Cornucopia?

2014-02-08 18:37

Sätter försvaret upp fyra lätta infanteribrigader?

Försvaret har satt upp fyra regionala staber, för att kunna hantera samverkan med lokala myndigheter, länsstyrelser och kommuner, och framför allt för att leda hemvärnets fyrtio hemvärnsbataljoner. Hemvärnet har tidigare haft en mycket begränsad förmåga att verka i strid, då tyngre understödsvapen saknats, men nu söker man granatkastarpersonal till hemvärnets Dalabataljon (Public Service/SVT). Håller försvaret på att ombilda hemvärnet till fyra lätta brigader minibussburet infanteri, under de fyra regionala staberna som brigadstaber?


För att alls kunna föra kvalificerad strid mot en modernt utrustad motståndare behöver ett lätt infanteriförband ha eldunderstöd med indirekt eld - haubitsar, raketartilleri eller granatkastare. Man behöver också luftvärnsförmåga, samt kvalificerad pansarvärnsförmåga på åtminstone medellånga avstånd.

Insatsorganisation 2014, med
hemvärnet inringat.
Nu framgår det inte om det är Försvarsmaktens 80mm eller 120mm granatkastare som hemvärnet ska utrustas med. Handlar det om 120mm granatkastare så ges en kvalificerad förmåga, inklusive pansarvärn via målsökande STRIX-granater, som ni kanske känner igen som de pruttande pansarvärnsgranaterna från Midvintermörker.

Samtidigt behövs ytterligare förmågor. 

Försvarsmakten avvecklar nu den svenska pansarvärnsroboten Bill-2, robot 56B, från sina sju manöverbataljoner och specialförband som UndBats fallskärmsjägare. Det vore ett utmärkt system att föra över till hemvärnet, som därmed skulle få kvalificerad pansarvärnsförmåga på upp till 2000 meters skjutavstånd. Det täcker lätt in 95% av alla stridsavstånd vi har i kuperade och skogbeklädda Sverige. Robot 56B skulle med fördel kunna tillföras åtminstone insatskompanierna på samtliga hemvärnsbataljoner.

Därtill avvecklas luftvärnsrobot 70 till förmån för nyare IRIS-T. Skulle enskilda hemvärnsbataljoner tillföras denna skulle hemvärnet också kunna försvara sig mot attackhelikoptrar, en förmåga de helt saknar idag.

Med 120 mm granatkastare, robot 70 och robot 56B skulle hemvärnet kunna sätta upp motsvarande fyra brigader lätt motoriserat infanteri, vilket skulle dubbla svensk försvarsförmåga på marken, även om dessa lätta brigader knappast kan ta terräng, men väl hålla terräng och föra fördröjningsstrid i den svenska terrängen, undantaget möjligen slättbygderna.

Svensk försvarsförmåga skulle avsevärt höjas, utan att medel skulle behöva tillföras annat än att systemägare för system under avveckling skulle behöva bibehållas. Utbildningen av hemvärnsmännen i systemen kan ske inom ordinarie utbildnings- och övningsverksamhet. Och framför allt gäller det att smida medan järnet är varmt och det finns fd värnpliktiga som är utbildade på dessa system.

Sedan den strategiska blackouten är hemvärnet de svenska markförbandens ryggrad. Det är dags att ge ryggraden bett och förmåga, och inte utelämna dem till att slaktas fritt av en motståndare på långa stridsavstånd med kvalificerade system som stridsvagnar eller attackhelikoptrar, utan möjlighet att bita tillbaka.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

37 kommentarer:

 1. Spännande. 120 mm grk med vagga väger väl 600 kg så det är säkert inga problem att dra den efter en käck minibuss, däremot är ju ammunitionslogistiken lite halvtung.

  SvaraRadera
 2. Vad ligger i vägen för att det här skulle kunna ske?
  Alltså, vilken typ av beslutsgång är nödvändig för att det här verkligen skulle bli realitet?

  Avvecklingen av värnplikten är något av det sämsta Sverige har gjort i modern tid. Att återinföra den går fortfarande. Dyrt misstag, men sådana lär det bli fler av, och rättas till måste saker ständigt och jämt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, avskaffa löneutbetalningarna till Försvarets anställda, så blir allting bättre, ska'ru se...

   Radera
  2. Nja, man kan snarare se det så här. Halten anarki i samhället (som försvisso inte är särskilt hög alls..) kan minskas ytterligare en smula genom att påföra lite mer tvång från överhögheten i form av socialistisk plikt för samhället.

   Det är vad jag talar om. Varför?
   För i en mångfacetterad värld finns det fördelar med både friheter och skyldigheter, och när det kommer till att upprätthålla vissa rekvisit för välmående så har det visat sig att just det här tvånget kan ha många fördelar. Du behöver blanda koncepten, då kommer ditt skarpsinne att komma till sin fulla rätt herr Kapitalist.
   Det mentala tvånget man inför i sitt eget huvud när man tvingar sig själv till att träna är också bra. Så slipper man bli virad runt en telefonstolpe av Ben Dover som en annan söderhipster med stuprörsarmar..

   Radera
 3. 80 mm grk är bättre än ingenting, men på det stora hela ett skämt för den som åtminstone har lätt pansar att krypa in i. Vilket snart sagt varje realistiskt tänkbar motståndare i Sverige skulle ha.

  Ett steg i rätt riktning, men om klyschan apropå Ryssland heter "från en låg nivå" torde motsvarande för Sverige vara "från nivån av ett Bellman-skämt i förskolan".

  Det är långt kvar innan Sveriges försvar ens kan liknas vid en någorlunda rätt verserad limerick utan poäng.

  SvaraRadera
 4. 12cm grk är det som gäller, vilket inte är så konstigt med tanke på tillgången av ammunition... Betänk även att det håller på att införas pionjärplutoner i hemvärnet samt att det har införts underrättelsekompanier. Skall bli mycket spännande att se vad försvarsberedningens rapport som kommer i mars säger om hemvärnets framtid. Om jag "fick bestämma" skulle utvecklingen gå mot något som liknar lokalförsvarsbataljoner med förmåga till indirekt eld genom två grk-plutoner per bataljon och en pionjärpluton för fältarbeten. Pv-förmågan förstärks kraftigt genom att man inför Rb57 på samtliga skytteplutoner. Detta anser jag vara ett lämpligt system för Hv då det är relativt billigt samt mycket enkelt att utbilda på. Detta skulle ge bataljoner som har fördröjningsstrid som huvuduppgift. Därmed inte sagt att förmågan till bevakning av skyddsobjekt utgår.

  SvaraRadera
 5. Det är 120 mm grk som införs. Väger ca 300 kg. Problemet är att hitta folk som kan hantera den. Observera att det krävs en hel del utbildning för att kunna använda detta effektivt. T ex så behöver man eldledare samt chefer som vet när indirekt eld skall sättas in. För övrigt tycker jag att nymoderaterna skall röstas bort för gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är att hitta folk som kan hantera den.

   Precis, det är inte alla förunnat att vara så stora, starka och intelligenta att de kan hantera en grk. Tänk då vilken jävla övermänniska man borde vara om man fullgjort värnplikt som grk-plutonchef med X-9-9 i betyg. I princip måste man ju då vara Gud Fader själv.

   Synd bara att herrarna på pliktverket skrev ut mig ur rullorna förra året.

   Radera
 6. Detta stödjer jag till fullo. Komplettera detta med de sex MekBrig och tre KABrig som SD föreslagit, så har vi iaf fått något som börjar likna återtag. Lv med lång räckvidd måste förstås också till.
  Det finns bara två hållhakar med Cornus förslag. Politiker och den högre Försvarsmaktsledningen har någon sorts reflexmässig rädsla över att tillföra Hv kvalificerad materiel. Dessutom kostar vidmakthållande av vapensystem pengar. Och det är ju detta man vill spara när man skrotar ut materielsystem

  SvaraRadera
 7. 12 cm grk, vad kan en pluton klara av - 2 pjäser totalt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror ju helt på plutonens storlek, 3-4 pjäser per pluton är det vanligaste. Problemet är som någon nämnde tidigare att om man ska "kriga till det ordentligt" måste förbrukad ammunition ersättas vilket fort summerar till ett antal ton.

   En eldstöt med grkpluton, vilket är normalförfarande när man skjuter spränggranater,innebar förr 9 stycken granater om ca 12,5 kg vilka landar inom en 100x100m ruta. Dvs totalt 112,5 kg för att skjuta på en fiende, en gång. Så ganska fort behövs det en lastbil som kör fram ammunition..

   Radera
  2. En grk-pluton för en bataljon är en bra början, men ingenting för riktig väpnad strid mot kvalificerad motståndare.

   Ett visst land österom Sverige som uppstod från det svenska samhällssystemet har ett organiskt grk-kompani i infanteribataljonerna, med 12 120mm pjäser. Där är en eldstöt 12 granater inom 60 sekunder ( x 12 kastare). I nya organisationen har de regionala/territoriella trupperna dessutom en artilleribataljon med 18 st. 122 mm fälthaubitsar per infanteribataljon. Skyttekompanierna har organiskt en grkpluton med 3 st. 81 mm kastare, för mjuka mål.

   Regionala trupperna är bulken. Operativa trupper, 3 Brigader, motsvarar svenska manöverbataljoner och lokaltrupper motsvarar till sina uppgiter det svenska hemvärnet, såsom svenska hemvärnets uppgfiter är definierade nu.

   En bataljon milistrupper blir inte lätt infanteri om man tillför en pluton 120 mm grk, men det är ett steg i rätt riktning.

   Radera
  3. @Ocke:

   Betänk också att grk:ns styrka dels är flexibiliteten i ammunition, samt eldhastighet jfrt enkelhet. Ska du komma upp i samma eldhastighet med en haubits måste man fuska med en massa hjälphydraulik och sånt. Ergo ska man släpa med sig mycket ammo, och dessutom gärna både lys, rök och spräng. Tonvis.

   Radera
  4. Nackdelen är dock att det är det lättaste system av alla att lokalisera med ArtLok radar

   Radera
  5. Vårt snabbutryckningsrekord var typ 58 sek, så bara man är medveten om artlok-risken så ordnar sig det där ganska bra.

   Radera
 8. Låter bra. Gorillakrigföring funkar överallt.

  SvaraRadera
 9. Hmm... Eftersom vi inte kan försvara oss ändå så kanske man skulle försöka att tänk ut något nytt, annars blir det lite som att anfalla stridsvagnar med sabel till häst. Och vi vet ju hur det gick.

  SvaraRadera
 10. Men vi har ett bra och stort högkvarter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. mnja, om något har Svenska Försvaret alltför många överkompetenta pärmbärare lite överallt.

   Radera
 11. Ett problem med förslaget, bland många andra, är att samtliga uppräknade system håller på att falla för åldersstrecket. En robot, vare det en pvrb, lvrb eller strix, har en livslängd vid lagring på ca 20år. Kemiska rektioner i både elektronikdelar och krutmotorer gör att efter en 20 år blir tillförlitligheten snabbt sämre och antalet felfunktioner ökar exponentiellt. Ska förslaget genomföras seriöst måste således alla system livstidsförlängas/moderniseras, och då börjar det kosta.

  Alternativet ser ut såhär: Misslyckat robotskott

  SvaraRadera
 12. Förslaget låter som en dröm, tänk HV insats som ett lätt infanteri 77 med Grk 120mm, Robot 56B, Robot 70 fast utan cyklar. Statusen skulle öka för HV som en del av det riktiga försvarsmakten och försvarsförmågan skulle öka en hel del. Det kommer att behövas mer tid för övning med de nya systemen och där faller det hela, mer utr lika med mer utb blir troligen en ökad kostnad som ingen vill bekosta. Rent kostnadseffektivt är det hela ett bra förslag som jag hoppas att beslutsfattarna delar. Alla politiska partier pratar sig varma för HV, men det är nog mest för att dem är billiga i drift och inte för att det är en organisation med kvinnor å män med en fantastisk försvars vilja.

  SvaraRadera
 13. Ett aningen mer extremt förslag i samma anda är att de 160 stridsvagn 121 som nu står i något förråd till ingen nytta fylls med ammunition, tilldelas hemvärnet och skeppas över till Gotland. Plutons/kompaniförråd behöver dock uppföras men SROTMEI (Stridseffekt Returned On Time and Money Invested) torde vara god.

  En landstigning blir rätt farlig när man riskerar att möta 16st självständiga HV-Stridsvagnskompanier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför tillföra Hv stridsvagnar när man kan tillföra dessa de regementen som redan ansvarar för stridsvagnskompanier? Jag ser ingen anledning att tillföra stridsvagn 121 till Hemvärnet.

   Mvh Hemvärnssoldaten

   Radera
  2. Stridsvagn = komplex jävla historia med motorer och elektronik överallt.

   Grk = hopfogade metalldelar, årsmodell 1941.

   Grk i Hv känns, rent tekniskt, ganska genomförbart. Är väl snarare på eldledningssidan det är lite avancerat i så fall.

   Radera
  3. @Ben
   Förslaget var inte seriöst. Ville mer flagga upp att vi fortfarande har stora mängder relativt kvalificerad materiel kvar i bra skick som aldrig kommer användas av fältarmén.

   Hemvärnets huvuduppgifter idag är att skydda, bevaka, ytövervaka samt stödja samhället vid kris. För att kunna lösa dessa uppgifter finns inget behov av indirekt eld eller fler vapensystem över huvud taget. I Cornucopias? blogginlägg ställs frågan om Hemvärnet håller på att omstöpas till lätt infanteri. Vissa tecken på det verkar finnas då man nu aktivt försöker rekrytera granatkastarpersonal. Frågan är om rekryteringen är centralt sanktionerad eller ett enskilt initiativ från dalabataljonens sida.

   Mycket talar för att det senare alternativet är det mest sannolika. Annars borde arbetsgången rimligen vara: 1 Ny uppgift ställs till HV, 2 Utrustning och övriga medel för att kunna lösa de nya uppgifterna tillförs, 3 Utbildning av personal för att handha den nya utrustningen genomförs och organisationen övas att lösa de nya uppgifterna.

   Radera
  4. Forts

   Att agera tvärt om, vilket nu verkar vara fallet, leder lätt till att man ägnar tid och resurser åt verksamhet som inte bär mot huvuduppgiften.

   Radera
 14. Det är helt orealistiskt att bygga någon form av brigadlösning på hemvärnet med dess korta utbildningstid.
  Granatkastarförband tar lång tid att utbilda. Det är mycket lätt att upptäcka granatkastarnas läge med radar och därefter skjuta bort dem med artilleri. Ryssland hade i juli 2013 hela 27 000 artilleripjäser.
  Grkförbanden skjuter därför bara någon minut, varpå de snabbt utrymmer ställningarna och går till en förberedd plats. Principen är "hit and run". Det krävs mycket drill att få detta att gå tillräckligt fort.

  Ryssland har stora resurser. För ett halvår sedan fanns 79 stående brigader uppdelade på 10 armekårer. Det finns dessutom förrådsställt krigsmateriel för ytterligare 14 brigader.

  Sverige är så stort, att ett meningsfullt försvar måste bygga på värnplikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är därför man rekryterar grk-utbildade värnpliktiga för att rejält korta ner utbildningen.

   Radera
 15. Jag skulle ju gärna se att alla hade militärutbildning och det fanns vapen i lokala förråd. En angripare skulle då veta att det blev besvärligt att ockupera. Kan man stoppa dom vid gränsen vore det ju bäst. Men se hur Sovjet och USA haft det i Afghanistan. Ett beväpnat folk är otrevligt för ockupanter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett beväpnat folk är också lite nervöst för politiker som vill åt ett annat håll!

   Radera
 16. Ett beväpnat folk är inte heller helt lätt för folket. Se hur folket haft det i Afganistan. Men hatten av för 120mm grk, den avslutade Libanonkriget.

  SvaraRadera
 17. "Nu brinner Sarajevo" har DI som rubrik (på förstasidan), hundra år efter skotten i Sarajevo som startade första (och sannolikt också andra) världskriget.

  http://www.di.se/artiklar/2014/2/8/darfor-brinner-sarajevo/

  Arbetslöshet 44% - snart i en stad nära dig.

  Dags för medborgarlön eller ett tredje världskrig.

  SvaraRadera
 18. BTC-kursen har gått ner de senaste dagarna. Glöm inte att uppmärksamma det. :)

  SvaraRadera
 19. Det enda jag vet ar att det stog typ 100 nya militar jeepar i sodertalje hamn for nagra manader sedan (det var inte humvees, sag mer ut som mercedes), hade tankt ta en bild till dig men hann inte (akte forbi med taget).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var kanske dom här: http://www.fmv.se/sv/Nyheter-och-press/Nyheter-fran-FMV/FMV-avropar-patrullbilar/?p=1

   Radera
 20. En liten detalj bara..

  Vart hade man tänkt sig att öva med haubits? Och under vems uppsyn? Svårt att öva med "blankskott" så att säga och jag ser ogärna "entusiaster" avfyra projektiler helt random.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haubits övas lämpligen på avlyst skjutfält, men ser inte hur det är relevant för den här bloggposten?

   Radera