Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2014-03-03 15:25

Den nyckfulla stridshingsten Reinfeldt och den svenska oljeimporten

Vår nyckfulla stridshingst Reinfeldt har nu gått ut och ändrat sig och fördömer ny Ryssland och säger rent av att svensk försvarspolitik kan behöva ändras. Igår lät det annorlunda, då han förstod och därmed försvarade Putins agerande, samtidigt som tamgåsen Enström skickades ut för att intyga att svensk försvarspolitik inte alls påverkas av Krimkrisen. Vad ligger i korten?


Varje #stridshingst har en riddare
En del illasinnade rykten och konspirationsteorier menar att det finns privata påtryckningsmekanismer på Reinfeldt, som också ska ligga till grund för parets skilsmässa. Vi låter dem vara.

En annan orsak kan vara att Reinfeldt är en dålig ledare under extern press. Och då menar jag inte mediakåren, eller någon svensk ankdamsskandal eller en långsam finanskris. Utan en extern säkerhetspolitisk kris, likt den nuvarande. Då får man en väldigt nyckfull stridshingst, som än drar åt ena hållet, än åt det andra.
Svensk oljeimport 2004 - 2012

Eller så är den enkla förklaringen att Reinfeldt fruktade det ryska energivapnet.

Som bekant är Ryssland vår största källa till olja. 2012 var 42% av importen från Ryssland och 2011 hela 51%. Vad siffran blir för i år återstår att se. Vad vi vet är att vår tredje största importkälla för olja, Danmark, kommer sluta exportera olja 2015 - 2016, rent av kanske i år. Samtidigt faller norsk oljeproduktion, och vi måste alltså importera mer och mer olja på sikt från vår snälle nallebjörn i öster.

Dagens Industri uppmärksammar nu att energivapnet har osäkrats. Visserligen gäller det främst gasen, men även oljan kan komma att omfattas. Om inte annat vid bilaterala diskussioner.

Oavsett verkar Reinfeldt mycket förvirrad och visar inte upp statsmannaskap. Att leda när man bestämmer allt själv är enkelt. Men Putin skiter ärligt talat i vad Reinfeldt tycker. Samtidigt hotar nu EU med kraftfulla åtgärder. Dvs visumförbud för ryska makthavare och frusna bankkonton. Att sluta importera olja och gas ligger inte ens på bordet.

24 kommentarer:

 1. Cornu, kan du inte följa upp alla frågor på diverse livebloggar (DN, SVD, Aftonbladet) misstänker att alla frågor om nasister bland majdanrörelsen är från kremls propagandaapparat, tex vilken svensk uttrycker sig så här? : "Hej! Den nya Ukrainska regeringen har tagit sig till makten med våld och flera av medlemmarna har historiskt dokumenterade fall av antisemitism och nationalism på sitt samvete. Varför erkänner Sverige och övriga västvärlden oreserverat denna självutnämnda "regering"?" och detta "Kommentar från Diaz
  Varför pratar ni inte om Nazisternas frammarsch i Kiev?

  Wolfgang Hansson: Det var ett otroligt tjat om nazisterna i Kiev. Det är inte nazister som sitter i ledningen. Premiärministern är från samma parti som Julia Tymosjenko som var med och drev igenom den Orangea revolutionen 2004. Däremot finns det starka nationalistiska strömningar i Ukraina som är problematiska precis som det finns sådana i Ryssland och många andra länder i spåren av hög arbetslöshet och ekonomisk kris."

  SvaraRadera
  Svar
  1. The bad guys på Maidan var nyttiga idioter/utskickade från Kreml. Uppblandat med naiva romantiker som tror att EU är Messias.

   Radera
  2. Kul se Hanson på Aftonhoran tappa huvet så där oförblommerat o köra billigt rundsnack. Schlaug reder ut hur det ser ut med den där ledningen:
   http://schlaug.blogspot.se/2014/03/hogerextremistiska-svobodas-framgang-i.html

   Radera
 2. Den där Reinfeldt... hur många divisioner har han?

  SvaraRadera
 3. Det går några oljebåtar i veckan från Primorsk till Lysekil. Om Putin skulle stoppa
  dessa en tid så skulle han göra mer för den förnybara energin än landets alla babblande makthavare har gjort genom tiderna. Det är hög tid att exploatera den svenska alunskiffern och sluta flumma om koldioxid. Att sätta igång i Kvarntorp där verksamheten avbröts på 60-talet.

  SvaraRadera
 4. läste dessa intressanta texter:

  http://expo.se/2012/_5065.html
  http://rt.com/news/kiev-clashes-rioters-police-571/
  The mayor of the Estonian capital, Tallinn, Edgar Savisaar, has said that the self-proclaimed Ukrainian government was put into power by people with baseball bats, and lacks both credentials and the capacity to solve the crisis in the country.

  “Only when elementary public order is restored in Kiev and western Ukraine can we start discussing the issue of providing the country with foreign aid, be it from the EU, US, Asia or from all sources at the same time,” Savisaar told the Postimees newspaper.

  The situation in Ukraine will begin stabilizing only after the country has a legitimate, democratically elected government at the helm, he said.
  --------------------------------
  Ukraina har försökt utrota andra nationaliteter förr... och kan man lita på dagens regering??
  Mitt tips är att ryssarna är där tills en ny regering har bildats. Cornu är verkligen bra på att överdramatisera och förstora allt. (läst hans första bok nyligen)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är mina historiska kunskaper på Ukraina rätt begränsade så jag är lite nyfiken på vilka nationaliteter som landet Ukraina försöka utrota tidigare?

   Sen skulle jag vilja veta varför just ryssarna skulle vara kvar i Ukraina tills en ny regering bildats(för uppenbarligen duger inte den tillfälligt upprättade regering om man ska tolka dina åsikter om saken), vore det inte bättre om stater som inte har långtgående ekonomiska intressen i landet tog på sig det ansvaret? Om inte annat så skulle det utifrån ses som betydligt mer neutralt.

   Radera
  2. är de sant??? Kan Cornu nåt om detta tro...

   http://en.wikipedia.org/wiki/Massacres_of_Poles_in_Volhynia_and_Eastern_Galicia

   Radera
  3. verkligen skrämmande läsning.... och varför skulle ryssarna inte vilja "förhindra"något nytt liknande?? (ok nu är det inte troligt att Ukraina skulle göra likadant på nytt men när dagens regering har bildats genom våld...vad kan de hitta på då?)

   An OUN order from early 1944 stated:
   Liquidate all Polish traces. Destroy all walls in the Catholic Church and other Polish prayer houses. Destroy orchards and trees in the courtyards so that there will be no trace that someone lived there... Pay attention to the fact that when something remains that is Polish, then the Poles will have pretensions to our land".[11]

   Radera
  4. Det var dessa massmord (de mest bestialiska under hela WW2 enligt signaturen Unknown) som en viss Stepan Bandera skulle ha varit ansvarig för medan han satt fängslad i Berlin och Sachsenhausen mellan -41 och -44. Det satt en bild på honom på någon vägg i Kiev, och de som skriver här för Rysslands räkning var så snabba med att utmåla honom som en nazist eller nazikollaboratör att man nästan kunde misstänka att det fanns ett färdigt propagandapaket om honom att plocka fram vid behov.

   Att han fortfarande anses vara en symbol för ett Ukraina fritt från Ryssland trots att det var 55 år sedan KGB mördade honom säger kanske något om den Ukrainska viljan att vara en självständig stat.

   Radera
  5. skrämmande.. skrämmande...

   http://sv.wikipedia.org/wiki/Stepan_Bandera

   Radera
 5. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5799292

  Telefoniproblem över hela landet

  SvaraRadera
 6. Låt mig gissa: FRA som känner till alla våras mörkaste hemligheter har tillräckligt med hållhakar på Fredrik Reinfeldt för att kunna använda honom som marionettdocka?

  SvaraRadera
 7. Dagens generation av politiker har inte några personliga minnen av krig och allvarliga kriser och är därför helt ovan att tänka i dessa termer. Det är lika illa i andra länder. Det har skett en intellektuell och moralisk utarmning. Jag tror det kommer att krävas betydligt värre saker än att Ukraina offras för väljarna och deras representanter ska vakna på allvar.

  SvaraRadera
 8. Ukraina har också sprängt den största atombomben i världshistorien som kontaminerat stora delar av Europa. Kan de verkligen få tillåtas att fortsätta driva atomverksamhet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ingen riktig atombomb, den klassas nog mer som en "dirty bomb". Ryssarna har fortfarande rekordet med Tsar Bomba på 50+ MT.

   Radera
 9. Att försöka framhålla lugn och kommunikation i detta läge är klokt. Tids nog kan skuld och samband redas ut.
  Putin fick en icke lagligt avsatt Ukrainsk president i knät och en regim som inte hyllade halva landets befolknings förstahandsval. Kanske reagerade han för lite och för sent ?
  Kiev har inte full koll i Östra Ukraina.
  Lugn och kommunikation är nog klokare än fördömande!

  SvaraRadera
 10. Redan för 15 år sedan då jag besökte Ukraina i tjänsten pratades det allmänt om att Ukraina förr eller senare skulle delas upp i två delar; en östlig och en västlig del. Oavsett den pågående retoriken tror därför att det i Kiev redan finns en mental beredskap för att något sådant kan komma att hända.

  Om man sedan ser på det hela strikt geopolitiskt hade vi innan höstens oroligheter i Kiev ett Ukraina som var ett, i geopolitiskt hänseende, neutralt område inom den Ryska intressesfären. Om en delning sker, eller om Ryssland bara lägger under sig de östra distrikten, kommer vi att få en östlig del helt i Rysslands händer och en västlig del som allt mer kommer att vända sig västerut mot EU och NATO. Det kommer dessutom att vara klart avståndstagande mot allt vad Ryskt inflytande heter oavsett det ekonomiska beroendet österut.

  Om detta scenario stämmer innebär det ju att Rysslands inflytandesfär i praktiken förskjutits österut. Det vill säga från gränserna till Polen, Slovakien, Ungern och Rumänien österut till någonstans längs floden Don.

  Med tanke på hur viktigt Ukraina är för Ryssland som buffert för det Ryska hjärtlandet kan jag inte beteckna detta som annat än rent katastrofalt för den ryska säkerheten. Annekteringen av Krim och eventuellt några av de östra distrikten skall väl snarast ses som att man nu bara försöker rädda det som räddas kan.

  Den gode Putin har med andra ord klantat till det riktigt ordentligt! Hade han hållit kleptomanerna i Kiev i schack och varit lite mer mån om den Ukrainska ekonomin hade det som nu hänt inte behövt hända och följaktligen den ryska intressesfären varit intakt. Istället har han nästan i desperation som det verkar tvingats ta till storsläggan. Möjligt att han efter detta kommer att ligga bra till hos den ryska allmänheten, men när röken väl lagt sig är väl den stora frågan hur den ryska försvarsmakten och underrättelseetablissemanget kommer att se på hans agerande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra kommentar! Trevligt med ett lite annat perspektiv på det hela.

   Radera
  2. Jag håller med om att det ryska inflytandet kan minska om Ukraina delas. Jag tror dock att Putin var ställd inför en annan situation än den du utgår ifrån.
   Ryska separatister tog över Krim och Ukrainska militären skulle antagligen få till uppgift att återta kontrollen. Det hade inneburit inbördeskrig mellan ryssar och ukrainare vilket med största sannolikhet lett till att Ryssland hade tvingats ingripa.
   Putins val var kanske att ta över fredligt nu eller vänta på ett blodigt inbördeskrig och en mobiliserad Ukrainsk armé, vilket skulle lett till ett ännu större blodbad.
   Putin hade bara pest eller kolera att välja mellan. Jag tror att Rysslands chanser att komma ur den nuvarande situation på ett bra sätt är bättre än om man väntat.

   Radera
  3. Det är inte enkelt att komma till rätta med korruption.
   Hur hanterar EU Grekland?
   Rumänien?
   Hur kommer man då att klara västra Ukraina?

   Radera
 11. Samtidigt som jag tycker att den nuvarande situationen känns minst sagt oroande, kan en "elak" sida av mig nästan hoppas på en kortare kris som under begränsad tid och omfattning påverkar Sveriges oljeimport mm (utan att någon hinner ta egentlig skada).

  Tänk er vilken effektiv väckarklocka för det sovande svenska folket om/när bensinpriset rusar och hyllorna på ICA töms! Då skulle det helt plötsligt gå att få bredare gehör för ämnen som oljeberoende och självförsörjningsgrad...

  SvaraRadera
 12. Läste precis ut Operation Scimitar* ... tja vad gör man när folk tar till Energivapnet? Möjligtvis atombombar man dem (om de nu inte har egna atombomber.

  * Väldigt, väldigt bra!

  SvaraRadera
 13. Att vi fortfarande är SÅ oljeberoende..
  De har vetat i årtionden att vi måste komma ur det där, men vad har gjorts?

  Hoppas Ryssarna stryper leveranserna, ska bli spännande att se vad som händer när alla transporter, byggmaskiner, jordbruksmaskiner och oljepannor stannar..

  Kan vi sätta fart med att göra oss oberoende av olja nu kanske?

  Starta upp ytterligare några kärnkraftverk tills nåt bättre alternativ dyker upp och
  konvertera allting till eldrift istället..

  SvaraRadera