Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2014-02-28 13:13

Vad säger rubeln?

Nu när Ryssland gått in i Ukraina och mobiliserat 150 000 man i en "beredskapsövning", vad säger rubelns växelkurs oss? Svaret är nog ingenting den inte sade redan innan.


Rubeln hade redan börjat försvagas kraftigt mot dollarn innan OS i Sotji och har under de olympiska spelen bara blivit ännu svagare när tillståndet i Ryssland blivit allt mer uppenbart. Valutan har inte stärkts idag heller.
Dagschart USDRUB
Att hitta en extern fiende, som Ukraina, istället för att ta itu med de egna inhemska problemen är förstås ett klassiskt upplägg.


Ryssland kommer säga nej i FN:s säkerhetsråd när frågan om Ukraina tas upp. Men marknaden kan de inte göra något åt. Å andra sidan så gynnar en svag valuta rysk export, men rysk gas och rysk olja köper omvärlden ändå och i princip oförädlade råvaror står ändå för runt 80-85% av Ryssland export. Svag valuta gynnar förädlingsindustri, men den handlar mest om vapen och krigsmateriel i Ryssland....
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

29 kommentarer:

 1. Som en icke-intresserad fjant så tittade jag inte på OS, lade inte märke till OS och hörde inget om OS. Vad var det för avslöjanden om läget i ryssland som OS reportrarna rapporterade?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korruption, massivt slöseri med statliga miljarder mm.

   För övrigt ska Ukrainas nu avsatte president stulit 70 miljarder USD från statskassan och flyttat till egna bankkonton utomlands...

   Radera
  2. De ukrainska trupper som intog parlamentet i Kiev, gick in med kalashnikovs och machetes, misshandlade ledamöter så att de röstar och röstade "rätt"? Folk på plats menar att det är en självförsvarsmilis. Inga ryska flaggor på axlarna.

   Samma människor påstår att pengar har stulits.

   Radera
  3. Påstår du att Arsenij Jetsenjuk haft med sig en kalashnikov i radan?

   Radera
  4. In av höjdpunkterna var definitivt när Pussy Riot piskades av Kosacker. Putin visade med all önskvärd tydlighet att han är en svag ledare där.

   Radera
  5. Förut var det prickskytte på "sjungande demonstranter". Nu är det stöld av 70 MILJARDER DOLLAR!! 70 000 000 000 $!!! Försnillade och instoppade i den egna hushållskassan.

   Tror man på det så måste man vara tidernas jubelidiot alternativt en genomsnittlig läsare av msm.

   Konstigt att dom som hittar på dom här propagandalögnerna alltid måste överdriva så till den milda grad så det blir komiskt.

   Radera
 2. Alla kommentarer som Cornu ogillar på sin blog är skapade av Ryska automatiserade bottar. Eftersom Cornu äger bloggen kan ni andra inte bevisa ett skit så han har rätt 100%.

  SvaraRadera
 3. Den försvagade rubeln gör att de ryska oljeexporterande företagen går som tåget. Kontrakten skrivs nämligen fortfarande i USD medans skatter och avgifter, som ofta är ett nominellt belopp per fat, betalas i Rubel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En svag rubel blir således gynnsam för både förädlingsindustrin och råvaruindustrin. Perfekt!

   Radera
  2. Märks inte direkt i kurserna på tex Gazprom ;-(

   Radera
 4. Man behöver inte vara rysskramare för att påpeka att den här bloggen försöker få Ryssland att framstå som det största hotet mot världsfreden. Om det är något land som är ett hot mot världsfreden så är det "demokratin" USA, som skapat kaos i många länder de senaste 11 åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Livet blir enklare för dig om du inte hittar på vad jag skriver, utan läser vad jag skriver, varken mer eller mindre.

   Var skriver jag att Ryssland är det största hotet mot världsfreden? Var skriver jag att USA inte är ett hot mot världsfreden?

   Radera
  2. Säger man A betyder det inte att man säger vare sig B eller C. Är du 80-talist?

   Radera
  3. Det man inte säger är väl minst lika viktigt som det man säger.

   Radera
  4. Nej. Det finns 100 000-tals saker jag inte skrivit något om. Ska vi använda samma argumentation så är du alltså pedofil eftersom du inte skrivit något annat.

   Radera
  5. OT @ Cornu
   Ditt kärleksbarn https://twitter.com/WSJ/status/439333233013309440

   Radera
  6. Jag är inte pedofil. Så har vi den saken ur världen.

   Varför väljer du att skriva om ryskt agerande som kan tolkas som aggressivt, men inte exempelvis USA:s? Vad är ditt skiljekriterium när du väljer saker att skriva om?

   Radera
  7. Ah, du skrev inte att du inte var rasist eller nazist. Så du är rasist och nazist alltså?

   När jag kritiserar USA, vilket jag gjort många, många ggr, t ex i fallet Syrien, då protesterar ni inte.

   Radera
  8. För övrigt var har jag kritiserat Ryssland? Jag har skrivit att intrången i Krim bryter mot ett inernationellt avtal som Ryssland skrivit på. Det är ett konstaterande.

   Radera
  9. Tydligen är det bara Ryssland man aldrig får kritisera.

   Desto viktigare att kritisera Ryssland.

   Radera
  10. Nejdå, jag är varken nazist eller rasist. Bra att du frågar.

   Vilka är 'vi' som protesterar? Intressant att veta vilken grupp man tillhör.

   Jag har t ex också konstaterat att Ryssland har börjat agera först efter att Ukrainas folkvalde president och överbefälhavare har anlänt till Ryssland, vilket starkt antyder att Ryssland bistår landets ledare med begränsat militärt understöd. Hur är det att bryta mot ett internationellt avtal som Ryssland har undertecknat?

   Radera
  11. Corny, var skriver du att USA är ett hot mot världsfreden?

   Radera
  12. Alla människor tolkar saker på olika sätt, och när någon skriver ett stort antal inlägg om Ryssland och dess försvar med negativ underton (samt skriver en bok där Ryssland invaderar Sverige...) så kan det lätt tolkas som att den personen tror att Ryssland är ett hot mot världsfreden.

   Och angående din fråga så är jag 80-talist. Inte för att jag förstår vad det har med saken att göra...

   Radera
  13. Du har tydligen inte läst mina böcker. De är dels fiktion och dels handlar de inte om Ryssland. Återkom när du läst.

   Finns författare som skriver om zombies, betyder det att de ser zombies som ett hot?

   Radera
  14. Det är slående att det dyker upp folk i dessa kommentatorstrådar som kräver att det ska införas inlägg i en speciell riktning för att kompensera andra. Har ni stött på många andra bloggar som fungerar så? Brukar ni gå in på Schlaugs blogg och kräva ett omeldebart negativt inlägg om Sjöstedt därför att han just publicerat något negativt om Lööf?
   Av en person som är intresserad av säkerhetspolitik förväntar jag mig många inlägg när regionens stormakt kraftigt upprustar och sedan demonstrativt örfilar upp alla grannländer.
   Resonemanget om balansering av världsfredshotande sidor suger, för att travestera Yngwie Malmsteens recension av Janne Schaffers gitarrspel, häst***.

   Radera
  15. Det måste vara lika. Man får inte vara orättvis. Vi ska räkna och så ska vi säga samma sak om alla länder, lika många gånger. Då är allt bra.

   Men nu har cornu sagt fel. Han har sagt Ryssland för många gånger. Ajjja bajja. Säg "USA" nu. Två gånger till. Säg "Dumma USA" också, två gånger.

   Nu är det lika!!

   HURRA

   Cornu är bra nu.

   Radera
 5. Cornu!
  Nu är det jag och Ben Dover som har upphovsrätten till invektiven rasist, nazist och pedofil som du missbrukar på den här tråden utan vårt tillstånd.
  Vafan ska vi nu dra till med?
  :-P

  SvaraRadera
 6. Man kanske bör nämna att det ska ske en samövning mellan Ukrainas armé och NATO nu i början av mars. Motövningar brukar vara vanliga. "Att hitta en extern fiende, som Ukraina, istället för att ta itu med de egna inhemska problemen är förstås ett klassiskt upplägg." citat från bloggen. Ukraina har stora inhemska problem och löser problemet med att utpeka både externa interna fiender. Kommer alla partier att få ställa upp i valet ? Sannolikt inte. Vi kommer ändå att matas då med rapporter om hur demokratiskt Ukraina är; om inte totalkaos utbrutit innan dess. Finns det ett ryskt intresse av ett ingripande och en militär konflikt i dess närområde. De aggressiva uttalandena har kommit från USA. EU har fått kalla fötter men "fuck EU" för att citera en USAansvarig i ett förtroligt samtal. Vad som inträffat i Kiev kan jämföras snarast med marschen mot Rom eller riksdaghusbranden 1933.

  SvaraRadera
 7. Vad säger rubeln? Vad säger Hryvnjan? Ja i så fall ligger Ukraina risigare till än Ryssland om man tror att händelserna på börsen avspeglar något annat än händelserna på börsen, Cornus kristallkula.

  SvaraRadera