Cornucopia?

Aktuellt

Säkerhetsfunktionerna i Revolut - skaffa kort och få 200 kronor

Detta inlägg är reklam för Revolut . Om du använder denna länk för att registrera dig för ett konto och kort får du 200:- SEK insatt på ditt...

2014-03-30 09:28

Ryssland kortar livslängden på Krimborna med två år

Nyttiga idioter och psyops i kommentarsfälten hyllar Ryssland och skriver bland annat att Krimborna får det bättre i Ryssland. Inte sällan skriver de rent av att svenskar, t ex gotlänningar, skulle få det bättre om de styrdes av Ryssland, ett land med en medellivslängd på U-landsnivåer.


Medellivslängden i Ryssland är två år lägre än i Ukraina. Förenklat kan man säga att Krimborna precis kortade sina liv med två år, genom att rösta för att ingå i det dysfuntionella Ryssland.

Det är inte heller en fråga om att det gamla Sovjetunionen och socialismen som fortfarande spökar, då funktionella länder som Estland kraftigt ökat livslängden på sin befolkning sedan Sovjetunionens fall.  Därtill är livslängden i en av världens sista socialistiska diktaturer, Cuba, rent av något längre än i USA.
Klicka på bilden för skarpare upplösning

I Ryssland har man, trots en återhämtning de senaste åren, inte ens lyckats nå upp till livslängden, som gällde som bäst under Sovjetunionen.

Man kan förstå varför Ukraina söker sig västerut mot EU, och varför Georgien slåss för livet för att inte bli en del av Ryssland,  rysk levnadsstandard och rysk sjukvård. Man är helt enkelt mån om sina barn.

Tvärt om har medellivslängden i världen gått förbi medellivslängden i Ryssland, som alltså hittas i den sämre halvan av det globala samfundet, där vi i princip uteslutande hittar U-länder och bananrepubliker.

För övrigt kan man notera att livslängden började falla i Sovjetunionen redan 1988, tre år innan unionen föll samman. Kan alltså vara en intressant indikator att bevaka.

Facit är iaf tydligt. Vill man leva länge så söker man sig likt Estland västerut och inte mot Ryssland. Eller så följer man bara världsutvecklingen. 

Ryssland är och förblir ett dysfunktionellt land och det är sorgligt att se hur nyttiga idioter hävdar att man får det bättre under ryskt styre.

Allt data från Världsbanken.

Tillägg: Rysslandsexperten, bloggrannen och journalisten Kalle Knivilää skriver på SVT Debatt om det ryska propagandamaskineriet och de lögner som sprids från ryskt håll.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

54 kommentarer:

 1. Här kan man påminna om den käcke Emmanuel Todd (ganska antiamerikansk och "vänster") som förutspådde Sovjets kollaps redan 1976 helt på grundval av demografiska siffror. Ett samhälle där barnadödligheten ökar t ex, kan knappast vara på väg mot någon lysande framtid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snarare realist och i frankrike blir man väl inte "nån" om man inte kickar lite på vännerna i USA

   Läst http://www.amazon.com/Fate-States-Geography-American-Prosperity-ebook/dp/B007ZHCAWM/ ?

   Radera
  2. Tyvärr finns inte denna bok på svenska och jag har inte läst den. Däremot kommer jag ihåg att slutsatserna hånades av våra professionella rysslandsätare, Kristian Gerner och Carl Bildt. Han har tillämpat samma metodik på USA och kommit fram till samma slutsats.

   Radera
 2. Man kan undra varför ryssarna inte vill bli västerlänningar. Revolutionen 1917 berodde förmodligen också i hög grad på att man inte ville vara som väst. Varför?

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Kuckeliku

   En sådan önskan kan ju innebära att man kortar sin livslängd avsevärt - på den punkten har det nog inte ändrats så mycket över tiden (även om önskan att närma sig väst inte längre är så kontraproduktiv som den var under sovjettiden).

   Radera
  2. Nej den berodde på att en stor del av de vapenföra unga männen skickades ut att dö samt alla med krig medföljande djävligheter samt att Lenin fick mycket pengar av Tyskland för att avsluta kriget å Rysslands vägnar och mycket annat. Det blev i kriget slutskede revolution i många inblandade länder, när folket fått nog av slakten.

   Någonstans har jag läst att en fjärdedel av Rysslands unga män dog i Första världskriget, eller var det Österrike-Ungerns? Men det låter mycket.

   Det lär ha varit Ryssland och Österrike-Ungern som hade den största ekonomiska tillväxten innan 1914. Synd att de inte fick fortsätta.

   Ryssland var ganska likt oss, innan det kriget. Med den gamla vanliga avsaknaden av vettig grundlag och folkligt medbestämmande och ägande. Ungefär som vi håller på att få det här i Sverige nu.

   Radera
  3. Ryssland var riktigt hett innan revolutionen. Svenskar emigrerade dit från fattigsverige. Företag etablerade sig, t.ex. Alfred Nobel som borrade efter olja i Kaukasus. Har för mig att Svenska förluster var något i stil med 10% av svensk BNP när allt exproprierades vid revolutionen.

   Radera
  4. Några historiska hållpunkter.

   1890-talet: Bröderna Nobel, Rotschilds, Rockefeller med flera slåss om världsherraväldet på oljemarknaden.

   1896: Robert Nobel dör i augusti och Alfred Nobel i december.

   1900: Avkastningen på aktiekapitalet i bolaget är 20 procent.

   1903: Spontana strejker och sabotage på oljefälten.

   1907: Stalin kommer till Baku, agiterar på oljefälten och arbetar eventuellt någon tid hos Naftabolaget som vakt. Flera av Nobels ingenjörer och tjänstemän blir ihjälskjutna under året.

   1914: Första världskriget. Krigsmaskineriet kräver ständigt fler och fler oljeleveranser, alla fabriker går för fullt.

   1916: Naftabolaget har självt eller genom delägande kontroll över 50000 arbetare och ger en utdelning på 40 procent.

   1917: Tsaren abdikerar. Revolution.

   1918: All privatägd industri nationaliseras. Emanuel Nobel flyr till Sverige, men en handfull av Naftabolagets svenska och finska chefer arbetar vidare i Baku.

   1921: En av de sista kvardröjande Nobel-cheferna, Axel Blomgren, får hjälp att ta sig ur landet av den svenske kommunisten och stridsflygaren i Sovjets krigsmakt, Anton Nilsson, känd som Amalthea-mannen.

   Radera
  5. Har du inte förstått att Ryssland och Putin inte vill avskärma landet eller låta landet återvända till kommunismen? Nationalisering och expropiering sker bara om väst fortsätter som nu? Lev i nuet istället!

   Radera
 3. 2004 var medellivslängden för ryska män 59 år. Männen super ihjäl sig i Ryssland - självmedicinering mot både det ena och andra. Ett samhälle blir inte speciellt funktionellt på fyllan - om man säger så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om alkoholen är Rysslands stora problem så kan man undra varför de inte klarar av att göra något åt problemet. Vi svenskar söp väl ihjäl oss ganska duktigt vi också, på artonhundratalet. Sedan tog vi oss i kragen, i tillräckligt hög grad.

   Radera
  2. Lite märkligt att ett land som super ihjäl sig betraktar västvärlden som dekadent. Att supa ner sig är tydligen inte dekadent. Inte om det sker med rysk vodka.

   Radera
  3. Det är som du säger, det höga alkoholintaget är ett symptom. Finns inte tillgången till alkohol så hittar människan andra, oftast destruktiva sätt att underhålla/döda tid på. Sysselsättning och aktiviteter till befolkningen är mycket viktigt att ordna efter föda och tak över huvudet.

   Det blir slutligen ett problem i alla länder där en diktator med den närmaste kretsen har hybris och lägger beslag på större delen av statskassan.

   Radera
  4. För några år sedan införde de ett minimipris om ca 100 rubel (25 SEK vid den tiden) på en halv liter vodka. Tror annars att en billig halvliter kostade 18 kr då, så det var en prishöjning med 30-40%. Så visst har man vidtagit åtgärder. Sen kan man ju tycka att 7 kronor hit eller dit är trams men om man bara tjänar ett par tusenlappar i månaden och super som fan så blir det ju ganska mycket pengar.

   Radera
  5. Alkohol är väl bara symptom på ett problem. Gissar att det handlar om ren hopplöshet. Att vara fast i en situation som inte går att ta sig ur därför att alla vägar ut är blockerade av korrupta myndighetspersoner.

   Det är alltså så en del nyttiga idioter vill att även vi i Sverige skall få det. Som i Ryssland där 13% lever under fattigdomsnivån och genomsnittskonsumtionen är 60 flaskor vodka per person och år. 50% av alla dödsfall är alkoholrelaterade. På självmordsskalan hittar man Ryssland på 15:e plats och Sverige på 44:e plats. BNP nominal per capita i Sverige $57.000 och Ryssland $15.000.

   Om man vill se hur bra det är i Ryssland kan man bara gå in på youtube och söka på love russia eller liknande, så får man en riktig skrattfest och se hur roligt det är i Ryssland. Oavsett vad man söker på med nyckelordet russia får man bara fram fylleidioter.

   Jag kan knapp bärga mig att få det så bra som i Ryssland!

   Radera
  6. Någon som vet om ryssar är benägna till deppig världssyn så att de behöver alkohol eller religion för att orka leva?

   Radera
  7. Jag får nog tillägga att min kommentar "självmedicinering mot både det ena och andra" syftar på att det är ett symptom.

   Radera
 4. Linslängd är en parameter i en människas liv, en annan är med vad man fyller denna livslängd med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kallas organet "linslängd" numer?
   Alltid lär man sig något...

   Radera
  2. Mm. Det var ett konvext ställningstagande.

   Radera
  3. Mm. Det var ett konvext ställningstagande.

   Radera
  4. Och i Ryssland fyller de det med vodka.

   Radera
  5. Ett kort liv fyllt med vodka lockar inte mig.

   Radera
  6. Ju längre lins desto bättre..

   /Amatörfotograf..

   Radera
 5. Det är tragiskt när ett land som Ryssland spelar bort sina möjligheter. Och märkligt att man kan inbilla sig vara överlägsna västvärlden i centrala avseenden. Den ryska själen måste vara felprogrammerad på något sätt. Inte förefaller man heller särskilt intresserad av vad man kan lära av väst. Känner någon till någon text där ryssar ödmjukt analyserar sina egna tillkortakommanden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, Ryssland borde ha ha varit världens rikaste land.

   Radera
  2. Dom jag träffar är korkat stolta. Patriotismen är otäck i detta land. Den ryska familjen är nöjd om dom kan gå ut en gång i månaden och dela på en pizza. Då kan man även kosta på barnet en cocacola till pizzabiten. Vad finns det att klaga på? Och de ryska fruarna är nöjda om deras kära man inte tillbringar allt för mycket tid hos älskarinnorna. Obs, detta är inga fördommar. Jag är där regelbundet. Att vara där som besökare/turist är helt OK. Men, att bo där - nej fyyyyyy faaan.

   Radera
 6. Jag fattar inte. Det är ju bara bra om dom dör och har mer olja att sälja. Det är i varje fall inget storsvensken kan göra något åt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, storsvensken Cornubot kan åka till Krim och hålla en föreläsning om sambandet mellan ryskt medborgarskap och kort livslängd.

   Radera
  2. LXV, har du inget bra att säga om Ryssland idag?

   Radera
  3. Om de håller på att dö blir de desperata och farliga och lika oberäkneliga så det är inte alls bra.
   Demografisk vinter=Utrikespolitisk expansion.

   Radera
  4. Och hade dom förökat sig som kaniner så hade nog det också väckt oro i storsvenskens föreställningsvärld.

   Radera
  5. Dom har ju världens största land, det får väl plats en del folk.

   Rysk diskurs däremot brukar vara full av resonemang kring "Gula faran" och hur illa det är att vara granne med Kina och dess överbefolkning.

   Radera
  6. Ja men de binder ju ihop etnicitet,religion och stat i någon sorts rysk version på den Amerikanska Reagan eran vilket antyder en etnocentrerad maktsyn och expanderar den vilket också leder till oro som vi ser nu så det har du ju rätt i.
   Sverige har fått anpassa sig till detta i 500 år nu, endast ett fåtal politiker tycks har lyckats inbilla sig att denna gången så sker inte detta som alltid annars har hänt.

   Radera
 7. Ryssland är ett fint exempel på alkoholens skadeverkningar. Enklare att skriva om cannabisbruk dock så blir ingen upprörd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mycket och för lite skämmer allt, säger ordspråket.

   I fallet Cannabis är allt mer än medicinering för mycket, precis som det är för fingerborgsblomma. Hade cannabiskonsumtionen varit i nivå med vodkans i Ryssland hade inte Ukraina haft problem nu.

   Vad gäller alkohol är det förekommande i, i princip all naturlig mat vi äter, dock i betydligt lägre koncentration än i destillatet vodka.

   Ett tips: Cannabis växer vilt på stäppen.

   Radera
  2. Udda att de inte försöker kontra sitt eländiga alkoholproblem med cannabis faktiskt.
   Man dör ju inte av cannabis så det är ju inget hot mot demografin och klart mindre benägen blir man att köra bil innan man piggnat till.

   Radera
  3. Nej men det är betydligt enklare att se de obotligtskadliga verkningarna. Dessutom är en vodkafest med grill/schaschlik kul. (det är väl det alkoholister drömmer om när de super, jämför alkoreklam) Hur kul är en haschfest? Det senare är väl mer för schamanwannabesar?

   Radera
  4. Fest och fest det vi talade om nu var att supa det är inget festande det är ett regelrätt missbruk. Det jag ville påvisa var det korkade i att benhårt hålla fast vid ett dödligt rusmedel när det finns potenta andra rusmedel som man inte dör av.
   jag menade heller inte att ersätta alkoholen, bara det att fler ickedödliga alternativ sannolikt sänker dödligheten eftersom det enda lagliga alternativet är ett direkt gift vilket inte cannabis kvalificerar som.

   Radera
  5. Eller inte! EU-medlemskapet sägs ju ha medfört att svenskar fortsatt dricka öl&brännvin som vanligt och toppar med lite lådvin = högre konsumtion.

   Det är inte svårt att tänka sig samma scenario för cannabis och alkohol.

   Radera
  6. Cannabisen gör iaf mindre benägen att dricka sig stupfull då man är mindre tolerant mot gifter och känsligare i sinnet generellt vilket leder till mindre våldsdåd trots alkohol i kroppen. Tror dock den överdrivna konsumtionen av alkohol kommer minska med införande av cannabis och den långsiktiga konsekvensen är minskad dödlighet.
   Är man redan tillfreds blir det extra glaset överflödigt, jakten på rus ter sig obsolet.

   Radera
  7. Beskattar man dessutom användandet av plantan kan man kanske till nöds betala av de hemska kostnader missbruk av alkohol och socker kostar samhället.

   Radera
 8. Med Cornus resonemang är det på sin plats att fråga sig hur mycket massinvandringen förkortat svenskarnas livslängd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Forskning har visat (Socialstyrelsen, 2009) att skillnaderna är ganska små om man justerar för yrke och livssituation i övrigt. Men sen ska man ju komma ihåg att utomeuropeiska invandrare oftare är arbetslösa eller har skitjobb, och det leder till dålig hälsa oavsett ursprung.

   Radera
 9. I tabellen över medellivslängd undrar man förstås var de ca 15 länder med längre medellivslängd än Sveriges syns? Men det passar väl inte in i Cornus diskurs?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Poängen är väl just att jämföra Ryssland som är så bra och Sverige som är så dåligt. Annars finns det ett nytt finurligt verktyg som heter google som man kan använda för att själv söka information med.

   Radera
  2. Ja, fantastiskt!
   Dessutom delvis skapat av en ryss.
   Fast i USA.
   Lustigt hur det kan bli.

   Radera
  3. De med längre medellivslängd än Sverige var ju inte relevanta för tråden utan får väl komma som ett separatinlägg då ev.

   Radera
  4. Jag trodde Sverige hade näst längst medellivslängd? Efter Japan.

   Derivatan är bättre för de osteuropeiska länderna.

   Radera
  5. RB, kan du inte förklara på vilket sett det skulle vara relevant i sammanhanget?

   Radera
 10. Ryssar har nog andra förväntningar på livet än att leva länge. Tror att de vill ha roligt så länge det varar...

  SvaraRadera
 11. Artikeln här kan användas i undervisning om hur man narras utan att ljuga. Ja livslängden varierar mellan länder. På västra halvklotet har i fallande ordning Canada, Costa Rica, USA och Cuba. På Cuba 0,5 år lägre än USA men bara 0,1 lägre än Danmark. Så vad kan vi dra för slutsatser av ovanstående artikel med sin helt hårresande rubriksättning. Inga! Livslängd beror på många faktorer. Att plocka ut en, den minst relevanta; din postnummeradress (med reservation att det kan finnas platser utan sådana på avlägsna ställen).
  Nå den följer denna sida har väl snart insett att Cornu bara kan hålla en variabel i huvudet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, så att Sierra Leone, Centralafrikanska Republiken samt Kongo ligger i botten är en ren slump? Har inget att göra med uppslitande konflikter, inbördeskrig, korruption, etc?

   Vad bra.

   Radera
 12. Siffrorna stämmer inte (längre). Data för 2013/14 gör gällande att medellivslängden är 70,7 år i Ryssland (76,2 för kvinnor, 65,2 för män). Man har mao nu tangerat Sovjets bästa siffror post-1960:
  http://demoscope.ru/weekly/2014/0589/barom02.php (utförlig artikel)

  "För övrigt kan man notera att livslängden började falla i Sovjetunionen redan 1988, tre år innan unionen föll samman. Kan alltså vara en intressant indikator att bevaka."

  En av de allra viktigaste orsakerna till den tidigare mycket trista situationen är att ryssar både är notoriskt försupna och även stora tobakskonsumenter, detta i betydligt högre grad än de flesta f.d. Sovjetrepubliker (finns dock stora regionala skillnader inom Ryssland också, förstås). Detta började öka kraftigt under Sovjettidens andra hälft och 1985 försökte Gorbatjov stävja den tilltagande problematiken med oerhört strikt ad hoc-artad alkohollagstiftning. Vissa resultat syntes, men de var absolut inget att hurra för och ryssarnas fallenhet för en dekadent livsstil visade sig vara mycket svår att angripa med dylika initiativ.

  1990-talets mörkerår gjorde förstås sitt de med, och trots att de sociala indikatorerna (såsom medellivslängd) sakta började stiga iom den snabbt förbättrade ekonomiska situationen post-1999 var det länge långt från ljust. Detta just för att problemen inte direkt är kausalt förknippade med någon kvantifierbar vård- och levnadsstandard utan för att det satt så djupt rotat på andra plan (fyller du exempelvis Sverige med alkoholiserade kedjerökare kommer indikatorerna att falla dramatiskt oavsett hur välskötta våra vårdinrättningar är, liksom situationen hos stora delar av de ryska minoriteterna i exempelvis Baltikum vars Estland ges som exempel).

  Först efter att stora kampanjer för sunt leverne i Ryssland tog fart (särskilt efter 2006, i kombination med strängare alkohol- och tobakslagar senare) började det se okej ut. Konsumtion av alkohol och tobaksprodukter har nu sjunkit markant och fortsätter på den vägen. Detta ger avtryck.

  Dessa är några av de saker Curnocopia bortser ifrån, dvs den faktorn som attityder och dylikt utgör. Exempelvis så finns det federala subjekt inom Ryssland med väldigt hög medellivslängd, vars viktigaste faktor är etnisk och sociokulturell tillhörighet. Det rika Moskva landar på runt 73 år, bara några år över det nationella genomsnittet, medan regioner som Tatarstan ligger nära 10 år över samma genomsnitt trots aningen sämre förhållanden (det ska tilläggas att Tatarstan också är en ekonomisk boom-zon, men ryssar och ryskortodoxa är i minoritet).

  Hur situationen på Krimhalvön ser ut är jag inte särskilt insatt i, men det vore absolut inte en djärv gissning att den kommer förbättras förutsatt att standarden normaliseras mot ryska nivåer. Grafen som blogginlägget bifogar är tämligen missvisande ur detta perspektiv eftersom Ukrainas ekonomi, sociala skyddsnät och allmänna hälsopolicys är avsevärt sämre än Rysslands idag. Det är mao andra faktorer som som håller (höll för tre år sen?) dem ett par år ovanför, och även här är regionala skillnader mycket viktiga.

  SvaraRadera