Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2014-03-18 15:13

Jatsenjuks tal

Medan Vladimir Putin nu hållit tal och välkomnat Krim in i den ryska federationen, och öppet proklamerat att invasionen och uppslukandet av ett annat lands mark är slutförd, så höll Ukrainas tillförordnade premiärminister i övergångsregeringen, som det folkvalda parlamentet tillsatt inför nyvalet, ett tal till nationen, med framför allt målgruppen sydöstra Ukraina.Det är ju bara att gratulera Vladimir Putin och Ryssland för att inte bara lyckats invadera och ta över delar av ett annat land, utan att man dessutom får en massa nyttiga idioter att hylla det hela.

Sedan skulle det vara oerhört intressant att se vad Ukrainas av det folkvalda parlamentet avsatte president säger om saken. Han hävdar ju att han fortfarande är Ukrainas president. Applåderar han att en del av "hans" land just invaderats och tagits över av ett annat land? Stöder han det hela, så torde det väl vara riksrätt, högförräderi och hela lagboken enbart för ett sådant stöd.

För att som vanligt vara motvalls följer en översättning av talet nedan. Med reservation för diverse missar, både i översättning och i språk, då jag inte redigerat texten. Intelligenta läsare klarar av att förstå oavsett om versaler och gemener och andra småsaker är korrekta.
Tillförordnade Premiärminister Arsenij Yatsenjuk.
Tal till nationen.
(På ukrainska först, ej översatt).

Vidare på Ryska:
Tyvärr är inte Krim den enda regionen av det odelbara Ukraina, där yttre krafter försöker att destabilisera situationen, elda på en artificiell konflikt, organisera kravaller och provocera militär aggression utifrån. Under förevändningen av att skydda rysktalande. Regisserandet av inte särskilt många men agressiva möten i Kharkiv, Donetsk, Lugansk och andra städer görs av yttre krafter. (Ukrainas) Ordningmakten har kommit fram till att det är ryska säkerhetstjänster som står för organiserandet av oreda och kravaller i östra Ukraina. Dessa krigseldare har inte plats i vårt land. Samtidigt som premiärminister i landet, förstår jag och är medveten om det faktumet, att många av er oroar er för er regions självständighet, språkets problematik, religionens, förhållandet till EU och Ryssland. Finns även de som går på ett möte helt ärligt, men utan att veta scenariot och vem som är beställaren. Sådana personer hör vi och lyssnar på, särskilt som de knackar på öppna dörrar (dvs sparkar in öppna dörrar).
Alltså, om allt i ordning.
Börjar med språkfrågan.
Ukrainas tillförordnade President Aleksander Turchinov, som själv kommer från Dnipropetrovsk, har med mitt fulla stöd, som ledera av Ukrainas regering, beslutat att behålla språklagen skriver av Kivalov och Kolesnichenko, som antogs 2012. Denna lag gäller fortfarande. Ryska, är enligt denna lag, i alla Oblast (regioner), där rysktalande dominerar, har status som - de jure - ett regionalt språk. Men i praktiken - ett officiellt språk, med samma rättigheter som ukrainska. Garantierna för ryska språket, är separat inskrivna i artikel 10 av konstituionen. Ingen försöker frånta er rättigheten att fritt använda det ryska språket,. Min fru Teresia, talar för det mesta ryska, och hon - liksom millioner rysktalande, behöver inte skydd från Kreml.
Vidare, om ökade befogenheter för regionerna.
I regeringen, har vi skapat ett speciell post som Vice Premiärminister, var huvuduppgift är en decentralisering av makten. Det är en stor, genomgripande refom, samtidigt som Ukrainas helhet och sammanhållning behålls. Som överför till regioner, städer och lokaliteter mycket större befogenheter och ekonomiska resurser, som är nödvändiga för regionernas utveckling.
Främst kommer det beröra sjukvård, kommunala göromål, det kommer att skapas en municipal (lokal) polis. Lokala specificiteter kommer att räknas med i frågor som rör utbildning, historia, kultur och lokala hjältar (Här kan man även läsa lokala som regionala i en vidare betydelse- övers. anm).
Alla nymodigheter, som är förbundna med en decentralisering av makten, kommer återspeglar i den nya konstitutionen. (Den nya - övers. anm) Konstitutionen måste vi skriva tillsammans.

Om Ryssland och EU.
Den 21:a mars planeras påskrivandet av den politiska delen av Association med Europeiska Unionen. Vi har så långt skjutit på påskrivandet av den ekonomiska delen av de avtalet, på grund av respekt för den oro och de farhågor som finns idag att en fri ekonomisk handelszon kan ha dåliga konsekvenser för de industriella regionerna. Vilket främst är östra Ukraina. I denna fråga kommer vi genomföra ytterligare konsultationer. Så länge har EU ensidigt beslutat om att öppna sin marknad för ukrainska varor, vilket blir ett bra stöd till vår ekonomi. Vi ser inte förbindelserna med EU och Ryssland som ett val av antingen eller. Trots en katastrofal försämring i förhållandet med Ryssland, som inte är vårt fel. Trots en väpnad rysk aggression mot Ukraina, kommer jag göra allt möjligt för att inte bara bevara freden, utan även bygga upp ett uppriktigt partnerskaps- och grannförhållande till Ryssland. Enskilt för tala om Ukrainas enhet, så står inte anslutning till NATO på dagordningen. Ukrainas försvar kommer skötas av en stark och modern Ukrainsk armé.
Oavsett om ni håller med mig eller inte, har ni en unik möjlighet att uttala er i alla frågor, däribland om den nya makten, under nästa presidentval som hålls den 25:e Maj. Jag är övertygad att ni hittar för er rätt presidentkandidat, som kommer stå för de frågor som ni finner viktigast.
Den styrelseform med både parlament och president, som vi har återgått till, gör det möjligt att ta med allas åsikt, istället för att tvinga på en sidas vilja på alla andra. Nästa år kommer ni välja borgmästare och lokala råd (regionala parlament - övers. anm) med redan ökade befogenheter. Dessa kommer ledas av
råd som väljs lokalt istället för utnämnda från Kiev.
Jag är mot att förbjuda Regionernas Parti. Partiets politiska ansvar för vad Yanukovich gjort med landet är uppenbar. Men domen kan bara ni väljare bestämma, och ingen mer. Vid val kan folk förbjuda vilket parti som helst (genom röstning -övers anm). Jag uppmanar er att inte ta Yanukovichs avgång som ett personligt nederlag. Han förrådde er. Inte genom att lämna "styrhytten" och fegt lämna landet, utan genom att omvandla den tro, hopp och även kärlek som ni hade till honom till en sagolik rikedom i Mezigorje, miljarder dollar stulna från statkassan. Just nu genomförs en arrestering av hans konton världen över.
Maidanen reste sig mot korruption, för mänskliga rättigher, i väst, i centrum, i syd och i öst. Nu måste vi så snabbt som möjligt stabilisera situationen i landet. På ett regeringsammanträde har vi beslutat att stödja inrikesminister Avakovs - som är från Kharkiv - att beslagta alla oregistrerade vapen. Detta kommer att gälla alla som innehar vapen illegalt, oavsett under vilka politiska movit de än skulle gå under. Inga tidigare förtjänster kan stå som förklaring till ett olagligt vapeninnehav. Den som vill försvara Ukraina med ett automat (läs gevär/automatkarbin - övers. anm) är varmt välkommen till Nationella Gardet eller Ukrainas väpnade styrkor, som har påbörjat en partiell mobilisering.
Jag är djupt imponerad av att de överväldigande flesta Ukrainska medborgare, som talar ukrainska, och de som talar ryska, stödjer Ukrainas territoriella integritet. Ryska är samma språk för Ukrainska patrioter, som ukrainska. Jag älskar Ukraina i all dess mångfald och mångsidighet. Har bott och arbetat i Chenvonthas, Simferopol, Odessa och Kiev, älskar på var sitt sätt varje av dessa städer och de som bor där. Vi behöver lugn och ordning. Vi har enorma möjligheter att förändra vårt land. Det som den förra regimen lämnade efter sig till oss är svårt att ens kalla ruiner. Skall ärligt säga att det blir inte lätt just nu, det lovar jag, men vi vet vad som behöver göras för att rädda landet, rädda ekonomin, föra den ut ur dess koma, och övergå till ekonomisk tillväxt. Ja, det kommer inte vara enkelt, men det är vår gemensamma uppgift. Jag kom att tänka på Donetsk och Mariupols Metropolit Illarions (präst av högre rang motsv kardinal, biskop inom Ortodoxa kyrkan - övers anm.) visa ord som vända sig till Donetsk invånare - han manade till att be för fred och ett slut på oredan. Slut på nervositeten och oron. Lyssna på hans ord. Elda in på meningskiljaktigheter och otrevligheter till vem det nu än skulle vara. Kyrkan är givetvis skild från staten. I vilken konfession skall man be till Gud? I Kievs eller Moskvas? Denna fråga har varit, är och kommer vara en privat val för varje av er. Jag uppmanar allt att behålla lugnet, och framföra era tankar och åsikter fredligt och inom lagens ramar. Tillåt inte våldshandlingar. Och låt er inte provoceras. Delta inte i separatiska aktioner. Tro inte på rykten! Som är en del av ett krig mot Ukraina, men ett informationskrig.
(T ex) Som att någon kommer ta delar av lön och pensioner för Maidanens behov - det är ren lögn! Som att sk Banderovtsi skall komma och omskola er - det är skitsnack!
Kära medborgare - från de fel som begicks 1905 och 1914 har vi dragit slutsatser, ingen skall någonsin mer påtvinga någon annan sina värderingar. Men samtidigt måste var och en av oss på ett tolerant och tålmodigt sätt förhålla sig till att vid vår sida bor millioner som av alla möjliga orsaker tänker och tycker annorlunda. Mångfalden är inte vår nackdel, utan det är vår rikedom. Vi är alla enade i Ukraina. Jag vill avsluta mitt tal med ord som ni hör varje dag i varje ukrainsk (tv)kanal - Ett (helt) land. Och så skall det vara.
Arsenij Yatsenjuk. Tillförordnad premiärminister, Ukraina.
Talet ovan torde vara obligatoriskt att läsa och förstå för den som vill skaffa sig någon som helst inblick i Ukraina idag.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

34 kommentarer:

 1. Allt som är obligatoriskt bör undvikas!
  fast kanske inte helt:"Jag uppmanar allt att behålla lugnet, och framföra era tankar och åsikter fredligt och inom lagens ramar"
  På P1 så fick Kjell Albin Abrehamson stå för lugn och lite vidare syn på Krimkonflikten nyss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste på i Wikipedia om Jatsenjuk.
   Intressant att han poängterar kristna biskopens ord.
   I artikeln om honom så framgår det att han beskyllts för en äldre variant av tron, och med den medhängande beskyllningar om pengaflöden. Det pågår informationskrig oxå!

   Radera
 2. Gränser kommer och gränser går. Maktfullkomliga ledare består. Som den lätt galne Herman Göring klokt nog sade: Det är inte folket som vill ha krig, det är ledarna. Vad kommer vi lära oss av Krim-krisen? Inte mycket är jag rädd...

  Sett från tusen år tillbaka har samtliga gränser i Europa ritats om, otaliga gånger. Av kungar, furstar, diktatorer, politiska ledare. Varför somliga väljer att stå på någondera sida av dessa är obegripligt för mig då det i slutändan fuckar upp det för alla, utom för det fåtal som kortsiktigt har något att vinna på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med!
   Med ett EU som ser till så gränser betyder allt mindre så är gränser allt mindre avskiljande.
   Med sportstjärnor som kan byta nation med ett litet ja så kanske även de mest nationella hysterierna vid sportengagemang kan avta.

   Radera
  2. @Peter Madison

   Även maktfullkomliga ledare kommer och går (det sista ofta mer eller mindre spektakulärt)...

   Radera
 3. Inget land som har erkänt Kosovo har rätt att protestera mot detta.
  Så enkelt är det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kan ett land som erkänt Krim då ha rätt att protestera mot Kosovo's självständighet?

   Radera
  2. Ukraina har inte erkänt Kosovo för övrigt.

   Radera
  3. Oj så pinsamt ogenomtänkt kommentar. Hade jag varit du hade jag gjort en delete på den innan allt för många ser den.

   Radera
  4. Det stämmer, om man erkänner Krim så bör man acceptera Kosovos självständighet.
   Det var USA och väst som satte ett felaktigt och farligt prejudikat i fallet Kosovo och därför klingar kritiken mot Ryssland nu falskt.
   Confusius: Vad är pinsamt? Förklara varför jag har fel ist...

   Radera
  5. @Ben Dover

   Där med har de enligt lex sk högerextremist rätt/skyldighet att avstå att erkänna Krims självständighet (liksom USA har skyldigheten och Ryssland saknar den rätten).

   @Confucius

   Varför skall man radera kommentarer? För att man inte vill stå för/erkänna vad man har skrivit?

   Som sagt att bara hävda att en kommentar är ogenomtänkt förefaller vara ogenomtänkt. Lyckades du inte hitta något motargument?

   Radera
  6. @sk."högerextremist"
   Till att börja förklarades Kosovo självständigt, det annekterades inte av Albanien. Vidare föregicks denna självständighetsförklaring av ca nio år av förtryck, massakrar och lite andra krigsbrott som begicks av Serbisk militär på Albaner i kosovo (vilka utgjorde ca 90% av provinsens befolkning). Efter de nio åren följde ca nio år till där provinsen stod under FN-övervakning innan självständighetsförklaringen 2008. Avslutningsvis har Internationella Domstolen i Haag gått igenom fallet (på Serbiens initiativ) och lämnat ett utlåtande om att självständighetsförklaringen inte var i strid med internationell lag. Varsågod och peka ut likheterna.

   Radera
  7. Likheten består i att den etniska sammansättningen i en region förändras genom folkomflyttningar. Utländsk makt framtvingar sedan en självständighetsförklaring, helt i enlighet med de regionala invånarnas önskemål.

   Radera
  8. @chlodnik
   Vi ska komma ihåg att de flesta civila som massakrerades i Jugoslavien var serber, som råkade bo i "fel" områden. Att de som styr i Kiev sänder signaler, som gör att ryssar i Ukraina kan råka ut för samma sak gör att Ryssland kan underblåsa och destabilisera Ukraina. Putin spelar skickligt och Kievregeringen förser honom ständigt med ammunition.

   Radera
 4. @Cornu

  Har du någon källa för talet? Det ser lite konstigt ut tycker jag - man brukar väl inte "underteckna" tal eller sätta in "rubriker", det ser mer ut som skriftspråk tycker jag.

  SvaraRadera
 5. Ryssland tog ju tillbaka det som varit ryskt från början (Krim) förstår inte varför folk bryr sig så mycket.
  /nyttig idiot

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skåne var danskt från början

   Radera
  2. Vad är "från början"? Är det typ 50-talet så kan jag meddela att ett engelskt flygplan från Malaya Airlines försvunnit nånstans till havs. Kanske kring Hollands kust, vid Sumatra sådär. Ombord fanns bl a 6 engelska undersåtar från den australiensiska kronkolonin, flera av shahen av Irans undersåtar (eller är de också engelsmän?), holländare, samt ett antal Sovjetmedborgare.

   Största delen av passagerarantalet var dock taiwaneser, eller f'låt, medborgare i Kuomintang-republiken Kina, ni vet den där med Chiang Kai-Shek som statschef.

   Radera
 6. Folkomröstning är inte enkelt.

  Om vi bortser från huruvida folkomröstningen på Krim var korrekt hanterad (vilket den sannolikt inte var) så blir den principiella frågan i vilken utsträckning en viss regim "äger" sin befolkning och därmed bestämmer över var den hör hemma och vem som skall råda över den. Kritiken mot Krim-röstandet har bara delvis riktats mot genomförandet, lika mycket har folkomröstningen i sig kritiserats som varande ett brott mot konstitutionen som fastställts av politikerklassen. Hmmm...

  Politiker i gemen avskyr beslutande folkomröstningar, de enda jag känner till som regelbundet använder det är schweizarna och det är ett land som har klarat sig tämligen väl, om det sedan beror på folkomröstningarna eller något annat är svårt att veta. En beslutande folkomröstning är helt otänkbar för svenska politiker, vi får nöja oss med vart fjärde år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Sverigeakrobat

   Jag tycker jag inte hört så mycket kritik mot själva genomförandet annat än att den strider mot konstitutionen. Hade det varit primärt att man inte gillade att den genomfördes så hastigt och lustigt under överinseende av utländsk militär så hade man kanske kunnat acceptera den ifall den utfördes på annat sätt - en sådan kritik lämnar då frågan om det inte är utfallet man är kritisk mot.

   När det gäller folkomröstningar förekommer de även beslutande i danmark då danmarks grundlag är så konstruerad att den endast kan ändras genom folkomröstning (rent generellt kan en lag som beslutats genom folkomröstning endast ändras/upphävas genom folkomröstning). Hade varit något att ta efter (i sverige har vi säkerliken så ordnat att vi om vi mot förmodan hade haft en beslutande folkomröstning att riksdagen med enkelt beslut kan riva upp beslutet). Att svenska politiker inte vill ha beslutande folkomröstningar är uppenbart då ursäkten är att man inte vill blanda ihop den med ett riksdagsval och att grundlagen föreskriver att beslutande folkomröstning endast kan ske då.

   Radera
  2. Jag tycker jag inte hört så mycket kritik mot själva genomförandet annat än att den strider mot konstitutionen.

   Carl Bildts blogg:

   I dag äger så den s k folkomröstningen på Krim rum. Jag skriver s k efter den inte uppfyller några kriterier på hur en rimlig sådan skall utformas, och det alldeles bortsett från att den inte är förenlig med landets konstitution.

   Radera
  3. Anonym 2014-03-18 16:44;

   Det är sant vad det gäller folkomröstningar och allmän demokrati i Sverige, som så ofta slår sig för bröstet om hur demokratiska vi är.

   Det är ju så att det svenska politiska systemet är byggt för stora partier som i sin tur skall drivas framåt av stora folkrörelser. Avvikelser från dessa två beaktas helt enkelt inte, vilket kan ses på hur grundmurat det politiska landskapet är; har det egentligen skett någonting nytt i svensk politik? Egentligen? Det intrycket jag får, är att det i grund och botten bara går i cirklar mellan valen, som framförallt handlar om att skyffla kostander från och till olika intressegrupper.
   Detta visar sig även inuti själva systemet; Statsministern i Sverige är mycket mäktig, den enda egentliga motkraften är "starka män" i stora kommuner. Folkomröstningar sker i regel endast om systemet är säkert på att få det svar som önskas. Således undviks dessa så långt det bara går.
   Undantagen kommer först när den politiska eliten negligerar någon politisk fråga eller liknande tillräckligt länge för att ett "alternativ" plötsligt skall dyka upp, lite som ånga ur en tryckkokare, detta kan manifesterara sig i clownpartiet Ny Demokrati eller i folkhemsnostalgiska SD.

   Men å andra sidan innebär denna rigiditet att svensk politik är lika explosiv som ett stycke plåt och stabil som ett betongfundament. I kraftig politisk turbulens kan det kanske vara bra att det är så; se på Italien eller för all del Belgien som gick länge utan en regering för ett litet tag sedan.

   Radera
  4. BOHICA, man kan väl vara överens om att Krims folkomröstning var lika förenlig med Ukrainas grundlag som Yanukovych:s avsättande...

   Radera
  5. Vilket händelseförlopp är det som kommer stå i historieböckerna?

   1) Yanukovych stack, man valde ny president
   2) Man valde ny president, Yanukovych stack

   Radera
 7. Annars var Putins tal mer intressant. Han är vass den mannen.

  SvaraRadera
 8. Folkomröstning skulle vara bra, kanske dax att rösta för att västkusten iförlivas i med Norge, Oslo är vår närmaste huvudstad. Det skulle säkert smaka gott för Göteborgs politiker att sätta tänderna i den norska oljefonden.

  SvaraRadera
 9. Fint tal. Synd bara att det framfördes av nuvarande ledning, som inte är mycket bättre än Yanukovich...

  SvaraRadera
 10. Konflikten verkar ha eskalerat till skottlossning/öppet krig nu: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/svep-ukraina_3368854.svd?sidan=15

  Rapporter om att armébas stormats och dödade Ukrainska soldater.

  SvaraRadera
 11. Jaha nu kom det mer pengar i budgeten ser jag.

  F.ö var det ett bra tal av Jatsenjuk. Han sammanfattade nog vad som är vägen fram för Ukraina. Den 25 maj ser vi hur många som håller med honom.

  SvaraRadera
 12. @ stefa hill
  Se Skåne på 1300 talet.
  Svenskt till 1360.
  Läs på!
  Varför inte Ben försvarar " våra " intressen fattar jag ej...

  SvaraRadera
 13. Tyvärr är inte 'Kiev' den enda regionen av det odelbara Ukraina, där yttre krafter försöker att destabilisera situationen, elda på en artificiell konflikt, organisera kravaller och provocera militär aggression utifrån. Under förevändningen av att skydda 'EUs och NATOs intressen'.

  SvaraRadera
 14. Talet var intressant och han att avtalet kan ha negativa inverkningar på Ukrainas redan fallfärdiga ekonomi, som i grunden har utlöst situationen. Vad som stör mig är Cornus ingress med folkvalda parlament med kursiv stil. Det fanns också en folkvald president, som flydde i stället för att bli lynchad. Situationen är oklar och ukrainarna, de blåögda, som ställer sina förhoppningar till EU och NATO kommer att bli besvikna när man nu slagit till och 21 elakingar inte kan besöka Disneyland.
  Stackars Ukrainare när verkligheten kommer i kapp.

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 16. Bra att någon ger lite moteld till den ryska propagande, som kritiklöst sprids av alla USA-skeptiker i den internetbubbla jag befinner mig i. Mitt bidrag till saken nedan:

  http://henrikb2.wordpress.com/2014/03/18/ett-langt-inlagg-om-ukraina/

  SvaraRadera