Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2014-03-24 09:12

"Polska" tavelförsäljare i ryska bilar åter i Finland

Enligt uppgifter från boende i området har i dagarna "polska tavelförsäljare" finkammat landsbygden i Närpesnejden i finska Österbotten. Kalla krigets informationsinhämtning har uppenbarligen återupptagits, då de "polska" tavelförsäljarna kör svarta Mercedes med ryska registreringsskyltar.


Tavelförsäljarna, som presenterar sig som polska studenter, som mitt i terminen åker till Finland för att sälja tavlor, har siktats i Närpes (Närpiö), Övermark och Yttermark (Ylimarkku). De ska ha besökt åtminstone alla gårdar på landsbygden, men även setts av folk boende inne i själva Närpes.

Området ligger långt från ryska gränsen, nära kusten. Närmaste större ort är den naturliga hamnen Kaskö. 73 km bort hittar man Vaasa flygplats, som visserligen till vardags är en civil flygplats, men besöken ska ha sammanfallit med flygövningar med FA-18 Hornet från flygplatsen i fredags. Då pågående övning sker längre norrut kan starterna från Vaasa handlat om ombasering.

Dessa fattiga polska studenter har tydligen ryska mecenater, som kör svart Mercedes och ställer upp med en chaufför som stannar kvar i bilen på behörigt avstånd från den gård man knackar på hos.

Stänger man av ironin så är "polska tavelförsäljare" en klassisk metod för kartläggning av bland annat personal och anläggningar. Vad som är fascinerande, eller skrämmande, är att det sker på ett sådant djup i Finland, som nära Österbottens kust. Möjligen kan det finnas nyckelpersonal bosatt i området, eller så rekar man vilka gårdar som är bebodda och vilka som är övergivna och skulle kunna användas som baseringsmöjligheter. En annan förklaring kan förstås vara att det handlar om vanliga kriminella på stöldturné, som bara lagt sig an med gamla metoder från Kalla Kriget.

Uppgifterna är förstås inte bekräftade av tredje part.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

11 kommentarer:

 1. De har väl varit i Sverige och tjänat ihop penningar så de kan åka ståndsmässigt.

  SvaraRadera
 2. Borde gå att använda Google street view för att sålla bort det mesta och hitta intressanta objekt innan nasarna skickas ut.

  SvaraRadera
 3. Lite TIRbilar som står parkerade strategiskt också så blir det nästan nostalgiskt.

  SvaraRadera
 4. Är själv bosatt i Övermark och jag såg en av dessa i fredags, de brukar komma några per år och försöker sälja all möjlig skit. De brukar ha lappar med sig där det står att de är dövstumma och sådant. Vanligtvis sägs det att dom är ute och rekar för inbrott.

  SvaraRadera
 5. Är själv bosatt i Övermark och jag såg en av dessa i fredags, de brukar komma några per år och försöker sälja all möjlig skit. De brukar ha lappar med sig där det står att de är dövstumma och sådant. Vanligtvis sägs det att dom är ute och rekar för inbrott.

  SvaraRadera
 6. Ha ha ha. Nu hugger Corny på allt.

  SvaraRadera
 7. Cornu,
  V.v. använd inte finsk stavning på Vasa. Det är en skymf mot finlandssvenskarna och fel enligt svenska språkregler att du som svensk använder den finska och inte den svenska stavningen på finländska ortnamn.

  Oberoende av vilka mål "tavelförsäljarna" har med sitt agerande, så anser jag att Arktisregionen kommer bli alltmer intressant i den närmaste framtiden, för de som vill bevaka sina eller norpa åt sig andras energitillgångar i regionen. Upprustningen i Alakurtti talar kanske för detta.
  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/ny-rysk-militarbas-nara-finland_3338172.svd

  SvaraRadera
 8. Förra året kom det en svart man som ringde på dörren för att sälja böcker. Jag misstänkte naturligtvis direkt att det var en ryskt sk ”tavelförsäljare” förklädd till afrikansk bokförsäljare. Sen tänkte jag att det kanske bara var en skön typ som försökte tjäna pengar. Jag bjöd in honom på våfflor med sylt som han aldrig ätit förut. Han berättade sin livs historia för mig och mina barn.
  http://www.oblad.no/nyheter/kenyanere-selger-boker-pa-doren-for-a-betale-studiene-1.7373006
  Jag blev så himla imponerad och köpte en bok om Afrika. Han ville inte ha betalt utan gav mig boken och ett inbetalningskort till en norsk-afrikans stiftelse. Tror ni jag blev blåst? Var han ryss??

  SvaraRadera
 9. Om Ryssland skötte sitt och satsade på att utveckla sitt land, så skulle världen vara full av Rysskramare, dvs utöver dagens hjärntvättade psykopater som beundrar och stödjer gangstervälde. Vanligt vettigt folk skulle bli rysskramare av helt rätt anledning.

  SvaraRadera
 10. Man tycker att dom borde variera sig lite...

  SvaraRadera