Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2014-03-04 07:21

Putin backar - kallar tillbaka 100 000 man - börsen upp

Rysslands president Vladimir Putin beordrar de 80 000 - 150 000 man, som placerats ut under förevändningen beredskapsövning, tillbaka till sina baser (Reuters). Ryssland de-esklarerar alltså och måndagen var som tidigare skrivit avgörandets dag. Den ryska börsen stiger.


Den ryska bluffen är alltså synad, och det fanns bara Krim i korten. Skulle man faktiskt varit intresserade av att anfalla övriga Ukraina militärt hade man inte backat undan sina styrkor. Naturligtvis kan tillbakadragandet vara en skenmanöver, en maskirovka, men det ligger helt i linje med den ryska rädslan för att avlossa ett enda skott på Krim och alla ultimatum man backar från.

Den amerikanska S&P 500-terminen pekar uppåt från de amerikanska börsernas stängning, och då stängde de högre än Europa. Likt ryska börsen, som i skrivande stund är +3.66% så kommer vi få en positiv börsöppning i Europa.

Den värsta krisen är nu att anse som över för stunden. (Fan trot, men ändå ...) Krigshotet är över.

I de asiatiska tidszonerna är börserna nu positiva. Nikkei +0.50%, Hang Seng +0.76%, SSE Comp -0.51%, All Ordinaries +0.26%. Guldet faller tillbaka marginellt.

Dock kan man konstatera att priset för Krim är och kommer ha varit skyhögt för Ryssland, och då inte bara ekonomiskt. Det luktar Pyrrhusseger för Ryssland, som förstås inte drar sig bort från Krim.


79 kommentarer:

 1. Är det Carl Bildt som skriver dessa inlägg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja på sätt och vis, det är hans pressekreterare.

   Radera
  2. Hellre Carl Bildt än en nashiavlönad auktoritär fascist i den ruttna diktaturens ledband.

   Radera
  3. Vem av de ministrarna i Ukrainas nya regering tänker du på?

   Radera
 2. Rubeln faller, men Ryssland säljer gas och olja. Betalas inte det i dollar? Och USA sa att de skulle ge pengar till Ukraina: då kan väl Gazprom höja priset till Ukraina?

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Lotta Trouble

   Det är nog inte så värst mycket Gazprom kan göra åt priset så specifikt. Man kan dutta lite hit och dit och välja var man skall leverera någonstans, men i slutändan är det världsmarknadspriset som gäller och världsmarknaden som Ukraina får leverans ifrån.

   Detta gäller sålänge inte ryssland hindrar Ukraina från att ta leverans från annat håll (och heller inte gas som transporteras via pipelines). Ryssland lär väl dock inse att "mobba" ukraina med att ta aldeles för "speciella" priser även om de kan strypa leveransmöjligheter kommer leda till liknande internationella reaktioner (och då kan de lika gärna annektera krim eller liknande).

   Rubeln faller - det betyder att ryssland får mer rubel för ALL export. Att det betalas i dollar är inte så specifikt viktigt, det viktiga är att köparna i slutändan använder alla andra valutor än rubel.

   Radera
  2. @anonym: Nä, klart att de inte kan ta MER betalat än världsmarknadspriset. Men som jag har förstått det så betalar inte Ukraina det priset idag - för att de inte har råd. Men om de får pengar från USA så HAR de råd att betala världsmarknadspris. win-win för Ryssland och Putin, med priset att vi tycker att han är en macho-gris. (öh? gjorde vi inte det innan? Och hur jävla fett lite bryr sig Putin om det?)

   Jag tycker nog att ryssarna har skött det hela extremt snyggt och bra. 1) De har fått militär kontroll över Krim - som är nödvändig för dem, eftersom de nationalistiska galningarna i Kiev kan göra precis vad som helst. 2) De har räckt lång näsa åt oss och visat hur impotenta vi är. 3). Kan de dessutom höja gaspriset till Ukraina tar de tom våra pengar.

   Radera
  3. Varför är Krim nödvändigt för Ryssland, menar du? Såvitt jag vet var Ryssland det största landet i världen redan innan de invaderade ett grannland.

   Radera
  4. Eller ja, ett grannland - det är ju flera vid det här laget.

   Radera
  5. Inte vet jag. Jag tycker att militärer verkar säga att Krim är nödvändigt för Ryssland och deras svarta havs flotta. JAG är inte militär. Jag begriper inte hur militärer tänker, men jag accepterar att militärer vet mer än jag om militär strategi. (exvis Jägarchefens blogginlägg om beredskapskontroll.)

   Radera
  6. OK - då tycker du det är helt i sin ordning att man låter militära överväganden och "nödvändigheter" helt styra utrikespolitiken utan hänsyn till internationell lag, eftersom du tycker ryssarna har skött det här "snyggt och bra"?

   Du har Mein Kampf på nattygsbordet va?

   Radera
  7. Ryssland har flera militärbaser på halvön som är väldigt strategiskt viktig för kontrollen över och runt Svarta Havet.

   Radera
  8. Ja, militärbaserna låg kvar senast jag kollade. Så det kan inte vara en anledning till invasion. De har funnits och finns kvar, invasion eller inte.

   Radera
  9. @Ben Dover

   Internationella lagens verkan kan ju diskuteras. Det lär ju inte vara så att någon kommer att få för sig att invadera ryssland och straffa dem för brott mot dessa "lagar". Det verkar ju snarare vara så att den starke (som vinner militära konflikter) sätter reglerna och straffar de svagas ledare.

   Det är egentligen inte fråga om vad man finner vara i sin ordning - det bara är så.

   Radera
  10. @Lotta Trouble

   Där finns ju eventualiteten att något annat land kommer att börja leverera till Ukraina ifall de kan få fullt betalt - så även om ryssland får usa's pengar så får de nog inte hela kakan.

   Å andra sidan om ryssland levererar till kompispris så har de ju en ganska betydande hållhake på ukraina vilket kan göra att de inte behöver använda (enbart) våld för att övertyga regimen om vad de borde göra.

   Radera
  11. Sveriges politiker klänger sig alltför ängsligt fast vid FN och internationella konventioner och lagar istället för att acceptera att de inte ger något fullständigt skydd.

   Radera
  12. @BenDover: Självklart har jag mein kampf på nattygsbordet! Har inte alla det?

   Men vad har moral och rätt med en snygg militär-politisk operation? (var det öht NÅGON som dog under denna invasion? jmf gärna mot USA i Irak eller Afghanistan.) Jobbar du på UD? http://www.telegraph.co.uk/comment/columnists/peter-oborne/10525639/How-many-more-times-can-the-Foreign-Office-get-it-so-wrong.html

   Det där gäller även för svenska förhållanden. Speciellt: " And policy-making has become emotional." vilket ju även du visar.

   Radera
  13. @Bend over: Äsch! Jag skojade. Jag har inte Mein Kampf på nattygsbordet. Jag har Sions vises protokoll.

   Radera
  14. @Anonym
   Att hitta alternativa leverantörer kräver kanske en viss infrastruktur som stödjer det. Om jag fattat det rätt har Ukraina bara gasledning från Ryssland att förlita sig på, men det kanske är fel. Så Putin har tummen i ögat på dem, liksom han har Merkel "by the balls" om man säger så.

   Radera
  15. @Jaha Dåså

   Just därför nämnde jag väl gas som undantag, däremot bör ju olja kunna tas in med fartyg (sålänge inte ryssarna blockerar den möjligheten) för fartyg kan ju passera in/ut till världshaven från svarta havet (annars hade det ju varit ganska obegåvat för ryssland att ha sin flotta i svarta havet).

   Radera
  16. Ben Dover och Lotta Trouble
   I det här fallet kan man föreställa sig en hänsynslös brutal mördare med fruktansvärd kraft, som dessutom kan dansa balett.
   Jämför med en hänsynslös brutal mördare, med fruktansvärd kraft, som är smidig som en bulldozer.
   Ryssland och USA.

   Radera
  17. ..glömde "slug" och "manipulativ" och "psykopatisk", i båda fallen. Men det säger väl sig självt..

   Radera
  18. Ja, precis. Men det innebär ju inte att man ska hålla på att ursäkta ryskt agerande, bara för att det USAiska är mer osmidigt. Eller hur?

   @Anonym:

   Ja, men bra - då är vi överens om att Putin är en krigshetsande fullblodspsykopat som skiter i internationell lag etc. Gott så.

   Radera
  19. @Ben Dover

   Man kan mot bakgrund av detta fråga sig hur meningsfull och motiverad internationell lag är. För det första "gäller" den ju bara dem som har samvete att följa den (vilket de kanske skulle ändå utan lag), för det andra så vilar den ju på ganska tvivelaktig grund (antagen av vilken lagstadgande församling med vilket mandat givet av vem?).

   Radera
  20. Tror vi är många som tycker att balett är snyggare och elegantare än en bulldozer. En viktig halvö intagen (och nej, jag kan inte heller militär strategi, men Krim sägs av de som kan sånt vara viktig) och detta utan ett endaste litet dödsfall. Riktigt prydligt hanterat.
   Frågan är väl nu om det går åt fanders ändå genom massakrer på krimtatarer.

   Radera
 3. Priset att inte säkerställa lugnet på Krim nu, hade varit ännu högre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nonsensargument som inte kan falsifieras eller beläggas. Dessutom har vi ju knappast sett slutet på den här krisen så i vilket fall som helst är det alldeles för tidigt att säga så.

   Radera
  2. Mitt inlägg var förstås en sammanfattning/slutsats och inte en argumentation. Vilket jag gissar att alla andra än du förstod.
   Och om du ställer kravet att allt som skrivs skall kunna beläggas och inte falsifieras så kan väl hela bloggen läggas ner vad gäller politiska diskussioner.

   Argument för min sammanfattning av vad jag tror är huvudorsakerna till Rysslands agerande:
   Ryssarna på Krim var på väg att ta över Krim från Ukraina. Ukraina kunde då förväntas att återta kontrollen med militära medel. Ett inbördeskrig hotade mellan Krimryssar och Ukrainska staten och kanske också Ukrainska nationalister.
   Om det läget hade uppstått hade Ryssland antagligen känt sig tvingat att ingripa och då blivit tvungen att möta en mobiliserad Ukrainsk armé vilket hade lett till än värre blodbad. Att man sedan känner sig tvungen att säkerställa tillgången till flottbaserna på Krim är grädde på moset. Militärövningarna i västra Ryssland var förstås till för att visa kraft och säkerställa skydd vid olika scenarior. Nu hände inget allvarligt och övningarna kunde avslutas enligt plan. Hur det här slutar är ju svårt att förutse eftersom det politiskt korrekta väst inte bryr sig om eller respekterar de faktiska förutsättningarna i regionen. Reinfeldts uttalande tycker jag var verklighetsförankrat men han tvingades av Bildt och PK-media till omedelbar pudling.

   Radera
  3. Inte en helt orimlig argumentation.

   Dock kan man förmoda att ryssarna på Krim hade löften om stöd från Ryssland.

   Radera
  4. Kontrafaktisk historieskrivning är wunderbar! Min teori är denna; Krim höll på att besättas av Lord Darth Vader i ohelig allians med Lord Voldemort, detta hade lett till ett storkrig mellan gott och ont och alla hobbitar som i hemlighet bebor Krim hade förintats. För att undvika detta gick ryssarna in med trupp och besatte delar av ett grannland. Blodbad undvikit! Putin hjälte! Vem kan säga emot detta?

   Radera
  5. Krim är en fucking badort, det är ett absurt ryskpropagandistiskt drag att försöka påstå att den regionen var på väg mot inbördeskrig.

   Om den hade varit på väg mot inbördeskrig på riktigt hade ju rimligtvis inte ryssarna behövt rigga en massa låtsasmord och fejkkonfrontationer, utan kunnat visa upp äkta vara.

   Radera
 4. Det vi har lärt oss är att ryska regeringen inte skäms för att ljuga grovt:

  Furthermore, the Kremlin, and Russia’s ambassador, keep repeating the lie that an Orthodox Monastery in Kiev has been under attack by Euromaidan protesters, when in fact the Monastery itself reports that the opposite is true. Another distortion, that antisemitism is on the rise or is a major part of the movement in Kiev, has been shot down by several Ukrainian Jewish leaders and the leader of the Ukrainian Right Sector (who was meeting with the Israeli ambassador at the time).

  Så, varför ska vi tro på nazistsnacket när all annan dynga som flödar ur nashisternas munnar är bruna fascistlögner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samtidigt som Bildt varit med om att förinta det svenska försvaret har han arbetat hårt för att slå split mellan Sverige och Ryssland. Kan inte annat tro än att han är i USA/Israels sold och vill få in oss i NATO.

   Radera
  2. Till skillnad från alla andra regeringar, menar du då?

   Radera
 5. Det här gav våra hyperignoranta och extremt självgoda politiker en välbehövlig näsbränna.

  SvaraRadera
 6. "Dock kan man konstatera att priset för Krim är och kommer ha varit skyhögt för Ryssland, och då inte bara ekonomiskt. Det luktar Pyrrhusseger för Ryssland, som förstås inte drar sig bort från Krim."
  Varför skulle ryssland lämna krim?
  Jag tror snarare det är västländerna som kommer att förlora på det här. Det kommer naturligtvis att skrivas om deras inblandning i "upproret" efteråt, även om journalister inte orkar analysera informationen för dagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja, för det var ju precis så det blev med Prag 68 och Ungern 56. Eller inte.

   Radera
  2. Nej men i Libyen, Irak, Syren, EUs propagandabudget, diverse amerikanska småländer som inte kommer med i nyheterna osv. Eller spelet i Baltikum, där de blev fria.

   Hur var det nu, det första som får stryka på foten är sanningen.

   Med tanke på ditt skrivande, är en naturlig undran om du är en psysop.

   Radera
  3. Fascinerande. En stormakt har satt sig på ett annat land och tagit en bit av det, och folk som du skriver om västlig inblandning och hur 10% av en befolkning röstat på fel parti som en rättfärdigande anledning för att starta ett jävla krig.

   Jag antar att det betyder att du tror att de rysslandsvänliga demonstrationerna som blossade upp efter att Janukovitj flytt var helt spontana och bara vad vanligt folk önskade, eller att det fanns en förrtryckt rysk minoritet på Krim som behövde räddas.

   Jag hoppas själv att den politiska kostnaden för att ta Krim blir så högt att Ryssland ger fan i att annektera sina grannländer ett tag. Det vinner vi alla på, även rysktalande i andra länder.

   Radera
  4. Den politiska kostnaden kommer vara hög.

   Radera
  5. Hur kommer den politiska kostnaden att vara hög? Analys av det ?

   Radera
  6. Bilden av Ryssland som ett land och regim bestående av små gulliga fjuniga lammungar är krossad. Fast inte här i kommentarsfältets propagandakör, förstås. Men ni är inte makthavare och beslutsfattare så vad ni tycker spelar ingen roll.

   Radera
  7. Man behöver inte tillägga så mycket till det jspr skriver:

   En stormakt har satt sig på ett annat land och tagit en bit av det, och folk som du skriver om västlig inblandning och hur 10% av en befolkning röstat på fel parti som en rättfärdigande anledning för att starta ett jävla krig.

   Radera
 7. Jag börjar undra om inte ett av Reinfeldts större misstag var att utse Carl Bildt till utrikesminister. Reinfeldt är mer pragmatiker än fanatiker, men Bildt är en äkta fanatiker. Det är inte bra för Reinfeldt att stå under en sådan individs inflytande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, vi behöver en utrikesminister som respekteras i grannlandet i öst (och i väst).

   Radera
  2. Reinfeldt är visst en extremist men inom andra områden. För hans del är det immigration och offentlig sektor som är föremål för en osund och destruktiv frenesi. Det är många som aldrig kommer glömma, eller förlåta, migrationsuppgörelsen med MP.
   Jag håller, för en gångs skull, med Cornu, Reinfeldt är inkompetent och skadlig för landet. Det enda som förvånar är att han ännu inte lovat permanent uppehållstillstånd till alla ukrainare... och ryssar.

   Radera
  3. Vore Ryssarna smarta skulle de ordna med kapital så 100000 ryssar kunde komma hit och arbeta. De har ju backup från Riksdagen. Sen flyttar alla till Gotland, och visp....

   Radera
 8. Fascinerande. En stormakt har satt sig på ett annat land och tagit en bit av det, och folk som du skriver om västlig inblandning och hur 10% av en befolkning röstat på fel parti som en rättfärdigande anledning för att starta ett jävla krig.

  Jag antar att det betyder att du tror att de rysslandsvänliga demonstrationerna som blossade upp efter att Janukovitj flytt var helt spontana och bara vad vanligt folk önskade, eller att det fanns en förrtryckt rysk minoritet på Krim som behövde räddas.

  Jag hoppas själv att den politiska kostnaden för att ta Krim blir så högt att Ryssland ger fan i att annektera sina grannländer ett tag. Det vinner vi alla på, även rysktalande i andra länder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Massdemonstrationer är nog alldrig spontana. Men det finns undantag, precis som aldrig, aldrig stavas alldrig.

   Radera
  2. Det där var ett svar till Ronny Paulsson ovan, men jag måste ha supit till det när jag skrev kommentaren. Sorry. För övrigt verkar något ha hänt med OpenID.

   Radera
 9. Inte ett skott avlossat!
  Reinfeldts kommentar om lugn och avvaktan var på pricken det som beskrev både läge och utgång så här långt.
  Lättad är jag!
  Samt lite förundrad över hur dåligt Ryssland beter sig i sitt närområde-så skulle aldrig USA göra!
  Eller-hur är det med alla historiker, hur har USA skött sig i närområdet?
  För att inte tala om jakten på terrorister över hela världen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en militärövning, thats it.

   Sen är Ukrainare "broderfolk" eftersom de är "ryssar" svårt att förklara det där, man får se på historiskt mm.

   Du kan istället roa dig med att googla efter Selfies som folk har gjort poserande med soldaterna.

   Radera
  2. Är de på väg ut ur Ukraina?
   Motsägelsefullt på Nyheterna nyss.

   Radera
  3. Precis, när Ryssland invaderar ett annat land är det en militärövning - när USA gör det är det ett folkrättsbrott. Idiot.

   Radera
 10. Jag tycker försvarsministern borde avgå, visserligen ett bondeoffer, men man får inte vara hur lojal som helst eller alltid ha otur när man tänker.

  SvaraRadera
 11. Jag tror inte som media skriver att Putin har kallat hem någon. jag tror heller inte han backar på något sätt. Att de beredskapsövande styrkorna nu återvänder till sina förläggningarna beror nog på att övningen är avslutad. Konstigare än så är det inte. Skillnaden mot innan övningen började är att det nu finns ett antal erfarenheter kring vad som fungerade och vad som inte fungerade.
  Man fick ut flera saker av dessa övningar, man lärde sig, man projicerade ett hot, man avledde uppmärksamhet etc etc. Förmodligen var allt genomtänkt och planerat och det är nog också det fortsatta skeendet. Politiker och media har just nu en formidabel förmåga att övertolka det som sker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korrekt, Ryssland har spelat en trumf och fått olika länder att bekänna färg. Dessutom har man testat av Natos beredskap mer än väl och sett vad som fungerar och inte fungerar.

   Intressant i sammanhanget är att flera öst-länder gjorde korrekt analys av situationen, bland annat Estland, Tjeckien, Slovakien, Bulgarien och Ungern.

   Kina och Finland gjorde felaktig analys medans Indien gjorde korrekt analys, vilket är något överraskande.

   De länder som visade upp mest att leva kvar i kalla kriget-symptom är USA, UK, Frankrike och Sverige.

   Mest överraskande att Tyskland ev. gjorde en KORREKT analys av läget men höll tyst för att testa sina egna NATO-grannar, eventuellt är relationen Tyskland - USA väldigt dålig rent militärstrategiskt.

   Radera
  2. Unknown-hur nära kontakt har du med Rysk utrikespolitik?
   Är det egen intuition du går på?

   Radera
  3. Putin tänker kanske längre än Ukraina-när han testar Västs agerande.
   Han kanske funderar på Ryssland!
   Vad händer om en statskupp sker i Kreml med hjälp av en mobb och omvända militärförband?
   Är Nato snabba på att skydda den nya regimen?
   Nu har han visat för sitt folk att den troliga hjälpen uteblir.
   Ingen revolution i Ryssland!

   Radera
  4. Unknown, vilka analyser gjordes av alla dessa länder? Jag menar alltså, vad du syftar på i detalj?

   Radera
 12. DEBKA file påstår sig ha information om de förhandlingar som uppges pågå mellan Ryssland och USA via Merkel.
  Putin har fyra punkter han vill ska uppfyllas.

  http://www.debka.com/article/23724/Moscow-will-halt-military-steps-in-Ukraine-–-only-after-a-US-guarantee-not-to-post-missile-shield-there-

  Här en karta över Ukraina, där flaggor markerar de delprovinser som hissat ryska flaggan på sina statliga byggnader för ledning.

  http://blog.fluenthistorian.com/wp-content/uploads/2014/03/russian-support-in-ukraine.jpg

  SvaraRadera
  Svar
  1. De fyra punkterna:

   1. The Kiev government whichever form it takes must sign an obligation to abstain from any ties with NATO.
   2. Neither the US, NATO or any other power will deploy X-Band or BX-1 radar stations on Ukraine territory whether on land, sea or air. This guarantee would additionally cover elements of an anti-missile missile shield and ballistic missiles placing Russia in their sights.
   3. Restrictions will govern the types of weapons allowed the Ukrainian army.
   4. Local military bodies will be established to protect the Russian-speaking and ethnic Russian regions of Ukraine.

   Radera
  2. 4. Ryssland vill alltså att det upprättas etniska militära styrkor inom Ukraina, som ska skydda specifikt ryssar. Ja, det kommer ju bli JÄTTEBRA!

   Radera
  3. Låt oss t ex i Sverige inrätta muslimska militära styrkor som ska skydda svenska muslimer. Eller varför inte ge samerna en egen armé som ska skydda samiska intressen.

   Radera
  4. Ja!!! Bra ide!!! hur många andra har svenskarna mördat de senaste 100 åren?

   http://sv.wikipedia.org/wiki/Katynmassakern

   Radera
  5. @Cornu

   Jo, det innebär ju att ryssland kan ockupera ukraina utan de åtaganden som läggs på en ockupationsmakt (enligt genevekonventionen) behöver uppfyllas (inte för att jag förväntar mig att ryssland skall lyda genevekonventionen i större utsträckning än vad som är i eget intresse).

   Jämför när USA har ockuperat andra länder för att bevaka sina intressen där...

   Radera
  6. Tillägg: man måste väl isf lyfta på hatten och säga genitalt fenomenalt åt putin (ockupera ett annat land utan att vare sig skjuta ett skott eller bli pålagd de åtaganden det innebär).

   Radera
  7. Anonym, Ukraina kommer inte skriva på de där fyra punkterna.

   Radera
  8. det var denna länk som jag menade.
   http://en.wikipedia.org/wiki/Massacres_of_Poles_in_Volhynia_and_Eastern_Galicia
   Svensk version saknas ännu...inte så konstigt att så få fattar varför Ryssarna behöver skydd.

   Radera
  9. @Cornu

   Förvisso inte, men ryssland kanske inte ger sig helt platt heller (ryssland sitter trots allt på viss förhandlingsposition).

   Just på punkt fyra så är det nog svårt för omvärlden att acceptera att ukraina helt skiter i ryssarnas intressen (ie vill man slippa rysk militär i ukraina så får man nog ställa ganska pålitliga garantier för ryssarna i ukraina).

   Radera
 13. Man får väl säga att Putin tar till varje knep i boken. T.ex. det gamla bilhandlarknepet att visa dyraste varan först så verkar de billigare modellerna lättare att acceptera, d.v.s. dra på med jättehotfull övning samtidigt så verkar inte Krim så farligt sen när alla drar en lättnadens suck (som vi just gjorde).

  Det ingår förmodligen i planen att ta i beaktande det vanliga psykologiska scenariet: "denial, anger, bargaining, depression and acceptance". Frågan är var väst befinner sig nu? När är det mest optimalt att börja förhandla för Putin?

  Är det någon som har identifierat några fler knep?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs historien om Putin..att han har kommit så här långt från ingenstans är imponerande! Hans största vapen är psykologi! Wikipedia Youtube... inte så svårt att hitta.

   Radera
 14. Putin har kommit så här långt utan att avlossa ett skott. Nu vill han ha ytterligare lite mer utan krig. Vem hade han tänkt skulle skriva på ett sådant avtal? USA, EU eller Ukraina? Eller alla tre kanske?
  Såvitt man kan se, innan ev. förhandlingar och prutningar, så skulle det vara sämre att skriva på än att ha kvar den nuvarande situationen. Ukraina får aldrig tillbaka Krim och i avtalet ger man Ryssarna rätt att stationera soldater i ytterligare zoner samt att man i princip avväpnar den Ukrainska armen! Det blir en legal ockupation! På köpet får man ett avtal om att Ukraina inte ens får närma sig NATO och inte heller sätta upp några missiler! Helt vansinnigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara en riktig psykopat vågar spela med insatser på en sån hög nivå som Putin. Sen undrar jag hur det hela går till bakom kulisserna. Kan man anta att han har en hel stab av personal som bara sysslar med att ta fram och bedöma olika scenarios?

   Som det framställs i media får man intrycket att det är Putin själv som gör allt. Jag tror inte Putin klarar att hålla ett sådant multidimensionellt schackspel i huvudet själv.

   Radera
 15. Grattis Cornu till att ha skrämt upp alla som lär ha säljat sina rysslandsfonder igår billigt vid öppningen. Putin&andra köparna tackar hemskt så mycket för rean!!!! Sbasiba!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, just det. Jag styr marknaden. Skärp dig.

   Radera
  2. hehe, inte marknaden. inte ännu aif ;)

   Men kanske några få har förlorat på att bli skrämda.

   Radera
  3. Jaså, vilka då? Tvärt om har jag läst flera kommentarer om folk som köpte på dippen.

   Radera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera