Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2014-02-28 11:22

Rysk trupp på Krims flygplatser

Rysk trupp har nu tagit kontrollen över två flygplatser på Krimhalvön. Dels flygplatsen utanför huvudstaden Simferopol och dels flygplatsen utanför hamnstaden Sevastopol.


Att det är ryska reguljära förband råder det ingen tvekan om. Titta på Sarah Corps foto på Twitter, samt Anna-Lena Laurens (för Schibsted/SvD och finska Huvudstadsbladet) foto på Twitter

Uniformerna är ryska UniFlora. Hjälmarna är ryska. Vapnen är ryska AK74-M eller AK103, som inte finns i ukrainas armé. Övrigt synlig utrustning är också reguljär rysk utrustning. Utrustningen är helt enhetlig ner till kängorna, liksom den totala enhetliga frånvaron av alla förbandsbeteckningar och gradbeteckningar.

Men framför allt är truppernas uppträdande professionellt militärt på ett sätt som en ihopslängd otränad milis aldrig är.

Man uppträder lugnt och behärskat. Man uppträder i patrullerande stridspar. Man har generellt inte laddat magasin i vapnen, för att visa att man inte är aggressiva för stunden, men med vapnen visar man att man är redo att försvara sig. Man respekterar journalisterna, avböjer eller svarar endast kort på frågor. Det mest uttömmande har varit ett svar "vi vet inte ens själva vilka vi är", dvs de har fått order om att inte säga vilka de är och är så lugna att de rent av har humor.

Frågan blir vad det faktiskt är för ryskt förband? Antagligen specialoperatörer, antingen från marininfanteriet eller från de luftburna truppernas specialförband, dvs Spetsnaz. Att ta kontrollen över främmande makts flygplatser i ett skymningsläge är helt klart ett specialförbandsuppdrag, och disciplinen och lugnet dessa soldater visar upp talar för att vi inte har med vanliga värnpliktiga att göra.

Och det är absolut inte någon milis.

Man kan i sammanhanget notera att svenska motsvarigheten till t ex Spetsnaz, SOG, inte heller har gradbeteckningar eller förbandsbeteckningar på skarpa uppdrag, om ens till vardags.

Fler foton på Twitter (jag uppdaterar detta stycke löpande - anledningen till att jag inte lägger ut foton på bloggen är upphovsrättsliga och att det tar för lång tid att få in eventuellt tillstånd - dessutom är det generellt journalister som postar dessa, och de jobbar inte gratis - länka till postningarna på Twitter går dock bra - som bekant gäller inte digital citaträtt för foton i Sverige): AFP, där man också ser en rysk militär lastbil, även den helt utan beteckningar. Ett annat visar en disciplinerad och korrekt vägspärr, med militärt uppträdande. Disciplinerat stridspar vid Simferopols flygplats. Ytterligare två patrullerande disciplinerade stridspar vid huvudstadens flygplats, utan magasin laddade. Närbild på en specialoperatör. Notera siktet på automatkarbinen och att även balaklavan är ryskt UniFlora-kamouflage. Ytterligare närbild på operatör. Helt omärkt militär lastbil i rörelse i Sevastopol. Inte ens registreringsnummer. Ytterligare bild på ryska operatörer på Simferopols flygplats, helt utan förbandsbeteckning eller gradbeteckning, men fortsatt enhetlig utrustning och disciplinerat uppträdande. Ytterligare en bild, även här utan magasinen laddade. Ytterligare en bild, nu en soldat med ett ryskt pansarskott på ryggen, RPG-22, något endast reguljära militära förband har tillgång till. Man är alltså redo att försvara sig mot mekaniserade förband och bepansrade fordon. Här är även ett foto där operatörerna bär kulsprutor och inte bara automatkarbiner. Foton finns nu på lastbilar med ryska militära registreringsskyltar. Även här.

Tillägg: Ukrainas ÖB har fått sparken, vilket är rimligt när främmande makt besätter landets flygplatser och han vägrar agera. 

Tillägg: Nedanstående YouTube-film påstår sig visa framgruppering av strategiskt luftvärn S-400 nära ukrainska gränsen i förrgår, som en del av "övningen" att mobilisera 150 000 man runt Ukraina.


Tillägg: Nedanstående film påstår sig visa ryska helikoptrar i närheten av Sevastopol.

Man kanske undrar hur ryska militära förband kan uppträda obehindrat och i brott mot internationella avtal om att hålla sig inne på flottbasen i Sevastopol. Den enkla förklaringen är att Ukraina inte har några militära förband på Krimhalvön, annat än sin egen flottbas. Närmaste arméförband är 79:e luftburna brigaden om ca 1 000 man i Odessa. Risken för en militär konfrontation är alltså väldigt låg och ryska förband kan uppträda rätt obehindrat. Nu när man har flygplatserna kanske nästa åtgärd är att spärra av vägarna in på halvön, om så inte redan skett?

Tillägg: Black Sea News hävdar att Ryssland tagit över den civila flygtrafikledningen på de berörda flygplatserna och med det över hela Krimhalvön. Ett effektivt sätt att stoppa ett Midvintermörker/Midsommargryning-scenario där man använder civilt flyg som trojansk häst för att flyga in trupp. Fast nu är som sagt främmande makts trupp redan på plats...

Tillägg: Ukraina begär nu hjälp FN:s säkerhetsråd (Public Service/SR), där Ryssland förstås kommer lägga sitt veto. Trupperna vid Simferopols flygplats påstås i Ekot vara en del av en 10 000 man stark krimsk milis, tillhörande det nya lokala regeringspartiet i Krim. Ekot:
"Tidigare i dag anlände också militärliknande förband till flygplatsen i Simferopol, huvudorten på Krim. De förefaller tillhöra den lokala milis som byggts upp av det rysknationalistiska partiet Rysk enhet. I en intervju tidigare i veckan med Ekot hävdade ledaren för partiet, Sergej Aksjonov, att han förfogar över en styrka på sammanlagt 10 000 man."
Tillägg: Till Bonnier/DN säger FOI:s expert Jakob Hedenskog följande: 
"Det finns visserligen olika typer av lokala miliser i området, men de här är tungt beväpnade med kalasjnikovs och granatgevär, som uppenbarligen kommer från mobförråd. De agerar professionellt, det sker väldigt smärtfritt, det här är inte en pöbelhop som drar runt. Det är också styrkor som redan funnits i landet, och det är inte de ukrainska förbanden som gjort myteri. Det pekar på att det skulle vara ryska förband som är baserade på Krim." 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

32 kommentarer:

 1. "Man kanske undrar hur ryska militära förband kan uppträda obehindrat och i brott mot internationella avtal om att hålla sig inne på flottbasen i Sevastopol."

  Du menar liksom att man inte får göra nåt sånt efter att "de fredliga demonstranterna" och deras ZATO fadrar har brutit mot avtalet som man skrev på den 21 februari? Unpossible!

  "Fast nu är som sagt främmande makts trupp redan på plats..."
  News flash: främmande makts trupper har funnits på plats i Ukraina sedan länge (nej, inte DEN främmande makten):

  http://beforeitsnews.com/war-and-conflict/2014/02/cia-agent-captured-in-ukraine-helping-ukranian-protesters-video-here-2450486.html
  http://www.ibtimes.co.uk/ukraine-protests-israeli-ex-officer-leads-militant-group-1436865

  SvaraRadera
  Svar
  1. Claims "Iran" tredje meningen så det kanske inte är helt objektivt.

   Radera
  2. Gillar din news flash

   Radera
  3. Gillar en antisimitartikel med tillhörande kommentarer och källa Iran för stöd till Ryssland lanserad på en Svensk blogg.

   Radera
  4. @Los puddas - dodge this:
   http://www.timesofisrael.com/israeli-militia-commander-fights-to-protect-kiev/

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. jag kan inte förstå hur den Ukrainska militären inte kunde preventivt agera så ingen av stormakterna kände sig nödgad att stressa situationen ytterligare. Man gav ju Moskva en orsak till att förstärka sin bas pga maktvakum. Att de skulle förstärka pga hot är ju trams, ingen i väst eller Ukraina har yttrat att man skulle sparka ut RU från krim det är bara fals flag prat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Los puddas, som du ser ovan och i tidigare trådar så har Ryssland rekryterat många nyttiga idioter till kommentarsfälten. De är så nyttiga att de inte ens vet om det själva.

   Radera
  2. http://cornucopia.cornubot.se/2012/08/ryska-underrattelsetjansten-vill.html

   Men med en dåres envishet hoppas man på att poletten ska trilla ner.

   Radera
  3. Klapp klapp hallå ....vakna!!
   killar ni kanske tror att ni är så viktiga
   så att ryssarna håller ett öga på er… Spännande ….
   Men mest komiskt faktiskt!

   Radera
  4. Cornu är igång med sin Ryss-skräck igen och tror att Ryssland nu har mobiliserat folk för att kommentera på hans #1 finans-blogg.

   Radera
  5. Ni som inte har sett den, här är Putins To Do- lista

   -Bevaka och sprid Ryss -propaganda på Svenska inrikes bloggar!
   -(Försvara landet mot NATO.)
   -(Försvara landet från internt sammanbrott.)
   -(Försök rädda fallfärdig valuta och sjabbig ekonomi)
   hahaha

   Radera
  6. Nu spekulerar jag men jag tror inte han menar att dom verkligen är rekryterade av Ryssen. Snarare att dom ovetandes går ryssens ärende och kanske fallit för rysk propaganda.

   Radera
  7. Föresten nog fan bevakar rysk underrättelsetjänst bloggar det kan jag se på statistik från min blogg. Så fort jag skrev något om Ryssland ökade antalet besök från Ryssland. Det må vara automatiserade botar avsedda att upptäcka mönster men stora bloggar lär övervakas. Och då är det ju smart att sålla bort modebloggar och dyl och i stället kolla samhällsbloggar.

   Radera
  8. Mt. Stupid-gubben skrev: "Los puddas, som du ser ovan och i tidigare trådar så har Ryssland rekryterat många nyttiga idioter till kommentarsfälten. De är så nyttiga att de inte ens vet om det själva."

   Herr Lars, ditt hyckleri är oändligt. Du kan se min IP-adress mycket väl och är fullt medveten att jag besöker din blogg dagligen. Bara för att du beter dig som en zionistisk hora betyder inte att jag är rysskramare.

   Förresten, jag ville också gratulera dig för priset "Årets blogg 2014". Enbart i DDR-Sverige vinner man den utmärkelsen redan innan året har börjat.

   Radera
  9. Så varför besöker du bloggen dagligen om jag är "Mr Stupid-gubben" och tillika "en zionistisk hora"? Verkar ju rätt underbegåvat, om det inte är för att agera nyttig idiot i kommentarsfälten.

   Är det OK att kalla dig för en nazistisk antisemitisk läderbög och kuddbitare? Tänkte att du satte ribban här.

   Radera
  10. För övrigt, du menar att jag är en "sionistisk hora" då du uppfattar mig som rysslandskritisk, dvs att judar är mot Ryssland. Men mången kommentator har förklarat att det är just nazister och antisemiter som tagit makten i Ukraina.

   Om jag är Rysslandskritisk borde jag väl i så fall vara en nazistisk hora, inte en sionistisk? Eller är Ukraina på judarnas sida och Ryssland mot judarna? Snälla, red ut begreppen för mig, jag blir förvirrad av alla motsägelser.

   Radera
  11. Jag skrev aldrig att du är en zionistisk hora, det finns en stor skillnad mellan 'att bete sig som' och 'att vara'. Gå tillbaka till det jag skrev några rader högre upp och läs inlägget igen, Mr. INTJ.

   Sen tänker inte jag vara din lärare och reda ut frågor som du egentligen torde rett ut själv innan du ens skriver om dem. G00gla Operation Paperclip och knyt det till det som händer i Syrien idag om du vill ha något att göra i helgen.

   Förrgår ställde jag en fråga som jag aldrig fick svar på - varför är det farligt att vara jude i Ryssland? Tacksam för ditt förtydligande.

   Bloggen började jag läsa för de ekonomiska inläggen. Resten är du helt värdelös på, det blir lika bra att läsa SvD eller Aftonbladet...

   Radera
  12. LXV: Om du känner för att spy galla och avreagera dig så kan jag rekommendera flashbacks forum kankse mer passande för dig....

   Radera
 4. Jag tror att Lars Gyllenhaal kan uttala sig att de är ryska förband, och i så fall vilket. Säkerligen ett specialförband döma av rödpunktsiktena. Kan det vara 431st Independent Naval Reconnaissance Spetsnaz som skall finnas vid svarta havet?
  Jämför gärna med Spiegels reportage om Spetsnaz;
  http://www.spiegel.de/fotostrecke/photo-gallery-the-kremlin-s-bloodhounds-fotostrecke-105536-6.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han har bekräftat detta, rödpunktsiktena och utrustningen talar för Spetsnaz från VDV eller marininfanteriet.

   Radera
 5. Ja, detta är ett brott mot internationell rätt utan tvekan!
  Internationella lagar har man sen länge satt bakom sig när det gäller världspolitiken.
  Detta är något man borde upprätthålla oavsett vad. Man kan inte använda dessa lagar godvilligt när det passar ens egna intressen. Vissa individer skriker gallan av sig nu när Ryssland bryter mot internationell rätt men i andra fall så argumenterar dom att samma lagar är förlegade osv. Detta kallas Hyckleri!


  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryssland har all rätt att hävda att man står upp för avtalet som EU + Ukraina + Ryssland skrev på nyligen och att de använder medel för att upprätthålla avtalet.

   Ukraina kan inte hävda internationell rätt eftersom man har skrivit på samt att det är inte en folkvald regering och PM.

   Hyckleri är det EU håller på med

   Radera
  2. Intressant hur olika man kan se på en och samma sak. Till exempel kan man ju se på saken som att Ryssland bistår med handräckning åt landets folkvalde president och överbefälhavare som har blivit olagligen avsatt i en statskupp. Det finns ju faktiskt ett och annat som talar för det, som t ex att den folkvalde presidenten befinner sig i Ryssland och att Ryssland har börjat agera först när han kom till Ryssland och begärt beskydd.

   Det finns ju inget som talar för att man ska se ett gäng kuppmakare som mer legitima liksom.

   Eller så är Ryssland Mordor som vill kväva det frihetsälskande ukrainska folket. Bara för att.

   Radera
  3. Ser man en Frihetskämpe eller terrorist?
   eller
   polis som upprätthåller lag och ordning eller repressiv regim?
   Man måste veta många detaljer innan man kan avgöra egentligen.
   Sanningen är ofta väldigt komplex, propaganda och media vill gärna dela ut rollerna och använda vissa nyckel ord, för att väcka ett visst resonemang (ofta repeterbara) hos läsarna. Frågar man en vanlig media konsument så skiljer sig händelserna inte särskilt mycket åt i Syrien, Serbien , Ryssland, Iran, Georgien man spelar upp samma rollspel om och om igen, folk älskar att se hemska regimer att falla och att frihetstörstande människor att bli befriade! de lättar deras samvete en aning (även om de inte är på riktigt).... men undermedvetet så känner nog de flesta att vårat ledarskap, den anglosaxiska bank-kartellen inte har alla hästar hemma och att deras brott mot mänskligheten som vi ser idag, bara kommer att intensifieras....

   Radera
  4. Framför allt är det den mysiga känslan av en Hollywood-film som utspelar sig på riktigt nånstans som media gärna förmedlar.

   Radera
 6. Ukraina kan gå och lägga sig med en illegitim regering som inte är folkvald ska begära FN-stöd mot ett Veto-land. Tjena. Alla vet att svaret blir "Tyvärr kan FN inte lägga sig i eftersom regeringen är tillsatt genom statskupp".

  Återstår frågan, är nuvarande diktatorer, vi måste klassa dem på något sätt, beredda att släppa in NATO och USA trupper på slavisk mark?

  Vågar USA och NATO gå in, vilket med all säkerhet leder till 150 000 militärer från Ryssland landsätts samt ytterligare en 50 000 militärer ansluts inne i Ukraina till Ryssland samt ytterligare några miljoner milismän? För vanliga ukrainare kommer inte mobilisera sig efters de INTE har röstat fram nya diktatoriska PM (fick 7% av rösterna valet 2010) .

  Tror nog att både EU och US har fattat läget. Nuvarande regering har målat in sig i ett hörn.

  SvaraRadera
 7. Det verkar ju vara lite olika nivå på grabbarna grus i alla fall. Utrustningsmässigt tänker jag på då. En del ser välkittade ut i moderna uniformer och rps på vapnen, medan andra ser mer ut som hemvärnssoldater i utrustning motsvarande en svensk soldat anno 80-tal. Så jag antar att alla inte är specialförband. Men det är nog helt normalt. Man använder specialförbanden offensivt, och låter andra förband sköta logistik, bevakning mm.

  Här ser man ju tydligt hur talesättet "alla länder har en armé, sin egen eller någon annans" faktiskt gäller.

  Här går man in och pissar revier militärt för att man kan göra det princip gratis. När man väl är på plats måste den andra sidan antingen eskalera situationen till strid, eller finna sig i att ge upp anspråk på området. Jag är tveksam till om man gjort samma sak om det hade funnits en stark närvaro av ukrainsk militär i området. Då hade man ju själv varit den anfallande parten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillfället gör tjuven.

   Radera
  2. Ryssar är alltid tjuvar o banditer så vette fan om det är tillfället, mer en naturlag.

   Radera
  3. En klassisk maskirovka är att få omvärlden att fundera över detaljer = om "verkligheten verkligen är verklig" istället för "vem" och "varför".

   Radera
 8. Man får samtidigt ha i minnet att man - om uppgifterna stämmer - i så fall ockuperar från en låg nivå, och att det inte finns något inom överskådlig tid som tyder på aggressiva avsikter så länge Ukrainarna gör som de blir tillsagda.

  SvaraRadera