Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2014-03-02 18:55

Öppen tråd: Krimkrisen

Lämnar en öppen tråd för Krimkrisen.

Ukrainas försvarsmakt har under dagen börjat lämna sina regementen och omgrupperar till utgångspositioner. Nedan en film på haubitsar under omgruppering.

Värt att notera är att det där var ungefär lika mycket eldkraft som det samlade svenska artilleriet kan uppbringa idag, dvs tre haubitsar...

Samtidigt förekommer det massiv psyops där det påstås att ukrainska officerare byter sida, men uppgifterna kommer från ryska media och att byta sida med en pistol mot huvudet räknas inte heller.

Fredrik Reinfeldt hjälper inte. Han påstår att den ryska minoriteten på Krim behöver skydd. Tydligen har han gått på rysk psyops. Låt oss hoppas att Reinfeldt inte är statsminister den dag Sverige får en säkerhetspolitisk kris. Ryssarna är i majoritet på Krim och står för 58% av befolkningen.

När börserna i Asien öppnar i natt lär det bli en smäll. Räkna med börserna nedåt, guldet uppåt, ryska rubeln i fritt fall. Ni som inte har Rysslandsfonder ska skatta er lyckliga över det.

Uppdatering 20:05: (sd):s ungdomsförbunds ordförande skriver på Twitter att han hellre välkomnar Putin i Stockholm än Obama. (sd) bekänner alltså färg - vill man att Sverige ska försvara sig mot Ryssland ska man inte rösta på (sd).

Uppdatering 20:08: Enligt amerikanska källor väller det in "tusentals" ryska soldater till Krim. Man kan och bör fråga sig varför, med tanke på att man har kontroll över hela halvön, undantaget de inringade och isolerade ukrainska garnisonerna.

Uppdatering 21:01: Truppförflyttningar i Polen. Tåg uppges flytta minst 30 stridsfordon och foto finns på militära lastbilar som omgrupperas på tåg. Tidpunkt dock okänt och det dementeras från officiellt polskt håll att det är annat än ordinarie redan planerad omgruppering. Vad skulle man annars säga?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

41 kommentarer:

 1. Nej vi får verkligen hoppas på Löfven. Då blir det andra bullar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte mycket bättre, men FR har nu visat att psyops fungerar på honom.

   Radera
  2. Jag kom annars helt plötsligt att tänka på Bagdad Bob...

   Radera
  3. Our initial assessment: Alla landstigande ryska soldater kommer att falla döda ner på svensk mark av sig själva! Låg nivå! Inget behov av höjd försvarsbudget här! Never! Russia is not worth an old shoe!

   Radera
  4. Kan det vara så att FR aktier stärks inför valet pga krisen och blir starkare vid ett regelrätt krig? Folket vill ha politisk stabilitet och gängse procedur brukar då vara att återvälja en sittande regering. Oavsett hur dåligt den sköter vår säkerhetspolitik och försvar.
   Alliansen och S kommer aldrig tillföra FM större medel som gör skillnad, oavsett om ryssen landstigit på Gotland eller kränkt vår gräns.

   Radera
  5. Så om somalierna är i majoritet i Kortedala är de ingen minoritet? Kan det ha blivit ett syftningsfel?

   Radera
  6. @kgb35,

   hahaha, spot on.

   Radera
 2. Småsint fråga, men är det läge att dumpa allt imorgon 09:00?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2 L8

   Köpa är nog en bättre ide, när är frågan

   Radera
  2. På kort sikt går det säkert neråt men på lång sikt tror jag det är det business as usual. Vad har egentligen ändrats? Räntan sticker väl upp också.

   Radera
 3. Vilken ledning är bäst på försvarspolitik
  Socialdemokratin eller Moderaterna.
  Den stora faran är pajaspartierna Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
  Det som jag tror sker inför nästa val är att det jämnar ut sig och Sverigedemokraterna blir vågmästare.
  De rödgrönas ledning på 51 % nu lär minska till ca 45-46 %.

  SvaraRadera
 4. "The first casualty of war is the truth." (http://www.theguardian.com/notesandqueries/query/0,5753,-21510,00.html)

  Läsvärda artiklar som Fokus publicerade 2012:
  http://www.fokus.se/2012/05/sveriges-hemliga-propagandasoldater/
  http://www.fokus.se/2012/05/polisens-nya-psykvapen/

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Ja att börsen går ner i morgon är kanske inte en så otrolig tanke, men den enda börsen som är öppen idag (som jag vet om) är TelAlviv i Israel och den stängde på i stort sätt oförändrat i dag, och den har inte gått mer tidigare i veckan
  http://www.tase.co.il/eng/pages/homepage.aspx
  Vänligen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Börsens nycker vet man inget om. Kan lika gärna bli en gäspning och att allt snart är tillbaka till normalläge igen.

   Radera
 7. Jag tycker det är äckligt att se hur rysshataren cornu sitter och önskar krig och förstörelse över Ryssland och Ukraina. Verkligen motbjudande.
  Sen, vad psyops ryssarna nu mäktar med är en dvärg jämfört med vad västmedia ägnar sig åt dagligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Det sitter i generna hos så många svenskar att alltid utgå från att USA är de goda och alla andra är onda.

   Själv tycker jag vi bör ha samma inställning till såväl Putin, som Xi, Merkel eller Obama när de besöker Sthlm. Men svensk neutralitetspolitik är ju satt i sank vilket är riktigt tråkigt.

   Radera
  3. Meh! Om du ska ha en ANLEDNING till att avsky den gamle fienden så kan du lika gärna vara utlänning. Det handlar om tradition.

   Själv är jag extremt irriterad över att inse att jag befinner mig på Putins sida - hela tiden!?! Jag tyckte att det var fel att mörda Khadaffi.

   Tack vare (!?!) Putin så förvärrade inte Väst krisen i Syrien ÄNNU mer.

   Och när det gäller galningarna i Kiev... vad annat kunde han göra? Stänga av gasen, förstås (hade kanske varit snyggare, men tagit längre tid och orsakat mer lidande). Och så låta Ukraina komma till EU - som naturligtvis inte hade gjort ett skit för dem (bara ännu mer lidande.)

   Det är vidrigt att se hur Putin plockar poänger - för Väst kan bara snacka, men inget göra. Så hur det än utvecklar sig, så vinner Putin. USA och UK kan bara säga "aja baja" - och det ser resten av världen med.

   Radera
  4. Om Ukraina _vill_ gå till EU och få sina pengar stulna av NWO-maffian och kapitalisterna så får de väl göra det, inte ska någon hindra dem?

   Radera
 8. Vissa amerikanska företrädare talar om kraftfulla ekonomiska sanktioner, att frysa ryska tillgångar och isolera Ryssland ekonomiskt. Jag undrar vad EU tycker om det då ca 30% av kol, olja och gas-import till EU kommer från Ryssland. Kanske relationerna nu blir lite frostiga ett tag men sen tinar de nog upp lagom till nästa president, precis som efter Georgienkrisen då Obama tillträdde.

  Och man kan ju förstå att Putin blir lite putt när Nato försöker få in båda grannarna Georgien och Ukraina i "försvarspakten". Kanske borde man ha en buffertzon runt Ryssland som är off limits för Nato för att undvika fler framtida spektakel.

  SvaraRadera
 9. Några spekulationer. Vad vill egentligen Putin?

  Jag tror man ska se på händelserna som brickor i ett schackspel och att Putin har mer långsiktiga mål än att bara ta Krim. Ytterst handlar det väl om att utvidga Rysslands intressesfär på lång sikt och att motverka de krafter som kämpar för att Ukraina och intilliggande länder vänder sig mer västerut. Att man verkligen bryr sig om ryskspråkiga minoriteter (och majoriteter som i Krim) är väl mindre troligt. I så fall skulle man gått hårdare åt Baltikum där ryssarna inte alltid behandlas likvärdigt. Snarare handlar det väl om att Ukraina är centralt i Rysslands intressesfär. Både ekonomiskt, strategiskt och kulturellt. Att ta Krim i princip helt utan våld är ju otroligt kallt agerat och sätter andra aktörer i en svår sits. Hur ska västmakterna och Ukrainas nya regering agera? Jag misstänker att Putins mål är att få hela Ukraina att rätta in sig i ledet, lite likt Vitryssland och att man kommer agera destabiliserande mot Ukraina tills landet har gjort det. Det är tacksamt läge nu med tanke på Ukrainas dåliga ekonomi, beroende av Ryssland för handel, svaga ledning och stora ryska minoritet.

  Målsättningen blir då att få till ett nytt ledarbyte i Ukraina och att införliva landet i den ryska ekonomisk-politiska unionen. I så fall kan Krim fortsatt tillhöra Ukraina.
  Vad kan väst göra? Det effektivaste är väl att isolera Ryssland ekonomiskt (särskilt den ryska eliten) och samtidigt ha någon form av Marshall-hjälp till Ukraina. Men det är en dyr och riskfylld operation.

  En ännu jobbigare fråga är väl vad Putins nästa schackdrag är? Ryssland som stormakt med imperialistiska drag har troligtvis mer långsiktiga mål än att klara nästa val.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra spekulerat. Ja nästa drag, man har ju hotat lite med retorik kring bland annat Polen (och Sverige!) men det är nog mest bara för att ha öppningar längre fram. Det räcker ju gott med ett finger i ögat på den nya Ukrainska regeringen så det är kanske inte troligt med ockupation av även östra Ukraina? Men, å andra sidan är jag för oerfaren schackspelare mot såna som Putin att avgöra om det inte kliar i hand fingrar. Jag gissar att han har en hel palett av alternativ att välja på beroende av vad väst gör och hur Ukraina agerar. Men det hela brukar ju vara mycket förutsägbart så nån med erfarenhet kan väl dra upp skisserna på vad som sker härnäst?

   Radera
 10. Jag skulle inte gå så långt att säga att SD bekänner färg för att en valp kwittrar sin åsikt på ett skvallerforum. Apropå nåt annat så kvittrar det rejält på Svt2 i detta nu :)

  SvaraRadera
 11. Sdu är inte SD och ordföranden i Sdu utformar inte Sverigedemokraternas politik. Det är rena dumheter det C skriver. Sverigedemokraternas försvarspolitik bygger helt på att bekämpa ryssen, vilket alla med åtminstone någon militär kunskap kan se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man blir inte nr 1 bland finansbloggarna genom att ta reda på fakta, utan genom aftonbladetjournalistik.

   Sen ser jag inte vad som är så farligt med den där tweeten, Obama har betydligt mer blod på händerna än Putin, så det är naturligt att man hellre välkomnar Putin än Obama.

   Radera
  2. Att ha som ideologi att "bekämpa ryssen" låter lika inskränkt och korkat som vad den här SDU-snubben twittrat.

   Jag sympatiserar personligen verkligen inte med SD, men utan att veta hoppas och tror jag deras försvarspolitik bygger på att bekämpa alla ev. angripare mot Sverige, oavsett nationalitet.

   Radera
 12. Från Expressen:
  "Urban Ahlin påpekar att Gotland i händelse av att Ryssland av någon anledning framöver vänder blickarna mot Baltikum får en strategiskt viktig roll.
  – Försvarsberedningen måste naturligtvis fundera på hur Gotland kan beväpnas på ett sätt som gör att vi kan upprätthålla fred och säkerhet i vårt område."

  Verkar som något kan hända i återställande av försvarsförmåga.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra! Hög tid att börja fundera nu? Fungerar kanske i politikers teori då de tror att försvarsförmåga kan anskaffas med samma snabbhet som ett kellogspaket. Sverige kommer vara precis lika, om inte sämre förberett än tidigare kriser i Europa. Vi har misslyckats och kommer fortsatt misslyckas med att få väljare och folkvalda att förstå skillnaden och relationen mellan förmåga och intention. Har man förmåga kan man snabbt förändra sin intention. Har man intention men ingen förmåga tar det år innan intention är genomförbar. Eftersom svenska folket och folkvalda inte kan se bortom nästa val kommer vi alltid vara ohjälpligt i efterhand.

   Radera
 13. sen att tweetet var nästan ett halvår gammalt får ju en att fundera på c.

  SvaraRadera
 14. Med tanke på brevet som hackrarna avkodat kan man gissa att Putin kände sig tvungen att ingripa innan saker gått överstyr på Krim. Det hade ju inte varit roligt med upplopp och massakrer utanför flottbasen. Om det nu är äkta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det, och det läckta samtalet, hur stor sannolikhet är det att de är sanna läckor? Eller bara del av "informations"spridningen?

   Radera
  2. Den sannolikheten är väl ett. Sannolikheten för antingen eller är kanske 0,5 0,5 till vilken vet jag inte.

   Radera
 15. ja vi ska satsa på gotland.. genom att ställa stridsvagnar där utan luftvärn, ammo, tross eller personal.. i plåtskjul.. som tar 3 år att bygga.. ....

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kanske korrugerade plåten på plats, för hand, sjungande: varannan hona, varannan hane.

   Radera
 16. http://euanmearns.com/ukraine-russia-holds-all-the-aces/#more-2282

  SvaraRadera
 17. Jag tycker det är HÖGST intellektuellt ohederligt av cornucopia att via näthatarvänsterns organ påpeka att Gustav Kasselstrand hellre välkomnar Putin över Obama. Den informationen är 6 månader gammal och kan verkligen inte ryckas ur sitt sammanhang om det ska bevaras trovärdighet.

  Tramsigt och ovärdigt!

  SvaraRadera
 18. Tror Cornu har blivit förgiftad av någo självförsörjande svamp som han har odlat.

  I alla fall, SD spelar på att Sveriges regim lyder under Obummer/Obomber och det är deras fel att Sverige har miljoner araber och gerillor i bl.a. syrien och afrika.

  Min kommentar om polen för några dagar sen var korrekt analys, polen börjar nu mobilisera för fullt.

  EU sitter nu i skiten, situationen har gått dem förbi, man är på väg att starta ett krig för att man stödjer en statskupp med en illegitim regering, so är dessuto pro-nazi.

  Samtidigt är Ryssland EUs största handelspartner (ännu) och frågan är om inte USA spelade ut EU Ryssland eftersom de finansierade delar av statskuppen i Ukraina med duktiga lydhundar som Carl Bild och John McCain?

  Vi kan konstatera att USA är i KK, de behöver höja skuldtaket igen och då måste man ha nytt krig.

  Kanske vi får se fler amerikanska produkter i mataffärerna snart förutom sötpotatis och us beef?

  Tyvärr troligen på vår egen bekostnad av lägre produntion och dyrare allt.

  SvaraRadera
 19. Jag förstår inte varför du har en sådan vendetta mot SD. Kasselstrand skrev i september att han hellre ser Putin i Sverige än Obama, och det tar du upp nu!? Det är inte en ärlig metod.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bästa sättet att försvara Sverige mot Ryssland är också troligen att ha en bra relation med landet och inte hetsa mot dem som Bildt gör.

   Radera