Cornucopia?

2014-03-17 11:28

Ett svenskt privatbyggt kärnvapenskyddsrum

Det var inte bara i USA som den tidens survivalister byggde privata kärnvapenskyddsrum under det första kalla kriget. Det skedde faktiskt även i Sverige. Nedan har ni lite foton från ett sådant privatbyggt skyddsrum utanför en normalstor svensk stad.


I närheten låg också en av de svenska militära flygbaserna. Med tanke på att det sedan muren föll avslöjats att Sovjetunionen och Warzawapakten aldrig planerade för ett konventionellt krig, utan omedelbart skulle gå till anfall under ett moln av taktiska och strategiska kärnvapen, så var beslutet att bygga detta skyddsrum helt riktigt. Den relativa närheten till flygbasen innebar att kärnvapen skulle detoneras i närheten. Att det aldrig var en fråga om att det skulle bli ett konventionellt krig var en massiv miss av det svenska försvaret.

Det privata bygget är rätt imponerande. Det handlar om två rum om sexton kvadratmeter vardera. Det finns ventilation, nödutgång, rörindragningar för el, vatten och avlopp. Entrén är korrekt utformat så att strålning inte kan gå rakt in i skyddsrummet.

Naturligvis skulle inte skyddsrummet klara en kärnvapenexplosion rätt över, men detta är på landsbygden och med några kilometer till närmaste kärnvapenmål. Det skulle fungera utmärkt på det avståndet och som skydd mot efterföljande nedfall och strålning.

Idag finns inte el och vatten indraget längre. Skyddsrummet är övergivet efter att under en tid använts som matkällare. Inget som inte kan fixas med lite arbete, tålamod och uppvärmning och avfuktning.

Alla foton är tagna av en läsare, som liksom platsen får förbli anonym.
Del av ventilationen.
Nödutgången.
Huvudentrén saknar idag dörr. Notera den sneda väggen nedanför ingången, som
gör att strålning inte kan stråla rakt in. Dörren/luckan saknas numera, så det kan regna rakt in.
En genomföring för el eller vatten. Betongen är fortfarande rätt fräsch.

Som synes har skyddsrummet varit översvämmat med ca en halv meter vatten sedan det slutade användas som matkällare.
I våra större tätorter har det fram till totalförsvaret lades ner byggts och finansierats skyddsrum i statlig regi, men ovanstående är alltså på landsbygden där det normalt inte finns några skyddsrum. Därav är det byggt privat. Numera kan man beställa färdiga moduler att snabbt och enkelt gräva ner istället för denna sortens på platsengjuten lösning, åtminstone ifrån USA.

Totalt ska det finnas 65 000 skyddsrum, men kontrollen av dessa är i princip obefintlig sedan bollen hamnade i knät på MSB och kriget aldrig mer skulle komma till Europa. Många skyddsrum är idag i ett sådant skick att de inte kan ställas i ordning på ens några dagar - t ex har många källarskyddsrum byggts om till förråd eller andra utrymmen på ett sätt som kräver att man river det mesta för att åter kunna bruka skyddsrummet. 

Prova att beordra att ett flerbostadshus källarförråd ska tömmas på alla boendes saker och rivas...

Investeringen i våra gemensamma skyddsrum är på 200 miljarder SEK i dagens penningvärde, men endast 900 skyddsrum kontrolleras årligen. Frågan bör nog upp på bordet igen, nu när Ryssland hotat med kärnvapenkrig. Har din bostadsrättsförening sina skyddsrum redo och en skyddsrumsansvarig, eller har ni ett eftersatt underhåll eller byggt sönder skyddsrummet i frånvaron av inspektion? Var finns luftfiltren och övrig utrustning? Om du har ett statlig skyddsrum i din villa eller ditt garage, hur är det med beredskapen och utrustningen där?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

25 kommentarer:

 1. Helt rätt Cornu, jag vet många skyddsrum som sålts, med en klausul att om kriget kommer... eller hyrs ut billigt, omöjliga att tömma på ngn dag. Men det borde testas, även om jag själv vet firmor som troligen går i KK direkt den orden kommer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Dr. Parasit

   Var det inte så att många skyddsrum var i privat ägo? Att man fick bidrag för att hålla med skyddsrummet (på det att det skulle kunna iordningställas inom viss tid)? Och att man i övrigt hade rätt att nyttja lokalen efter eget omdöme?

   Radera
 2. Inget vidare i kåken där jag bor är jag rädd; skyddsrummet har förvisso kvar sina dörrar och liknande och de verkar faktiskt vara i rätt gott skick (enligt en noob som jag), dock har det förvandlats till förråd, cykelutrymmen och ett tredje utrymme som jag misstänker skall vara tvättrum för skyddsrummet i drift, i och med att det är vattenrör och duschkabinsliknande utrymmen däruti. Dock ligger nu där en gigantisk hög med sand. Vet ej varför. Dock verkar komponenterna till utrymmet vara där och i gott skick; en helt nybyggd metallskrubb längst in med en stor skylt; skyddsrumsmateriel.

  Det jag tänker på i det här fallet är om de skyddsrum som det finns flest av, vilket jag skulle gissa på var moderna i slutet av femtiotalet, egentligen gör någon nytta med dagens modernare laddningar? Vet cornu eller någon annan insatt något?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter inte så illa, Pingvin. Cykelförråd är snabbt tömda, värre med fastbyggt förråd.

   Vad gäller gigantisk hög med sand kan det faktiskt vara ändamålsenligt. Sanden kan vara till för sandsäckar, alternativt luftfilter, speciellt som ni har en nybyggd metallskrubb så borde man veta vad man håller på med.

   Ja, 50-talets skyddsrum fyller nog en funktion än idag. De kan dock vara sämre på att klara tryckvågen, men som nedfallsskydd bör de klara sig utmärkt. Modernare skyddsrum ska klara tryckvågen från en kärnvapenexplosion mkt nära.

   Radera
  2. @Cornu

   Äh, det är väl bara att slå ner väggarna så är snart innehållet i förråden också borta inom kort...

   Beroende på hur det är byggt så är det inte säkert att tryckvågen är det stora problemet. Är det i källaren (så utsätts det inte för trycket i samma omfattning, eller kanske inte alls) så kan ju ett annat problem vara byggnaden som står ovanför kanske inte klarar trycket.

   Radera
  3. Staten har bekostat byggnationen av skyddsrummen och fastighetsägaren får fritt använde utrymmena till vad som helst under fredstid. Motkravet är att fastighetsägaren är skyldig att underhålla skyddsrummen så de har kvar sin funktion och kan återställas inom 48 timmar.

   Radera
  4. @Anonym:

   Enligt den utmärkta boken "Vapenverkan" från FOI så är dock "moderna" skyddsrum byggda för att:

   ta hänsyn till indirekt stötsvågsverkan såväl vad gäller ras från ovan- eller intilliggande byggnader som att all inredning i skyddsrum är fastsatt på sådant sätt att den inte lossnar och skadar människor.

   Radera
  5. @Ben Dover

   Precis, det räcker inte med att stå emot tryckvågen - det gäller att även klara att tiovåningshuset ovanför rasar vilket jag menar kan vara ett större problem än direkta effekten av tryckvågen (då skyddsrummet ofta ligger i källaren).

   Radera
 3. En intressant sak är ju priset för "bästa krisapp".
  https://www.msb.se/sv/Om-MSB/Nyheter-och-press/Nyheter/Nyheter-fran-MSB/Hack-for-Sweden-Giftsimulator-vann-forsta-pris/
  Hur effektivt är det med en app som visar närmsta skyddsrum när ryssen kommer.
  OK, delen som visar akutintag kan vara användbar i normalsamhället. Vid kris, då skyddsrum kan behövas, är telekomm. det första som slocknar och då är appen värdelös. Dessutom visar inte appen om skyddrummet är i drift.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte om datat regelbundet laddas ner och finns på plats i telefonen som en "fast karta".

   Radera
 4. Du skriver " betongen rätt fräsch".
  Då vet vi med t.ex Ölandsbron i minne att det ej är Skanska som byggt det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, ABV ("Armerad betong och vägförbättringar") var väl stora på det där har jag för mig - numera heter de NCC.

   Eftersom marknaden för bergsanläggningar mm i Sverige numera är dålig kommer den kompetensen numera till sin rätt i Saudiarabien m fl trevliga länder:

   http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sverige-gav-saudierna-hemlig-hjalp-i-25-ar_7084131.svd

   Man har även byggt på andra håll i världen - bl a har vi lärt Singapore en hel del.

   Det är lite som kärnkraftsbranschen - de där gubbarna som är riktigt duktiga på sånt börjar falla för åldersstrecket utan att ha hunnit lära upp några svenskar ordentligt.

   Radera
  2. Åt Irak byggdes det en hel del.
   Saddams många reservboningar.
   Svenskarna tipsade glatt amris.
   Man kan tjäna pengar på ett bygge under lång tid..
   Och på många sätt.

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Frågan är om man inte hellre dör än spenderar ett par dagar i ett fullproppat skyddsrum. Det lär ganska snabbt bli ganska sunkigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @kongos

   Konceptet är lite att man inte skall behöva spendera så mycket tid i skyddsrummen. I ett läge där man måste springa och gömma sig i alltför stor utsträckning så innebär det även att man har i praktiken förlorat kriget.

   Radera
  2. Folk som säger "Jag skulle hellre dö än smutsa ner mig!" brukar ändå välja att försöka leva vidare när de är smutsiga.

   Radera
 7. Denna blogg är Sveriges bästa. Såg att Cornu påpekade att han har 40.000 tysta läsare så tänkte att jag skulle bidra lite istället för att sitta tyst.

  Om detta tycker jag annorlunda:
  "Att det aldrig var en fråga om att det skulle bli ett konventionellt krig var en massiv miss av det svenska försvaret."

  Sverige var mycket väl rustat för ett tredje världskrig där flygstyrkor och kärnvapen var huvudkomponenten. Därav den stora mängden bergrum och depåer.
  Den Svenska armen var dimensionerad för att kunna kontrollera Svenskt teritorium efter ett europeiskt storkrig med ett centraleuropa sönder sprängt av taktiska kärnvapen och pansarnävar.
  Att brigaderna saknade pansarskydd var ingen brist utan en väl avvägd prioritering, traktorer och bandvagnar drar betydligt mindre bränsle och vår enorma kalla kriget depåer skulle räcka mycket längre. Brigaderna kunde inte bara säkra och hålla terräng utan också hålla igång kommunikationer och infrastruktur samt bidra till den svenska livsmedelsförsörjningen.
  Amerikansk och Brittiskt stridsflyg skulle vid Tysklands ödeläggelse inte omdirigeras till Storbrittannien utan till Sverige där man fortsatt kunde upprätthålla ett offensiv agenda. Målsättningen för Svensk utrikespolitik vara att freda Sverige de första kritiska dagarna så vi kunde tömma våra befolkningscentrum innan dessa bombades, denna politik gick hand i hand med Amerikansk planläggning om omdirigering av flygstridkrafterna till hyfsat oförstörd infrastruktur i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Emil är inte det där hemligt? Vet att gamla Televerket gjorde stora förberedelser för att klara ett kärnvapenanfall i senare delen av 70-talet. Gissar att det investerades för många miljarder. Fortfarande används säkert tunnlarna under tunnelbanenivå i Stockholm och stora bergrum i åtminstone Stockholm och Göteborg. (Fast en tunnelsträcka på Östermalm har så stor radonhalt att det gäller stora restriktioner på att nyttja den. Kanske största uranfyndigheten i Sverige.)

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 8. Ett annat alternativ till en bunker i skogen är en fastighet utomlands, en enkel flygbiljett och lite framförhållning. Det har också fördelen att man slipper det besvärliga arbetet med att meja ner zombies av före detta vänner och bekanta när man skall ut och leta konserver i de radioaktiva ruinerna av den lokala ICA-butiken.

  SvaraRadera
 9. Annat är det på Åland. Kvarterets skyddsrum är låst och det finns två skyddsrumsansvariga personer i bostadsbolaget.

  SvaraRadera
 10. Inte helt sant, MSB är ganska kinkiga när det kommer till skyddsrum. Tillstånd att ändra om och borra i väggarna etc. ges inte hur som helst. Stora problemet är väl att det är glest mellan kontrollerna och att hitta fräscha filter och då de säkert inte tillverkas längre.

  I Malmö fick MKB bygga nya skyddsrum vid Mobilia när de byggde nya hus där härom året, det saknades skyddsrum där tyckte kommunen emellertid saknar Västra hamnen skyddsrum helt.

  Dock får man ju inte bidrag för att bygga om garaget/gillestugan till skyddsrum längre (utmärkt beskrivet i filmen "Från mysrum till skyddsrum" utgiven av Räddningsverket.

  Källa: http://www.sydsvenskan.se/sverige/dyra-skyddsrum/ notera kommunens ansvariges attityd: "– Naturligtvis fyller de ingen funktion, vi har haft fred såpass länge. Vid ett eventuellt krig och med de vapen som finns idag, finns det inga svenska skyddsrum som klarar en direktträff".
  *suck*

  SvaraRadera
 11. Bortkastade pengar och det visar vilka dårar det alltid har funnits. Svenskarna utplånas av brist på diverse grejer, utebliven export, inga löner, totalt kaos med mera. De kan inte sitta och uggla länge i den där holken och då utsätts de i varje fall av eventuella skadliga saker från nedfall. Man kan lika gärna krypa under sängen och trä en konsumkasse över skallen. De 200 miljarderna motsvarar 5-10 års oljeimport.

  SvaraRadera
 12. Nu finns mycket babbel i media om den nya ubåten från SAAB. Babblet går ut på att FMV och svenskarna med sina ingenjörer är så duktiga och nu har fått framgång.

  Förklaringen till detta är att Tyskland vill inte sälja någon ubåt till det här landet därför att svenskarna och deras militär med sin moralism och rysskräck ses som allt för farlig. Detta har inget med affärsmässighet att göra. Det finns ingen anledning för FMV att pressa den tysk-svenska tillverkaren så långt. Jag vet själv från min tid i Karlskoga hur direktörerna satt i knät på makthavarna i Stockholm, inte minst när Palme härjade som mest och fabricerade vapenexportaffärer inför sin död för att sprida villospår. Jag vet från de som höll på med detta på Bofors att allt var styrt från Stockholm. Och ungefär samma relation har den tyska leverantören till Tyskland och kanske NATO.

  Tyskland och Ryssland har förbundit sig rejält. Gasledningen betyder på många sätt mer än en lojalitetsklubb med NATO. Denna är liksom verkligheten och inget som strategiskt kan ändras i ett pressat läge. Gasledningen är kostnadseffektiv och hindrar svensk elexport utöver tillfälliga obalanser i elsystemet. Svenskarna med sin rysskräck och den tokige Carl Bildt är de farligaste och mest obalanserade i området. När de stal grejer från ryssarna och fick färjan påkörd och sänkt och blev tagna med fingrarna i syltburken så lade de på locket. Det var Tyskland som de utgick från i dykningarna för att visa svenskarnas lögner, för Tyskland hade inte godkänt den sjuka gravfriden (se länken). Ubåtar är ett offensivt vapen utmärks för att förstöra och saker och skylla på andra och det är farliga saker i händerna på svenskar. Tyskland och förmodligen även strategerna på NATO vill bara inte ha med det här landet att göra inom den här typer av grejer.

  Konstruktion tillhör FMV och har finansierats av FMV och det är lite speciellt. Det normala är att tillverkaren räknar med att sälja mer till andra länder. Så väldigt speciell kan inte ubåten vara. Detta tyder på att tyskarna tidigt inte ville leverera någon ubåt och eventuellt även att FMV fattade detta.

  Detta är mycket allvarligt säkerhetspolitiskt eftersom det visar att stormakterna driver med svenskarna och detta beror uppenbart på deras rysskräck. De anses farliga. I ett allvarligt läge kan de bli ett bondeoffer och vara förödande för landet. På liknande sätt var det när Palme gjorde upp direkt med amerikaner och ryssar och på ett smart sätt mosade den stolta svenska flottan med diverse ubåtspåhitt, vilket tas upp närmare i länken.

  http://schlaug.blogspot.se/2014/02/28-ar-sedan-olof-palme-mordades.html

  Så alla ni som tror att NATO ska fixa saken, glöm det. De är inga idioter och vill inte ta i er med tång. I den amerikanska militärledningen är Sverige ett föraktat land och där kan de nog tävla med Putin. Dessutom har ett medlemskap i klubben ett litet värde om det smäller på riktigt. De med mest kärnvapen har mest naturresurser och tar inga risker för vem som helst och de är inga idioter.

  SvaraRadera
 13. Måste säga att skyddsrummet två våningar ner från min lägenhet i det här kommunala hyreshuset håller fantastisk kvalitet. Det förvaras cyklar, men kan rensas på minuter. Gångjärn och regleing på stötvågsdörren är till synes alltid nyinfettade. Filter och övrig materiel ligger prydligt staplat i ett plåtskåp. Uppdaterad (!) karta med alla skyddsrum i området sitter på väggen.

  Helt fantastiskt faktiskt.

  SvaraRadera