Aktuellt

Du följer väl Folkhälsomyndighetens rekommendationer - här är de

Så här under coronapandemin är det extra viktigt att vi alla tar gemensamt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För sak...

2014-03-27 13:16

Oväntat besök från Försvarsmakten

Fick ett oväntat besök från Försvarsmakten och antagligen 2:a helikopterskvadronen, möjligen Särskilda helikoptergruppen SHG, som cirkulerade med en hkp 16 Blackhawk runt gården och lade sig för att hovra strax öster om gårdcentrum. Film i HD-upplösning hittas nedan.


Dessvärre hade jag ingen Gevalia hemma (bara Löfbergs snabbkaffe Harmoni KRAV och Fairtrade), och har ju tillsett att förekomsten av spridda träd och kraftledningar omöjliggör att jag enkelt kan föras bort av helikopter. Dock även svårt för ambulanshelikopter, eller evakuering undan zombieapokalypsen.

Efter att ha hovrat vinkade jag på helikoptern, som därefter dippade ner och gjorde ett sista ärovarv för att försvinna tillbaka söderut. Observerades en stund senare norr om Halmstad och övningen hade antagligen utgått från flygplatsen vid Luftvärnsregementet i Halmstad. 

Man kan också notera hur svårt det kan vara att med eldrörsluftvärn nedkämpa en lågt flygande helikopter i svensk terräng, då den även på korta avstånd lätt skyms av träd, eller för den delen byggnader. När den väl tar ordentlig fart och går ner i höjd handlar det om bråkdelar av sekunder med fritt skottfält. Det är alltså fullt möjligt med taktiska förflyttningar av t ex lätta 7:e bataljon i svensk terräng, även i stridszoner, så länge man inte har luftherravälde och slipper fientligt flyg i luften. Eller kvalificerat markbaserat robotluftvärn med fungerande målradar... MANPADS (personburet robotluftvärn) får dock svårt att verka mot lågt flygande helikopter.

Film nedan. Fullskärm för full HD-upplevelse, välj eventuellt 1080p-upplösning manuellt.
Det är knappast någon slumpmässig överflygning, då den cirkulerade två varv runt gårdscentrum och även hovrade i princip utanför mitt biblioteks och arbetsrums fönster till den säkerställde att jag uppmärksammade den.

Jag ler fortfarande och tackar för bugningen. 

Filmen gör förstås det hela ingen rättvisa, då man inte riktigt får en uppfattning över hur lågt och nära man faktiskt gick. Hoppas ni tog foton, men återkom hellre när det inte är mulet och grådisigt, plus att odlingar och grönska slagit ut i full blom. Just nu ser allt allmänt grått ut för flygfoton. Säg någon gång innan midsommar om ni har övningar i området.

Våra, för svenska försvaret rätt mångtaliga, transporthelikoptrar finns med i detalj i Midsommargryning, där bl a Särskilda helikoptergruppen finns med direkt, och indirekt i Midvintermörker. Midsommargryning kommer i pocket den 2:a maj.

Tillägg: Ja, tvätt och målning, eventuellt byte, av vindskivor på hus och lada gör man helst inte vintertid, utan när det är torrt om sommaren.

Tillägg 2: Jag vill upprepa att Massolit Förlag inte hade något med den sk ryska påsken att göra i samband med lanseringen av Midsommargryning. Förlaget ligger inte heller bakom Krimkrisen och har inte heller något med ovanstående helikopter att göra.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

31 kommentarer:

 1. Bygg en helihopterplatta till Midsommar så kanske de kommer in och tar en kaffe!

  SvaraRadera
 2. Hehe i know the feeling, men då var det en JAS, tänker inte berätta mer pga nyttiga idioter ;-)

  SvaraRadera
 3. Kanske är det ditt hus de planerar att försvara i två veckor när ryssen väl kommer :)

  SvaraRadera
 4. Fin gård du har Cornu.

  Nulli secundus

  SvaraRadera
 5. "Dessvärre hade jag ingen Gevalia hemma (bara Löfbergs snabbkaffe Harmoni KRAV och Fairtrade), och har ju tillsett att förekomsten av spridda träd och kraftledningar omöjliggör att jag enkelt kan föras bort av helikopter. Dock även svårt för ambulanshelikopter, eller evakuering undan zombieapokalypsen."

  Varken Gevalia eller landningsmöjligheter - lite halvdann prepping där va!??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör det ju även svårt för ryssen att landa.

   Radera
  2. @Ben Dover

   Vad? Du borde se lite mer monty python och se att det inte heter "Romanes eunt domus?", sätt dig nu och skriv "Romani ite domum" 100 gånger!

   Radera
 6. Svar
  1. Och det skulle jag avslöja här, menar du?

   Radera
  2. Det är inget att skämmas för Lars, PMS är vanligare än man tror.

   Radera
 7. Det var nog bara en läsare av din blogg/böcker som ville ge dig en liten homage.

  SvaraRadera
 8. Grattis, det var en fin bugning. Skulle tro att du ensam gör lika mycket gott för försvaret som en ganska stor andel av försvarsmaktens informationsproffs. Fast de som behöver få andra tankar i huvudet kanske inte läser din blogg, om man säger så.

  SvaraRadera
 9. Låg höjd och hög fart för att minimera bekämpningstillfällen, den där metoden finslipade sydafrikanerna när de slogs mot kubanerna i... Angola?

  Minns även diverse upptåg på Revingefältet där de där retliga helikoptrarna lekte kurragömma och plockade ut vagn efter vagn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, för 20 år sedan i år stod undertecknad på en skånsk åker och tejpade stridsfordonssilhuetter på dörrarna på Hkp 9or som deltog i PS-övningen. Det blev rätt många silhuetter på en del av helikoptrarna efter en vecka.
   Tur att den eviga freden inträffade så att försvarsmakten kunde pensionera niorna, för vad är väl ett väl fungerande helikoptersystem mot två som inte funkar så bra?

   Radera
  2. Jaså minsann! Var hade helikoptrarna landningsplats med Tolo etc under de övningarna? Det måste varit nånstans utanför övningsfältet va?

   Radera
  3. Ja, Vi var på någon bondes åker nånstans (Låg på TOLO). Vet inte var basen låg, vi på framskjutet underhåll såg aldrig det gänget under PS-övningarna. Vi levde vårt eget liv s.a.s. Tio man, en husbil, två tankbilar och så mycket guldburk man orkade äta..

   Den enda kontakt vi hade med övningarna i övrigt var att vi ibland körde om andra, längre kolonner och blev utskällda av MP som trodde vi hörde till dom andra.

   Radera
 10. Hahaha, tillägg 2! Behövs det tillägget verkligen?

  SvaraRadera
 11. Att vindskivorna är skitiga är förresten inget att skämmas för. Härikring är det en hel del som helt saknar såväl vindskivor och diverse plåtar efter vinterstormarna.

  SvaraRadera
 12. De kanske försökte sälja tavlor till dig;)

  SvaraRadera
 13. Framför allt tycker jag du ska uppskatta att det var rätt Försvarsmakt som hälsade på!

  SvaraRadera
 14. Jag är sedan länge övertygad om att helikopterbaserad militär är framtiden för Sverige. Det är snabbt och fleksibelt. Dessutom kan de ju användas i större katastrofinsatser.
  Helikopterförband bör få prioritet framför nästan alla andra förband. Hur modern är en stridsvagn? eller ett kustfartyg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja..
   Helikopterburen trupp är alldeles för klent beväpnad och klent utrustad för att ensamma kunna klara av motståndarens trupper. Det behövs allt tyngre resurser som pansar, artilleri och inte att förglömma markbunden logistik också.
   Men det finns absolut tillfällen då "airmobile" är bra att ha.

   Radera
 15. De kanske tackar dig för ditt engagemang genom att hålla vargen borta ;)

  SvaraRadera
 16. Är det inte lite kul att Google Ads gör reklam för BRF Blåsippan i västra Tuve högst upp på sidan? Kul med helikoptern förresten. Jag hade en HKP9 som landade på granngården förr i tiden, de skulle köpa kaninfoder på vägen hem till F6 :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade Försvarsmakten stridskaniner? Trodde sälarna var den enda sådana satsningen man gjorde, förutom Carl Xl:s älgkavalleri en gång i tiden.

   Radera
  2. Jo du viktualiebroder, det är först nu det blivit allmänt känt att Försvarsmakten hade stridskaniner. Min farbrors brorsson tjänstgjorde på KA9 som tränade dessa djur. En av kaninerna lånades ut till Monthy Python-gänget. Resultatet kan ses här:
   www.youtube.com/watch?v=cCI18qAoKq4
   Jag blir glad när jag nu förstår att dom fortfarande används.

   Har även ryktesvägen hört att man börjat träna sorkar, dessa ska som en oljad blixt kunna gräva sig in i lägre kroppskaviteter hos ryska soldater, träningen skall tydligen ske på ett förband som heter SSOG (Särskilda SorkGruppen). Kan dock vara en del av svensk psyops, alla vet att ryssar har fobi för rumpor. Den som lever får se.

   .../sjodan

   Radera
 17. Ja det stämmer att eldrörsluftvärn inte hinner skjuta ner en attackhelikopter som oväntat dyker upp bakom träden. Men det gäller inte eldrörsluftvärn som har tillgång till spaningsradar som ger nödvändig förvarning.
  Det enda eldrörsluftvärn vi har kvar är splitterskyddade LVKV. LVKV har en radar som t o m ser genom vegetation så att man kan sikta in sig och skjuta så snart helikoptern visar sig.
  Det blir kanonen som vinner duellen om helikoptern ligger inom räckhåll.

  SvaraRadera
 18. Under uppväxten i Boden bodde vi under en av inflygningslederna till AF 1 och i Flottan hade vi regelbundna besök från 11. hkpdiv som exempelvis hämtade ljudband. Nu är man inte lika bortskämd med besök från Försvarsmaktens helikoptrar :(

  SvaraRadera