Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2014-03-11 11:59

JM:s CM Åkesson e-post till Stefan Attefall i fallet orealistiska avskrivningar

Nedan bifogas samtliga mail från byggbolaget JM:s Claes Magnus Åkesson till bostadsminister Stefan Attefall. Bland annat medger Åkesson att byggbolagen har format en mediakartell i frågan om orealistiska avskrivningar för nybyggda bostadsrättsföreningar, samt att revisonsbyråerna Ernst & Young, PwC och KPMG var med på tåget innan FAR och Bokföringsnämnden (BFN) övertygades.


Dessa mail är offentliga handlingar. Då de är utskrivna och inscannade så dumpar jag ut dem som bilder nedan. De ger en viss insikt i paniken hos byggbolagen över att föreningar kan tvingas göra korrekta avskrivningar och ta ut betydligt högre medlemsavgifter.

Till en början medgivandet av mediakartellbildning, "Vidare är JM/Skanska/NCC helt koordinerade i detta läge. Vi tänker inte agera publikt utan koordinering gentemot såväl BFN som politiskt".

En fråga här? Räknas detta som en kartell när konkurrerande företag kommer överens sinsemellan i en för priserna avgörande fråga? Fri konkurrens är helt klart åsidosatt. Hur är det med att stora revisionsbyråer samarbetar under bordet med byggbolagen innan FAR ens beslutat var de ska stå i frågan?

Vad säger övervakande myndigheter om det?
Klicka på bilden för förstoring.
Nedan meddelar CM Åkesson hela mediastrategin från JM, Skanska och NCC i frågan och Stefan Attefall hålls alltså informerad om agerandet mot "den varböld" som korrekta avskrivningar innebär. Ordet "kundrisk" nämns, dvs att man är rädda att tappa kunder, medan "politisk risk" avser att sittande regim kan drabbas negativt av detta.

CM Åkesson vill inte heller se några offentliga utspel från regeringen, vilket vi inte heller sett, utan regeringen och Attefall samarbetar alltså helt här. Istället ska en dold konstruktiv dialog hållas.

Klicka på bilden för förstoring
Nedan bekräftar Stefan Attefall att han läst och uppskattar mailen. Attefall tycker att det är bra att byggbolagen med JM i spetsen går på Bokföringsnämnden och FAR i ärendet, dvs vill inte se en punkterad bostadsbubbla.
Nedan medger CM Åkesson att korrekta avskrivningar kommer sänka bostadspriserna, eller de "stora aggregerade värdena" och att det även blir "minskade marknadsvärden" för bra föreningar och att avskrivningsreglerna och orealistiskt låga avgifter är "en stor värderingsfråga för bostadsrättsmarknaden". Viktigt att notera är att CM Åkesson tidigare kommunicerat med bostadsministern via Anette Sundin, återkommer med ytterligare eventuella e-brev i ärendet från henne.
Ingen idé att förstora. Långt mail gjorde att skärmdump blev som ovan.
Nedan konstaterar CM Åkesson att man fått med revisionsbyråer i konspirationen att stoppa korrekta avskrivningar, men vilka dessa är måste förbli hemligt då det är känsligt. Dock avses antagligen Ernst & Young, PwC och KPMG, som nämns i föregående mail. I så fall var dessa revisionsjättar med på noterna.
Klicka för att förstora.

Sista mailet, efter att kartellen JM/Skanska/NCC tillsammans med FAR (övertygade av E&Y, PwC och KPMG) övertygat BFN att progressiva avskrivningar ska vara kvar.
Det var allt. Ha en fortsatt trevlig dag, alla som köpt en nybyggd bostadsrättsförening, men saknat insyn i hur spelet ser ut bakom kulisserna för att säkerställa att era förening har orealistiskt låga medlemsavgifter och att smällen i just din förening kommer senare.

CM Åkesson och byggbolagen gör förstås inget fel här. Hans uppgift är att maximera JM:s vinst och att skinna naiva bostadsrättsköpare på maximalt med kreditutrymme. Den som bör avgå är förstås Stefan Attefall, som passivt stöder idiotin utan invändningar. Och att revisionsbyråerna var inblandade innan FAR:s utlåtande är minst sagt suspekt.

För övrigt är jag alltså krönikör i FAR:s kundtidning Resultat. Vi får se om jag är välkommen med fler krönikor framöver.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

57 kommentarer:

 1. Kan juh tycka att någon ekonomiintresserad journalist borde titta på detta, diskutera och lyfta konsekvenserna med progr. avskr. på ett bra sätt i tidningen. Borde kunna sälja x antal papper och känns som en lätt "pinne" att plocka...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intresserad är ej lika med kunnig...

   Radera
 2. Byggkartellen är helt klart desperata, om deras kunder inser att de blir blåsta genom progressiva avskrivningar så går priset ned på nybyggen - och bygkartellens vinstmarginaler går ner kraftigt.

  Dags att blanka JM?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gjorde ett par blankningsförsök i JM för ett par år sedan, men då var jag för tidig på det. Kanske dags nu. Jag har tidigare gissat att 2015 är året då den svenska bobubblan spricker. Men det kan lika gärna bli 2014 eller 2017. Vem vet...

   Radera
  2. Spricker inte innan valet iaf.

   Radera
  3. Aktiemarknaden brukar diskontera övriga marknader i förväg. Jag skulle inte bli förvånad om JM's aktie börjar sin nedtrend nu i samband med dessa avslöjanden. Om priset på nybyggda BR går ned med 500,000-1Miljon så försvinner en stor del av JM's vinst.

   Radera
 3. Herr Attefall torde väl automatiskt genom väljarnas försorg förpassas ut ur en regering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturligtvis, men nu befinner vi oss i det politiskt korrekta och korrupta Sverige, så det kan vi inte räkna med -bara hoppas på. Avsaknaden av patriotism och kärlek till det svenska folket hos det monopoliserade politiska etablissemanget har öppnat avgrunden för Sverige och svenskarna. Det måste gå åt he.. för att vända utvecklingen.

   Radera
 4. Nya tider nu!
  Förr så var det inflationen som skrev av fastighetens värde.
  Fast vi har väl en rätt bra inflation i byggpriser?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste hålla sysselsättningen igång. Idag kostar en byggare 300 spänn i timmen. Imorgon (när det är dags att stamrenovera) kostar han 2200 spänn i timmen.

   Radera
  2. Precis-är det då vettigt att skriva ner de 300 idag? Eftersom då börjar man tulla på annat som kostar tex rörkvaliten!
   För huset lär följa timpriset i värde!

   Radera
  3. Nja, minst 500 i timmen. Och används större maskiner så är det ännu högre timtaxa.

   Radera
 5. Det är ju en politisk skandal för det första. Sen måste det väl ses som ministerstyre att Bostadsministern är med i utformandet hur avskrivning ska betraktas innan ens FAR får göra klart sitt arbete, det är väl inte så svårt att tala om för tjänstemännen på FAR.

  Ännu en gång korruption i Sverige utöver Vattenfall med Nuon, Telia, Ericsson, SAAB, SAAB Group, Tillväxtverket Kanske är detta den nya lägsta nivån som Sverige nu får tack vare sitt medlemskap i EU? Trots allt, vill vi ju så gärna vara bäst i "väst"

  http://www.expressen.se/nyheter/korruptionen-ar-utbredd-i-sverige/


  Passar väl bra att låta ett av världens mest korrupta länder Ukraina att delta i vårt EU-projekt, där har vi säkert massor kvar att lära oss, som hur man t.ex. ministerstyr omröstningar i parlament. BBC hade från december en bra presentation, något som de idag såklart absolut inte skulle presentera eftersom man på 3 månader har klassat om Svoboda från "Nynazister" till "demokratiska frihetskämpar". Däremot har BBC kvar sin reportage från EU-finansierade Svoboda

  http://www.bbc.com/news/magazine-20824693


  "Unknown 120" (107)

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Hej Lars,

  Bra inlägg som vanligt, men har du några bevis på att mejlen är autentiska?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan begära ut dem själv, maila statsrådsberedningens registrator (fyll i formulär på hemsidan), skriv t e x

   "Med åberopande av offentlighetsprincipen skulle jag vilja ta del av all e-postkommunikation mellan Claes Magnus Åkesson på JM och bostadsminister Stefan Attefall."

   Inom några dagar bör du få svar.

   Radera
  2. Vem är du och varför?

   Radera
  3. @RB

   Enligt offentlighetsprincipen får inte myndigheten ställa den frågan;)

   Radera
  4. Snart förbjudet att ens tänka tanken att fråga. EU har redan infört sekretess på allt som har med EU att göra. Tidsfråga innan det blir på statlig nivå.

   Då blir denna typ av avslöjanden ett minne blott.

   Radera
  5. Jupp, nästa gång nämner han bara EU och mellanstatliga relationer så blir det hemligstämplat.

   Radera
  6. Skärpning nu Cornu. Förstör nu inte den sköna stämingen med ditt patologiska EU hat. "Unknown" är ute och trollar eller har hen ingen koll alls. Sanningen är, om nu sannigen har ngn relevans här hos dig, att förordning (EG) nr 1049/2001 om allmänhetens tillgång till Europaparlamentets, rådets och kommissionens handlingar har ett vidsträckt tillämpningsområde med ett begränsat antal relativt allmänt formulerade undantag från rätten till tillgång. Den bygger på principen att alla handlingar skall vara tillgängliga med undantag för handlingar, som om de lämnades ut, skulle skada ett allmänt eller ett visst privat intresse. Jag är ganska övertygad om att om du skulle få ut handlingar från Bryssel som Regeringen skulle hemligstämpla. Testa med handlingar om frihandelsförhandlingarna mellan EU-USA tex.

   Nulli secundus

   Radera
  7. @Anonymous

   "Den bygger på principen att alla handlingar skall vara tillgängliga med undantag för handlingar, som om de lämnades ut, skulle skada ett allmänt eller ett visst privat intresse."

   Definiera det där med "ett visst privat intresse"? Klarar du av det kommer följdfrågan:

   Kan en representativ demokrati ha statliga handlingar av "privat karaktär" då folkvalda är allmänt representativa?

   Radera
  8. På fråga A svarar jag ja i enlighet med Förording 45- 2001 för skydd av personuppgifter. Och på din följdfråga svarar jag att jag inte förstår den. Jag anar vad du menar men är inte säker. Frågan känns inte färdigstrukturerad. Men jag kan ha fel.

   NS

   Radera
 8. Det kallas chocktillstånd när orden bränns inpå bara skinnet...

  SvaraRadera
 9. Lars, Bulls eye!

  Stefan tillsynes alltså med fingrarna i kakburken. Korrupt är förnamn, skandal mellan, och avgång borde vara efternamn.

  Och J.M's Claes-Magnus yrar om varbölder och uppvaktning.

  Att bondfångeriet äger rum just i detta nu i Sverige och ingen gör något.

  SvaraRadera
 10. Vi vill se dig på Aktuellt ikväll! Ring Uppdrag Granskning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Breven kommer ut på SvD inom kort.

   Radera
  2. Kan inte du och Archberg tillsammans gå ut och ringa på dörrar medans ni filmas och herr Arch håller i baseballträd?

   Kanske "Byggtrolljägare kl 20.00 på TV3?"

   Radera
  3. @Unknown, haha - det hade varit något!

   Radera
 11. Det gör ont att läsa sånt här. Vilken ärelös skurk.

  SvaraRadera
 12. JM borde förbjudas skriva av något av sina grävmaskiner och övriga maskiner de första 25 åren. Först år 26 kan de börja skriva av sina maskiner, på 200 år.

  Vidare bör de förbjudas avsätta något till tjänstepension för sina högre tjänstemän, innan personen har varit anställd i 25 år. Först under tjänsteår 26 får de börja med tjänstepensionsavsättningar, förutsatt förstås att personen då hunnit fylla sextiofem år och kanske kan behöva lite pension. Före sextiofem års ålder behövs ju ändå ingen pension, så då är ju pensionsavsättningar ändå bara ett bokföringsmässigt trixande.

  SvaraRadera
 13. Ovanstående avseende pension gäller förstås bostadsministern också. Han tillträdde tjänsten 2010, så de första 25 åren behövs inga pensionsavsättningar, utan det kan börja 2035 och då har Attefall hunnit fylla 75 och kan tänkas vilja ha lite i pension. Fast han förstås vänta de 200 år det tar för staten att fullfölja samtliga avsättningar.

  SvaraRadera
 14. Mycket bra!

  Nulli secundus

  SvaraRadera
 15. Tack för en som så ofta bra artikel! Var det du som gjorde "grävet"?

  SvaraRadera
 16. Bra grävt! Återstår att se om Svd kör vidare med sitt. Om jag förstått saken rätt, skall BFN uttala sig innan mars utgång. Blir intressant att se vad de anser om den här elefanten i rummet. Då får vi se om myndighet väger tyngre än branschorganisation när det kommer till att falla för ren och skär lobbying.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det här handlar ju om att en bransch gaddar ihop sig för att sätta press på de stackars tjänstemännen på en myndighet... Intressant att se om myndighetssverige fungerar som det var tänkt en gång i tiden...

   Radera
  2. Det är nog snarare samtalen från berörda politiker som sätter sina spår på beslutet... nu är det tyvärr dags att planera för en teknisk statsbankrutt för Sverige. Det var sannolikt tidigare, tämligen garanterat med denna utveckling.

   Radera
 17. Visst är det intressant läsning, men jag tycker ni drar för stora växlar. Att JM/Skanska m.fl samarbetar är vare sig förvånande eller upprörande. De har ett gemensamt intresse i detta. Är bl.a. därför som det finns diverse branschorganisationer, dvs för att konkurrenter ska ha ett forum att samarbeta med frågor av gemensamt intresse - bl.a. med lobbying.

  Tycker inte heller att Attefalls svar är så mycket att hetsa upp sig över. Han svarar artigt att frågan ligger hos Bokföringsnämnden och FAR. Det är väl korrekt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väl varken att byggbolagen prata ihop sig eller Attefalls svar som var det mest intressanta i mejlen...

   Om man ändå ska gå in på byggföretagens "gemensamma intresse" (större vinster, eller?) så kan man ju tycka att det borde vara Sveriges Byggindustrier som förmedlade deras åsikter.

   Radera
 18. Kanske, Lars, även en tacksamhetens tanke till Forsskål och Chydenius.
  1766.
  Tryckfrihet.
  Finnar, givetvis...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anders Chydenius, äkta Kokkola-bo ;)

   Radera
  2. Brukar morsa på hans byst på somrarna.
   Hustrun på möbelrenoveringskurs därstädes.
   Märkliga sysselsättningar folk har.
   Jag kollar internet.
   Mycket produktivt...

   Radera
 19. Konsekvenserna av att förbjuda progressiv avskrivning blir 1. Höjda avgifter vilket leder till minskad efterfrågan på nyproduktion vilket leder till höjda priser på befintligt bestånd: Bubblan expanderar. 2. Brf som redan underhåller sin byggnad kommer att ackumulera den påtvingade alltför höga avgiften vilket gör att de slutligen kan uppföra ytterligare en byggnad - men saknar mark för detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konsekvensen av att förbjuda progressiv avskrivning är att avgifterna för väldigt många lägenheter i exempelvis Stockholm går upp massivt, priserna ned likaså och vi får ett stort bestånd tomma osålda nya lägenheter som står och samlar damm. Många människor hamnar under isen ekonomiskt och bankerna får en smäll mot sina säkerheter och måste bromsa utlåningen. Detta driver inte upp priserna någonstans, utan slår mot hela samhället.

   Dock slår det betydligt mindre idag än om samma resa påbörjas nästa år.

   På den positiva sidan skulle vi få minskade "byggkostnader" iom att köparna får mindre lånekraft och bostäderna prissätts lägre.

   Radera
  2. De som drabbas värst blir självfallet progressivt avskrivande BRFs. Men höjda priser på övrigt bestånd av BRFs tror jag är högst tveksamt. Det blir snarare en psykologisk smittoeffekt som kommer att rinna över i viss grad på villor och i högre grad på linjärt avskrivande BRFs.

   Allt skall ner. Det är bara en fråga om hur mycket mellan de olika bostadsformerna och detta är bara en av flera faktorer som kommer leda till det.

   Radera
  3. @vinstmaskinen: Men iom att konsekvenserna blir så stora (för du har naturligtvis helt rätt) så tror du verkligen att man kommer att "tillåta" det? Det är socialism för de rika - och kapitalism för de fattiga - som gäller.
   Faller en så faller alla. I USA så sa Yellen 2005-2006 att sub-prime inte var så viktigt för det rörde bara 4-6% av bostäderna som var så dåliga... I Sverige har vi ju faktiskt inte drabbats av finanskrisen - än - men om man driver igenom dessa avskrivningar (vilket man naturligtvis borde) så kommer konkursen.
   Och varför ska vi ta hänsyn till att våra barn och barnbarn får en anständig värld? (I detta fallet någonstans att bo). De har ju inte rösträtt!?!

   Radera
  4. Nej, jag är säker på att en politiskt acceptabel lösning kommer till. Dvs, problemet sopas under mattan.

   Radera
 20. Fanns verkligen bara ett svar från Attefall? Håller med @Tompa ovan om att Attefalls svar, åtminstone läst bokstavligt, är ganska korrekt. Tonen i breven antyder dock att de kommunicerat betydligt mer än denna mailkonversation (men det har kanske skett ansikte mot ansikt?).

  SvaraRadera
 21. En till fråga från en okunnig. Används denna form av progressiva avskrivningar i hela landet eller är det främst ett problem för vissa specifika storstadsområden (som tex Hammarby sjöstad)? Sedan är det ju iofs inget som hindrar att ordningen i vilket fall som helst kan skapa problem i hela landet.

  SvaraRadera
 22. STOOR underhållning såhär på eftermiddagen. Omväxling till att käfta med Moskvatrogna dödskallar om Krimsituationen.
  Man undrar lite hur dessa erfarna herrar kan skriva ihop sina konspiratoriska stollerier när de borde veta om risken att det offentliggörs?
  Påminner inte så lite om mailen mellan haveristerna Lambertz, Borglund och Van der Kwast ang Quickmålet.

  SvaraRadera
 23. Om även "gamla" föreningar inför progressiva avskrivningar så kan dom sänka månadsavgiften. Då skulle värdet stiga på lägenheterna. Lägre hyra och högre värde på min lägenhet, underbart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många som gjort det också...

   Radera
  2. Jasså är det så illa.......

   Radera
  3. BRF Bågen i Umeå från 1961 är ett konkret exempel jag känner till, men finns säkert många, många fler.

   Radera
 24. Tack Lars Cornu för Din granskning av situationen inom bostadsrättsbranschen.
  Själv har jag sedan 3 år planerat för att sälja min bostadsrätt i centrala Göteborg (nuvarande värde 1,85 mio, inga lån) för att köpa en nyproducerad på Eriksberg, Göteborg, sista deletappen (Kajen 1-5). Jag har de sista veckorna, vis av Dina bloggposter, beslutat mig för att avböja de erbjudanden som nu NCC resp. JM har om Kajen 2 och 3. När jag kontaktade ansvarig mäklare för Kajen 2/NCC om en 2:a och bad om kopia på den ekonomiska planen fick jag i svar "kan inte skicka då den ej är godkänd, vi träffar Dig gärna för att svara på frågor". Detta svar om att ekonomisk plan inte är godkänd ges alltså samtidigt som NCC börjat ta ordrar från nya BLT´s, stackars satar. Nu har jag inte skrinlagt planerna helt, Kajen 4 och Kajen 5 kommer ut till försäljning 2015 resp 2016 (preliminära uppgifter) genom Riksbyggen resp genom HSB vilket skapar betänketid för mig. Under kommande 2 år hinner säkert en ny avskrivningspolicy etableras eller kanske t.o.m. och likaså hinner säkert bubblan om inte spricka så åtmistone få "pyspunka".
  Detta är alltså skrivet av en person som inte behöver låna en enda krona för att köpa en nyproducerad bostadsrätt och som nu likaledes skjuter ett sådant inköp några år på framtiden i anledning av Cornus granskningsarbete.

  Ånyo, tack Lars Cornu för det gedigna grävarbetet Du utför och redovisar på bloggen.

  SvaraRadera