet ju hur det går då, när din paranoja får fäste i dig och du blir rädd även för pillerburken som är det enda som kan hjälpa dig.

  SvaraRadera
 14. Propaganda blir bara avslöjat ibland....
  Som när tyska medborgare tvingades besöka närliggande koncentrationsläger vid krigsslutet..
  Då gick det upp för dem på allvar vad som skett...
  Eller när för amerikanska tittare i Vietnamkriget.
  Men för svensk del?
  Hur många har insett hur mediamonopolet har påverkat under åren?
  Radio och TV.
  Presstödet....
  Det korporativa samhällssystemet.
  Den svenska självbilden som sprids inte bara bland medborgarna utan även utomlands....
  (Trivs du inte så flytta då!)

  Har vi någon svensk författare som kritiserat sitt get land som de kända ryska?
  (Soljenitsyn...t.ex..)
  Hur skulle svenska medborgare, media och politiker reagera om någon svensk författare siktade ner svensk historia på det vist, ty här finns många gamla lik i garderoberna också...
  Tyvärr så ser man inte spelets regler innan det är dax att flytta upp på åskådarläktaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. TG,
   Gillar din slutkläm. Det är då man med visst överseende blir klassad som åsiktsmannekäng.

   Radera
 15. Vad spelar anonymiteten för roll?

  Det intressanta är argument och motargument, det som brukar kallas för diskussion.

  Åsikterna från olika kamrater på denna sida blir inte mer eller mindre intressanta för att jag inte vet vem personen är som döljer sig bakom nicket.

  En sosseåsikt blir väl inte mindre sossig för att den framförs anonymt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, fast det blir ju kanske ruttet och tråkigt om det finns en hel hög med heltidsanställda nazister/sossar/pingstvänner som sitter och spammar tyckerier och irrfakta på hela internet dagarna i ända.

   Annars håller jag med dig - åsikter bör värderas på sina argument, inte på budbäraren.

   Radera
  2. Den som företräder ett "intresse" avslöjar sig nog ganska snabbt när argumenten skall böjas, det kan knappast ske i hemlighet och folkförförande. Kännetecknande för "intressen" är att de relativt raskt faller in i en tämligen lätt identifierbar katalog av "argument".

   Radera
 16. Är det politism.se vi talar om?

  SvaraRadera