Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2014-03-04 12:56

Putin: Janukovytj-regimen korrupt, förstår Maidanprotesterna

Putin har nu talat, och beskeden var minst sagt överraskande, bitvis en helomvändning. Det verkar allt mer som att Ryssland och Putinregimen backar nästan helt.


Bland annat kallade Putin Janikovytj-regimen för korrupt och att korruptionen under Jankovytj visade upp nivåer som "saknar motstycke ens i Ryssland". Putin säger sig också därför förstå och sympatisera med Maidanprotesterna, och anser att parlamentet i Ukraina är legitimt. 

Hans enda invändning handlar om att Janukovytj enligt Putin avsattes på ett icke-konsitutionellt sätt.

Putin ser inte heller någon anledning till militärt våld mot Ukraina. Han nämnde att det finns nazister i Ukraina, men inte i något specificerat sammanhang.

Helomvändning. Den ryska björnen är en liten björnunge som rullar runt på rygg och är allmänt gullig, även om den håller fast i sitt byte Krim. Man kan fundera på varför? Hoten om ekonomiska sanktioner svider antagligen, liksom marknadsreaktionerna.

Janukovytj är ett lämpligt damoffer för att försöka dämpa skadan Krimkrisen orsakat Ryssland och Putins anseende.

Bland citaten hittas:
"[D]en gemene ukrainske "muzik" (machosnubbe) har lidit under Nikolaj den Blodige, under Kravchuk, under Kuchma och under Yanukovich."
"[Jag]förstår de som protesterat på Maidanen, men stödjer inte sättet deras sätt att byta ut makten" 
"Ukrainarna behövde inte ett fasadbyte av makten, utan genomgående ändringar.Jag förstår dem, för de har tröttnat på att i val byta en grupp tjuvar/rövare mot ett annat ord tjuvar/rövare. Men man får inte någonsin gå utanför den konstitutionella ramen."
Når såg man en stormaktsledare från ett kärnvapenbestyckat land göra en sådan total pudel sist?

Tillägg: Putin sade också att det finns inga ryska trupper på Krim. Kolonnerna av ryska militärfordon, stridsfordon, beväpnade män i militär utrustning, med militärt uppträdande och i homogent utseende, alla med ryska uniformer och ryska vapen, är spontana outbildade självförsvarsstyrkor av vanliga Krimbor. Inklusive den ryska Svarta Havsflottans identifierade skepp, som alltså inte alls är ryska. Ryska attackhelikoptrar och ryska militära transportflygplan är också spontana outbildade självförsvarsstyrkor, som råkade ha en attackhelikopter hemma i ladan. Därmed är det etablerat att Putin blåljuger och att inget i hans framträdande egentgligen går att ta på allvar.

Putins kuddbitande fanboys kommenterar:
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

57 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Lustigt att han uttrycker sig nästan precis som Reinfeldt: Jag har förståelse för X men gillar inte deras tillvägagångssätt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag har förståelse" är lite tvetydigt. Det kan bedyda att jag faktiskt förstår, eller att jag sympatiserar med. Det senare är Cornus och medias tolkning av uttalandet. Jag tror att han menade den första betydelsen.

   Radera
 3. Verkligheten är den bästa dikten. Klockrent.

  SvaraRadera
 4. Än så länge har Putin skött det hela briljant. Känns som han lyckas med det mesta för tillfället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utom femte OS-ringen i Sochi.

   Radera
  2. @Unknown, du menar att göra sig till paria i världspolitiken? Epic Winn!

   Radera
 5. Var har du fått detta ifrån? Det låter i vissa delar väldigt inkonsekvent.
  På Ekonomizvestia kan man läsa att Janukovits har dött i en hjärtattack på ett sjukhus i Rostov. Dock icke bekräftat. Kan tänka mig att Putin inte längre har någon användning för honom och eftersom han vet lite förmycket så låter man honom avlida i en hjärtattack!.

  SvaraRadera
 6. I sak kan man väl faktiskt hålla med om det mesta i det uttalandet - det stora problemet här är väl snarare att Putin inte menar det han säger. Förmodligen.

  Sen är det ju inte konstruktivt - Putin borde ju fått följdfrågan om vad man borde göra. Återinsätta en kille som t o m han erkänner är tjuvaktigare än en hel skatflock i sex månader eller vad det nu kan bli? Meningsfullt? Eller bara konstitutionell teater?

  SvaraRadera
 7. Om detta är Rysslands officiella ståndpunkt visar det på ett par saker. 1. Behovet av ökat handels- och integrationssamarbete med Ryssland har aldrig varit större. Det kommer leda till större ömsesidig förståelse. 2. Vår utrikesminister kan twittra ner. Förslagsvis tillsammans med vice statsministern lugnar de ner sig med ett kallbad. 3. Svenska politiker skall inte trampa väljarna på tårna i NATO-frågan. 4. Ett eventuellt medlemskap i NATO har låg uppsida men större och svårbedömd nersida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle inte förvåna mig om det är ett av Putinregimens mål - att "tydliggöra" skiljelinjerna och dessutom få ett mera heterogent och mindre potent NATO genom att putta in Sverige också som medlem.

   Radera
  2. Ett svenskt medlemskap i NATO skulle vara katastrofalt. Det bästa sverige kan göra i detta läget är att vara alliansfria och (tyvärr) spendera per på försvaret. Mycket tragiskt och beklagligt att pengar som behövs för att ge fler barn lika möjligheter, bättre vård och utveckling av ekonomin riskerar att gå till något så negativt som försvarsmakten.

   Radera
  3. +1.
   Större heterogena politiska enheter är en riskfaktor för ofred. Tyvärr så mycket goda pengar kastats bort på den hägringen, inklusive ett pippi-långstrump-skuldberg, att det nu kommer att få kännbara konsekvenser.

   Radera
  4. Jaförfan! Att sluta sig samman och samarbeta är vägen mot slutet. Bättre att lägga sig på rygg med buken i vädret direkt.

   Radera
  5. @Unknown Varför ska vi spendera Per på försvaret? Blir han inte arg då? Och räcker det med bara Per?

   Radera
 8. Putin var ju tvingad att agera för att undvika inbördeskrig på Krim. Hade Ukraina hunnit mobilisera skulle problemet kunnat bli mycket stort och Ukraina skulle kanske delats permanent med en "rysk" del bestående av fler delar än bara Krim. Putin vill ha kvar inflytande i Ukraina och Ryssland har kvar kärleken till sitt folk. Han valde det minst plågsamma sättet. Det är förstås svårt att se längre bort i dagsläget, men mycket beror nog på hur etniska ryssar i andra delar av Ukraina agerar. På lång sikt vore nog en delning av Ukraina bra men Ryssland vill antagligen ha kvar det inflytande som ett enat Ukraina (möjligtvis utan Krim) innebär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Putin var ju tvingad att agera för att undvika inbördeskrig på Krim.

   Nej.

   Radera
  2. Adolf var tvingad att gå in i Sudetenland 1938 också för att undvika inbördesstrider där. Lika bra han annekterade hela Tjeckien våren efter, då blev det bestämt helt lugnt på inbördes pajkastning i det landet.

   Radera
  3. Vill du utveckla varför du tror att ett delat Ukraina vore bra?

   Radera
 9. Det förefaller fortfarande lite oklart beträffande Krim. Vissa verkar ha fått för sig att ryssarna kommer avstå makten över Krim, men jag har inte sett Putin säga något om detta.

  SvaraRadera
 10. Har heller inte hört nåt om de 4 villkoren! Är de obsoleta nu eller?

  SvaraRadera
 11. Putin har tagit det han ville och nu kör han damagecontrol och lurar bedömare i väst att tro att han kapitulerar för västs krav, så att väst kan dra sig ur sanktionshoten med äran i behåll.

  SvaraRadera
 12. Pudla mera Putin!
  Oavsett hans skäl så är utvecklingen just sån som vi kan önska eller?

  Detta blir något för historiker att reda ut!

  Behåll lugnet-är det uttalandet jag gillar mest! (Reinfeldt!)

  SvaraRadera
 13. Den farligaste fienden är den man inte förstår och som uppträder helt oberäkneligt.
  Vem förstår Putin? Inte jag iaf!

  SvaraRadera
 14. Krimnärvaro förnekas!
  Trupperna hade inga beteckningar utan var lokala självförsvarstrupper.
  Militären står som fågelholkar?

  SvaraRadera
 15. Ah... Good cop, bad cop. Typisk manipulation att vara oförutsägbar i budskapen, så osäkerhet och split.

  Putin är en sann Homo Sovieticus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1
   Eller som talesättet i Finland lyder, "En ryss är en ryss även om han är stekt i smör".

   Radera
  2. Vad blir ryssen i napalm?

   Radera
  3. På Åland säger de att "En finne är en finne om han så är stekt i smör". Men så är ju Åland ockuperat av Finland sedan 1923.

   Radera
  4. Synd att herr Helin (Karlsson ) togs sig till Sverige.
   Andlig nedsmutsning av en varelse med, troligen, 40% anförluster.

   Radera
 16. Om Putin verkligen Pudlar har han antagligen bakom kulisserna i förhandlingar med västledarna fått igenom det han vill.

  SvaraRadera
 17. Inget Putin säger är värt att ta på allvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan alltså säga att han är en typiskt politiker.

   Radera
 18. Pudlin ville bara skaka om oss lite. Och så ville han se Cornucopia gå om Lindas Minskblogg.

  SvaraRadera
 19. " Den ryska björnen är en liten björnunge som rullar runt på rygg och är allmänt gullig"
  "Allt mer lutar åt att Putinregimen bluffar och inte vågar ta till våld."

  Är det vi ser en helomvändning ang. Cornus syn på ryssen?
  Vi kan lugnt fortsätta att ha en liten armé eftersom ryssen, enligt Cornu, är feg och ofarlig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt i prick men kom ihåg att Corny alltid har 100% fel enligt egen utsago.

   Radera
 20. Påståendet att Ryssland invaderat Ukraina visade sig den här gången vara fria fantasier. Trupperna visade sig istället komma från den ryska basen som funnits där sen länge. Dock förbehöll sig Putin rätten att ingripa i Ukraina om ryska minoriteter hotas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Putin förnekar öht att det skulle vara ryska trupper.
   2. På fråga från journalist har en del trupper uppgivit att de kommer från Krasnodar, vilket inte ligger på Krim.
   3. Är rätt säker på att de ryska trupperna som finns på baserna inte får röra sig beväpnade hur de vill över hela Krim i vilket fall som helst.

   Hur man än tolkar det är det alltså ändå en invasion - om du inte vill försöka köra med Putinlögnen att det är "lokala självförsvarstrupper".

   Radera
  2. Det är i alla fall en snäll och fredlig invasion utan blodspillan, det var snyggt gjort. Nu kan Corny krypa ut ur sin jordkällare.

   Radera
  3. Ja, då känns det betydligt bättre att bli invaderad. Rimligt nästan. Klart att det skulle invaderas förresten. Lämnar man cykeln olåst så VILL man få den stulen.

   Radera
 21. Vad får vi ut av detta?
  Är det verkligen så enkelt som att Putin ljuger eller kan de ha utbildat ukrainare i Ryssland?
  Putin svarar här att aktivisterna var"kända för att vara förberedda ." Om detta var känt så borde väl också motåtgärder ha förberetts?

  FRÅGA: "Men var de ryska soldater eller inte?"

  Putin: "Det var lokala självförsvarsstyrkor."

  FRÅGA: "Så väl förberedd? Helt enkelt om vi jämför det med självförsvarsstyrkorna i Kiev ..."

  Putin: "Kära kollega, ser hur väl förberedda de var, de människor som var aktiva i Kiev. De är kända för att vara förberedda vid motsvarande baser i angränsande områden i Litauen, Polen och i Ukraina också. Utbildade instruktörer, tränade under en lång tid. De har redan vällt in i tiotals till hundratals, organiserats, med god kommunikationssystemen. Allt fungerar som ett urverk. Du har sett hur de fungerar? Absolut professionell som kommandosoldater. Varför tror du att de på Krim bör vara sämre?"

  FRÅGA: "Är det möjligt då att klargöra frågan? Har vi deltagit i beredningen av självförsvar i Krim?"

  Putin: "Nej, det har vi inte. "

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uppenbarligen en lögn.

   1. Soldater som tillfrågats har svarat att de kommer från t ex Krasnodar.
   2. All utrustning är rysk, en del är så exklusivt rysk att den inte ens har sålts utomlands.
   3. Deras fordon har ryska plåtar, överensstämmande med t ex norra Kaukasus militärområde, etc.

   Exakt vilka de är inuti de där uniformerna går så klart inte att bekräfta, men om han säger att de inte ens hjälpt till att förbereda något så måste utrustningen bokstavligen vara den största vapen- och bilstölden i världshistorien - eller så ljuger han.

   Radera
  2. Är det för att lugna eventuell hemmaopinion som Putin ljuger om truppernas nationalitet? Han kan väl knappast tro att lögnen går hem i väst?

   Radera
 22. Med reservation för fel och brister i översättningen kan följande kanske ha ett visst intresse;

  Putin: "Är denna regering legitim i dag? Parlamentet - delvis ja allt det andra - nej, kan absolut och definitivt inte sägas om legitimiteten med den tillförordnade presidenten, det finns helt enkelt ingen legitimitet. Det finns bara en juridiskt legitim president. Det är uppenbart att han inte har någon makt, förstås. Men jag har redan sagt, och jag vill upprepa detta att som legitim president rent juridiskt, är naturligtvis bara Janukovitj.

  Det finns tre olika sätt i enlighet med lagen i Ukraina kan presidenten avlägsnande från makten ske: som död, det andra sättet - det är hans personliga uttalande att avstå från makt och tredje - riksrätt. Riksrättsförfarandet är lagstiftat, det är en konstitutionell norm. Detta bör innebära att författningsdomstolen, högsta domstolen, parlamentet själva utreder och dömer. Detta är en svår och tidskrävande procedur. Detta förfarande har inte utförts. Därför är det ett obestridligt faktum ur juridisk synvinkel. "

  Dessutom tror jag att det kanske är därför som dagens så kallade myndigheter beslutat att skingra den konstitutionella domstolen, som inte passar in i någon rättslig ram för Ukrainas självt, och inte heller i den rättsliga ramen i Europa. Och de inte bara bröt upp den domstolen på ett olagligt sätt, de till och med – вдумайтесь даже в это слово – (?) har instruerat justitiekanslern att inleda straffrättsliga förfaranden mot medlemmar av författningsdomstolen. Vad är det här? Kallas detta rättvisa? Hur kan detta vara - ge instruktioner för att väcka åtal? Om det finns något brott, ska brottsbekämpande organen själva driva rättsprocessen. Men att beordra kommissionen att inleda brottmål - detta är nonsens, det är "rappakalja."

  SvaraRadera
  Svar
  1. JaFörFan! Det är ju helt klart upp till Ryssland att agera konstitutionsdomstol åt Ukraina och avgöra vem som är legitim president. Det är helt i demokratisk anda att en landsförrädare som hoppar av till invaderande makt ska sitta kvar som president. F.Ö borde då Quisling fortfarande vara legitim president i Norge?

   Radera
 23. Din översättning är säkert helt korrekt, Ivan. Det är rappakaljan den innehåller som det är fel på.

  SvaraRadera
 24. Varifrån kommer citaten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Jag vet inte varifrån Karnevalist får sina citat, men nu finns hela intervjun i officiell version på engelska på kremlins sida.

   Radera
  3. Länk vore önskvärt både gällande Cornus och Karnevalists citat.

   Det är så många psyopskonsulenter från Nato som florerar i kommentarsfälten, så man vill då gärna gå till källorna:-)

   Radera
  4. gruelse;

   Tack för att du bryr dig. Citaten är som sagt hämtade från Kremlins hemsida och då i den ryska varianten som kom ut före den engelskspråkiga som du hittar här:
   http://eng.kremlin.ru/news/6763
   Ha lite tålamod för det man hämtar brukar avbrytas med "To be continued".

   Man måste ju gå till källan för att själv tolka vad som blivit sagt eller ej. Fantasy-författaren Cornu & fans må vara underhållande i sina vanligtvis betydelselösa och vardagliga "analyser" men när Putin har något att säga krävs en mera seriös utvärdering då varje ord och mening kan ha betydelse för vår morgondag, - om inte annat så för att se hur mycket och vad som utelämnas och förvrängs här och i våra media. :-)

   Radera
  5. Kremlin? Är det sådana som inte får badas, solas eller matas efter midnatt?

   Radera
  6. @ Vitaliebrodern
   Det kommer nog en uppföljare även på den här ska du se.

   Radera
  7. Presskonferens med Putin, video 4/3-14.
   http://www.youtube.com/watch?v=QiKF8JN1qmk

   Radera
 25. Pudel? Du kanske har missat att han fortfarande ockuperar Krim?

  Han har uppnått sina mål och försöker nu lugna ner situationen. En erövrare har råd att säga gulliga saker.

  SvaraRadera
 26. Heja Putin !
  Nu några dar senare har även Svenska Media, (kanske även Calle B men jag tvivlar ?), och en massa bloggare fattat hur verkligheten är beskaffad ! Tur att stridshingsten fattade direkt. Synd att Obama gjorde bort sig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ivan, förklara gärna vad det är alla fattat? Att Ryssland invaderat sitt grannland?

   Radera