Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2014-03-21 10:18

NATO:s brödraskap (aka Sagan om NATO-medlemskapet)

Nedan följer en episk, och helt fiktiv berättelse, om hur frågan om NATO-medlemskapet hittades undangömt i en byrålåda på regeringskansliet, och nio följeslagares episka färd för att rädda svensk försvarspolitik, försvarsförmåga och neutralitet. Och Gotland.


Berättelsen har en form av ett referat, som delvis påminner om en känd boktrilogi (även film), och tar sig formen av helt inkonsekventa liknelser, metaforer, satir, rent pastisch, pekoral och allmänt trams, med mängder av felaktiga metaforer och överdrivna allegorier. Det förekommer också en blandning av Åke Ohlmarks gamla översättning av denna trilogin, såväl som den moderna, korrekta, översättningen, samt egna översättningar från engelska originalet, som jag själv behärskar bäst, alternativt översättningar från filmerna. Vi tillsammans normalbegåvade bör förstå ändå. 
Anders "Man måste skydda Fylke" Borg

Anders "Frodo" Borg hittar iaf en dag frågan om NATO-medlemskapet och svenskt försvar i en låda på regeringskansliet hemma i Fylke (Sverige), som han ärvt av sin företrädare Bilbo Ringholm. Carl "Gandalf" Bildt identifierar vad det hela faktiskt handlar om och uppmanar Anders Borg att snarast ta med sig frågan till Kungliga Krigsvetenskapsakademin där frågan tryggt kan förvaras hos Johan "Elrond" Wiktorin i väntan på beslut om vad man ska göra.

NATO-medlemskapets kraft är fruktansvärd. Tar man på sig medlemskapet kan man bli osynlig för andra och medlemskapet ger kraft och styrka. Samtidigt drar man på sig Vladimir "Sauron" Putins onda öga, men Sauron ändå för avsikt att krossa Fylke under sin stövel.

Carl Bildt försvinner utomlands på regeringsplanet Skuggfaxe och Anders Borg beslutar sig för att med sin trogne tjänare och trädgårdmästare Fredrik "Sam" Reinfeldt, samt vännerna Karin "Merry" Enström, Jan "Pippin" Björklund och Per "Fatty Bolger" Schlingmann bege sig till KKVA. Schlingmann åker i förväg till Sagerska palatset för att dölja att NATO-frågan är på väg ut från regeringskansliet. 

När Aftonbladets kulturvänster tillsammans med Twittervänsterns mörka ryttare börjar omringa sällskapet lämnas Schlingmann bakom där han vaktar Sagerska palatset och de fyra flyr istället till Sturehof, där de möter en gynnare som bara presenterar sig som Skipper, men sägs vara vän med Gandalf Bildt.

Mycket tack vare Skipper lyckas man hålla Twittervänstern stången och når efter långa strapatser till slut Kungliga Krigsvetenskapsakademien, även om Anders Borg såras svårt av giftiga kommentarer från Åsa Linderborg. På KKVA återförenas man till slut med Gandalf Bildt och ett råd hålls.

Efter en omfattande debatt, där alla partier från Midgård är representerade - (kd), (s), (v), (m), (mp), (sd) och (fp), så beslutas att NATO-medlemskapets kraft inte kan användas till något gott, utan måste kastas i Domedagsbergets förtärande mediastorm och aldrig mer diskuteras. Men vem ska förstöra ärendet?

Till slut träder Anders Borg fram. "Jag kan göra det, men jag vet inte vägen."

NATO-medlemskapets brödraskap samlas. Förutom de fyra hoberna från Fylke, är även Gandalf Bildt med, liksom gotlänningen Karlis "Boromir" Neretnieks (kd), trots att denne vill föra NATO-medlemskapet till försvar av Gotland. Alven Annie "Legolas" Lööf ansluter sig också, och de förkrympta och rätt avskyvärda dvärgarnas representant är Jimmie "Gimli" Åkesson.

Först tänker man bära frågan om NATO-medlemskapet via försvarsberedningen i Fangorns skogar i Skaraborg, där Vita rådets ordförande Cecilia "Saruman" Widegren residerar över enterna i försvarsberedningens Ente Ting. Widegren stoppar dem dock, och även om Gandalf Bildt är motvillig så övertygar Gimli Åkesson honom att ta ärendet över Åkessons gamla hemtrakter, genom Internets mörka gruvor.

Väl ute i Internets mörker, där Åkesson stortrivs, så väcker man en sovande demon från forntidens politiska strider. Sudanspöket själv, den siste i sin ras, den fruktansvärda och brinnande Lundin Oil-frågan. 

Gandalf Bildt försöker stoppa angreppet från Lundin Oil-frågan på Internet, men dras ner på trollens nivå och faller djupt ner i Twitteravgrunden, för att aldrig ses igen.

De åtta överlevande sörjer sin ledare, men Skipper avslöjar nu att han i själva verket är Försvarsbloggare och tar ledningen.

Man finner en tillfällig respit hos alven Annika N Christiansen, som dragit sig tillbaka till skogen. När Anders Borg erbjuder henne NATO-frågan, så frestas hon först, men inser att hennes tid är förbi och att hon istället ska förbli Annika N Christiansen och NATO-brödraskapet bär vidare frågan. Man närmar sig alltmer Gotland och Boromir Neretnieks tjatar allt mer på Skipper att frågan kan få vila på Gotland en stund, som skulle behöva NATO:s hjälp. Men när han försöker ta frågan från Frodo Borg, så smiter Frodo Borg och Sam Reinfeldt undan, och bestämmer sig för att på egen hand förstöra NATO-medlemskapet för all framtid genom att slänga det tillsammans med ett återupprättande av svensk försvarsförmåga i Domedagsbergets förtärande mediastorm. Boromir Neretnieks får dessvärre stroke och hamnar på Karolinska och återser aldrig sitt älskade Gotland och soluppgången över den vita staden Visby.

Merry Enström och Pippin Björklund kidnappas av opinionsbildare under Saruman Widegrens kontroll och förs till Skaraborgs fruktansvärda fästning Karlsborg, då Widegren tror att Enström och Björklund bär på NATO-frågan, och hon vill ha den själv för sin egen skull, ovetandes att hon bara är en nyttig idiot som egentligen kontrolleras av Sauron Putin. Skipper beslutar sig för att med Lööf och Åkesson undsätta Enström och Björklund, och får hjälp av ÖB Sverker "Theoden" Göranson, som är sjuklig under Peter "Ormtunga" Rådbergs viskningar. 

I jakten på Enström och Björklund återser Skipper, Lööf och Åkesson en återuppstånden Gandalf Bildt, nu vitare och oskyldigare än någonsin efter att i en lång envig slutligen besegrat Lundin Oil-frågan i en fruktansvärd strid på först Twitter och sedan hans blogg, som han fick lägga ner. Men den har nu återuppstått i en ny, ännu kraftfullare form, och tillsammans släpper man in ljuset på Högkvarteret och får Theoden Göranson att samla kraft för en konfrontation med Saruman Widegren.

Saruman Widegren har tidigare varit en vän till enterna i Försvarsberedningen, men hårda ord sades på sista mötet. Enström och Björklund smiter dock från Widegrens opinionsbildare och lyckas övertyga försvarsberedningens Ente Ting att tillsammans tåga mot Skaraborg. Dock tar det sin lilla tid, som alltid när det handlar om försvarsberedningen.

Saruman Widegren besegras i på en konferens hos Folk & Försvar, dit alla försvarsvänner flytt, och låser in sig på Karlsborg tillsammans med Ormtunga Rådberg, evigt käbblandes om vad som gick fel.

Skipper säger att han nu måste lämna sällskapet, men tar med sig Lööf och Åkesson för att aktivera förbandsreserven och värnplikten, som befinner sig på Malpåsens stigar. Under tiden mobiliserar Theoden Göranson för att undsätta Gotland och den vita staden Visby, bakom sina ringmurar, blickandes ut över Kaliningrad på andra sidan Östersjön.

Det drar ihop sig för slutstrid.

Under tiden tillfångatar Frodo Borg och Sam Reinfeldt Jonas "Gollum" Sjöstedt, som smugit efter dem, eftertraktandes NATO-frågan för helt egna syften. Gollum Sjöstedt vill ta NATO-frågan långt ner under bergen och begrava den för alltid, ömt försvarande den från alla andra som vill väcka frågan. NATO-frågan ska aldrig mer få se dagens ljus. Tills vidare går dock Sjöstedt med på att hjälpa Borg och Reinfeldt, men egentligen vill Gollum Sjöstedt ha finansministerposten och NATO-frågan själv.

På vägen till Domedagsberget träffar man Carl "Faramir" Bergqvist, som övervakar Sauron Putins rustning via incidentberedskapen över Östersjön och visar sig, precis som Skipper, vara försvarsbloggare med sin blogg Wiseman's Wisdoms. Även han vill försvara Gotland och den vita staden Visby.

Sauron släpper lös sina horder av psyops från enklaven Kaliningrad och börjar även mobilisera psyops i Ryssland. Via massiv mediapropaganda, cyberattacker och psyops på Internet angriper man nu Gotland, då Putin är rädd för att hemvärnsbataljonens befälhavare Denethor ska få NATO-hjälp. Denethor och ledningen på Gotland misströstar så till den grad att de förleds att bygga ut Slite hamn utan att installera sprängtunnlar.

När allt ser som mörkast ut undsätter Theoden Göranson Visby genom att permanent basera en stridsgrupp på Gotland. Men det är inte nog och det ser mörkt ut, eftersom Faramir Bergqvist förpassats till Försvarshögskolan på utbildning. 

Men då anländer Skipper med hela förbandsreserven, inklusive en kustrobotbataljon, komplett med sjömålsradar och allt, samt en återupprättad värnplikt, som han alla hittat på Malpåsens stig. Därtill har han med sig en rejäl förstärkning av flottan. En hel brigad sätts upp på Gotland, tillsammans med en kustrobotbataljon. 

Allt som krävs är nu en sista insats för att distrahera opinonen och besegra psyopsen en gång för alla och Skipper leder styrkorna i en avledningsmanöver, så att förhoppningsvis Frodo Borg och Sam Reinfeldt till slut kan förstöra NATO-frågan.

Men Gollum Sjöstedt vill annorlunda. Han förråder Borg och Reinfeldt i Aftonbladets hålor och lämnar dem att slukas av Honmonstret Lena Mellin, men Sam Reinfeldt tar sig äntligen i kragen och skäller ut Mellin, som aldrig syns av igen.

Men vid Domedagsbergets förtärande mediastorm så tvekar Borg. "Nej, varför ska jag förstöra NATO-frågan för all framtid. Jag förtjänar den." Gollum Sjöstedt ser chansen att gripa tag i frågan, men snubblar och faller ner i mediastormen där både Sjöstedt och NATO-frågan förstörs för alltid.

Och så levde de lyckliga i alla sina dagar. Fast under tiden har Saruman Widegren tagit över regeringskansliet ...

Tack till alla på Twitter som bidragit, liksom de försvarsbloggare som drog igång allegorierna.

Tillägg: På efterfrågan får vi väl rensa upp i Fylke också.

Frodo Borg och Sam Reinfeldt återvänder tillsammans med Enström och Björklund till regeringskansliet i Fylke, lite äldre, mycket visare. Väl där finner de alltså att Saruman Widegren tagit över, men de sätter slutligen stopp för Widegrens härjningar. Det sista som ses av Widegren är hur hon och Ormtunga Rådberg mockar hästskit i ett stall på Skaraslätten. Bra för Sverige, bra för Skaraborg!
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

44 kommentarer:

 1. Ahahaha. :D
  Dagens skratt.
  Bra skrivet och rätt kul.
  Gollum Sjöstedt, Faramir Bergkvist och Theoden Göransson lät som bra kombinationer. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Merry Enström och Pippin Björklund kidnappas av opinionsbildare under Saruman Widegrens kontroll " Hohohohoo...opionionsbildare, LOL.

   Radera
 2. Starta omedelbart en insamling för filmatisering, jag är med! Makalöst bra skrivet.

  SvaraRadera
 3. Helt underbart, om inte ölen är ovanligt god ikväll blir det här nog dagens höjdpunkt.

  SvaraRadera
 4. Ser fram emot fortsättningen .. kommer Sáuron att lyckas ta över Fylke eller ej och vad gör Saruman?
  (gillar liknelsen med Gollum :-)
  Vi behöver verkligen sagor för att göra verkligheten begriplig...

  SvaraRadera
 5. Lysande, helt lysande!!!

  SvaraRadera
 6. Vattnadal är Spy Bar, eller?

  SvaraRadera
 7. Jag tror du har missat rensningen av Fylke (berättelsens höjdpunkt enligt mitt tycke). Man kan nog inte räkna med att kungen som har så mycket att stå i hinner med avlägsna provinser. Då får hoberna på egen hand driva ut hajen och hans anhang.

  SvaraRadera
 8. Lyckades inte Astrid Lindgren rucka på Sträng med Pomperispossa?

  Sista delen är finast, hur hoberna under resan fått kraft och insikt samt sedan själva kastar ut Saruman ur Fylke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lade till upprensningen av Fylke.

   Radera
  2. Tack, sagor ska sluta lyckligt.


   Radera
  3. Vem avgör om en händelse är lycklig?
   Finns vetorätt?
   Minns romarnas: Nemo ante mortis beatus.

   Radera
  4. Originalets folkresning tycker jag nog fortfarande saknas. Det är ju ändå upp till fylkeborna att befria sig själva det är inget som de kan hoppas att någon annan gör åt dem. Men visst Merry och Pippin hjälper till att sätta igång det hela.

   Radera
 9. Vi får inte heller glömma författaren till Sagan om ringen.
  Det sägs att hans version av Beowulf skall utges i maj.
  Han sysslade ju nämligen inte bara med amsagor.
  T,ex. utgavs år 2009 The Legend of Sigurd and...
  Ja, vad tusan hette flickan?

  SvaraRadera
 10. Jag håller inte med dig Cornucopia, men det var en underhållande läsning. Mina kollegor undrar nog vad fan som pågår inne på mitt kontor där skrattsalvor och inte svordommar för ovanlighets skull är resultatet av försvarsfrågor.

  Love Alm
  lovealm.wordpress.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte vad det finns att hålla med om. Det är ren satir, inte åsikter.

   Radera
  2. Kanske är det min paranoida sida som tycker mig finna spår av åsikter. Men det är nog bara för att jag läst för många debattinlägg av våra folkvalda. Där det i och för sig inte är satir men ändå handlar om att hitta spår av åsikter.

   Love Alm
   lovealm.wordpress.com

   Radera
  3. Jag har bara följt berättelsen och bakat ihop det som passar.

   Radera
  4. Var inte så ängslig, Lars!
   Vi veta ju alla att du är 102 % PK.

   Radera
  5. Det verkar inte som att Härmskrikan häckar i Sätila.

   Radera
 11. Mycket bra skrivet, Jag tycker Sauroman är klockrenast :)

  SvaraRadera
 12. Ha ha! Underbar historia! Är det någon som har en bild på Gollum?

  SvaraRadera
 13. Haha! "Det sista som ses av Widegren är hur hon och Ormtunga Rådberg mockar hästskit i ett stall på Skaraslätten. Bra för Sverige, bra för Skaraborg!" Obetalbart! /C

  SvaraRadera
 14. Vem är Tom Bombadill? Birger Schlaug kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Likt filmen, så har jag strykt Tom Bombadill ur handlingen. Tillför väldigt lite.

   Radera
  2. Schlaug som Tom Bombadill är ett bra förslag. Schlyst snubbe (speciellt med tanke på att han är f.d. mpriksdagsman) som inte tillför aktuell historia så mycket.

   Så kan vi döpa den stelbente, ondskefulle allslukaren Pilträdsgubben till Barosso?

   Radera
 15. Ja det var ju rätt kul. I ingresen antyds ett angeläget populärkulturellt ämne för framtida sk tramsinlägg om de olika svenska LOTR översättningarna. Det verkar ju finnas en del Tolkien-nördar i läsarkretsen och ämnet är alltid lika aktuellt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trodde jag redan skrivit ett sådant inlägg, men hittar det inte på bloggen, så jag kanske bara drömt det hela.

   Radera
 16. Helt enkelt lysande! Tänker mig en filmatisering av Roy Andersson där allt år lite grått, disigt och deprimerat. Konstaterar att Denethor inte är identifierad men det kanske är lika bra, alternativt intressant för bara ett fåtal.

  SvaraRadera
 17. Hmm.. Jag tror du har hittat ett sätt att framställa "svåra" politiska frågor så att även politiker förstår.
  Kanske dags för en saga med titeln "Putte i blåbärsskogen", riktad till sittande försvarsberedning.

  Teaterdirektören.

  P.S. Vi får heller inte glömma att tidningen Hennes har utnämnt fru Widegren till kronprinsessa och att hon är den svenska NATO-delegationens ordförande. Jag antar att det är här NATO-frågan återkommer i "The return of...".

  SvaraRadera
 18. Tack för det bästa skrattet på länge.
  När kommer en version på "I väntan på Godot".

  SvaraRadera
 19. Reinfeldt som "Sam" känns bara bättre och bättre när man tänker på det, tycker jag.

  SvaraRadera
 20. Hoppsan! Du KAN ju skriva... ;)

  SvaraRadera
 21. Skrattade rakt ut vid "..regeringsplanet Skuggfaxe". =) Kan vi inte döpa regeringsplanet till Skuggfaxe? Väldigt passande namn! FRA-planen har ju namn så varför inte..

  SvaraRadera
 22. Internet är en lite bättre plats tack vare detta inlägg!

  SvaraRadera
 23. Jag gillade verkligen det här, men är tyvärr inte tillräckligt insatt i sagornas värld för att skriva en fyndig kommentar - sparar kommentaren till ett senare tillfälle.

  SvaraRadera
 24. Tack för kvällens goda skratt. Sanslöst fyndigt.

  SvaraRadera
 25. Så, om man ser längre tillbaka i denna lore (och applicerar denna fiktiva tolkning där också) är Vladimir Sauron rent av mannen bakom NATO's existens?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, i en tidigare form som Sovjetunionen. Annatar, den sköna drömmen, skapade i praktiken NATO. Förfördes dock när Sovjet föll, men återuppstod dom Vlad Sauron, låst i en hemsk form.

   Radera
 26. Saknar ett avsnitt om Häxmästaren av Angmar, Lars O Grönstedt, och hans Nazgûler, Warnig, Schenström m.fl., som genom sin bedrägliga lobbyverksamhet förgiftar fylkebornas sinnen i syfte att bereda väg för Saurons sinistra skapelse Nord Stream.

  SvaraRadera