Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2014-03-04 16:11

Peter Rådberg (mp): Norrland och Nordnorge är så himla långt borta

Miljöpartiets försvarspolitiske talesman har nu förtydligat att det enda parti som inte kan tänka sig en förändrad försvarspolitik är miljöpartiet. Detta genom att förtydligat att Norrland eller Nordnorge är så himla långt borta från Malmö.


Avståndet från Malmö till Nordnorge är nämligen lika långt som avståndet till Krim. Fast om man nöjer sig med avståndet till Kiev, så är det en biltur från Karlskrona till Umeå. 
"Det som händer med Ukraina och Krim är så himla långt borta." - Peter Rådberg (mp) till Aftonbladet
Dock nämner han ju Ukraina. Avståndet Från Sverige till ukrainska gränsen är ca 450 km, eller ungefär som en bilresa Göteborg - Stockholm. Korr: 450 amerikanska miles, alltså 720 km.

Så vet vi förstås att Göteborg anses vara himla långt borta från Stockholm.

Fast ännu närmare, drygt 20 mil 20*1.6=32 mil bort i Kaliningrad, höll Ryssland avslutade en omfattande oförberedd beredskapskontroll, med massiva och mycket avancerade övningar, som ni kan läsa om i detalj hos bloggrannen Jägarchefen.
"140303 Genomfördes ett mycket komplext övningsmoment i Kaliningrad Oblast där Sjö, Mark och luftstridskrafter samordnat i tid och rum genomförde strid mot en motståndare på marken. Vid det specifika övningsmomentet övades över 3,500 man, över 450 olika fordon (stridsvagn, pansarskyttefordon m m) och vapensystem (artilleri, raketartilleri m m) samtidigt exkluderat luft- och sjöstridskrafterna. Sjöstridskrafterna genomförde understöd med fartygsartilleri för markförband samtidigt som strid mot fientliga fartyg samt luftfarkoster genomfördes likväl genomfördes ubåtsjakt parallellt med detta. Luftstridskrafterna genomförde understöd av marktrupp. Egna markförband mekaniserat infanteri genomförde anfallsstrid med understöd av indirekt bekämpning (raketartilleri, granatkastare samt artilleri) mot den tilltänkta motståndaren."
Antagligen är 20 mil också himla långt borta. Rådberg är ju trots allt miljöpartist, och tar alltså cykeln. Och då är 20 mil himla långt. Ryssland har dock inget cykelskytte.

För övrigt är det längre till Paris än Kiev.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

64 kommentarer:

 1. Det där om 450 km är inte rimligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt google 467km bilvägen mellan göteborg och stockholm. Enligt eniro blir det dock 750km till ukraina (fågelvägen) - man får nog revidera siffrorna (eller åtminstonde visa på mellan vilka punkter i sverige och ukraina som det är 450km).

   Radera
  2. Tittade på fel skala. 450 miles, har korrigerat.

   Radera
 2. Bara jag som tolkar det som att han pratar om själva situationen och inte avståndet? Annars borde han väl sagt "Det som händer _i_ Ukraina.."

  Oavsett vad han menar så börjar det bli ganska krystade inlägg från din sida. Bitterheten och paranoian genomsyrar allt du skriver. Kanske dags för lite semester? Kvalitén på din blogg var hästlängder bättre när jag började läsa den, för ungefär 2 år sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad!
   Man får inte gäckas lite med en miljöpartist?
   Torde väl för övrigt vara en barnlek.
   Totalt verklighetsfrämmande organismer.
   Bjud gärna på en bättre blogg om du/ni kan.
   Synar gärna...

   Radera
  2. Snyggt räddningsförsök!

   Min dator krånglar, men det är gissningsvis inte bara den som gör det svårt att få fram några kommentarer. Det är väldigt svårt att posta kommentarer ibland, trots att jag både kan använda verisignlabs och myopenid. Det är inte bra att det är så svårt att kommentera.

   Radera
  3. Daniel Johansson, sluta projicera. Bara för att du är bitter och paranoid så innebär det inte att jag är det.

   Mitt förslag är att du slutar läsa bloggen om du bara har gnäll att komma med.

   Radera
  4. Har du däremot kritik att framföra så kan du göra det, men projicering av ditt eget mentala hälsotillstånd är inte kritik, utan gnäll.

   Radera
  5. Håller med Daniel. Det har blivit för lite analys och objektivitet, och för mycket aftonbladetjournalistik. Kommentarerna till inläggen är betydligt mer intressanta att läsa än själva inläggen.

   Radera
  6. Hej,

   Det är väldigt uppenbart att Peter Rådberg inte menar det fysiska avståndet. Att tolka det på det sättet borde det vara väldigt få som gör.

   /J

   Radera
  7. tja, kan inte annat än hålla med Daniel. Det klart Rådberg menar själva situationen och inte avståndet. En liten felanalys kanske..? men men....som tidigare sagt: Mycket tragiskt och beklagligt att pengar som behövs för att ge fler barn lika möjligheter, bättre vård och utveckling av ekonomin riskerar att gå till något så negativt som försvarsmakten. Heja Rådberg..

   Radera
  8. Rådberg tycker sannolikt inte att Syrien, Afghanistan, Irak eller Somalia är himla långt bort. Det är bara när det ter sig politiskt lämpligt som saker är himla långt borta.

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  10. Cornu, dina svar säger ju allt. Jag har aldrig under mina år här skrivit en kommentar för jag tycker att du haft väldigt vettiga saker att säga. Nu har jag dock börjat tröttna så det blir inte lika mycket läsande här som förr.

   Projicerar jag för att jag framför min åsikt? Du vet absolut ingenting om mig och av det jag skrev kan du knappast döma mig som varken bitter eller paranoid.
   Men det är inte så viktigt för mig vad du tycker, så fort du får kritik går du till personliga påhopp och översitteri, precis det jag förväntade mig.

   Men oavsett, uppskattar rapporteringen från Ukraina senaste tiden, varit en bra källa till information. Mera sånt och mindre trams/gnäll. Om jag nu får ha en åsikt...

   Radera
  11. Daniel Johansson, eftersom jag varken är paranoid eller bitter, så är min enda förklaring att du ägnar dig (omedvetet) åt psykologisk projicering. Det kan förstås vara fel.

   Du har aldrig träffat mig och vet faktiskt ingenting om mig. Du läser en blogg, om mig vet du inte ett skit faktiskt.

   Radera
  12. +1 Daniel Johansson, jag skrev en kommentar för något halvår sedan där Cornu hade tolkat arbetsrätt felaktigt, rätt så rejält också. Jag åkte också på ett personangrepp och anklagelser om härskarteknik.

   /J

   Radera
  13. Du skriver en del av dina inlägg med en ganska personlig "touch", därav har jag tolkat dig som bitvis bitter (avsky mot stockholmare, politiker, ryssar etc.) och paranoid för att du tror (dina "bevis" ser inte jag som bevis) att ryssen är på din blogg och sprider dynga. Jag känner, som du säger, inte dig så jag kan bara tolka och bilda mig en uppfattning, inget annat. Men att köra "den som sa're han va're" känns lite löjligt.

   Ska vara tydligare med varför jag skrev min första kommentar. Jag har varit väldigt imponerad av ditt breda kunnande och en trogen följare av din blogg och är väl mest lite besviken på att standarden har sjunkit. Man kan välja att ta det som något negativt eller som något positivt, det är olika hur man är som person. Oavsett har jag "sett upp" till dig tidigare och därav min besvikelse.

   Nästa gång du är på Värmdö kan jag bjuda på en fika så får du se att jag inte är något troll, utan precis som dig en människa med en åsikt även om du oftast har betydligt mer insikt/kunnande. För det här leder ingenstans. Ha de!

   Radera
  14. Javisst! Eventuellt är jag utåt ditåt någon gång i maj. Hör av dig om du vill fika om det blir fastställt något.

   Normalt svarar jag inte alls på "troll", helt meningslöst att diskutera eller argumentera. Då blir istället eventuella svar i svaga stunder i samma stil som trollet.

   Ha en trevlig kväll.

   Radera
  15. Sedan är det fullt naturligt att man tröttnar på en blogg, och inte upplever samma "förälskelse" som i början. Man vänjer sig vid en viss nivå och uppfattar den successivt som allt mer normal och till slut "tråkig". Tillvänjning helt enkelt.

   Radera
  16. @Daniel,

   Att du bara skrivit en kommentar tidigare visar bara på att du inte har någon åsikt om någonting och kanske inte heller kan någonting, eller ens orkar tänka själv. En bloggdiare helt enkelt, som när en blogg inte faller dig på läppen längre börjar gnälla som en bäbis som tappar tutten. Buhuu!

   Du tillför inte någonting alls med ditt gnäll. Om du vill förändra något så kommentera sakkunnigt om något i stället. Det föder fler bra kommentarer och kan trigga bloggaren till insiktsfulla inlägg. Det går åt bägge hållen förstår du.

   Sen borde du vid det här laget ha lärt dig vad ironi och satir är. Annars är du helt bakom flötet.

   Och innan du hoppar på mig. De flesta av mina kommentarer är förstås trams, men någon gång emellanåt tror jag mig dela med mig av en insikt, eller så är alla kommentarer trams.

   Radera
  17. @Daniel Johansson, jag kan bara hålla med! Jag började läsa denna blogg för att få glada solskensnyheter om livets glädjeämnen (sockervadd! Kattungar! Enhörningar! Regnbågar!) men är nu grymt besviken på att Cornu slutat leverera! Bara en massa kritisk smörja om herr Putins välgörenhetsintervention i mördarnazirasseUkraina! BU Cornu! BU!

   Radera
  18. I vissa fall är det bättre att bara läsa i det tysta och inte kommentera, det borde speciellt du tänka på.

   Radera
  19. Ovan var självklart riktat till JD.

   Radera
  20. @Jaha Dåså

   Din slutledningsförmåga är smått imponerande. Får nog återgå till att bara följa Blondinbella och Alex Schulman istället, dom berikar mitt liv på en helt annan nivå.

   Om man ska försöka vara seriös, vilket jag är tveksam att du är kapabel till, så skiter jag fullständigt i andras åsikter. Jag har min åsikt och lika lite som jag bryr mig om din, känner jag behov av att dela med mig av min. Jag är här för informationen och kunskapen, inget annat.

   Du tror att du kan väldigt mycket bara för att du delar med dig av din dynga så fort du får chansen. Du har uppenbarligen väldigt mycket otur när du tänker för dina kommentarer brukar knappt vara värda att läsa. Men för all del, tro gärna att du tillför något. Lustigt att du avslutar ditt skitsnack med att gardera dig för att du mest troligt har fel. Vem suger på tutte här egentligen? Projicera var ordet för dagen. Pajas.

   @Vitaliebrodern

   Om jag framstår som en "carebear" så måste du ha problem med läsförståelsen. Den största anledningen att jag läser den här bloggen är för att få så mycket information och fakta som möjligt för att bilda mig en egen uppfattning. Det får man inte om man läser tramsmedia som Aftonbladet/Expressen. För mig får det gärna bli världskrig, vetskapen om att mänskligheten blir fattigare på idioter som dig gör det värt att offra sig själv.

   Tycker det är så otroligt meningslöst att tjafsa över internet, ångrar redan att jag kommer svara på den här smörjan. Det enda jag kan tänka på är ett ganska roligt "uttryck" som jag läste när jag var yngre. Hoppas ingen handikappad tar åt sig.

   "Arguing over the internet is like competing in the paralympics. Even if you win you're still a retard"

   Det var allt för mig, trolla på. Cornu hade kanske rätt om att jag kan verka bitter...

   Radera
  21. @Daniel
   Se där vilken seriös fart det blev. Med åsikter och allt. Det tar sig. Nu gäller det bara att se förbi dyngan till metanivån. Där kommer du att finna regnbågen, kattungarna och allt det andra du letar efter.

   Radera
  22. Cornus blogg har ofta oväntade och alternativa perspektiv på saker och ting, i förhållande till mainstreammedia. Det är lite annorlunda vinklingar och drastiska formuleringar, ibland så pass att de blir missvisande. Men dom är samtidigt tankeväckande, och det är ju cornus uttalde idé, att få folk att tänka i nya banor. Han lyckas ofta väl med det. Om man kritiserar i en kommentar kan man ibland få svar med personangrepp från bloggägaren. Det är sån han är, av någon anledning, och har man svårt för det får man väl avhålla sig från att kommentera. Cornu har ingen skyldighet att hålla god ton, även om man kan tycka att borde det, om inte för att hans genomslagskraft skulle öka ännu mer då.

   Själv har jag blivit kallad för "socialist" för att jag försvarade skattefinansierad välfärd. Jag har senare förstått att Cornu anser att alla som är för ett skatteuttag är socialister.... ;) Själv anser jag att Cornu är so(c)ialist, eftersom han är för dom skattefinansierade projekt som han själv gillar....


   Det var mitt inlägg i metadebatten. God natt!

   Radera
 3. Trams; 20 mil cyklar man på 10 timmar om man inte vill bli svettig. Med erforderliga pauser tar det max två dar.

  Miljöpartiet kanske har missat att man kan flyga och åka båt och tänker att det är långt landvägen?

  SvaraRadera
 4. Han menar naturligtvis i bildlig betydelse. Att Ryssland tar Krim är inte så orimligt, men att de skulle komma tågandes genom Finland får fortfarande ses som rejält osannolikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns verkligen inget "naturligtvis" här. Din egen kommentar är ungefär lika konstig som Rådbergs. Har du hört talas om båtar och flygplan? Du är alldeles uppenbart också miljöpartist.

   Radera
  2. @Kuckelicku, var inte så nedsättande.

   Radera
  3. Ja, det var taskigt av mig att kalla Karin Granström miljöpartist. Förlåt!

   Radera
  4. Nä, tåga in i Finland, det borde Sverige göra! De nazistiska Sannfinländarna förtrycker den svenska etniska minoriteten. Finlandssvenskarna måste skyddas genom en rejäl skyddsinvasion av Finland. Helt legitimt naturligtvis, inga konstigheter. Precis som i Krim. Det är rimligt. Att invadera sitt grannland alltså.

   Radera
 5. Miljöpartiet ogillar gränser.
  Så ditt sätt att se på risker i avstånd är korrekt för en sann miljöpartist!
  Dvs inte när det gäller miljöutsläpp-då är lokala regler möjliga för luften är inte fri och utan gränser.

  SvaraRadera
 6. Vaddå? Miljöpartister tar väl det miljövänliga flyget. Var det int hon det där språkröret som flygpendlade mellan sambon i Finland och Sverige...Maria nånting...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp!
   Ofattbart att en person från Finland kan deka ner sig med en svenska.

   ( nu klirrade det någonstans...)

   Radera
 7. Förslag på åtgärd mot Ryssland: Frys ekonomiska tillgångar i EU. Införs "jobbiga" visumkrav till EU. Är nämligen i Alperna och det kryllar av ryssar som strör pengar runtomkring sig. De skulle nog bli mindre glada att semestra hemma i Kaukasusbergen! Men tyvärr som sagt strör de pengar de pengar och de är nog viktigare för Europa än Krim......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror på om du är i schweiziska alperna eller inte ... Schweiz tillhör som bekant inte EU.

   Radera
  2. Åtgärd mot Ryssland... tja..du får tänka på vilken effekt du vill uppnå och så.
   Men en sak som Europa börjat ta sig i kragen med (man kunde ha gjort det tidigare, men det var väl bekvämt att skita i det) är det där med "ekonomiska tillgångar" i EU. Kanske har skandaler som Teliaskandalen, och att EU-länder vänder nu på varje öre för sin ekonomi ändå lett till större krav på transparens. Så dessa utredningar om pengatvätt som förra regimen i Ukraina har anklagats förr kanske leder någonstans.
   Det vore nästan storartat om det visar sig att pengar som en hög tjänsteman eller president snor undan sin egen statsapparat hittas, fryses och ges tillbaka.
   I det här fallet om Yanukovichs påstådda miljarder skulle återbördas till Ukraina.

   Radera
  3. Cornu, ö-rike. Raffeisenbank har väldigt exklusiva kontor. Sjönk visst rejält på börsen.

   Radera
 8. Skicka inte våra få JAS-plan Gotland. Dels är det så himla långt och dels är det så himla enkelt för ryssarna att stjäla våra plan då. Min granne blev av med sin BMW. Den hittades på väg österut.

  SvaraRadera
 9. Men alltså, Norrland (åtminstone norra) och Nordnorge är faktiskt väldigt långt borta. Själv har jag aldrig varit norr om Trondheim, och är lycklig för detta.

  Dessutom har jag aldrig passerat datumgränsen heller, men det är bara för att den gör en sväng runt Tonga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det något särskilt du har emot allt norr om Trondheim latitud? Bara nyfiken.

   Radera
  2. Klimatet, gnället och skatteutjämningen.

   Radera
  3. Tråkig inställning du har Thomas. Själv tänkte jag skämta att jag aldrig varit söder om Flen och är lycklig för detta.

   Radera
  4. OK. Tack för att du svarade.

   Radera
  5. Ni stackars sörlänningar skulle inte klara er en vecka utan våra resurser, vad det är får du ta reda på själv. Har en känsla av att du inte vet...Gnället? Du har aldrig träffat en riktig inlandsbo från Norrland hör jag. Du vet inte vad du missat. Tom Zlatan hyllar Norrland och alla vet var han kommer ifrån.

   Radera
 10. Suck. Jag trodde bättre om honom. På något sätt förväntar man sig ändå att en miljöpartist skall tänka lite bredare - miljön rör ju större områden än ett land. Med samma tankesätt om att "det är så himla långt bort" kan det resoneras att Sverige inte borde bry sig om saker som händer så långt bort alls, inklusive miljön.
  Om man läser hans uttalande i artikeln kan man tro att han missat hela upprustningsvändan kring Arktis. Och vad menar han med "Idag är allt i NATO" ?

  SvaraRadera
 11. Militär analytiker ger Ukrainas försvar om 1.2mill 3dagar att motstå Ryssen.Så glöm upprustning i SVERIGE det är enbart strunt och politiskt trams.Sverige bör skydda sig mot terror angrep och försöka skydda sig mot det.Ryssen har inget intresse av SVERIGE då vore det redan ett totalkrig.Och då spelar nog inte 20 stridvagnar och några JAS på Gotland någon roll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, argumentet är ju lite felaktigt. För om det var sant skulle man inte ha lås på dörrar eller vidta några åtgärder mot stöld. Lås går att forcera, oftast hinner man stjäla från ett hus även om ett larm går. Men det gör det hela krångligare och kräver mer resurser. På samma sätt fungerar ett försvar. Man gör det svårare, inte omöjligt.

   Radera
  2. Visst men det kanske är dags att gå med i NATO medan vi fortfarande kan tänkas vara välkomna.

   Radera
  3. Nej inte NATO, det är antagligen en säker inkörsport till krig på olika håll, långt bort från Sverige.

   Radera
  4. @KGB, Ja NATO har verkligen dragit igång olika krig (0 hittills), det skulle sannerligen innebära stor skillnad mot dagens läge där vi absolut inte krigar långt hemifrån?

   Radera
 12. Det är väl ungefär vad militäranalytikerna sade om Finland 30 november 1939 också, och det landet är inte invaderat än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stavas SISU- och en förvrängd verklighetsuppfattning.
   Tack för det, suomen pojkat.
   Och Lottakåren, givetvis...

   Radera
  2. Finnarna klarade ryssen för att de hade sisu och var bättre rustade för vinterkylan.

   Vad har Sverige idag för ess i rockärmen mot ryssland? Ingenting!

   Radera
  3. Bättre rustade?
   Nej, tyvärr hade politikerna svikit sina soldater.
   Kolla modell Cajander.

   Radera
  4. Hallå, sveriges försvar är både mångkulturellt och HBTQ-genuscertifierat enligt konstens alla regler så vad har Putins gammelmodiga machoarmé för chans mot oss...?

   Radera
  5. @Kent, bättre rustade för vinterkylan alltså? Långkalsonger på m.a.o. Finnarna lyckades fint, med lite hjälp av svenska och norska (samt några danska) frivilliga ge röde Ivan på tafsen med inte mycket mer än molotovcoctails, träpåkar och gamla mausers. Vinterrockarna hade av besparingsskäl fått vänta till året efter.

   Radera
 13. Vi har vår cykelfabrik i Krosno, södra Polen strax utanför Krakow. Det är tio mil (100km) ca till Ukrainska gränsen. Killarna i fabriken berättade att det mobiliserats ordentligt med polska och NATO-trupper längs hela gränsen i södra Polen.

  En lastbil tar ca 16 timmar att leverera till Sverige från södra Polen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den skall kanske taga sig med färja över Östersjön?
   Tack för den naturliga vallgraven.

   Radera
 14. Apropå nära och långt och att avstånd inte mäts i kilometer (eller verst) utan i sinnet har ryssarna ett bra ordspråk:

  Det är nära till kyrkan, men vägen är isig.

  Det är långt till krogen, men jag skall gå försiktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Migsjälv?? Stiligt sagt och tänkt.

   Radera
 15. Suck, det där var ingen rolig läsning.

  SvaraRadera