Cornucopia?

Aktuellt

Upp till 900 MSEK om året i nytt dolt presstöd via hushållens sopavgifter

För att rädda journalisternas jobb på papperstidningarna ska producentansvaret för återvinningen av tidningspapper upphöra och överföras til...

2014-02-19 10:31

Ukraina: Var går gränsen för inbördeskrig?

Enligt Ukrainas hälsoministerium, dvs regimsiffror, dödades på bägge sidor 25 personer och 241 hamnade på sjukhus under gårdagens och nattens sammandrabbningar i Kiev. Man kan fråga sig var gränsen för inbördeskrig går?


Nu är det inte säkert att våldsamheterna från bägge håll fortsätter på denna nivå, men för en jämförelse kan man t ex titta på belägringen av Sarajevo under inbördeskriget i Bosnien. Enligt Wikipedia dödades mellan 9 502 och 14 011 personer, såväl militärer som civila, under belägringens 1 425 dagar. Det landar i så fall på mellan ca 7 - 10 dödade om dagen. Vilket kan ställas i relation till 25 dödade i gårdagens och nattens strider i Kiev. 

Med tanke på att både Kiev och Sarajevo handlar om en huvudstad kan man se konflikterna som jämförbara, även om det ännu bara handlar om en enskild dag med dessa dödstal i Kiev. Jag har tidigare skrivit om risken för eskalering, och alla tecken finns där. Oppositionens militanter har nu både hjälmar och polisiära kravallsköldar, och flera poliser och inrikestrupper har skjutits ihjäl, så det finns skjutvapen på bägge sidor.

Ska vi titta på regelrätt krig, så kan man ta Gazakonflikten Israel - Gaza 27:e december 2008 till den 19:e januari 2009. Under konfliktens 24 dagar dödades enligt Wikipedia 1 430 personer. Det är alltså avsevärt mer än under det senaste dygnets strider i Kiev. Å andra sidan är inte artilleri, flyg och stridsvagnar inblandade än i Ukraina, bara bepansrade fordon och handeldvapen som automatkarbiner, hagelgevär och pistoler.

Striderna i Kiev går iaf inte att avfärda som en demonstration, utan kan omtalas i termer av inbördeskrig. Som i de flesta andra inbördeskrig har man regimen på en sida och sedan en splittrad och mångfacetterad opposition på den andra sidan.

Samtidigt är beskedet från den ukrainska, väldigt ryska, delregionen Krim, som historiskt har ett status ungefär som Båstad-Torekov i Ryssland/Sovjetunionen, och fram till Stalin gav bort halvön till Ukraina, på alla sätt var ryskt, varit tydliga i att man vill att regimen slår ner upproret med alla tillgängliga medel. Krims unika geografiska läge, och stora betydelse för både Ukrainas och Rysslands Svarta Havsflottor gör läget än mer intressant. Kanske bryter sig Krim ut ur Ukraina och förklarar sig som en självständig, oberoende stat, eller rent av söker inträde i Ryssland?

Ännu finns inga tecken på en de-eskalering från någon sida. Inbördeskriget kan vara ett faktum. Nu är Ukraina Ukraina och inte den underbara arabiska våren, men kom ihåg att det såg ut så här initialt även i Libyen och Syrien. Å andra sidan slapp Egypten och Tunisien regelrätt inbördeskrig. Än så länge. Den fanatiska religiösa komponenten saknas tack och lov i Ukraina.

Det är möjligt att vi får se fullt inbördeskrig igen i Europa 2014, om det nu inte är just vad vi redan ser.

Tillägg: Deutsche Welle om hur Putin drar i trådarna i Ukraina.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

17 kommentarer:

 1. Schweiz 3-29 november 1847.
  162 döda.
  Tack vare snabb medling av Palmerston.

  SvaraRadera
 2. Sönderfall av supranationella strukturer stannar sällan vid de gamla nationsgränserna, även om det kan finnas fördröjningar som i det här fallet med drygt tjugo år. Risken för våld vid sönderfallen är uppenbar. Laboration i reglerteknik i fullskala.

  En lärdom för dem som svärmar för supernationella strukturer och vill försvaga de gamla nationsgränserna uppifrån. Då försvagas de nämligen också nedifrån.

  SvaraRadera
 3. 1000död är krig under 1år. Ja ialla fall det som man brukar använda som statestikmått.

  Skadade är definitionsfråga, döda är binärt.

  SvaraRadera
 4. Frågan är om inte ryssarna går in med trupp och "bringar ordning" så fort OS är över.

  SvaraRadera
 5. Carl Bildt, Weinberger mfl orsakade det fruktansvärda kriget i Jugoslavien genom att stenhårt stödja staten Jugoslavien (de avlönas ju av stater och anser det rasistiskt att tänka etniskt).
  Det blev som alla vet ett hemsk etniskt inbördeskrig som slutade med att de geografiska gränserna i stort överensstämmer med de etniska. Bildt borde istället för att anse att skylla på den demokratiskt valda regeringen i Ukraina verka för att Ukraina delades upp i två stater så att den ryska befolkningen kan ansluta sin del till Ryssland och Ukrainarna i väst bildar det nya Ukraina som kan sluta avtal med EU.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bortser från Bildt-tramset, men annars, ja en uppdelning av Ukraina vore en möjlig fredlig lösning.

   Radera
  2. Carl Bildt, Weinberger mfl orsakade det fruktansvärda kriget i Jugoslavien genom att stenhårt stödja staten Jugoslavien (de avlönas ju av stater och anser det rasistiskt att tänka etniskt). Det blev som alla vet ett hemsk etniskt inbördeskrig som slutade med att de geografiska gränserna i stort överensstämmer med de etniska.

   Herregud. Att det var illa ställt med svenska skolan visste jag, men att det nått den här nivån.

   Radera
  3. Ben, det är i den skolan du har gått och förärats med ett öga.

   Radera
  4. Senast jag kollade var det minst två.

   Radera
  5. Har dessutom för mig att de satt där, mitt i ansiktet, redan innan jag började skolan.

   Radera
 6. Svaret beror helt på EU och Ryssland. Vill endera parten ha ett inbördeskrig, så kan det nog faktiskt bli det.

  SvaraRadera
 7. Resume: Janukovytj är lagligt vald president i Ukraina. Hans regering fattade beslut om att inte teckna samarbetsavtal med EU. En liten elit i Kiev tyckte inte om det beslutet och beslutar sig för att, med USAs och Carl Bildts goda minne, undergräva regeringens auktoritet med rena huligan- och terroristmetoder. Regeringen Yanukovytj har visat stort tålamod. Men nu är det dags - och folkrättsligt fullt legalt - att ta i med hårdhandskarna för att återställa ordningen.

  Ukraina, like lite som Ryssland, är inte och har aldrig varit en del av den europeiska kultursfären och hör inte hemma i EU. Carl Bildt driver ett synnerligen farligt spel och riskerar Europas relationer med Ryssland vilket kan få oöverskådliga konsekvenser. Det är en långt större risk än inbördeskrig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Calle Bildt driver den politik han som USA's vice utrikesminister har fått order om av sina kompisar i Bilderberggruppen.

   Radera
  2. Yanukovitj driver den politik han som Rysslands inofficielle delstatsguvernör har fått order om av sina kompisar i Moskva.

   Fixade det där åt dig. Fint va?

   Radera
  3. Du är kompis med Calle förstår jag.

   Radera
  4. Jag har i alla fall inte ollat hans hjälm, namnbricka och skyddsväst när han var medlare i Bosnien. Det var nån annan.

   Radera
  5. Bilderberggruppen?
   Jag läste att det var Frimurarna.

   Radera