Cornucopia?

Aktuellt

CNN: Läckta verifierade dokument visar att Covid-19 var dubbelt så stort i Kina som officiellt

Läckta kinesiska dokument som CNN fått tag på och som verifierats, visar att smittan med sjukdomsfall av Covid-19 var minst  dubbelt så hög ...

2014-03-24 11:39

Amazon kommer inte revolutionera svenska bokbranschen

Under 2014 förväntas Amazon etablera sig i Sverige, och många författare sätter sitt hopp till att detta ska revolutionera bokbranschen och plötsligt göra det möjligt att försörja sig som författare. Jag anmäler härmed avvikande åsikt.


Amazon var på sin tid revolutionerande i inledningsvis USA, med möjligheten att köpa böcker på nätet. Sverige var inte sen på detta med Bokus först ut, följt av Adlibris. Amazon uppfann sedan hjulet en gång till genom att vara drivande i E-boksförsäljningen, främst via den egna läsplattan Kindle. Samtidigt har vi naturligtvis även fått E-böcker även i Sverige, även om E-boken inte slagit igenom på samma sätt i vårt land.

Många tror nu att E-boken plötsligt ska slå igenom i Sverige bara för att Amazon kommer in, och att detta ska göra det möjligt för fler författare att leva på sina böcker.
Bokförsäljning per år och antal författare.

Det sägs ges ut 5 000 böcker i Sverige om året, samtidigt som endast ett 50-tal författare kan leva på sitt författarskap. En annan spridd sanning är att man måste sälja mer än 20 000 böcker om året för att kunna leva som författare, så vi kan sluta oss till att endast ett 50-tal författare säljer fler än 20 000 böcker.

En enkel principiell graf över bokförsäljning och antal författare visas ute till höger. Jag vet var jag ligger på topplistor och min egen försäljning och grafen kan sägas vara illustrativ över fördelningen i skiktet från min försäljning (10 000 - 15 000 böcker om året) och uppåt. Då låg Midsommargryning i tre månader på Litteraturmagazinets lista över topp-20 skönlitteratur, platserna #19 - #20, vilket uppskattningsvis gör att jag var en av den 350 mest säljande författarna i Sverige år 2013 - allt är inte skönlitteratur och nyutgivna inbundna böcker. Bland nyutgiven inbunden skönlitteratur kanske jag kan sägas ligga bland en av de 80 bäst säljande givet ett kvartal på topp-20. Just nu ligger Midsommargryning plats #87 inbunden svensk skönlitteratur utgiven 2013 hos Adlibris, inklusive barnböcker, så det stämmer nog rätt väl.

Att vara författare är att vara i Svarta Svan-branschen. Ett litet fåtal har turen att sälja extremt mycket. De flesta är bara tysta vittnen som inte säljer något att tala om.

Det kan vara en kombination av skicklighet, tur, marknadsföring mm, men det finns många minst lika bra, rent av bättre böcker och författare som nästan inte säljer någonting, så i slutändan handlar det hela tur. Vet t ex en av Sveriges absolut bäst säljande författare, som fick frågan från ett av Sveriges största förlag om varför vederbörande aldrig skickade in sitt debutmanus till dem. Fast det hade vederbörande gjort. Manus hamnade bara i oturhögen, och gick i retur obeläst. Som tur var läste ett annat förlag manuset och resten är succé.

Bara för att Amazon kommer till Sverige kommer det inte säljas fler böcker och fler böcker kommer inte bli storsäljare.

Hos Amazon i USA, och även i Europa, kan man enkelt publicera sina egna E-böcker, och med en marknadsandel på nästan 50% för E-böcker i USA, så kan en självpublicerande författare alltså sälja enorma mängder böcker på ett enkelt sätt. Notera kan. Några garantier finns inte, utan det handlar om svarta svanar, extremt osannolika händelser som har stora konsekvenser för den som "drabbas". Men USA har en befolkning på över 300 miljoner människor, och skriver du på engelska når du även Storbritannien, Kanada, Australien, Nya Zeeland, Sydafrika, Indien mfl länder med befolkning som har engelska som modersmål. Ca 350 miljoner människor har engelska som förstaspråk (varav 255 miljoner i USA), och 1.2 miljarder människor kan läsa engelska.

Marknaden för en engelsk E-bok är alltså 133x så stor som den svenska marknaden, även om vi skulle nå en 50%-ig andel E-böcker i Sverige likt i USA. 

En svensk författare måste alltså fortfarande ta en 133x så stor marknadsandel som en engelskspråkig författare även om Amazon kommer till Sverige. Då är det inte konstigt att endast 50 svenska författare kan leva på sin bokförsäljning - dessutom ofta tack vare översatt utgivning utomlands.

Redan idag kan du förstås översätta dina böcker (kostar säg 100 000:- SEK) och publicera dem på amerikanska eller brittiska Amazon. Det är där marknaden finns. Amazons inträde i Sverige kommer inte förändra det alls.

Oavsett så är även de bästsäljande Amazonsuccéerna svarta svanar. Det är bara det att det finns fler av dem på den enorma engelskspråkiga marknaden.

Amazons intåg i Sverige kommer förstås innebära förändringar, men ingen revolution.

Den svenska bokbranschen är ständigt i kris, precis som alla andra branscher säger sig vara. Men ändå sägs det finnas 500 förlag, 5 000 författare, Bokmässan slår rekord varje år, bokhandlarna har inte lagt ner som skivbutikerna etc. Man ska komma ihåg att bara för att enskilda bokhandlare eller enskilda förlag krisar, så betyder det inte att branschen går under. Många bokhandlare gör ett hästjobb, men de flesta går alltså inte omkull, även om handlarna minskat. Den stora smällen har varit Adlibris och Bokus. Nästa smäll blir om E-böcker tar allt större marknadsandelar, men det har inte med specifikt Amazon att göra.

Amazon kommer förstås bli en svår konkurrent till Adlibris och Bokus, om de kan prisa sig in. Det innebär i sin tur att de måste förhandla till sig ännu lägre sk F-priser från förlagen, så författarna får ännu mindre betalt via Amazon. Ännu färre författare kommer i så fall kunna leva på sin bokförsäljning. Alternativt att Amazon drivs med förlust för att konkurrera ut befintliga svenska onlinebokhandlare.

Redan idag kan man till 10% i provision på F-priset publicera E-böcker själv i Sverige via eLib. Möjligheten finns alltså redan nu och Amazon kommer inte ändra detta.

Författare kan fortsätta drömma om genombrottsromanen, den svarta svanen som skickar iväg försäljningen till skyn. Det kommer hända även fortsättningsvis - vi kommer få se fler Hundraåringen som hoppade ut genom fönstret och försvann eller En man som heter Ove. Men det kommer inte bli vanligare bara för att Amazon säljer böcker i Sverige.

I övrigt, se resultatet av Åsa Schwarz experiment med att ge bort sin bok Lust på iBooks och huruvida det påverkade bokförsäljningen i övrigt. Det blev ingen påverkan på försäljningen av pappersböcker, även om marknadsföringen gjorde att E-boksförsäljningen steg efteråt. Samtidigt är just iBooks inget vidare för författare. Apple vägrar att ha med små förlag, som ens de svenska större förlagen, att göra, vilket kräver två ytterligare mellanhänder (en i Sverige och en utomlands). En bok på iBooks kanske ger författaren någon enskild krona, medan 98-99% av pengarna försvinner till mellanhänder. E-boksdistribution via Apples iBookstore kostar mer än fysisk bokdistribution, inklusive tryck etc. Det samma gäller ljudböcker via iTunes. Så mycket för den revolutionen. Den som vill gynna författaren handlar inte via Apples iBooks eller iTunes, vilket också visar att E-boken inte nödvändigtvis är författarens frälsare.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. När kommer motsvarigheten till Spotify/Netflix/Ztory för böcker? Kanske skulle det kunna öka läsandet? Jag har själv börjat läsa tidningar igen sedan Ztory kom. Kanske skulle samma sak kunna hända för böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ju för ljudböcker åtminstone.

   Kom ihåg att artisterna tjänar uselt på Spotify. En Spotify för böcker lär inte göra att författarna tjänar mer.

   Radera
  2. Följdfrågan blir då när kommer en seriös försäljare av ljudböcker i Sverige. Finns ju bara Audible och iTunes vad jag hittat där Audible är Amazon men med en del geografiska begränsningar (du kanske inte kan köpa del 3 av serien men väl 1,2 och 4 pga regionsspärrar) eller alternativet iTunes som tar lika mycket betalt eller mer för en ljudbok digitalt distribuerad än vad en inbunden bok skulle kosta.(Audible 10$ - iTunes 299:-)

   Radera
  3. Finns ju massvis med seriösa ljudboksförsäljare i Sverige. E-bok och nedladdningsbar ljudboksförsäljare finns det gott om. T ex http://muntligt.se/.

   Här har du en komplett lista.

   https://www.elib.se/ebook_retailer.asp

   På iTunes kostar Midvintermörker 199:-, på Muntligt 55:- kronor och Midsommargryning 155:-. Då får jag betydligt högre royalty vid försäljning på Muntligt än på iTunes.

   Radera
  4. Men var tyvärr som jag befarade väldigt väldigt dåligt. Bäst var kanske http://www.load2hear.se/ men i övrigt tragiskt när det kommer både till utbud och utförande (dvs sidan är så dåligt organiserad och biblioteket bristfälligt märkt och sorterat). Jag gillar ju sagor som den halvhjärtade konspirationsteoretiker man är och anser SCI-FI sektionerna är väldigt tunna för min smak.
   Dessutom var de flesta ganska dyra (köpte precis en populär trilogi på Audible för 35$, där sista delen kom i december som jämförelse).

   Men den dagen jag köper dina böcker lovar jag att det är på Muntligt! (Audible gör dock att ja köper så jävla mycket spännande som också skall plöjas).

   Sjukt egentligen, sedan jag blev Audible (Amazon) kund har man tillomed slutat kolla Piratbukten (vilket var ett måste för några år sedan då nedladdningsbara böcker knappt existerade) Det är resultatet av att ha en välsorterad butik med vettiga priser (och Amazon.com volym i ryggen såklart. Skall ju även nämnas att det är ett abbonemang så betalar oavsett för minst en bok i månaden. Föredrar att läsa/höra på orginalspråk).

   Radera
 2. Vore intressant att veta hur många böcker Amazon uk och us säljer till svenskar. Kanske Amazonens bevekelsegrunder inte i huvudsak är att gå ut i strid och skaffa svenska författare till sitt stall, utan att optimera administration och marknadsföring av redan existerande kundkrets eller något liknande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hela argumentet om att Amazon kommer att prisa in sig på bekostnad av författarna saknar grund, se varför i min digra lista av invändningar nedan.

   Radera
 3. Den uppenbara slutsatsen är alltså att man som (svensk) författare bör skriva direkt på engelska. Jag lämnade själv några ytterst blygsamma bidrag till arbetet med boken "Swedish death metal" och den sägs ha sålt väldigt bra - vad nu det innebär.

  SvaraRadera
 4. Och aspirerande författare måste tävla om utrymmet med algoritmiskt skapade böcker, där en producent lätt skapar 800.000 böcker automatiskt kompilerade från information programmet hittat på internet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fel, eftersom människor läser recensioner före inköp och snart liksom i USA laddar ner en provfil på boken före köp. Autokompilerade böcker är inte ett konkurrenshot - andra bra böcker är det däremot.

   Radera
  2. Alla mina böcker finns på provfil på Bokus och Adlibris.

   Radera
 5. Redan idag kan du förstås översätta dina böcker (kostar säg 100 000:- SEK) och publicera dem på amerikanska eller brittiska Amazon.

  Låter extremt högt. Hur räknar du här?

  När det gäller Amazons intåg så tror jag det förutom hårdare konkurrens för e-böcker och läsplattor även skulle kunna innebära ett generellt uppsving för e-boksläsning då Amazon knappast går in helt obemärkt utan kommer att lägga en rätt fet marknadsföringsbudget för att lansera och skapa kännedom och på så sätt driva e-boksmarknadens storlek framöver. En gissning är att de kan komma att göra detta genom att kraftigt subventionera eller rent av ge bort produkten (kindlen) för att tjäna pengarna på själva tjänsten.

  På konkurrenssidan för svenska författare som skriver på svenska, så kan det ju också bli så att fler engelskspråkiga böcker nu kommer översättas till svenska då e-böcker är förenat med så pass mycket lägre fasta kostnader (och risk) än dito digitala. Så spontant känns det för mig snarare som en nackdel för svenska författare än en fördel med Amazon.

  - Större e-boksmarknad i Sverige framöver i förhållande till fysiska böcker
  - Lägre marginaler för författare
  - Hårdare konkurrens från utländska författare som kan tycka det plötsligt känns attraktivt att översätta även till svenska.

  För läsarna tror jag dock att det bara kommer att upplevas positivt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En normalstor roman är 100 000 ord. 1:- SEK per ord i översättningstaxa.

   Radera
  2. Ca 300 ord per sida, två sidor i timmen, ger 600:- SEK i timarvode. Helt och fullt rimligt. Ingen jobbar gratis i bokbranschen, utom författarna, som jobbar på spekulation.

   Radera
 6. Glöm inte bort att man kan låna E-böcker på biblioteket och läsa på plattan. Jag gör ofta så och jag läste dina båda böcker på det sättet. Bekvämt för mig och jag hoppas en liten inkomst för dig. Detta gör att biblioteken börjar få ett uppsving.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan inte kommentera mina egna avtal.

   Lånar du en E-bok får förlaget 10:- kronor. Författarförbundet rekommenderar 33% i royalty för E-böcker, så då får författaren tre kronor och trettio ören.

   Radera
  2. Av 3:30 går ungefär hälften bort i egenavgifter och skatt, så författaren får i näven 1:65 SEK om du E-lånar en bok.

   Radera
  3. Låter inte mycket, men böckerna var bra. Förstår att det blir svårt att leva på sitt författarskap. En lösning är ju att författaren får låt säga 100 kr per utlåning vilket täcks av bidrag. Som du vet finns det annat skattepengarna måste gå till och att jag skulle betala en hundring av egna pengar är uteslutet, pensionärer är fattiga och snåla ;-) nej, det blir till att nagga lite på SIDAS budget som är på 37 miljarder. Dom har ännu inte kunnat redovisa något resultat på sina satsningar så jag tror ingen där skulle märka om det "pös ut" några miljoner på det kontot;-)

   Radera
  4. Måste något skattefinansieras för att existera så tycker jag man kan klara sig utan. Det är ingen mänsklig rättighet att kunna leva på författande.

   Radera
  5. Håller med fullständigt. Allt vad bidrag heter är i regel av ondo.

   Radera
 7. Det finns mer att fundera kring Amazon - jag har aldrig köpt en bok där, men likväl massor av elektronikprylar. Pundet är mycket billigare och med fri frakt så är det nästan korkat att köpa t ex minneskort I Sverige.

  när det var värsta snacket om PS4 och väntetider I Sverige, så beställde jag en via Amazon I UK, fick den på 3 veckor - Amazon är tydligen den största elektronikåterförsäljaren I Europa och hade rätt stor prioritering hos Sony.

  Så det sämsta är att jag inte kan fortsätta nyttja valutakursen till min favör om jag måste börja betala I SEK.. :-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har också handlat en del från Amazon UK, de flesta produkter är avsevärt billigare den vägen än i Sverige. Även svenska produkter...

   Radera
 8. Så mycket felaktigheter om Amazon Del 1

  Bor i USA och har som författare och utgivare följt utvecklingen noggrant under de senaste åren. Här är de främsta orsakerna till varför jag anser dina antaganden vara felaktiga:

  ”Bara för att Amazon kommer till Sverige kommer det inte säljas fler böcker och fler böcker kommer inte bli storsäljare.”

  Fel, fel, fel och fel. Vad som ständigt missas i media är att det är bokköparna som driver utvecklingen, inte Amazon. Bokköparna flyttar till nätbokhandlarna pga urval och lägre pris. Färre fysiska bokhandlare leder till mindre hyllutrymme att sälja böcker på, förlagen minskar antalet titlar och tryckupplagor vilket driver fler kunder till näthandeln.

  När (inte om) bokköparna går över till eböcker minskar pappersböckernas antal ytterligare. Det är svårt att förklara hur stor den här omställningen är för ett samhälle som inte är där än. Alla de böcker jag brukade köpa i pocket, köper jag idag som ebok. Det är inte en fråga om vilket bokformat som känns bäst – det är ändå alltid innehållet, inte pappret, jag vill åt. Och när en bokläsare får 2-3 eböcker till priset av 1 pocket är valet lätt. Det är därför det kommer att säljas flera böcker i Sverige inom några få år.

  Egenutgivare ökar utbudet på nya och lägre prissatta (främst) ebokstitlar och storläsarna (den grupp förlagen inte har en aning om hur man marknadför till eftersom de alla har högst individuella preferenser) hittar plötsligt allt det de varit sugna på men som inte förlagen givit ut, vare sig det är rimmade krigsepos eller deckare som utspelas på 1800-talet eller romantik i medeltidens Japan eller alla tre. Storkonsumenterna slutar helt enkelt köpa årets mest hypade bok för nu har de alternativ.

  Storsäljare är ett relativt begrepp och svarta svanar är vanligare än du tror. Det kommer alltid att finnas den globala megahiten vart femte år. Det kommer att fortsätta finnas en handfull kända namn inom de mest populära genrerna, men de kommer sälja färre ex av sina böcker. Däremot ökar antalet genrer och bästsäljare inom varje grupp. Flera författare än någonsin förr lever på att enbart skriva, i synnerhet de som ger ut själva och behåller den största delen av royaltyn, vilket rapporterna från Author Earnings (http://authorearnings.com/the-report/) har visat med all önskvärd tydlighet. Vad siffrorna framför allt visar är att man inte måste nå topplistorna för att få skrivandet att gå runt.

  Visst, Sverige och svenskan är en mycket mindre marknad men bokköparna agerar på samma sätt. Efterfrågan på vissa typer av genrelitteratur är i princip omättlig, även om mediabevakningen av t ex Romantik, Fantasy och Erotik är obefintlig. Produktiva författare inom populära genrer kommer att ha betydligt större chans än idag att leva på sitt skrivande, i synnerhet om de ger ut själva.

  forts följer i nästa post

  SvaraRadera
 9. Så många felaktigheter om Amazon Del 2

  "En svensk författare måste alltså fortfarande ta en 133x så stor marknadsandel som en engelskspråkig författare även om Amazon kommer till Sverige."

  Här måste du gjort en tankevurpa. Alla böcker tilltalar inte alla läsare. Det finns inga genomsnittsläsare som läser allt på alla språk. Därmed kan du inte beräkna hur stor en läsekrets är, potentiell eller reell, varken hos Amazon eller andra aktörer. Hela marknadsandelsresonemanget saknar all faktagrund.

  "Amazon kommer förstås bli en svår konkurrent till Adlibris och Bokus, om de kan prisa sig in. Det innebär i sin tur att de måste förhandla till sig ännu lägre sk F-priser från förlagen, så författarna får ännu mindre betalt via Amazon."

  Fel. Du glömmer att Amazon är en näthandel. Bokdelen är bara en liten del av verksamheten. Amazon behöver inte nödvändigtvis prisa in sig, som du skriver. Amazon är inte ett lågprisföretag per se. De har ett enormt utbud (böcker och allt annat) och tar lägre förtjänst per vara än konkurrenterna. Amazon behöver inte förhandla sig till lägre f-priser, de säljer på volym – all volym.

  "Redan idag kan man till 10% i provision på F-priset publicera E-böcker själv i Sverige via eLib. Möjligheten finns alltså redan nu och Amazon kommer inte ändra detta"
  .
  Fel. Här är Amazons största konkurrensfördel ur min synvinkel som egenutgivare: Elib och Publit tar vardera 10% kommission för att distribuera min ebok. Sedan tar respektive svensk nätbokhandel ytterligare runt 40% av f-priset. När jag publicerar och säljer min bok på Amazon tar Amazon 30% (förutsatt att jag lägger priset inom de nivåer som säljer bäst, annars är Amazons kommission 70%).

  Det är 20% skillnad i vinst i min ficka. Så Amazons inträde kommer definitivt att ändra på läget. Till bokköparnas, författarnas och egenutgivarnas fördel. Förresten behöver man inte vänta. Amazon Kindle Direct Publishing stöder idag svenska. Det är bara att skaffa ett EIN nummer hos amerikanska skatteverket, skapa ett konto hos KDP och ladda upp en eboksfil i mobiformat. POD-böcker kan man sälja hos Amazon genom att använda t ex CreateSpace, Ingram Spark eller Lulu.

  F ö Faktafel om iBooks: Man kan tämligen enkelt försöka sälja sina eboksalster på Apples iBooks även som litet eller enmansförlag. Enklast genom distributören Smashwords eller D2D som vardera tar en kommission på 10% per såld bok. iBooks del är sen 30% sist jag kollade detta när jag laddade upp, så att 98-99% försvinner är helt taget ur luften.

  SvaraRadera
 10. Ursäkta mig. Jag höll verkligen inte god ton. Man ska inte posta något när man inte sovit. Återfinns i skamvrån tills vidare...med dumstrut.

  SvaraRadera