Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2014-02-26 07:52

TV4 visar vägen - nu på AppleTV

TV4 visar nu vägen inom svensk streaming-TV, genom att bli den första svenska, eller för den delen nordiska, TV-kanal som har en egen app på Apples mediaburk AppleTV. För ca 1.5 år sedan lanserades HBO Nordic och sade att de skulle komma till AppleTV, men inget har hänt på den fronten.


TV4 Play klår alltså både HBO Nordic och SVT Play, liksom de övriga sk playkanalerna. Tidigare har bara Netflix funnits på AppleTV för svenska kunder, då Netflix använder samma teknikplattform globalt.

SVT säger sig numera bara utveckla för branschstandarder och har därför slutat plattformspecifik utveckling. 

Frågan är nu om inte Netflix och TV4 Plays närvaro på Apple TV kan kallas för en branschstandard.

Om jag inte är felunderrättad så är det QBrick, som utvecklat TV4 Play, liksom SVT Play och HBO Nordics plattformar, liksom TV5 Play. Eventuellt har dock TV4 brutit med QBrick och Apple TV-appen kan i så fall komma från en annan leverantör. Om det dock är QBrick, så borde det vara en smal (och snabb) sak att rulla ut SVT Play och HBO Nordic till Apple TV, om pengarna och viljan finns. Korrektur: Lemonwhale har numera hand om TV4 Play.

TV4 Play visar visserligen vägen, men det finns förstås inget att se på kanalen. Det är ju ändå TV. 

Tillägg: Hittar ni inte TV4 Play på er AppleTV, så kan den eventuellt vara dold. Den finns i så fall under Inställningar-Allmänt-Begränsningar, där den kan ändras till att visas, alternativt lösenordskyddas (inställning "Fråga") om ni vill skydda barnen från diverse dokusåpavansinne.

Tillägg 2: "TV foreplay comes to Apple TV in Sweden" orsakar stor förtjusning utomlands.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

20 kommentarer:

 1. nice, tv4 appen till ipad är verkligen dassig

  SvaraRadera
 2. Varför skulle just Apple TV vara branschstandard? En app till exvis Samsung Smart TV eller Xbox 360 måste anses som mycket mer branchstandard sett till spridning. Inlåsta appar känns dock såååå 2008. Bättre att köra 100% webb, som SVT.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför att SVT inte kan köras 100% webb på IOS, Android, PC eller MAC.

   Radera
  2. Vilka funktioner på SVT Play funkar inte på iOS, Android, PC och Mac?

   Radera
 3. Inget Apple gör kan klassas som branschstandard..Bara inlåsning ;)

  SvaraRadera
 4. Jag använder Chromecast, mindre och billigare. Men jag förstår inte varför vi måste ha en extra pryl. AppleTV är dessutom för stor. Chromecast är liten så kan man inte bygga in den i TVn? Jag vill ha färre prylar, inte fler. Hela tvbänken belamras med prylar.

  SvaraRadera
 5. Anser SVT att FLASH är branschstandard?

  Argumentet håller inte om branschstandard.

  1. SVT använder argumentet att alla datorer / mobiler kan se på SVT. Det är inte sant för att
  1a. Datorer behöver installera Flash för att se på SVT play
  1b. Flash stöds inte längre av IOS eller Android, varken på mobiltelefon eller platta

  2. Om SVT ska ta licensepengar för produkter som IOS där man har App så anser man att IOS är branschstandard, vilket det dels inte är.
  2a. Apple TV kör en låst IOS i botten som nu öppnas upp varpå SVT har fel oavsett deras argument eftersom de motsäger sig själva.


  Avskaffa SVT och deras inkompetens som motsäger sig själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... eller så släpper den en app till AppleTV, XBox, Playstation etc...

   Radera
  2. SVT kör inte flash. Vad har du fått det ifrån?

   Radera
  3. Jo, SVT Play kör Flash.

   Radera
  4. Eller så skapar de en inloggningssite för sina tjänster så att folk får välja om de faktiskt vill se melodifestivalen med HTBQ-propaganda eller inte.

   Radera
  5. @Wofser, om SVT Play kör Flash, hur kommer det sig att det funkar i Safari på iOS (som inte stödjer flash)?

   Radera
  6. Klienten som spelar upp videon är Flash. Men det är en ström enligt någon H.x-standard, som alltså går att spela upp med andra för ändamålet anpassade klienter.

   Typ.

   Radera
  7. Själva videoströmmen är alltså inte Flash, om jag förstått det hela rätt.

   Radera
 6. Atv är lätt smidigaste medialösningen för att få allt på samma ställe. Kombinerat med en Plex server.

  -startar direkt från sleep
  -minimalt med bläddrande och väntande i olika ui för appar. Det man använder mest får vara öppet, resten Airplayar man.

  Finns inget annan kombination som fixar allt och inte har någon allvarlig brist. Nyaste smartTVs är stört långsamma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. MINIX NEO X5, Android är grym.

   Radera
  2. ok, typ samma pris.
   oklart om den kan köra alla 1080p filer?
   styr android alltså med mus eller air mouse (som wii control?)

   Radera
 7. Det är säkert på gång med SVT play för appleTV, i alla fall verkar det konstigt om de skulle fixa en app för chromecast men strunta AppleTV (fast det hade varit roligt att följa fanboyflejmandet i kommentarsfälten om det skedde)

  SvaraRadera
 8. Det är väl ok om svt erbjuder möjlighet att ses på vilken standard som helst.

  Men de skall i så fall tillhandahålla sina appar, eller specialprogramvara, själva, inte gynna Apple eller Google genom att gå via appstore eller Google play.

  Svt skall verka för mångfald. Då kan de inte göra tvärtom och underkasta sig Apples eller Googles enfald. Passar det inte Apple eller Google får svt vara tydliga med varför deras lagstadgade uppdrag inte är kompatibelt med Apples eller Googles auktoritära affärsmodeller.

  SvaraRadera
 9. Lite förtydligande: TV4 Play för Apple TV har vi byggt inhouse med ett litet team bestående av egen personal och konsulter. Vi använder inte Qbrick (de har dessutom bytt namn till Arkena) men Lemonwhale använder vi som konsulter för videospelarna på TV4 Play på webben. Apple TV har en inbyggd videospelare som används.

  Om ni inte får upp TV4 Play i Apple TV:n kan ni starta om boxen genom att dra ut strömkabeln ett tag, den kommer då leta uppdateringar när den går igång igen.

  Vill ni veta mer om utvecklingen på TV4 är http://http.tv4.se en bra ingång, där bloggar vi lite om vad vi håller på med.

  SvaraRadera