Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2014-03-03 17:07

Krimkrisen: Öppen tråd

Det är väl dags att öppna upp en ny tråd för kvällen.


Uppdatering 17:06: Svarta Havsflottan har ställt ett ultimatum till ukrainska flottan att senaste kapitulera klockan 19:00 ikväll, lokal tid. För ukrainska militära förband på Krims fastland är ultimatumet 05:00 i morgon morgon, lokal tid. Därefter avser man att storma med våld. Källa: Ukrainska Interfax, läsbart hos Kyiv Post.

Svensk tid innebär detta en förskjutning på en timme, dvs klockan 18:00 ikväll och klockan 04:00. Värt att notera att liknande ultimatum gavs även igår, men det blev inget våld för det. Jag har inte bekräftat tidsförskjutningen, då Google inte svarar i denna stund (!). Seriöst, Googles sökmotor svarar inte, men de flesta svenska Internettjänster verkar fungera, liksom uppenbarligen Blogger.

Av en ren slump (?) upplever Sverige stora problem med telekommunikationer just nu. Bland annat fungerar inte polisens generella nummer 114 14. 0771, bl a många telefonbanker och 020-nummer ska också ha problem. Man kan inte heller nå Telias kundtjänst på 90 200. (Telia) På grund av icke-svar från Google hittar jag ingen aktuell referens till att 114 14 inte fungerar.

Ryska baltiska flottan genomför i denna stund skarpskjutningsövningar i Östersjön, som en del av beredskapskontrollen.

Uppdatering 17:25: Nyttiga idioter och den ryska propagandaapparaten påstår att Ukrainas parlament tagits över av nazister. Parlamentet, radan, har exakt samma ledamöter som innan presidentens avgång. Radan utser premiärminister och ministrar i regeringen. Presidenten väljs i ett separat val, men premiärminister och ministrar är alltså fullt lagliga då de utses av ett folkvalt parlament, tillsatt i demokratiska val.

Oleksandr Turchynov är tillförordnad president och har utsetts av radan efter att tidigare president Yukashenko avsattes och flydde från landet.

Mandaten i radan är Julia Tymoshenkos parti faderland 88 mandat, centerpartiet ukrainska demokratiska reformpartiet 42 mandat, hela ukrainska unionen ("Svoboda" ungefär "Frihet") 36 mandat, partiet ekonomiska utvecklingsgruppen 36 mandat. I oppositionen hittar man tidigare presidentens regionernas parti med 127 mandat, kommunistpartiet 32 mandat och 40 oberoende ledamöter.

Svoboda är ett nationellt och högerpopulistiskt parti, som t ex kan jämföras med sverigedemokraterna eller nazisterna i nationaldemokraterna. Faderland är liberalkonservativt, som folkpartiet eller moderaterna. Ekonomiska utvecklingsgruppen är avhoppare från regionernas parti, som kan beskrivas som ett centristiskt regionalistiskt pro-ryskt parti. Kommunistpartiet är kommunister.

Om man anser att Svoboda är nazister, så anser man antagligen också att sverigedemokraterna är nazister. Oavsett har dessa alltså 36 av 401 mandat, eller 8.9%. För övrigt ungefär samma stöd som (sd) här i Sverige vid val idag. Är alltså den kommande svenska riksdagen efter valet i september att betrakta som nazistisk?

Anser man att ukrainas rada är nazister är man antingen dåligt påläst eller en rysk desinformatör och propagandakrigare. Däremot kan man förstås kalla Svoboda för nazister om man vill, men 8.9% är en minoritet och inget annat. Ska Sverige kallas nazistiskt i internationell retorik om (sd) får 8.9% av rösterna? Ska 8.9% (sd)-röster användas som motivering till att invadera t ex Gotland?

Svoboda har fyra ministerposter i regeringen i den 21 man starka regeringen, eller 19% av ministerposterna. Dels en av de tre vice premiärministerposterna och dels försvarsminister, samt jordbruksministären och miljöminister. Man har inte posten som förste vice premiärminister. Här slutar dock likheterna med Sverige, eftersom (sd) aldrig kommer sitta i en svensk regering. Retoriken mot Ukraina visar också vikten av att inte släppa in ett parti som (sd) i en regering.

Uppdatering 18:00 - Ultimatumet för den ukrainska flottan har nu gått ut.

Uppdatering 18:06 - Inget att rapportera. Återigen en bluff?

Bra livebloggar att följa om man inte behärskar ukrainska eller ryska är Kyiv Post eller InterpreterMag. Och Twitter, förstås.

Kremls propagandakanal Russia Today förklarar nu att ultimatumen var rent nonsens och har aldrig yttrats.

Allt mer lutar åt att Putinregimen bluffar och inte vågar ta till våld.

Uppdatering 18:16 - Med dementier om ultimatum via propagandakanalen Russia Today så kan man sluta sig till att det inte kommer ske några våldsamheter. Ultimatumet kan mycket väl lagts fram, men för att inte verka svaga när man fegar ur, så förnekar man ultimatumet i efterhand.

Uppdatering 18:28 - Enligt BBC (ej i skrift på Internet) har man två separata källor på att ultimatumen har levererats. Ryssland framstår alltmer som veka och fega och allt mer talar för att man inte vågar ta till våld. Men sista ordet är inte sagt, förstås.

Deutsche Welle rapporterar att Ryssland säger att det finns inget behov av militärt våld mot Ukraina. Om detta stämmer och inte är en maskirovka, så viker man sig alltså.

Uppdatering 19:38 - Enligt obekräftade uppgifter har ett anfall mot den ukrainska flottbasen inletts. Anfallet ska i första leden utföras av civila beväpnade med tillhyggen, med skjutvapenbeväpnade ryska soldater i andra ledet. Man vill på så sätt säkerställa att ukrainarna skjuter först och Ryssland får en casus belli. Se även InterpreterMag.

I övrigt hittar ni en YouTube-film från dagens rysk övning i Kaliningrad nedan. Mycket låg nivå kallas det.


Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

119 kommentarer:

 1. Enl Radio Stockholm så skall telefonerna fungera som vanligt nu (17:15)

  För mig funkar i.o.f.s Google nu och Ukraina ligger i Eastern European time zoon dvs 1 timme före oss
  http://www.tidszon.se/visa.php?id=231

  Vänligen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min gissning var alltså korrekt på 18:00 och 04:00.

   Radera
 2. instagram har också väldigt tröga svarstider just nu

  SvaraRadera
 3. Hörde ingen hesa Fredrik kl 1500 men det finns väl inget samband?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 4. Nu nyss, 17:23, hördes något som liknade ljudet från jaktflygplan över sthlm. Det är inte någon vardaglig upplevelse nu för tin.

  SvaraRadera
 5. Här är Google blixtrande snabb just nu. Kanske den går direkt mot Kreml...

  SvaraRadera
 6. Om man anser att Svoboda är nazister, så anser man antagligen också att sverigedemokraterna är nazister. Oavsett har dessa alltså 36 av 401 mandat, eller 8.9%. För övrigt ungefär samma stöd som (sd) här i Sverige vid val idag. Är alltså den kommande svenska riksdagen efter valet i september att betrakta som nazistisk?

  Ännu en synnerligen stark anledning till att inte rösta på SD i höstens val således... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Ser man inte skillnad på SD och Svoboda rekommenderas tystnad.

   Radera
  3. Det skulle väl vara bra om SvP kom in i Riksdagen. Sista dagarna så har jag tråkigt nog börjat fundera på att ge SD min röst fast jag ogillar tanken. Men SvP har en bra bit att utvecklas till ngt som liknar SD under Carlsson, när Åkesson gick med, nu har ju Åkesson först vunnit LO-folkhemsfundamentalisterna, nu satsar man på herrelösa gammelmoderater.
   Nån sa att det alltid finns ett minst sämst alternativ...eller kanske det finns ett uselt, ett mer uselt och ett superduperuselt.

   Nej, jag kommer troligen inte att rösta SvP, och om jag gör det är det enbart taktik. Jag har aldrig röstat annat än taktiskt, jag kunde ju inte rösta på Mona....Det gick ju inte... Blev PP...men nu...nje, kanske till EU. Jag skulle nog vilja rösta V men jag misstänker att de frågor S, V och MP kan enas om inte rör mig i ryggen ...så ..

   Radera
 7. Om Ryssland kan sköta sin invasion av Gotland lika snyggt som de gjort nu på Krim så kan de väl få ta ön. Känns ju betydligt lugnare (för oss i övriga Sverige långt från Gotland) än Midvinterversionen.. Samtidigt kanske Danmark kan ta Skåne så att vi får en seriösare politik och en stabilare börs och mer cykelvägar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att diskutera Gotland i samma mening som Krim är möjligtvis lite upphetsande men saknar relevans. Krigshets/ångest?

   Radera
 8. Jaha, Putin har intagit Krim utan ett enda skott - han borde få Nobels fredspris för detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Andra presidenter får ju fredspriset utan att ha gjort något för att förtjäna det, se varför inte?

   Radera
 9. Observera hur Cornu undviker att, till skillnad från Schlaug, nämna vilka ministerposter Svoboba nu innehar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, kom upp snabb uppdatering om ministrarna (fast det skrev han inte ut), Cornu får visst eldunderstöd från staben. Men att Ukraina plötsligt fått en nazistisk riksåklagare utlämnade han förstås

   Radera
 10. Är det någon som är intresserad av verkligheten kan ni kolla in på
  http://schlaug.blogspot.se/

  "Det högerextremistiska partiet Svoboda har bland annat lagt beslag på på bland annat följande poster i den nya regeringen: vice premiärminister och försvarsminister. Dessutom posten som riksåklagare."

  Hurra, dessa hyvens killar.

  "Svobodas partiledare har gjort sig välkänd genom uttalanden som kunde vara hämtade från Hitler: "en judisk maffia från Moskva", "den organiserade judiska brottsligheten". En av partiets ideologer (Jurij Mychaltjysjyn) har bland annat översatt böcker av Goebbels och hävdat att förintelsen var en guldålder i den europeiska civilisationen. Svoboda ingår i Alliansen för europiska nationella rörelser tillsammans med Front National, British National Party och Nationaldemokraterna."

  Jämföra med SD, vilket trams.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är väl ändå ingen som helst ursäkt att militärt ockupera främmande stats territorium. Mark Klamberg har skrivit om det (mycket snäva) folkrättsliga lagrummet som finns för att skydda egen nationalitet i främmande stat.

   Radera
  2. Vi har konstaterat att Cornu har käkat giftig självhushållen svamp.

   Han påstår att alla som säger emot i fråga om ryssland är rysskramare.
   Det gör dig till en rysk psyops som han vill kalla det.

   Verkligen alla som jag har pratat med som har kunskap om ryssland anser att det är dumheter som sker för att några idioter fick makt stött av usa med Eu som korkad fanbärare.
   Bästa för Ukraina är att lämna tillbaka chrustjovs födelsedagspresent till ryskan under sovjetiden och låta västar Ukraina få sin efterlängtade självständighet.

   Man får göra uppoffringar eftersom vissa delar är känsliga i och med barbarossa och många ryssar anser att de har dött för östra Ukraina och dnjepr.

   Om Cornu vill kommenteta bör du wika först barbarossa, tack

   Radera
  3. Det har jag väl inte sagt något om?

   Radera
  4. Ivan, ditt rättstavningsprogram behöver uppdateras.

   Radera
  5. Jag är inte imponerad av Ryssland. Som en Rysk kvinna sa: Moskva och st: Petersburg är inte ryssland... Och i resten av Ryssland är det illa! Som vanligt anser storstädernas befolkning att de har rätt att dränera resten.

   Radera
 11. Tjena, Cornus favorit här.

  Åter igen visar Cornu på okunskap men han börjat bli bättre.
  Hur som helst, att jämföra Svoboda som hänger upp banderoller på ss officerare kan knappast jämställas med Sverigedemokraterna.

  Jag hoppas att Cornu drar bättre liknelser i framtiden, speciellt eftersom alla vita inte är rasister och alla ryssar är inte kommunister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Namn på ss-officeren?

   Radera
  2. http://www.kyivpost.com/multimedia/photo/ss-volunteer-division-galician-323866.html
   http://rt.com/politics/collaborator-hero-ukraine-title/


   Du vet vem.

   Ss var de som styrde koncentrationsläger efter hösten 1941.
   1942, var ukrainska nationalistiska grupper inblandade i en kampanj för etnisk rensning av Volynien

   1+1 men en slavisk person får inte kallas ss, är det det du reagerar på?

   Radera
  3. intressant, jag fick heller aldrig en replik när jag lägger upp bilder och videoklipp med erkännanden (Viktoria Nulands) mm. Nope. Bendover , Cornu,Edward mfl tror ni att det är fotomontage?

   Radera
  4. Nazister i Ukrainas regeringen är den ryska propagandans profilfråga nummer ett, och du har en hel stormakts ekonomiska resurser i en av de viktigaste frågorna för nämnda skurkmakt, du lyckas hitta människor med ukrainska flaggor som hyllar ss totenkopf-divisionen, men den enda, säger enda, personen du lyckas släpa fram som av ukrainska nationalister hyllad ss-officer är en snubbe som inte bara själv satt fängslad av nassarna utan dessutom ansågs vara så farlig av Sovjet att han blev mördad av madderfakking KGB. Det är heeeelt patetiskt. Underpresterare!

   Radera
  5. jspr - Birger går igenom lite här: http://schlaug.blogspot.no/

   Radera
 12. Putin har säkrat upp lite grejs han var tvungen till. Han behöver nu bara plocka fram popcornen och slå sig ner för att beskåda hur EU ska hantera ett bankrutt land där det springer runt bindgalna nassar. Dessutom har väst serverat sin hemmaopinion en story som gör att de blir moraliskt ansvariga för att hantera pogromer, flyktingströmmar, bistånd osv

  SvaraRadera
 13. Haha, nyheter från Ukrainska försvarsdepartementet kan man lita på men allt som du inte håller med om är ren propaganda.
  Det här är humor, tack för alla goda skratt.

  SvaraRadera
 14. Heja Putin, Go for it !
  Som vanligt är det en Rysslands-fientlig, negativ och o-insatt bild som förmedlas av media, och Calle B är en av det värsta, stridshästen var lite bättre...! Jag antar att EU och USA under lång tid under täcket försökt åstadkomma maktskifte / "revolution" i Ukraina, för att flytta fram fronten lite till, (till slut störtade dom den folkvalde ledaren), men huvudorsaken är väl långvarigt politiskt kaos i Ukraina. --> Alla politiker verkar mest intresserade av att förgifta och fängsla sina kollegor!

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 16. Verkar som hela kommentatorsfältet tagits över av extremister; Putin är en diktator med stormaktsambitioner, har ö.h.t. inget med ww2 att göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klockan 17 - 19/20 brukar galningarna dominera. De flesta andra är på väg hem från jobbet och/eller umgås med sina familjer. Galningarna har antingen inga jobb eller inga familjer, eller så skiter de i bägge.

   Radera
  2. verkligen inte så svårt att skriva när man är på väg hem från jobbet. Vad gör galningarna mellan 20-17 tro? (kanske kastar sten, och bränner upp allt..????)

   Radera
  3. Kul höra att du är så störd av oss, Cornu. Och att du skiter i din familj 18:48

   Radera
 17. Jag tror att det är lämpligast att likna Putin med Bismark. Han startade tre krig:
  Krossade Danmarks arme, men nöjde sig med de tysktalande delarna av Danmark
  Besegrade den Tyskromerske kejsaren i Wien, men nöjde sig med att knoppa av de icke Habsburska delarna av Riket.
  Han besegrade Frankrike me n nöjde sig med .Elsass-Lothringen

  Putin erövrade inte hela Georgien
  Han kommer inte att erövra hela Ukraina
  Kanske nöjer han sig även med Gotland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hördu 'Stefan Hill' - Nu har du ändå missat grundläggande kunskaper om det land du ska operera emot. Ingen i Sverige har idag en skolgång som gett någon som helst kunskap om varken 1:Bismark, 2:Dansk-tyska krigen eller 3: det Habsburgska imperiet.

   Själv tror jag att det är lämpligast att likna Putin med vad han är; en makthungrig despot som använder alla ursäkter tillgängliga för att kapa åt sig av omkringliggande länders territorier.

   Radera
 18. Man påstods i /under CCCP tiden att man bl.a skämtade och sade: Tänk om vi hade förlorat
  vid Poltava.
  Vilken levnadsstandard vi skulle ha haft...
  Farligaste ryske generalen troligen Lebed.
  Han nämnde aldrig Poltava.
  Däremot hänvisade han flitigt till Narva.

  SvaraRadera
 19. Heja Putin !
  Egentligen är jag neutral, men det är svårt då alla media och bloggare och kommentatorer har slagsida t.h, och är o-informerade om världen t.v -- Jag vill gärna förstå Ryssland och Kina oxå, det är en lite annorlunda värld, det finns en enorm mängd smarta och coola personer där, kanske med en lite annorlunda agenda ...
  Alla som ensidigt fördömmer ena sidan utan att förstå hela bilden, ( som Cornu och Calle B ) är egentligen lite outbildade och så -- !!

  SvaraRadera
 20. Som tidigare nämnts så är det öppet nationalsocialistiska Svenskarnas parti en bättre svensk liknelse med Svoboda. Det har ju till och med utbyte med varandra, de som ligger bakom de organiserade frivillig resorna för att "stödja den nationella kampen" är medlemmar av Svenskarnas parti. Står rätt mycket om Ukraina på deras egen propaganda sida motgift.nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svenskarnas parti är inte nationalsocialister utan ett etnonationalistiskt paraplyparti för alla möjliga nationella. Det är Svenska motståndsrörelsen som är nationalsocialister.

   Radera
  2. Jo, Svenskarnas parti är helt klart nazister. Läs på deras hemsida så förstår du. De hyllar bland annat Sveriges mest klassiska nynazist Vera Oredsson och hyllar diverse företeelser i nazityskland. Svenska motståndsrörelsen är förvisso också nazister.

   Radera
  3. Keff, är du ute och värvar igen?
   För dem som tvivlar på vad Flute just skrev ovan bifogas de första 2 punkterna av 10 från partiprogrammet, det torde vara klart vart de etniska formuleringarna kommer ifrån.

   1, Sverige skall även i framtiden vara svenskt: Endast människor som tillhör det västerländska genetiska och kulturella arvet, där de etniska svenskarna ingår, skall kunna vara svenska medborgare.
   Det svenska folkets yttersta intresse är dess fortlevnad. Vårt folk, de etniska svenskarna, har i många generationer byggt Sverige med blod, svett och tårar. Våra förfäder har försvarat landet med sina liv för att kunna överlämna ett svenskt Sverige till sina barn. Nu är det vår tur att skapa ett Sverige där våra barn kan växa upp i trygghet och där svenskarna styr över sitt eget öde. Sverige behöver vara svenskt för att svenskarna skall kunna skapa sin egen kultur, sina egna seder och bruk samt fritt kunna välja vilka influenser som skall påverka eller berika Sverige från andra delar av världen.
   För alla folks långsiktiga överlevnad krävs ett eget etniskt homogent livsrum, då det är ett generellt kriterium för överlevnad varför det knappast är något anmärkningsvärt att även svenskarna värnar sin egna fortlevnad. Svenskarnas parti förespråkar därför en avveckling av den mångkultur som genomsyrar dagens samhälle och som otvivelaktigt leder såväl svenskarna som det svenska samhället i fördärvet. Detta innebär att endast personer som är genetiskt lika svenskarna skall kunna få medborgarskap i Sverige för att kunna tas upp av samhället och bli en del av den svenska identiteten.
   2, Sverige skall styras av svenskarna: Icke-svenskar skall ej tillåtas ha maktpositioner inom det svenska samhället.
   Enbart svenskar skall företräda, leda och styra Sverige. Detta i synnerhet i så viktiga sammanhang som de som har en betydande påverkan på vårt folks utveckling och samhällsbyggnad. Därför skall endast svenska medborgare tillåtas inneha positioner motsvarande dem i de tre statsmakterna riksdag, regering och massmedia. Inga icke-svenskar skall tillåtas att inifrån Sverige sitta på så betydande poster att de kan propagera utifrån en främmande etnisk lojalitet. Svenska massmedier skall ägas och drivas av svenskar så att inte svenska intressen får ge vika för etniskt främmande sådana.

   Radera
  4. Ja och det är alltså Svenska Motståndsrörelsen som har nära band till Svoboda, de har vart i Sverige och SMR har folk i Ukraina nu.
   Det är i sin tur inte en garant för att alla i Svoboda är nazister.

   Radera
  5. Kingedward, det där är klassisk blod-och-jord etnonationalism. Sverige är svenskarnas land och ska styras av svenskar, inte av Bryssel eller Wall Street.

   Du är en av de pk-indoktrinerade digitala byfånar som tycker att allt med en doft av nationalism är nationalsocialism, förlåt nazism. Det enda man kan göra är att långsamt avprogrammera hjärntvätten hos sådana som dig en efter en.

   Radera
  6. Blod-och-jord vad...?
   Är det något mellan Lasse Stefanz och Roger Pontare kanske?

   OK, du har alltså inte läst ert eget program. Att säga att Sverige inte ska styras av Bryssel, och att säga att bara personer med de korrekta genetiska betingelserna ska kunna vara medborgare är två rätt skilda saker.

   Jag har i alla fall något att tvätta. Den som ska hjärntvätta dig bör ha tålamod. Som att lära en myra att cykla ungfär.

   Radera
 21. Alltid lika trist och dåligt för trovärdigheten när bloggen sätter igång med anti SD propagandan.
  Enligt BBC och NY Times så varnar Israel för Svobodas antisemitism, deras symbolerär förbjudna av Fifa, vissa demonstranter har naziuniformer,partiledaren talar om judiskt hot mm. Vidare har Svoboda och svenskarnas parti intima kontakter.

  SD har en jude Ekeroth i högsta partitoppen... så dom är ju inte sådär supernazistiska...

  Voreintressant med en mer utförlig motivering på vilket sätt som SD och Svoboda liknar varann.

  SvaraRadera
 22. "Mycket låg nivå kallas det".
  Detsamma gäller din förmåga att dra slutsatser vilket bevisats på nästan alla områden du täcker in och under väldigt många år. Mr 100% fel.

  Och är det någon som ska kallas stridshingst är det Calle B, han verkar hå sått sitt vildhavre lite varstans. Vore jag Cornus pappa skulle jag göra ett faderskapstest, för nog attans är det Calle som varit i syltburken i detta fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ligger det på den nivån nu? Ni nashister hittar ständigt nya bottnar att sjunka till, men inte mig emot - jag växte upp bredvid en svinfarm och är van vid lukten.

   I alla fall - din mamma luktar som Limhamns rugbylag, och din pappa är OTVIVELAKTIGT Yuri Bodanov.

   Radera
 23. Sverigedemokraterna är inte några nazister. De beskrivs enklast som en korsning mellan pre-Reinfeldt moderaterna återuppståndna och kristdemokraterna.

  Nationaldemokraterna har självdött, det partiet består ungefär av partiledaren och hans vänner idag. Repesentanter för Svoboda har varit i Sverige på besök, de besökte Svenskarnas partis internationella seminarium och inte Sverigedemokraternas. Det är Svenska Motståndsrörelsen som har organiserat en solidaritetsexpedition till Ukraina.

  SvaraRadera
 24. Cornu skulle kunna bli propagandaministger i vilken regering som helst. När det nu visat sig att han moraliskt stöttat våldsverkande nazister som inte bara kastar molotowcoctails på poliser utan dessutom spöar upp och förnedrar statstjänstemän och hotar kommunfullmäktigeledamöter med automatvapen inför rullande kameror så lyckas han vända det till ett brandtal mot Sd, som man nu alltså ska tro är samma skrot och korn. Strålande her redaktörn, Goebbels ler i sin himmel eller mera troligt i sitt helvete.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja cornu, den gamla rysskräcken du sitter inne med snurrar till din retorik till en salig röra: Psyops I kommentatorsfälten, bloggrykten är sanningen, att inte ta till våld är lika med feghet...

   Jag återvänder för å läsa bloggen för att du gräver fram saker som kanske inte kommer fram i andra kanaler, och att du ofta kan hitta statistiska samband som går oss andra förbi. Men när du försöker släppa objektiviteten och vill ta parti för en sida i ett politiskt sammanhang blir det sällan bra. Håll dig till fakta, håll dig till objektivitet, och fortsätt det du är unikt bra på: gräva! Men låt oss själva dra slutsatserna ;)

   Tack för en bra blogg!

   Radera
  2. Ja för f** Cornu! Håll dig neutral! Den ena sidan är inte bättre än den andra! Att invadera ett grannland är inte mer fel än att inte gör det! I princip kan man säga att Ukraina bad om det, ligga där och fläka ut hela krimhalvön i havet, helt skamlöst, klart det blir invasion!

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Vitalie...
   Man kan väl ändå vara emot en rysk aggresion utan att yra om betalda agenter (för att någon skriver "ni i väst"), jämföra SD med nazister, kalla Putin fegis som inte vågar ta till våld(!?) etc!?
   Eller måste det vara antingen "all in", med skygglappar på, eller så är man rysskramare?

   För första gången någonsin känner jag sympati med något som Fredrik R har sagt. Men att försöka vara balanserad är uppenbarligen inte acceptabelt för då sänder man "fel signaler" *facepalm*

   Radera
  5. CornyT, du har helt rätt! Att protestera mot rysk invasion av ett grannland ÄR detsamma som att jublande hissa Goebbels på sina axlar! Och att hata saker som glass, kattungar, barn, sommaren och pilsner. Punk och slut.

   Radera
 25. 73% av Rysslands befolkning är emot det som nu händer i Ukraina enligt den här opinionsundersökningen: http://translate.googleusercontent.c...vfuMtuA6qNAa7g

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fan genomfördes den 1-2 februari 2014 så glöm den.

   Radera
  2. Med tanke på hur högljudda Putin Jugend är här i kommentarsfältet så hade det kanske varit intressant med en undersökning som visar var bloggläsarnas sympatier ligger? Om man får önska, alltså.

   Radera
 26. http://www.svt.se/nyheter/regionalt/mittnytt/svenska-nynazister-frivilliga-i-ukraina
  Inte så klyftigt kanske..

  SvaraRadera
  Svar
  1. under balkan krigen fanns det en del svenska nazis som stres på Kroaternas sida.
   Jackie Arklöv känner de flesta till. Sen har jag av ren slump träffat på 2st andra personer (skinskallar ) som har varit frivilliga i balkan krigen.
   Situationen är snarlik i många slaviska länder man har flera fraktioner, en muslimsk moderat befolkning, jihadister och slaver (ofta med katolsk bakrund) som är tillhör extrem högern. NATO har i flera konflikter engagerat både nazistiska och jihadistiska element för att söndra och härska. Hitler gjorde samma sak på balkan , hans allierade var Handzar divisionen (jihadister) och ustashe kroater med stark koppling och stöd från Vatikanen.

   Radera
  2. Vad nu något av ovanstående har med Ukrainas territorium eller Krim att göra.

   Radera
  3. Man använder samma mall för att söndra och härska. Ukraina är en repetition av samma sekvenser som man använt i tidigare konflikter.
   Skapa ekonomisk kaos, etniska konflikter, stödja extremister, provocera sittande makthavare, när makthavarna försvara sig så anklagar man dom för att använda övervåld, sedan kommer hot om saktioner, sedan genomför man en en false flag innan något stort FN möte, och sedan kommer kärleks & fredsbomberna ;)

   Radera
 27. Jag tycker vi ska utöka arbetskraftsinvadringen till Gotland. Behövs nog 100000 ryska arbetare och företagare. Eller? Hur ska detta hindras? Och varför är inte politiken och ekonomin maximerad till dylik smartness, som finansmarknaden är?

  SvaraRadera
 28. På samma sätt som man vittvättade nazisterna i Kroatien på 90-talet(och gör det än idag) så gör man det nu i Ukraina. I kroatien tog man upp Ustasha symbolen, nazister från hela europa flockades till att strida för sina ustasha bröder (Jackie Arklöv känner de flesta till) man strippa den serbiska befolkningen på deras medborgarskap och äganderätt på mark(fortfarande 50’000 serber som inte fått tillbaka sina hem ). När serberna gjorde uppror kalla man dom nationalister som ville skapa stor-Serbien. Sedan gav man nazisterna kostymer och bad dom skärpa sig... samma nazisterna som nu är i makten pratar nu om frihet demokrati och mångfald. Antagligen kommer man göra samma sak i Ukraina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan det vara för att liberaler och socialister misslyckats?
   Paradiset borde vara här.

   Radera
  2. Ja, vi ser ju vilket avgrundshelvete Kroatien är nuförtiden. Koncentrationsläger överallt, enormt förtryck, etc etc. Eller vänta, Re Ohm kanske överdriver lite om de där nazisterna? Om Ukraina eller Ryssland hade sett ut som Kroatien av idag hade det ju varit ett enormt steg framåt.

   Slutsatsen som Re Ohm är ute och far efter är alltså att naister är bra.

   Radera
  3. Kroatien är otroligt trevligt och fint att besöka, bara man inte är en serb. ca 300'000 serber drevs ut över en natt. 50'000 serbiska hem & gårdar är beslagtagna fortfarande.
   Många serber kan inte längre kalla sig serber om de ska bo i kroatien, de kallar sig kroater för annars kan de inte ha en ett fungerande liv..
   Visst det får man man inte se i media eller när man semsetrar där men så är det!
   Men media gör sitt jobb och folk sväljer medias versin av verkligheten som tvångsmatade gåsar. Lite tid för att tugga och bearbete då det hela tiden pumpas in ny smörja!
   De nya nazisterna erkänner inte att de är nazister, de är kostymklädda och pratar om frihet och demokrati....

   Radera
 29. http://kor.ill.in.ua/m/610x385/1363733.jpg

  SvaraRadera
 30. Rekommendationen av Kyiv Post och InterpreterMag som bra bloggar tyder på stor humor från Cornus sida.

  Enl uppdateringarna ska vi plötsligt tro att Bad Vlad bluffar, - är vek, feg och "inte vågar ta tll våld".?!! Det var ju bra för då kan vi förstås skrota resten av vårt försvar.

  Merkel förklarade redan i går att Ryssland uppnått alla sina mål så det är väl inte så underligt att Deutsche Welle rapporterar att det finns inget behov för Ryssland av militärt våld mot Ukraina. Det funkar ju bra ändå.

  Kanske det finns ett eftertraktat humorpris till bloggskrivarna? Ett pris för inverterad humor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Interpretermag kan ifrågasättas pga dess nära koppling til Khodorovsky som ju är en stark Putinkritiker (eller var åtminstone).

   Men vad är det för fel på Kyiev Post? Vem äger dem?
   Finns det någon som rapporterar om sanningen utan att vinkla?

   Radera
  2. Kyiv post ägs av en av de rikaste i Ukraina, Mohammad Zahoor, ursprungligen från Pakistan. Läs mer om honom själv i hans egen tidning: http://www.kyivpost.com/content/ukraine/richest-expats-mohammad-zahoor-85493.html

   Brian Bonner, amerikan, är chefredaktör enligt tidningens hemsida men Wikipedia säger att det är Jakub Parusinski.

   Radera
  3. Kyiv Post skriver från Pushkinskagatan i centrala Kiev, några stenkast från Högersektorns de factostyre i rådet för nationell säkerhet och försvar i Ukraina.
   Kyiv Post sitter sas lite illa till och riskerar hembesök av Alexander Muzychkos; http://www.liveleak.com/view?i=17b_1393190144 , och hans torpeder som vi sett hälsa på här; http://www.youtube.com/watch?v=v5vSCGSvf3U och där; http://www.youtube.com/watch?v=74LUtuKSKYk .

   Radera
  4. Du svarade inte på hans fråga, Karno.

   Finns det någon som rapporterar om sanningen utan att vinkla?

   Radera
 31. Jag är förvånad över alla angrepp på denna bloggare. Vilka ligger bakom dessa alltmer hårda påhopp? Är det organiserat och i så fall av vilka? Tror ni att era inlägg upplevs relevanta när det till sist går helt överstyr i argumentationen? Vem är det du har misshagat med dina gärningar Cornu? Det påminner om kommentatorsfälten på RT.com. (Även om jag inte litar till 100% på alla medier i väst så ger de i alla fall en något nyanserad bild jämfört med de fantastiska förvrängningar som statskontrollerade rysk media förmedlar. Det vilar nästan lite Nord-Korea över dessa)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Personligen tycker jag att Cornu i vissa frågor verkar stänga av förnuftet och gå helt på "känsla". T.ex. när det gäller Ryssland och Bitcoin. Hans inlägg om Ryssland är jämförbart med vilken hårdvinklad/enögd propagandakanal som helst som jag ser det.

   Jag vet inte om han sedan är medvetet provokativ för att det genererar trafik eller om han verkligen tycker så. Har mycket svårt att tro det eftersom han uppenbarligen är intelligent. Men det är ju ingen garant för objektivitet såklart...

   Radera
  2. Kan det vara så att du håller med i vissa frågor och då inte tänker på hårdvinklingen?
   Jag kan inte komma på ett enda ämne som han är objektiv i, det ligger inte i hans personlighet.
   Bostadsbubblan - fail
   Peak oil - fail
   Klimathotet - fail
   Utrikespolitiskt - fail
   Bitcoin - fail
   Guld - fail

   Radera
  3. Nej, det är nog bara världens dummaste människa som kan vara konstant objektiv.
   "Jasså du vill slå mig? Ja, det har du nog rätt till eftersom Benke slog Petter förra veckan".

   Radera
  4. Kan iofs vara bra att försöka vara objektiv och åtminstone vara nära någon gång. Nu ligger han långt ifrån, t.o.m kvällspressen är ju ljusår bättre.

   Radera
  5. unknown
   Varsågod och förklara dig
   "Bostadsbubblan - fail
   Peak oil - fail
   Klimathotet - fail
   Utrikespolitiskt - fail
   Bitcoin - fail
   Guld - fail
   "
   Motivera varje påstående om fail, du som ju vet allt. Du kan ju börja med bitcoin, varsågod, börja!
   … jag väntar...

   Radera
  6. @Kingedward24
   På vilket sätt skulle förra veckans våld, objektivt sätt, ge någon rätt att slå en annan person?
   Totalt obegriplig liknelse.

   @Plassa
   "Bitcoin är ett pyramidspel". Helt uppenbarligen inte sant enligt alla etablerade definitioner av vad som kännetecknar ett pyramidspel. Hög risk javisst - pyramidspel absolut inte.

   Radera
  7. conny
   Håller inte med ö.h.t.
   Risk?, menar du det här: 500m USD av bitcoins virtuella valuta försvann plötsligt (se mt.gox, den historien känner du väl till??), det är över 3 mdkr, borta, puts väck bara.

   Bitcoins värde är helt beroende av att "nya" kliver på hela tiden, vilket är själva definitionen av ett pyramidspel.

   Radera
  8. @Plassa
   Du anför en stöld som ett argument för att det skulle vara ett pyramidspel. Kreativt!

   Värdet på Bitcoins är inte beroende av att nya kliver på. Värdet sätts öppet via köp och sälj vilket givetvis aldrig förekommer i ett pyramidspel. Inga intäkter skickas med automatik "uppåt" i pyramiden. "Early adopters" vinner inget, i sig, på att nya ansluter sig (annat än om värdet stiger, men det gäller ju "allt" inkl. guld och aktier).
   Men vi lämnar det. Helt OT i denna tråd.
   Sorry Cornu.

   Radera
 32. Rätt ironiskt att Yourtube-klippet visar upp mer eldkraft än vad Sverige kan prestera i självförsvar numera.

  SvaraRadera
 33. "Oleksandr Turchynov är tillförordnad president och har utsetts av radan efter att tidigare president Yukashenko avsattes och flydde från landet."

  Någon som vet om detta var lagligt? Dvs har radan laglig makt att avsätta presidenten eller var det en olaglig kupp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. connyt skojar du eller?? det är som att fråga om den som tog befälet efter kapten ynkrygg som satte sig i livbåten efter costa concordia hade rätt att göra så! en kapten eller president står vid rodret tills skutan (landet) sjunker, det är det dom har betalt för!! vem som kommer efter har inte ansvar för det dom tidigare lämnat .

   Radera
  2. trodde helt ärligt att lars var knäpp med sin tanke på betalda ryska psyops tills jag såg frågestunden på aftonbaldet då var typ 3dje inlägg var väldigt konstigt.

   Radera
  3. Nej jag skojar inte. Radan är ju inte utbytt utan den har demokratisk legitimitet. Frågan är om den har laglig rätt att avsätta presidenten eller ej, Frågan är allvarligt menad för den har betydelse för vilken legitimitet interrimsregeringen har. Jag misstänker att radan inte hade laglig rätt att avsätta presidenten. Men är det någon som vet?

   Radera
  4. Presidenten dök inte upp på jobbet.. och svarade inte i telefon, och hade inte ens knappat in frånvaromeddelande till växeln eller e-posten så vad skulle de göra? :)

   Radera
  5. Nej det var inte det minsta lagligt.
   Kuppmakarna kallade vissa folkvalda till en session där man tog beslutet. Det var inte ens propert kallat till. Många folkvalde visste inte ens om det. Speciellt de från östra Ukraina var inte inbjudna.

   För att beslut skall vara giltigt måste 75% godkänna det. Det uppnådde man inte på långa vägar. Beslutet är således ogiltigt.
   Därefter har man jagat ut de folkvalda som inte ställt sig bakom det olagliga förfarandet. Det kan således inte vara med och rösta längre.
   Och då har man passat på att rösta igenom en lag som inte tillåter Ryska som andra officiella språk.

   Det är de här personerna som EU:s ministrar hjälper mot den "elaka" Putin. Har vi sett någon kritik mot kuppmakarna?

   I vanlig ordning spelar fakta ingen roll.

   Radera
  6. @Herr Muffins
   Jag förutsätter att det finns/fanns ett sätt att hantera detta enligt konstitutionen. Vilket leder tillbaka till min fråga...

   Radera
  7. Konstitutionen medger även riksrätt som ett alternativ att avsätta en kriminell president.

   Radera
  8. EU och USA gjorde ett stort misstag som erkände den nya Ukrainska regeringen snabbare än vad folk i Ukraina knappt hade hört talas om den.

   Senaste är att Odessa nu säger sig vilja tillhöra Krim-staten. Släpper Ukraina den blir man utan kust till Svarta Havet.

   Radera
  9. Radan röstade INTE för särspråkslagen.

   Radera
  10. @connyt Man kan väl läsa sig till det, om man kan och orkar: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80

   Men det är väl inte säkert att man skrivit om vad som händer om presidenten inte kommer till jobbet och inte meddelar varför? Eller är det så troligt att det skrivits in i konstitutionen?

   @xycorr Är du sugen på att verifiera det som du skriver genom exv länkning till trovärdig källa?

   Radera
  11. RH,
   Stämmer gott. Janukovytj kan som demokratiskt vald president, med ensam rätt att tillsätta en regering, endast avsättas genom 1/ allmänna val, 2/ riksrätt eller 3/ döden enligt både nya och gamla konstitutionen.
   Så länge inget av dessa alternativ har inträffat finns ingen juridiskt möjlighet till regeringsombildning som är bindande part för t ex någon långivare.

   Janukovytj hotades till livet och fick bevisligen sin bil beskjuten när han tvingades fly så därför faller alla möjligheter till kuppmakarnas framgång vid en rättslig prövning.
   Han är naturligtvis politiskt stendöd men juridiskt är han lika stark som någonsin så enklast för kuppmakarna är ju att ta livet av honom.

   Radera
  12. @RH Det enda jag läst om Odessa var att ett fåtal (var de militärer eller inte minns jag inte just nu) belägrade lokalt administrativt centrum och hissade rysk flagg. Är det folkligt stöd för en rysk invasion där påstår du, eller är det "förtrupper" bara?

   Radera
  13. @Karnevalist Beskjutningen av Yanukovitj, är den också sann, eller är det propaganda? Och var det före eller efter han började fly som detta skedde? Och om det var det, spelar det någon roll?

   Radera
  14. @Karnevalist:

   Janukovytj kan som demokratiskt vald president, med ensam rätt att tillsätta en regering, endast avsättas genom 1/ allmänna val, 2/ riksrätt eller 3/ döden enligt både nya och gamla konstitutionen.

   Källa?

   Radera
  15. Här, Ben Dover, en bloggare som tror sig veta.

   http://blog.fluenthistorian.com/2014/02/22/yanukovych-legally-still-is-president-of-ukraine/

   Radera
 34. Det är vi i västvärlden som har bråttom. Putin har ingen brådska, han kan vänta ut istället för att skjuta sig in. Ryssarna är strateger och väldigt bra i schack. Det är pratkvarnarna i EU som är stressade, inte Putin.

  SvaraRadera
 35. Alla i Sverige måste ju inte tycka som Cornu eller mainstream väst media. Nedan följer en länk till ett intressant blogginlägg från en peakoil medveten bloggare. Rätt intressanta kommenterarer där. Man ska för övrigt akta sig för att hetsa, kan lätt balla ur i Ukraina. Då blir det troligen som på Balkan, nya gränser dras efter nationalitet och har du fel nationalitet i fel område blir du skjuten eller fördriven. http://kunstler.com/clusterfuck-nation/lets-you-and-him-fight/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste den idag på zerohedge.com och håller med.

   Också mycket intressant idag av Paul Craig Roberts: Washington’s Arrogance, Hubris, and Evil Have Set the Stage for War

   http://www.paulcraigroberts.org/

   Det börjar gå grus i maskineriet för globalisterna, mycket bra!

   Radera
  2. Du fortsätter citera rasisten trots att du vet att han är rasist?

   Är det kanske för att du är rasist själv?

   Radera
  3. Vilken citering syftar du på?

   Radera
 36. Cornu: "Retoriken mot Ukraina visar också vikten av att inte släppa in ett parti som (sd) i en regering."


  Förstår inte resonemanget. Och inget var presenterat heller.

  Retoriken från EU och USA är i praktiken ett stöd och en legitimering av kuppmakarna. Bland dessa ingår ett parti som jag uppfattar som motsvarande Svp.

  Om man vill kan man säga att EU och USA och Alliansen med Bildt har full acceptans för partier så som Svp. Och man är villig att skriva avtal med dom.
  Man till och med går med på att dom illegalt gör sig av med presidenten och jagar bort folkvalda som inte man inte gillar. Och så fattar man nationalistiska beslut.

  Får vi se den acceptansen i Sverige också. Skulle vara lite intressant att se Reinfeldt hålla överläggning med företrädare för Svp.

  Eller också är Alliansen hycklare. Det går inte bra i Sverige men det går bra i Ukraina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ingen logik i Politisk Korrekthet.

   Jag är God, jag är Rätt, jag är Politiskt Korrekt.

   Hade vi haft SD:s försvarspolitik skulle vi inte befinna oss i detta utsatta läge.

   Radera
  2. Det är ju dravel, visst bör Gotland skyddas bättre men annars spelar det mindre roll, det blir ingen konflikt där Ryssland tar in Sverige vad jag kan se nu, vi har ju ändå en värld av nukes, och vi kanske bör fråga oss varför våra nukes inte utvecklats, resten avvecklats, förutom gerillaförsvar i ngn form av hemvärn samt mkt mkt små elitstyrkor.
   Om nån kommer vem det än är, så ska de veta att de nukas fett.
   Inget krig sker mellan nukestater vad det verkar, det går inte att föra krig när allt bara blir parkeringsplats eftersom krig förs för intressens skull, och visst kan det vara mitt intresse att nuka dig, men då nukar du mig...
   Det är så enkelt.

   Om Saddam hade 10 nukesubs som kunde gå mot US, hade de kommit? OM de gjort det kunde de ju glömma alla kuststäder och big states, Florida en radioaktiv öken, så ock New York, och Los angeles, SF, Boston, etc. US är sen ingen världsmakt.

   Radera
  3. ''sd kommer aldrig sitta i en svensk regering''

   Jodå. Frågan är bara om det blir innan eller efter inbördeskriget.

   Radera
 37. Det hade varit konstigt om Ryssland INTE invaderat Ukraina/Krim.
  Förstår inte varför alla är chockade.

  Ryskt gas passerar Ukraina, och det hade varit droppen om Ukraina gått med i EU, därför fick man mota Olle i grind och helt enkelt tvinga Ukraina att inte gå med i EU. De kanske även tvingas gå ur Nato också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För övrigt hoppas jag denna kris kan leda till att kyla ned marknaden i allmänhet och bostadsbubblan i synnerhet. Svenska fastigheter borde handlas med "ryss-rabatt" pga närheten till Ryssland och den Sveriges usla försvar.

   Radera
 38. Det var inte lagligt, presidenten kan inte avsättas av parlamentet.

  SvaraRadera
 39. Svoboda kan inte jämföras med Sverigedemokraterna. Svoboda är värre än Svenskarnas parti eller Nationaldemokraterna.

  * Svoboda vill att endast inrikesfödda ska kunna bli medborgare. Dvs inga invandrare ska kunna bli medborgare i Ukraina.

  * De vill förbjuda all abort och propaganda för abort förutom vid våldtäkt och hälsorisker.

  * De vill införa rätten att bära vapen (som i USA).

  * Kritik av ukrainsk kultur, av landet, osv ska kriminaliseras.

  * All jordbruksmark ska tas över av staten.

  * Landet ska införskaffa kärnvapen.

  * Religiösa personer ska inte kunna bli folkvalda.

  * Diverse åtgärder mot ryssland, fd kommunister, mm.

  Det finns fler saker. Det som är mest intressant för dagens situation är nog att de vill stoppa Rysslands militärbaser omgående.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Staten äga jordbruket?
   Han vill ha svält, således.
   Intressant.
   I Sverige försöker man eliminera jordbruket helt.
   Ytterligheterna berör varann.

   Radera
 40. Krimkrisen är allvarlig. Blodspillan måste undvikes, eller åtminstone minimeras. I den mån Ukraina och Ryssland inte förmår komma till en lösning, och utomstående konfliktmedlare behöver inkallas, bedömer jag att tyska regeringsrepresenter, inte EU eller USA, är bäst skickade för uppdraget. Detta säger jag av historiska, kulturella samt av handels- och geopolitiska skäl, syftande på de rysk-tyska förbindelserna. Jag tycker också att den tyska politiska ledningen på senare tid har visat bättre omdöme och större kompetens än många av västländernas regeringar.

  Självfallet kan inte jag sitta här och bestämma detta. Jag har inte alla fakta i målet.

  Sverige är i högsta grad inblandat i det som händer i Ukraina. Historiskt, med tanke på Karl XII och hans roll som fiende till den ryske tsaren. Ekonomiskt, bl.a. via svenska storbankers aggressiva utlåning till privatkonsumtion och till den kreditfinansierade tillgångsbubblan före finanskrisen. Politiskt, via EU:s östutvidgning och de bildtska ansträngningarna. Ansträngningar, som också har retat den ryska ledningen. Det militärt allianslösa Sverige utan territorialförsvar, som av Finland uppfattas som ett säkerhetspolitiskt vakuum, måste vara vaksam och bör hålla en lägre utrikespolitisk profil. Ska man mopsa, så måste man ha kraft bakom orden! Kraft, är något Sveriges saknar i dagsläget!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige involverat i dessa trakter innan "Sverige " fanns.
   Läs historia!

   Radera