Cornucopia?

2014-03-01 18:44

Den ukrainska svarta svanen - öppen tråd

Konflikten Ryssland och Ukraina fortsätter eskalera. Det gäller att sålla bland alla rykten. Vad vi vet har inte ett skott avlossats. Än.


Till ryktena hör att ryska markförband nu rycker fram på det ukrainska fastlandet, men från andra källor på plats förnekas det hela. 

Vad vi vet är att ambassadörer kallas upp till regeringar, ryska duman har röstat för full intervention i Ukraina och har godkänt i princip vilka militära medel som helst för att "skydda ryssar" (=inklusive ryska soldater) i Ukraina. Samtidigt målas bl a Polen och Slovakien ut som de agressiva parterna bakom hela situationen och Putinregimens propagandakanal Russia Today pekar ut Ukraina som ett kärnvapenhot. Ukraina har nämligen kärnkraftsreaktorer, och kan alltså i teorin anrika uran och sitta på kärnvapen. En retorik som är extra intressant för svensk del, då det samma kan sägas om Sverige. Varför propagandakanalen, som i övrigt målar ut situationen på Krimhalvön, som generellt är lugn, som att ryssar misshandlas och mördas, väljer att trumma på kärnvapenkortet låter jag vara osagt.

Än så länge har hela Ukrainasituationen eskalerat från fredliga protester, till våldsamma kravaller, till gatustrider och lokalt inbördeskrig och nu över till en mellanstatlig konflikt mellan två länder i Europa. Eskalerar det ytterligare och skott avfyras blir det riktigt krig, just nu är det något sorts postmodernt krig, där den som är först med trupp på en plats vinner.

Utan att måla fan på väggen kan man antagligen konstatera att risken för fortsatt eskalering och till slut hela vägen till globalt kärnvapenkrig antagligen aldrig varit större än sedan Sovjetunionens fall 1991. Att man i retoriken försöker dra in NATO-länderna Polen och Slovaktien som syndabockar är extremt allvarligt.

Även om risken kanske "bara" är 1%, så pratar vi om en svart svan här. Oerhört osannolikt, men med enorma konsekvenser om det faktiskt inträffar.

Det är lönehelg idag. Ni bör nog passa på att använda lite av lönen till de där 14 dagarnas nödmatförråd som Civilförsvarsförbundet rekommenderar. Plus dricksvatten, bränsle till värme och matlagning mfl preps, om ni inte gjort det tidigare. Det kostar några tusenlappar, och kan konsumeras inom hushållet över tiden när detta förhoppningsvis slutar eskalera. För något civilförsvar finns inte i Sverige längre. Inte heller något ekonomiskt försvar. Det finns inga beredskapslager. Det finns inte ens krislager. Det finns ingen kapacitet att klara av en konflikt i vårt närområde, än mindre att sitta och titta på som granne till ett kärnvapenkrig.

Och verkligheten är att ett av våra grannländers parlament, ryska duman, just har röstat för att gå i krig (=militära medel) mot ett av sina grannländer, Ukraina, och samtidigt skyller på ett av våra andra grannländer, Polen. Den ryska senaten gav enhälligt Putin fria tyglar för militärt våld i och mot Ukraina.

Är du orolig? Bra. Det ska du vara. Skulle du sätta dig på ett flygplan om risken för krasch var 1%? Om inte - titta över ditt hushålls beredskap.

Tråden är öppen och vi försöker följa utvecklingen. Mest aktiv är jag på Twitter, där jag retweetar allt av intresse. Allt rör sig alldeles för fort för att ha tid att uppdatera bloggen med alla detaljer, speciellt om man är mobil och inte framför datorn. Twitter är i sitt esse i sådana här lägen, om man följer rätt personer. Börja med att följa mig, så har ni en bra start och följ sedan intressanta personer jag retweetar i ämnet. Därmed kan ni följa kontinuerligt från Twitter-appar på mobiltelefoner. Twitter springer cirklar runt gammelmedia i det här läget.

Om en timma och sexton minuter börjar melodifestivalen. Vilken låt håller ni på?

Tillägg: Vikingarnas förutspådda Ragnarök skulle börja förra veckan.

Tillägg: Det postmoderna kriget. Först på plats med trupp vinner. Ammunition ej nödvändig. Synd för Sverige bara, att vi endast har trupp nog för en plats, t ex Arlanda flygplats eller Göteborgs hamn.

Tillägg: Landvägen till Krimhalvön från fastlandet är blockerad av vägspärrar och beväpnad personal. Ser dock ut som milis och inte ryska soldater, om de inte avsiktligt bytt klädsel, enligt foton hos ukrainska tidningen Pravda.

Tillägg: Det ska ha utbrutit skottlossning i Simferopol tidigare idag. En rysk soldat ska ha skjutits. Om det skett med vådaskott och dålig vapenhantering eller vad framgår inte.  Film från eftermälet här. En kropp ser ut att ligga på marken. Vad som omedelbart dök upp var en enhet med civilklädda ryska Spetsnaz - civila kläder, balaklavor och utrustning som bara ryska Spetsnaz har: granatgeväret GM-94, som har mycket avancerad ammunition, inklusive bränslegranater (eng fuel-air explosives). Stillbilder på de civilklädda Spetsnazoperatörerna varav två med GM-94 (de närmast kameran, med ryggen mot kameran) finns här. En möjlig slutsats är alltså att beväpnade elitsoldater rör sig i civila kläder i ockuperade områden. Och nej, granatgevär som GM-94 är inget som finns för civilt inköp.

Tillägg: MUST söker en underrättelseanalytiker. Sista ansökningsdag på torsdag. Intervjuer sker löpande. Tillträde omgående. Inget skämt.

Tillägg: Sarah Palin varnade 2008 för att om Obama blev president så skulle USA bli så handlingsförlamat och moraliskt eftersatt att Ryssland skulle invadera Ukraina. Även en blind höna ...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

62 kommentarer:

 1. Svar
  1. Så lite så. We shall overcome...

   Radera
 2. USA har ju redan accepterat med sitt uttalande om "obestridd ankomst", annars hade de sagt "provocerande invasion" eller liknande. För deras del återstår att putsa på sin roll genom media. Den enda som kan sätta sig upp skulle kunna vara Ukraina. men de har inte gjort något än så slutsatsen måste vara att de antingen avvaktar för att de är kompisar sedan tidigare, eller så har militären pratat ihop sig. Att den geriatriske Reagan i form av krigsskepp är på väg ändrar inget i sak. USA vet att de inte har något realistiskt att sätta emot Putin (och det handlar inte bara om militära medel utan även om konsekvenser av uteblivna gas och oljeleveranser, etc, om man gör fel). Ukraina vet det också, med mindre att de kör på kärnvapenkrig (mindre troligt då det innebär självmord). Så åter en slam-dunk för Putin - anschluss!

  Ovanstående skall endast tolkas som en förlklaringsmodell, inte som en ståndpunkt.

  SvaraRadera
 3. Rapporteras om skottlossning i Simferopol nu. Kanske har det börjat.
  Källan var från twitter och är den sann kommer nog mer i MSM snart.

  SvaraRadera
 4. Satt just och funderade vilket nästa land att återinförlivas i Warsawa-pakten var. Tydligen Polen.... Putin kommer inte att ge sig förrän han återskapat det Sovjetiska impeiet med lydstater såsom världen såg ut på 80-talet innan allt rasade. Hoppas hans ambitioner inte sträcker sig längre än så. men fan tro det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror mer att det handlar om att reaktivt handla som motpol till EU. EU har ju flagrant avancerat in på Putins bakgård, och nu väljer han EU:s taktik, att erbjuda "regioner" att gå med i Ryssland.

   Förmodligen hinner ryska administrationen godkänna de lagar som nu forceras igenom för att förenkla för "regioner" att gå med innnan USA hinner börja sätta sig på tvären. Och då har vi det första lyckade fait acommpli för detta, som förmodligen kommer att locka andra grannar åt det hållet.

   Radera
  2. Jag gissar att tillståndet att sätta in militär i hela Ukraina är en bluff, avsedd att göra det mer smakligt för motståndarsidan att "bara" avträda Krim.

   Men, bodde jag i typ Kharkiv skulle jag ju kanske inte sätta mitt liv på att det verkligen var så.

   Radera
 5. Om man får fråga så har väl herr bloggägare gjort en del intressanta diagram om hur vårt beroende av energi från Rysk fossilkraft egentligen ser ut?
  Skulle EU ens i teorin kunna stänga av kranarna och införa handelsembargo mot Ryssland med konsekevens att man mest skadar sig själv?
  Gasen försvinner ju inte men vi vet att GB redan nu har ganska dåligt tryck i sina gasledningar som du rapporterat om.

  Jag misstänker att Putin sitter med någon typ av trumf på hand som vi ännu inte sett men att USA är väl medvetna om denna när de varnar Ukrainarna för att gå till FN:s säkerhetsråd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Putin som psykopat är förmodligen extremt medveten och kalkylerande av värdet av sin förhandlingsposition när det gäller gas och olja. Vilket ger honom manöverutrymmer å det krigiska, till en viss nivå. Men framställs det bara rätt i media så är det nog inga problem att annektera Krim och några väl valda delar till.

   Radera
 6. Kanske lika bra att spränga gasledningen utanför Gotland nu, så behöver inte EU krypa för ryssen mer när gasleveranserna redan är avskurna. Men detta kommer inte att hända, Putin har hela västeuropa som gisslan i och med dess beroende av ryska gas. Hur f-n tänkte man när man gjorde sig så beroende av en maktgalen despot?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste vara Zhirinovskij du tänker på?
   Ultranationalisterna som ju är Putins största opposition i Ryssland talar gärna om att återupprätta Sovjets glansdagar med vapen helt utan pardon.
   Du snackar om Putin som en maktgalen världsfrånvänd galning vilket är lika sant som att alla protestanter på Maidan var nazister.

   Det är väl inte Putins fel att EU köper gas av Ryssland?

   Inte för att man skall hylla Putin eller förneka de fel som den ryska staten begår men det får ju finnas någon jävla rim och reson och koppling till verkligheten.
   Du kommenterar som en hjärntvättad fundementalist.

   Radera
  2. Ja, det är ju inte så att det är gratis för Putin heller. Lite som att såga av sig foten om han vill stänga av gas och olja.

   Det är det som är finessen med ömsesidigt beroende ekonomi. Man är beroende av att partnern mår bra annars mår man lika dåligt själv.

   Naturligvis har inte Putin råd att stänga av vare sig gas eller olja någon längre tid, för då blir det problem på hemmaplan, och han kanske hängs upp i en lyktstolpe eller så. En svår balansgång onekligen.

   Radera
  3. Jag har inte påstått att det är Putins fel att EU köper gas av Ryssland, jag bara ifrågasätter det kloka i att göra sig så beroende av en leverantör med tvivelaktiga ambitioner. På det sätt som Ryssland agerar mot sina grannar skadar det inte att vara lite paranoid och misstro vad som officiellt uttalas och se till vad som verkligen sker. Ok att Putin försöker göra det lite snyggare än vad ultranationalisterna sträver efter, men målet är det samma.

   Radera
  4. Det hade förstås varit klokt att undvika att göra sig beroende av Ryssland om det hade funnits något alternativ i samma prisklass. Det beslut man då tog var förstås baserat på sedvanliga ekonomiska och geopolitiska risköverväganden. Och i förlängningen är kanske Krim ett "offer" man kan acceptera. Om alla inblandade partner ändå är med på partnerbytet borde det vara ok så att säga.

   Radera
 7. Hur är det egentligen med det där gamla avtalet kring Ukrainas kärnvapen från 1994? Som jag förstod det lämnade Ukraina sina kärnvapen till Ryssland på villkor att USA och Storbrittanien skulle hjälpa till och försvara landets vid ett angrepp. Men jag kanske har förstått fel?
  I så fall riskerar vi få en härlig 1914-repris. Troligare är väl att USA och Storbrittanien ligger lågt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att vi bara kan glömma att USA med vänner kommer dra igång tredje världskriget för ett korrupt skitland (för att tala klarspråk) i bortersta kanten av östra Europa.

   Radera
  2. Ja, avtal har genom historien visat sig vara förvånansvärt flexibla.

   Radera
  3. Vi ska nog vara glada om omvärlden väljer att titta åt ett annat håll och låter Ryssland ta Krim, men vi får inte tro att detta var en engångshändelse, det är dags att börja se över vår egna förmåga att försvara vårat territorium nu.

   Radera
 8. Nyheten/påstående om en rysk kolonn i Zaporozhie visade s ig vara inte sann verkar det som (bra).
  Enligt Unian har ögonvittnen från platsen sagt att det stämmer inte. Får hoppas det är sant för det skulle vara onödig eskalation.
  http://www.unian.net/politics/891633-ochevidtsyi-oprovergayut-informatsiyu-o-rossiyskoy-voennoy-kolonne-v-zaporojskoy-oblasti.html

  SvaraRadera
 9. En delvis historisk inblick, SE och UA emellan: http://en.wikipedia.org/wiki/Sweden–Ukraine_relations

  SvaraRadera
 10. Etnisk förföljelse av krimtataterna har redan börjat - etniska ryssar målar deras hus med texten "förrädare" mm. Jättebra att det är det här som ska ersätta "nazistregimen" i Kiev.

  SvaraRadera
  Svar
  1. VoR 2014 = Der Stürmer 1936?

   http://voiceofrussia.com/news/2014_02_28/Anonimus-activists-manage-to-hack-Maidan-email-8716/

   Radera
  2. Tyvärr ganska väntat egentligen, får bara hoppas att det inte fortsätter och börjar bli samma konflikt mellan Ukrainare och Ryssar. Skulle kunna urarta till en Balkan-liknande konflikt med etniska motsättningar och ett hat som omöjliggör en vettig framtid.

   Radera
  3. Men är inte etnisk och religiös mångfald det som skapar fred och harmoni i mänskliga samhällen?

   Radera
  4. @Lars:

   Jo - men det har ju inte din kompis Putin fattat.

   Radera
  5. Lars, jo men bara i Sverige.

   Radera
 11. -"Vi ska inte glömma att Ryssland rustar från en mycket låg nivå" Obs! Ironi.

  SvaraRadera
 12. Frågan är om det egentligen spelar så stor roll om den svenska eliten i Stockholm är Bryssel-marionetter eller Moskva-marionetter.
  Jag kan faktiskt se ett antal fördelar med Moskva-marionetter nu när Moskva huvudsakligen är kapitalister och Bryssel huvudsakligen är kommunister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla samhällen är mer eller mindre socialistiska. Det ligger liksom i kontraktet att vissa saker är bättre att betala och hantera gemensamt om man är fler än en. Sen gäller det att hitta någon som vill betala. I Sveriges fall är det i huvudsak via skatter, medan det i Rysslands och Norges fall, i grunden betalas av tillfälliga resurser som olja och gas. Så om vi kan få del i den rikedomen så visst, annars förespråkar jag nog att avstå till förmån för något mer hållbart.

   Att bara slaviskt förespråka kapitalism som en dogm verkar inte speciellt djupsinnigt, utan mer ett utslag av populistisk hybris. Däremot håller jag med om att Brysseleliten tar förskräckande steg mot kommunism, eller EUSSR om man så vill.

   Någonstans finns en optimal nivå mellan utpräglad socialism och utpräglad kapitalism. Var den gränsen går är svårt att säga. Personligen är jag övertygad om att vi gått för långt åt den röda sidan i Sverige. Därmed inte sagt att man skall anamma vilken kapitalism som helst. Jag vill fortfarande ha en viss trygghet, liksom de flesta, utan att behöva tänka på det hela tiden.

   Så vad är fördelarna du ser med att Bryssel-marionetterna blir Moskva-marionetter?

   Radera
  2. Bryssels detaljreglering av samhället och ekonomin skulle försvinna. Putin lär inte bry sig om det skjuts några vargar i Småland om man säger så. Sannolikt kommer Putin plundra statskassan men å andra sidan så går en väldigt liten del av skatten idag tillbaka till medborgarna, så skillnaden blir liten.

   Radera
  3. Ja för skillnaden mellan Ukraina (plundrad statskassa) och Sverige är liten.
   Helt klart värt rätten att få skjuta ett par hundra djur av valfri art. Eller..?

   Radera
  4. Bara för att klargöra min ståndpunkt.
   Bäst för Sverige skulle vara en återdemokratisering med den schweiziska konstitutionen som förebild, dvs en starkt lokalt förankrad demokrati, EU-utträde, mm.
   Frågeställningen i tråden ska därför förtydligas enligt: OM Sverige ska vara en lydstat i ett imperium, spelar det någon roll om kejsaren sitter i Bryssel eller Moskva?
   Men en självständig kapitalistisk demokrati är givetvis att föredra framför att vara en lydstat alls.

   Radera
  5. @jaha dåså
   Wtf..? Efter 20-30 år (sedan runt 1987) har vi väl gått mot alltmer privatiseringar och allt mindre av välfärdstat, och lägre beskattning; detta kännetecknar väl inte en "röd" utveckling?? Vad menar du??

   Radera
 13. Ukrainas interimspresident Oleksandr Turtjynov har gett order om Ukrainas väpnade styrkor ska sättas i stridsberedskap, rapporterar Reuters.
  Därtill har Ukrainas sittande premiärminister krävt att ryska trupper ska återgå till baserna i Krim.

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/live-utvecklingen-i-ukraina_3319916.svd

  SvaraRadera
 14. Tydligen har bl a flygvapenpersonal fått order att infinna sig på sina förband ikväll. En officerskompis i marinen seglade iväg igår och han hade sett fram emot tre veckors ledighet. Det är tydligt att Sverige förbereder sig för krig. Jag åker ut på landet nu direkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skojar du eller? Det är ju helg med allt vad det innebär med OB-tillägg mm.

   Radera
 15. Ang. "det postmoderna kriget". Räkna med att ryska hackers kommer att stänga ner hela Ukraina, precis som de gjorde med Georgien under kriget där 2008 och med Estland i samband med flytten av ett monument 2007. Roland Heickerös bok "Internets mörka sidor" ger en intressant inblick.

  SvaraRadera
 16. Nedsläckandet har redan börjat...

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 18. Då kuppmakarna i Kiev utlovat förintelse av judar och ryssar är ryska dumans godkännande av militärt våld i och mot Ukraina förenligt med modern internationell rätt med anledning av att Väst även utvecklat begreppet humanitär R2P (Responsibility to Protect), vilket möjliggör proaktiv respons i händelse av risk för etnisk rensning.
  Risken på Krim och övriga delarna av östra Ukraina är nu uppenbar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du någon icke-rysk källa på det påståendet? När lovade oppositionen att förinta judar?

   Radera
  2. Ja, frågan är vad det är för några som har tagit makten i Ukraina. Om det är exteremnationalister som det ryktas så vill väl knappast EU ta i dom med tång? Och jänkarna, vad gör dom? Ingenting antagligen, mer än att man "protesterar" och vinner en propagandaseger medan ryssarna återställer ordningen.

   Radera
  3. Nya regimen i Kiev utsåg just en judisk ledare t guvernör i en av regionerna...

   Radera
 19. Ärligt talat förstår jag inte varför EU:s "soft power" skulle vara så attraktivt för Ukraina. Ukrainare i gemen är väl inte dummare än att de har sett vad som har hänt i Lettland och Grekland efter 2008. I dessa länder har EU varit förödande, och orsakat många personliga tragedier. Vad ukrainska oligarker tycker, är inget jag vill fästa så stor vikt vid.

  Ukraina har en av världens bästa jordar för livsmedelsproduktion - svarta jorden. Hur skulle bönder i, låt oss säga, Frankrike reagera på att Ukraina med sin jordbrukspotential blev medlem i EU? EU har redan nu ett jordbruksöverskott på många livsmedelsprodukter.

  På papperet så skulle ju en EU-anpassning resultera i att landet i fråga fick en konstitution och förvaltning fri från korruption. Gott så! Men i praktiken kan det bli tvärtom.

  Jag upplever att sedan Sveriges blev EU-medlem så har korruptionen ökat bland politiska beslutsfattare. T.ex. vägrar det statsbärande partiet att redovisa sina partibidrag. De enligt nyliberal ideologi så viktiga upphandlingsprocesserna för betjänande av viktiga samhällsfunktioner, uppmuntrar också till korruption. Klientelismen är utbredd på kommunnivå åtminstone i Södertälje.

  Att det nu är sådant stort fokus på Krimhalvön, är inte så orimligt. Krimhalvön har sedan Katarina den storas dagar tillhört Ryssland. Förmodligen som en billig och försonande gest samt som plåster på såren för att Stalin gick så hårt fram mot Ukrainas storbönder och intelligentia på 1930-talet, gav Nikita Chrustsjov Krim till den Ukrainska sovjetiska rådsrepubliken i februrari 1954. Stalin hade ju dött 1953.

  Valet av årtalet 1954 är nog inte bara en slump utan har symbolvärde. 300 år tidigare hade den ukrainske kosackledaren Bogdan Chmelnytskyj svurit trohet till den ryske tsaren i Moskva. I vissa ukrainska kretsar betraktas Bogdan som en förrädare.

  Man bör känna till att Ryssland har en lagligen erkänd flottbas i Sevastopol i Krim. Kontraktet gäller till 2042. Om nu händelseutvecklingen stämmer, dvs. att ryssarna förutom Sevastopol, har börjat ockupera stora delar av Krimhalvön är det självfallet inte bra. Det finns en viss logik i det, men det är inte bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte svart eller vitt - Moskva eller Bryssel. Tänk själv.
   Men du har några poängen i det där med korruption och att samhällsfunktioner blir sämre. Men de är knappast bättre i många delar av både Västvärlden eller forna Sovjet.

   Svartjoden är nog det värdefullaste Ukriana har. Mer än kolet under Donbass.
   Att 1954 inte är en slump verkar stämma vad jag hört.

   Radera
 20. Blir förvånad över vissa kommentarer här. Finns det verkligen de som tror att vi skulle få det bättre som en lydstat under Ryssland, andra klassens medborgare i det ryska imperiet? Tror ni verkligen att vård, skola och omsorg skulle prioriteras högre då än den styvmoderliga behandling de får nu till förmån för mer prioriterade områden? Det enda som skulle utvecklas är försvaret mot väst och de egna medborgarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finnarna kanske skulle fixa det. Stalin var i alla fall imponerad av dem. Svenskarna skulle förmodligen ha det svårare. Men människor säger så ofta saker som de egentligen inte menar för att de inte begriper vad de egentligen säger. Och det ställer till det, som vi kan se runt om i världen.

   Radera
  2. De allra flesta skulle få det bättre än idag, under förutsättning att Putin tillsätter en marionettregim som liknar styret i Ryssland. Vi pratar alltså inte om en kommunistdiktatur utan om en plutokrati.
   Eftersom Sverige inte är en råvaruekonomi utan en tjänsteekonomi så kommer plutokraterna att nyttooptimera och se till att samhället fungerar så bra att de kan tjäna så mycket pengar det går på det. Dvs samma som Kinas styre.
   Och det kommer givetvis att ge oss en bättre tillvaro.
   Plutokrati är alltså snäppet bättre än dagens ideologiskt motiverande samhällsexperimenterande, då den vilar på en rationell grund.
   Bäst för Sverige hade naturligtvis varit någon form av återdemokratiseringsprocess, men det är en annan fråga.

   Radera
  3. Har du erfarenhet av hur det fungerar i Kina? Been there, seen it, never will return. Det enda som gäller är att tjäna pengar, oavsett medel. Kom in i verkligheten! Det samhället vill ingen av oss ha!

   Radera
  4. En observation om Sverige och Ryssland är att korruption nästan inte förkommer i Sverige, men i Ryssland är den utbredd, ett kulturellt attribut kan man hävda. Så hur importerar vi det bra utan det dåliga. För alla vet att korruption leder till elände, eller du kanske har något bra argument varför just det skulle medföra något positivt.

   Radera
  5. Vi har en enorm korruption, men den är institutionaliserad.
   -Endast hyresgästföreningen har rätt att förhandla om hyror. Hur tror du det går till?
   -I en av Sveriges största branscher, som även är stor i Ryssland, räknas Sverige internationellt som mer korrupt än Ryssland. Tillsynsmyndigheten går i företagens ledband. Behandla tjänstemännen och du får en lag som du vill.

   Läs Ahlenius och Pålssons uttalanden om styret i Sverige.

   En ombudsman blir förr eller senare korrupt, i Sverige är allt bemyndigande överlämnat till ombudsmän.
   Korruption, men med andra ord.


   När Östra rikshalvan blev storfurstendöme dubblades en professorslön i Åbo och de slapp krig. Värre blev det femtio år senare när det skulle förryskas.

   Radera
  6. Men det där resonemanget om att Sverige är jättekorrupt kan du bara föra eftersom du (helt oärligt) ändrat definitionen av "korruption" till något hemmasnickrat. I alla internationella undersökningar och så där placerar sig Sverige alltid ljusår före Ryssland som helhet.

   Jag kan naturligtvis argumentera för att du ska äta bajs, om jag med bajs menar oxfilé. Seså, ät mitt bajs. Men det blir ju bara krångligt.

   Radera
 21. Snön faller å vi me den....

  SvaraRadera
 22. Din näst sista länk fungerar inte, texten blev en del av länken. Antar att det borde stå såhär:
  "Tillägg: MUST söker en underrättelseanalytiker. Måste kunna ryska. Senast ansökan på torsdag. Cred till @EODWehrwolf. Intervjuer sker löpande. Tillträde omgående. Inget skämt."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lol.

   Man måste kunna ryska.

   Inget om att man måste förstå ryska.

   Radera
 23. Nu har ett ukrainskt fartyg bytt flagga till rysk, precis som väntat.
  Dags att cornu accepterar att han saknar perspektiv på östeuropa och att precis som jag har skrivit sedan oppositionen brutit stabilitetsavtalet, att de är nu saknar stöd hos ryskslaviska folket oavsett vilken sida om floden de bor. Man ska inte glöma att ukrainare är lika mycket ryssar, däremot inte sovjeter.

  En retorik som ni i väst uppenbart aldrig förstod eller vill förstå. Och Svoboda kommmer aldrig glöma semikoloniseringen som england och tyskland gjorde gemensam sak med när revolutionen kom, den svider lika mycket som sovjetens härningar.

  Jag hoppas att dessa kuppmakare avgår snarast, att eu håller fast vid stabiliseringsavtalet, att Yanokovitj får styra den sista månaden till ett nyval. Det är ohållbart att en så impopulär och liten representation av ett extremparti ska få styra ett så stort land.

  Och att US har betalat för detta är sorligt. Ni kan googla vad grannländer tycker också, tjeckien, slovakien, bulgarien och ungern, vilka de lägger skulden på, som carl bildt.

  Ni bör googla, eftersom Cornu anklagar alla som är icke östfientliga för att vara dator-robotar/rysskramara/propagandaanställda skribenter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hälsa Vladimir Surkov... att han är ful.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Det enda rätta är att låta folket i Ukraina rösta om sin egen framtid. Punkt!..
   *Håller du med om det?


   P.s. Skriv gärna på engelska om du "behandlar" det språket bättre, eller ta det lite lugnt när du skriver, man får intrycket av att du står och skriker och slår nävarna i talarstolen av dina inlägg. Lite respekt för det svenska språket, tack. D.s.

   Radera
 24. Synd att inte ryssarna förstod Finnarna 1939.
  Kunde besparat dem en hel del bekymmer.

  SvaraRadera
 25. "Ukraina har nämligen kärnkraftsreaktorer, och kan alltså i teorin anrika uran och sitta på kärnvapen. En retorik som är extra intressant för svensk del, då det samma kan sägas om Sverige."

  En skillnad är förekomsten av chornobyl-reaktorerna och hur status för dessa ser ut. Om de kan göra troligt att någon av reaktorerna är brukbar så kan de ju trumma på det kortet annars kan de trumma kortet att de inte vill att tekniken skall falla i "fel händer". Fast då vore ju Litauen också i blickfånget (med tanke på att Ignalina troligen är i bättre skick).

  Vidare kan de ju trumma kortet att de har anläggningar på krim-halvön som inte får hamna i fel händer (fast då kanske de erkänner att de har anläggningar där som inte skall vara där).

  SvaraRadera