Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2014-03-18 17:32

Krim del av Ryssland - anfalls inleds mot ukrainsk trupp - kriget har börjat

Med Putins underskrift, och motsignering av en moldav och en ryss boende på Krim, så anser Ryssland nu att Krim är en del av Ryssland. Därmed har man nu inlett militärt väpnat anfall på ukrainska militärbaser och trupp på Krim, som utan avtal nu befinner sig på enligt Ryssland rysk mark. Minst en ukrainsk soldat ska ha dödats under angreppen. Kriget kan sägas ha börjat.Militärer från två olika länder i Europa skjuter nu alltså på varandra och vi har återigen ett mellanstatligt krig i vår del av världen, varav den ena parten råkar vara ett grannland till Sverige, nämligen Ryssland (via enklaven i Kaliningrad). Ironiskt nog har ju Sverige utropat solidaritetsdoktrinen och ska komma grannar som är anfallna till hjälp och Ryssland anser sig nu anfallna av Ukraina.

Eftersom Ukraina inte anser att Krim blivit ryskt, så lägger man förstås inte ner vapnen och därav pågår nu strider på Krimhalvön.

Till skillnad mot när Krim röstade för att bli en del av Ukraina efter Sovjetunionens fall, så upprättar man alltså inget avtal om det andra landets trupp på halvön denna gång. En tidsfrist ska ha utgått för ukrainas flotta, innan man sänker även den eftersom den inte är välkommen i det som Ryssland nu anser är Rysslands hamnar på Krim.

Enligt Wall Street Journal säger nu Ukrainas premiärminister att konflikten nu är militär, dvs krig.

Putin sade för övrigt i sitt tal att han inte är intresserad av någon del av Ukraina. Det sades även tidigare om Krim, men nu är ju inte Krim Ukraina längre, och då är man intresserade. Återstår att se hur man går vidare med att göra andra delar till inte Ukraina...

Förhoppningsvis eskalerar inte krigshandlingarna, men risken finns att Ryssland nu har en casus belli, eftersom ukrainsk trupp nu finns i Ryssland och vägrar lämna. Samtidigt har Ukraina casus belli, eftersom Ryssland just tagit en del av landet och gjort till sitt, och dessutom anfaller ukrainsk trupp på vad Ukraina och alla länder utom Nordkorea, Venezuela och Syrien, anser är Ukraina.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

56 kommentarer:

 1. Mitt hjärta blöder :(

  SvaraRadera
 2. Vladislav Selenov hette han visst.

  I övrigt:

  http://www.buzzfeed.com/mikegiglio/residents-of-eastern-ukraine-warn-of-partisan-war-if-russia

  Här öppnar sig ju samma möjlighet som under kalla kriget - Ukraina har förlorat Krim, men Ryssland har samtidigt öppnat en möjlighet att bekämpa dem på deras eget territorium. Vartenda "terrordåd" som inträffar på Krim kommer att se illa ut för Ryssland. Kanske några goa grabbar från IRA eller så kan coacha ukrainarna lite?

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Tur för Ukraina att Rysslands militära förmåga befinner sig på historiskt låga nivåer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ROFL!! :D
   Enströmming är en pärla..

   Radera
 5. Finns väl inget att bråka om? Skottland vill bryta sig ur Storbritannien, Katalonien ur Spanien mfl

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du saknar verklighetsförankring. Vi riskerar (har redan?) ett krig och du skojar bort det.

   Radera
  2. Vem vi? Nazisterna som finansierades av väst? Var förväntningen att Ryssland skulle rulla fram röda mattan? Väx upp!

   Radera
  3. @HejHopp
   Skillnaden mellan Storbritannien och Katalonien och det som händer på Krim är att Rysk militär rullar in och med all sannorlikhet finansierar och beväpnar milisgrupper på Krim. Detta gör den här utvecklingen icke kompatibel med gängse normer och regler om hur man sköter sådant här.

   Önskar en majoritet av Krimborna att Krim skall bli en del av Ryska Federationen skall det då;
   1. Äska detta för inrikesdepartementet och resten av regeringen i Kiev.
   2. Starta förberedelser för en folkomröstning. Denna skall helst vara övervakad eller granskad av ett externt, oberoende organ. Denna folkomröstning skall naturligtvis ha alla egenskaper som ett ordentligt val ska ha, exempelvis closed ballot, och att alternativen som erbjuds tydligt skall vara: obestämd, jakande eller nekande.
   3. Detta, om det blir ett jakande resultat leda till lämpliga politiska följder.

   Man sköter sådant här via politik, inte via tanks. Det är Ryssland som måste växa upp.

   Radera
  4. Ja precis en praxis man använt i Libyen, Syrien, Afghanistan, Irak, mördat och avsatt demokratiskt valda presidenter i Latinamerika etc etc etc listan är lång.

   Väst vill isolera Ryssland, Kina och Iran. Resten är spel för galleriet.

   Radera
  5. Många länder i väst är inte mycket bättre än Ryssland men väst. Detta är dock inte något försvar för Ryssland att göra som de gör. Väst har inte heller annekterat något annat så som Ryssland gör. Det var inte några oroligheter på Krimhalvön förrän ryska trupper gick in, de startade en konflikt, försökte inte stoppa en som väst (nästan alltid tillsammans med Ryssland genom FN) har gjort i många länder.

   Radera
  6. Axel.

   Vilken konflikt stoppade väst o Libyen? Vilken konflikt stoppade man i Irak? Vilken konflikt stoppade man i Afganistan? Den västliga imperialismen har alltid demokratin som täckmantel i sina våldtäckter på länder för att komma åt deras råvarutillgångar och att kampen från väst också har som mål att krossa Ryssland, Iran och Kina måste man vara helt blind för att inte se.

   Radera
  7. I Libyen var Misrata, Sirte, Benghazi m fl orter de facto i rebellhänder då "väst" ingrep. Det rådde alltså inbördeskrig.

   I Afghanistan rådde inbördeskrig mellan talibanerna och United Front då landet invaderades. United Front hade för övrigt fått mycket av sina vapen, utrustning etc från - Ryssland. Ibland dock via centralasiatiska republiker eller t o m Indien om jag minns rätt. Ryssland var alltså inne och stödde UF långt innan "väst" ställde sig på samma sida.

   Irak har jag sämre koll på men i två av tre fall är svaret: Inbördeskrig.

   En motfråga - rådde det inbördeskrig på Krim typ förra veckan?

   Radera
  8. @HejHopp,
   Precis som någon redan tidigare påpekat så finns det en hel del att önska från västländer när de klampar runt och avsätter motsträviga politiska ledare för att komma åt oljefält eller strategiska ställen för militärbaser, men det ursäktar inte vad Ryssland gör nu. Jag är lika upprörd över hur exempelvis USA agerar som hur Ryssland agerar. Men nu pratar vi om Rysslands agerande, och jag anser fortfarande att jag har skäl för min upprördhet över hur Ryssland skött detta. Jag hävdar vidare min ståndpunkt att man skall sköta sådant här via politik, inte med tanks. Således agerar Ryssland fel. Jag hävdat detsamma om USA började annektera områden i Canada på grund av dimmiga etniska omständigheter. Skall man "hård dra" mitt argument är det inte så radikalt; jag tycker allt att man skall använda sig av politik, diplomati och medborgardialog för att lösa sådant här i allmänhet, och undvika tanksalternativet i synnerhet.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var ju verkligen en riktig folkomröstning som gick rätt till på alla sätt. /Sarkasm

   Radera
  2. Det är bara riktiga folkomröstningar när EU stater har folkomröstningar som 42,94 procent 2009.

   Radera
  3. Eller som när Irland röstade nej till Lissabon-fördraget. Då gjorde man om omröstningen så det blev "rätt" resultat med hjälp av diverse bidragsmutor.

   Radera
  4. Moster Mimmi ger en felaktig beskrivning.

   Innan någon folkomröstning inträffade så utropade Krims parlament 1992 Krim såsom varande självständigt från Sovjetunionen, men en del av nationen Ukraina.

   Folkomröstningen bekräftade sedan detta.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. @zokrates76;
   Jag vet, det är verkligen att missköta och nästan missbruka folkomröstningar genom att hålla på så. Jag anser att det är en skam för en institution som EU att göra så. Detta förändrar dock inte alls hur folkomröstningen sköttes på Krim; Frågorna var uppenbart riggade åt alternativ jakande, och jag har uppfattat att pro-ryska milismän var närvarande vid urnorna och uppförde sig hotfullt. Resultatet kan såldes knappast ses som ett någorlunda korrekt utfall av folkvilja.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. Jag tog bort kommentarer eftersom det var rörigt skrivet.
   Men då ingen rättar till de felaktiga uppgifterna här så tar jag det om igen.

   Cornucopias inlägg säger att Krim folkomröstat för att bli en del av Ukraina efter Sovjetunionens fall. Det är felaktigt. (Ben Dover har lika fel ovan)

   Krim har folkomröstat en gång tidigare, i samband med Sovjetunionens upplösning, med samma valdeltagande och samma resultat som idag, för att få bli en egen självständig stat med koppling till (sovjet)Ryssland.
   Med avsikt och önskan att frigöra sig från Ukraina.
   Det blev aldrig verklighet den gången, då Ukraina vägrade.

   Att ständigt mala på med osanningar och halvsanningar och samtidigt utelämna de sanningar som verkligen påverkar bilden av vad som sker, är propaganda.
   Jag säger inte att ryssarna gör allt riktigt. Men jag vill gärna höra sanningar.

   Radera
 7. Välregisserat när Putin skrev dokument i duman idag. Noll närvaro av en livkraftig opposition. Se länken till TV4:s klipp. Finns det något där som påminner om en demokrati?

  http://bit.ly/1fX5HrG

  SvaraRadera
 8. Tänkte anmäla mig till ryska psyops-brigaderna! Det känns helt rätt att rita om nationsgränserna baserat på befolkningarnas vilja. Och inte minst Ukraina har allt att vinna på att slippa lite ryss-röster i sina president-val. Jag utvecklar det lite på min blogg:
  http://nejdetkanviinte.se/2014/03/18/krim-ar-ryskt-valkomna-dominoeffekten/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inom varje land som har en befolkningsmajoritet finns det något ställe där en minoritet är i majoritet.
   Exempel: Irländarna ville bli självständiga från England. Folkomröstning visade att det var så. På Nordirland fanns en majoritet som ville vara kvar i Storbritannien.
   Men inne i Nordirland finns ställen där det finns en majoritet för att tillhöra Irland. Inne i dessa områden finns en majoritet som vill tillhöra NordIrland osv

   IRA bedrev terrorverksamhet för att de inte godkände uppdelningen av Irland i grevskap som var och en fick bestämma sin tillhörighet.

   När man ritar om nationsgränser efter befolkningens vilja kan det bli lika kul som på Nord-Irland

   Radera
  2. Och gör man det inte kan det bli lika kul som i Jugoslavien innan man ritade om. Det minst dåliga borde nästan alltid vara att lokala majoriteter bestämmer. Dessutom - om man kan ändra lite hit och dit baserat på demokratiska val så finns det alltid en chans för fredliga strävanden.

   Radera
  3. Även psy-opsbrigaden har nog vissa minimikrav för vilka de anställer, så tyvärr är det nog kört även där för dig, jeppen.

   Radera
  4. Du har alltid något konstruktivt att komma med Ben.

   Radera
 9. "Akvatorium" sa Putin som motsvarighet till territorium till sjöss. Vet de ryskspråkiga här om det är ett vanligt ryskt ord, eller något storhetsvansinnigt nyord som Putin själv hittat på?

  Östersjön - snart ett ryskt akvatorium nära dig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knappast, tidigare hade vi Sovjet med alla randstater och järnridån utanför. Nu går vi istället mot en situation med järnridån runt Ryssland och en massa randstater runtom med stor törst efter NATOS kärnvapenraketer. Räkna med ett helvetiskt instabilt läge!

   Radera
  2. Vanligt ryskt ord, акватория. Vad har det med storhetsvansinne att göra?

   Radera
 10. Får svara mig själv, det är ett allmänt ord i Ryssland och baltikum bland annat.

  Men hur man anordnar en folkomröstning på ett akvatorium övergår mitt förstånd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enkelt, man ritar in ett lämpligt område på en karta, tar dit en båt med ryssar och håller folkomröstning.

   Radera
  2. Båt med ryssar?
   Ja, det brukar bli en lysande framgång.
   Tsushima 1905 till exempel.

   Radera
 11. Är vi inte grannland med Ryssland via S:t Petersburg också?

  SvaraRadera
 12. En rejäl bunt med KArbbatterier RBS-15mkIII++ på Scanialastbilar och tio A26:or torde göra akvatoriet Östersjön mycket obehagligt för kamrat Vladimir. Kanske till och med kombinerat med luftherravälde för DK, FI, NO, SE??

  Men man får väl drömma på gamla dagar...

  SvaraRadera
 13. "varav den ena parten råkar vara ett grannland till Sverige, nämligen Ryssland (via enklaven i Kaliningrad)"

  Skryt lagom. Polen är DIREKT granne till båda länder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...för övrigt är väl Ryssland grannar genom kusten mot finska viken också?

   Radera
  2. Det är lätt att konstatera att Polen och Sverige båda har otur som befinner sig nära den onde nabo. Värst är det för Baltikum dock. De står väl näst på tur i Adolf Putins erövringsplan. Är Ukraina dagens ww2-Tjeckien?

   Radera
  3. I Europa torde det vara Finland som har den längsta gränsen mot Ryssland, men var lugna ni svenskar, Finland har ett förvar och har tampats med ryssar förr.

   Radera
 14. "...säger nu Ukrainas premiärminister att konflikten nu är militär, dvs krig."

  Helt vansinnigt av Ukrainas olagllige premiärminister att påstå att det råder krig. Han prisger därmed sina soldater att bli dödade av en övermäktig fiende i ett helt utsiktslöst läge. Ukrainas olaglige premiärminister visar sig därmed ha fler likheter med Hitler än att han omger sig med nazister i sin regering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad har man en militär till?

   Radera
  2. Vad har Putinland sin psyops (zokrates) till när dom inte ens försöker få den att gå under radar och låta trovärdig?

   Radera
  3. Den olaglige premiärministern vill ha till militär konflikt för att få mer stöd från väst.
   Han kom till makten genom falseflag-skjutningar på torget i Kiev.
   Ryssarna tog snabbt över Krim för att förhindra att Ukrainas militär skulle mobilisera och anfalla separatisterna på Krim. Ryssarna snabba agaerande syftade antagligen till att hindra ett blodbad och eskalerad konflikt. Vad som sker nu är mer svårbedömt. Tror att Ryssland vill att Ukraina har kvar de områden som har många ryssar för att på det viset fortsatt ha inflytande över Ukraina.

   Radera
 15. Cui bono? Vem gagnar det; en incident som den här. Vi får väl veta mer snart när krutröken lättar. Auditur et altera pars. Må även den andra parten höras. Det pågår ett desinformationskrig som vanligt i sådana här sammanhang. Ukrainas situation är desperat. Den våldsapparat som alla stater har som garant för sin existens, specialpolis och armé, saknas nu i Ukraina. Berkut har upplösts och armén litar inte kievregeringen på. Annars hade man inte inrättat ett nationalgarde av frivilliga, 60000 man vill man uppnå. Det är ju inget att försvara sig mot en yttre attack men väl tillräckligt för att slå ned protester mot inre opposition. Är denna ännu så dunkla incident en anledning att proklamera att krig råder? En historisk parallell är ju 1939 när aggressiva polska tulltjänstemän attackerade Tyskland. Den brokiga samling som utgör regimenen i Kiev bör kanske också granskas; för att få lite större förståelse för vad, som sker. Det är inte bara Svoboda och de krafter höger om denna. Svoboda har fått ett starkt stöd genom att gå till attack mot korruption och oligarkvälde. Lovvärt men ligger helt i linje med nazisternas 20-tals retorik. Det slutade då med de långa knivarnas natt. Att de nya fem guvernörer, som utsetts i sydöstra Ukraina var alla oligarker har bara givit Ryssland ammunition att underblåsa oron. Som man bäddar får man ligga. Den slutsats, som jag vill dra av röran är att förlita dig ej på NATO. De kommer aldrig att vara någon garant för fred och säkerhet såsom i Georgien, Ukraina eller eventuellt Sverige med sin livsfarlige pajas till utrikesminister.

  SvaraRadera
 16. Med två beväpnade styrkor och därtill en beväpnad anonym styrka på samma plats så blir det väldigt lätt ett och annat mord. Förvånande att det inte blir fler när man hör hur det mullrar bland alla vapenfixerade.

  Tyskar hyllar en bok som befriar dem från viss skuld till första världskriget. Diplomatin skulle hindrat det!

  SvaraRadera
 17. http://vineyardsaker.blogspot.se/2014/03/2-killed-in-shooting-near-crimea.html

  Cornus trovärdighet kan ifrågasättas när han så snabbt drar drastiska slutsatser kontinuerligt i support för en sida i konflikten.

  SvaraRadera
 18. Wow, börjar likna aftonbladet rubriker. Allt för att få fler besökare och förhoppningsvis inom en snar framtid gå om Hanna graafs blogg.

  Lars: du kanske ska vänta med sånahär rubriker tills du faktiskt har någon form av fakta för att underbygga dem.

  SvaraRadera
 19. Ett perspektiv som kan vara värt att komma ihåg att med rysk lagstiftning tillämpad i sverige skulle många kommentarer här vara direkt brottsliga och falla under terrorismlagstiftningen. Vilken kille den där Plutin är!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Sverige finns det dock helt andra slutsatser man inte får landa i utan att riskera att få den repressiva statsmakten över sig. Sverige är Nordens Kina, som en brittisk journalist och författare konstaterade.

   Radera
  2. Precis! En fördel Plutins lagstifning är ju att vi skulle slippa genomlida meningslösa totalt faktalösa kommentarer som dessa..terrorism mot varja tänkande individ, Indeed. Gulag - here we come?

   Radera
 20. Cornu, var har du dina källor och/eller sakliga bevis för vem som sköt och varför? H Bylund ställer avgörande frågor i sitt inlägg ovan. Det man med säkerhet kan säga är att premiärministern Jatsenjuks förtäckta uppmaning till ukrainsk militär på Krim att ta till vapen är fullkomligt omdömeslös. Det enda logiska syftet vore att offra några unga landsmäns liv för att skapa offer och syndabockar och därmed försöka få till en eskalering av konflikten. Det är inte vad som behövs just nu och det är inte heller vad som kommer att hända. Men själva uppmaningen är cynisk och olycksbådande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kievregeringen vägrar att låta undersöka saken, vilket var en av punkterna i avtalet från 21:sta februari; ett avtal som var makulatur nästa dag. Situationen i Kiev kan bäst liknas vid vid riksdagshusbranden 1933. EU och USA har fått en oönskad situation och kan ej kontrollera denna regering. Klitjko skapad och understödd av Adenauerstiftung är en tvivelaktig figur, som betalar sin skatt i USA och de andra verkar inte bättre. EU och USA vill kan inte förhandla även om jag tror att de vill men är maktlösa. Att hindra vissa styggingar från att besöka Disneyland är ett spel för oss; undertiden fortsätter Ryssland att destabilisera Ukraina, hela tiden beväpnad med ammunition från Kiev. Den inkompetens, som USA och NATO visat leder dock till en slutsats. Gå inte med i NATO. Cornus blogg innehåller en hel del intressanta inlägg men roligast är hans intelligensbefriade ryssnoja.

   Radera