Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2014-02-26 19:57

Öppen tråd: Ryssland mobiliserar 150 000 man i övning nära Ukraina

Ryssland genomför i denna stund genomför en oförberedd beredskapsövning (eng snap excercise) på 150 000 man i västra militärdistriktet, företrädelsevis i anslutning till Ukrainas gräns (se t ex The Telegraph)


Media är åtminstone snabbare på bollen än sommarens beredskapsövning av samma storlek i östra militärdistriktet. Hur många man klarar EU eller NATO av att mobilisera inom 24 timmar?

Jag äter middag just nu, så jag lämnar tråden öppen. 

Tillägg: Glömde "här och nu", "mycket låg nivå" och "bra för Sverige, bra för Skaraborg". Infogas på lämplig plats.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

50 kommentarer:

 1. Övningen bekräftar att tyngdpunkten för Rysslands militära styrkor är åtskilliga hundra mil öster om Sveriges gränser. Det är sydliga hot, från muslimska stater, muslimska minoritetsgrupper i Ryssland, hänsyn till ryska minoritetsgrupper i andra stater, inre sammanhållning och framförallt Kina som är föremålet för rysk militärt intresse. De begränsade militära styrkor Ryssland kan avdela åt svenskt håll klarar vi av att hantera så fort den tänkta organisationen kommer på plats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För Ryssland saknar helt förmåga att flytta styrkor till den plats man anser att de gör mest nytta för stunden. Det kanske kommer en dag när man kan flyga stridsvagnar och manskap runt halva jorden, eller då järnvägsnätet är utbyggt att täcka stora delar av Ryssland. Men eftersom Ryssland rustar frånen så otroligt låg nivå kan vi lugnt konstatera att även om Ryssland kan mobilisera 150 000 man i sydöstra Europa, så kan de ALDRIG flytta dem till norra Europa. Sen kan man ju fråga sig hur de skulle kunna hota Sverige med sina soldater. De kan ju inte gärna simma över östersjön, eller hur? Nä, de måste ju bygga skepp först, och så mycket ek finns inte i hela baltikum.

   Radera
  2. Ryska hoovercrafts är inget du har uppmärksammat.

   Inte heller att det inte längre finns något som heter kustjägare, vilket var första militära förband att läggas ner, förlåt, göras om, till amfibiegroda.

   Radera
  3. (Jag var sarkastisk, om någon missade det)

   Radera
  4. Svårt att missa det faktiskt ErikG.... har man missat det efter att ha läst 5 ord så är man lite seg.

   Radera
 2. Det är klart att det kommer blir krig för det är en upprepning av 1930 talet! Snart är det över oss dekanta Svenskar också.

  SvaraRadera
 3. "De begränsade militära styrkor Ryssland kan avdela åt svenskt håll klarar vi av att hantera så fort den tänkta organisationen kommer på plats."
  Lysande ironi!
  /Magnus

  SvaraRadera
 4. "Här och nu är det bra för Sverige och bra för Skaraborg, att se att Ryssland inte är ett militärt hot mot oss eller mot någon av våra grannstater. Hotet mot oss är mycket lågt och mobiliseringsförmåga i Ukraina säger inget annat än att man har en mobiliseringsförmåga mot oss som måste betraktas från en mycket låg nivå".
  Typ så?

  SvaraRadera
 5. I Putins sits skulle jag vara nervös. Även om vi i Sverige kanske ser Putin som en maktfullkomligt översittartyp med tveksam inställning till demokrati är han med ryska mått mätt en mellanmjölksfigur. Förlorar har Ukraina till väst (EU/NATO/USA) kommer den interna kritiken inte bli nådig. Så vad ska han nu ta sig till? En liten maktdemonstarion med vapenskrammel är väl standardförfarande 1A som han relexmässigt drar till med av bara farten, men sen? Krig är knappast önskvärt för någon men något innovativt borde väl ryssen kunna hitta på.

  SvaraRadera
 6. Känns förbannat skitnödigt att ha övningen såhär det visar ju snarare på diplomatisk "impotent rage" än respekt . De som förespråkar Rysskydd på krim kan ju få ett hybristiska ideer nu när de är uppbackade av storsläggan och ta för sig något överilat som får konsekvenser som de inte kan överblicka nu.
  Det bästa hade väl varit om Ukrainas egen militär tog kontrollen över situationen särade på deltagarna så de kan se nyktert på alternativen. Det hade ju respekterats av både Ryssland och väst.

  SvaraRadera
 7. http://en.ria.ru/military_news/20140226/187914638/Russian-Armed-Forces-Hold-Combat-Readiness-Snap-Check.html
  Största övningen i vårt närområde sedan 1967 Övningen Dnepr.
  Konstaterar att det sker under en längre period med olika typer av påtryckningar mot Baltikum, Moldavien ,Ukraina som alla gränsar till det västra militära distriktet som just nu övas bla. Någon geografisk tyngdpunkt finns fn inte redovisad i öppna källor ännu men övn kommer att beröra även gränsområden som kan vara från Norge I norr till Ukraina i Söder avseende Västra militärdistriktet.
  Med tanke på den retorik Ryssland representanter använder ur federationsrådet,duman,regering bla utrikesminister Lavrov som kopplas till ryska militärdoktrinen om "vitala säkerhetsintressen,ryska medborgares säkerhet i andra länder står på spel i Ukraina ackumuleras retorik för att kunna motivera militära metoder.
  Med ett trögstartat EU och försvagat Nato och ett kraftigt förstärkt Ryssland förmåge/styrkemässigt finns all anledning att nu vara vaksam.
  Naturligtvis måste den utveckling vi nu ser de sista veckorna och raden av oannonserade beredskapsövningar från Ryskt sida vara det sista kvittot på en långsiktig trend att tiden är förbi att betrakta ryssland som en svag aktör.
  Enl min mening bör vi nu starta återtagning och jag hoppas att det är precis vad försvarsberedningen kommer att föreslå i någon form om några veckor.
  Allt annat är ett politiskt svek mot Sverige och våra medborgare men även våra oroliga grannar i baltikum,Polen Finland för den ryska upprustningen och de säkerhetsunderskott Sverige utgör idag.
  Försvarsmaktledningen uppmanar att äntligen våga tas sig modet att be att få dimensionera för ett annat försvar än det anorektiska IO2014

  Kn Jan-Olov Holm hemvärnsbefäl Und

  SvaraRadera
 8. Führern, befriaren pryder iallafall nu statshuset i Kiev.
  http://img11.hostingpics.net/pics/80063963455289570322.jpg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Orginalet här https://twitter.com/MFS001/status/437558957414944769/photo/1

   Radera
  2. RH, exakt, bilden är fejk, förfalskad, photoshoppad. Ingen Hitlertavla på Kievs statshus.

   Radera
  3. Det korrekta svaret att bilden ska vara en SS-man , kolla RHs länk, det är orginalet medans Bilden på Führer är fake

   Radera
  4. Det är Stepan Bandera. Formellt var han inte SS-man. Han är också "Hjälte av Ukraina", en titel som han tilldelalades 2005(?) kan ha varit 2006. I Lwow, så har en gata döpts om till Dudajev-gatan, 2003. För hans kamp mot ryssarna.

   Radera
  5. Bra där. Intressant bakgrund han har ur mitt perspektiv.
   Dock förstår jag inte varför hans familj stred mot polens vita arme eftersom det måste röra sig om utbrottet 1918?

   Sen att han sammarbetade med tyskarna för ett fritt Ukraina skiljer sig inte från andra t.ex. kroater men vilketsom så fanns det dem som inte valde sida sovjeten eller nazister, att hylla en sådan människa som har massmord bakom sig är fel oavsett.

   Radera
  6. Stepan Bandera satt fängslad av Tyskarna mellan 1941 och 1944. Han var inte antisemit.

   Vilket massmord är det han har bakom sig?

   Radera
 9. Finns det någon betting-site där man kan slå vad om att nynazister, tatererna, ukrainare, zigenare och muslimer inte klarar av att hålla ihop denna revolution?

  SvaraRadera
 10. Ett viktigt element i sega gubbar försvaret bestod av att förstöra infrastruktur för att göra framryckning långsammare.

  I det avseendet håller vi i alla fall en hög avskräckningsnivå. Lite snö, lite löv och så några metallplockare på det, så kan inte ens ryssarna åka tåg.

  SvaraRadera
 11. Mordbrand mot synagoga i Ukraina, en Rabbit berättar.
  Mordbrand och skottlossning mot politiskt folkvalda i andra oppositionspartier.
  RT som för 2 månader sen hyllades av oppositionen för att visa upp deras demonstration anklagas idag för att manipulera bilden av revolutionen.
  Journalister förföljs och försvinner för fullt.

  Jag måste säga att Eu är en ny grovfarm för nynazism, med Polen där man brände Rysk ambassad för 6 månader sen, Ungern som har brunskjortor, Grekland som har väpnade nynazister som är ute på gatorna och nu Ukraina.

  Jag förstår Carl Bildt som var där nere eftersom han har släktingar som var på nazisidan. Undra hur hårt Tyskland håller Eu eftersom ingen vågar stå upp mot denna utveckling.

  http://rt.com/news/radical-opposition-intimidating-techniques-882/

  SvaraRadera
  Svar
  1. "en Rabbit berättar"
   Hette inte boken "den långa färden" eller något sådant?

   Radera
 12. Dem vet hur man får någonting gjort i parlamentet i alla fall.

  http://rt.com/news/radical-opposition-intimidating-techniques-882/

  Citat:
  A Kalashnikov appears to be the best argument in a debate for Aleksandr Muzychko, an activist of the nationalist "Pravy Sektor" (Right Sector) movement and one of the Maidan's most prominent and controversial leaders.

  On Tuesday he came to the Rovno regional parliament, where he threatened the regional MPs with a machine-gun and a number of other weapons as he demanded a decision on granting apartments to the families of protesters who were killed during last week’s violent clashes in central Kiev.

  “Who wants to take away my machine-gun? Who wants to take away my gun? Who wants to take away my knives? I dare you!” Muzychko said.

  SvaraRadera
 13. Första åtgärden av nytillsatte riksåklagaren Oleg Makhnitski är frige politiska frångar.
  Till exempel några nazister som satt inne för mord på en journalist som skrev om högerexterma grupper.

  http://www.kyivpost.com/content/ukraine/cases-of-the-23-political-prisoners-that-parliament-set-free-on-feb-24-337588.html

  Nazismen är kanske till viss del överdriven, de flesta är nog snarare ultranationalister som förenas av sitt starka rysshat. Veteraner som frivilligt anslöt sig till det Tjejenska upproret för att få chansen att kriga mot ryssar.

  Just nu har Putin visst fog för att "öva" i närheten för det existerar en hotbild mot både etniska ryssar och andra minoriteter just nu. Även Ungern som har en minoritet i Ukraina verkar vara på hugget och redo att göra vad som krävs för att skydda sina medborgare. (Ungrarna har likt ryssar dubbla medborgarskap).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Föreställ dig att Sann-Finländare skulle ta makten i Finland med våld och vapen, införa lag att det är förbjudet att prata Svenska, Förbjuda SVT och börja jaga Finlandssvenskar.

   Tror du att Sverige skulle sitta och titta på?

   Radera
  2. Nej. Men de skulle sannerligen inte ställa upp brigad övning på Gotland för att hotas. Vi skulle utöva den "Tysta demokratin" och kanske chartra någon färja som Svenskar kan åka hem med.

   Radera
  3. Svoboda fick utse chef för Defence and Security Council.

   Högra Sektorn fick utse chef för National Security Council.

   Dvs det två extrempartierna har nu kontroll över polis och militär.

   Radera
  4. "Council" innebär råd/styrelse, och det som utsågs var ordföranden i rådet.

   Att vara ordförande i en styrelse innebär knappast att man "har kontroll" över den.

   Radera
  5. Nej Ben men visst kan det ändå vara lite tokigt med sånna här typer i parlamentet.
   http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/ukraine/10664833/Ukraine-crisis-Ukraine-searches-for-missing-billions.html

   Radera
 14. Förresten, kan man nominera EU till fredspriset igen? Det vore så roligt om de fick den!

  SvaraRadera
 15. Ingen fara, Rysslands försvarsminister understryker att hela övningen kommer utföras inom Rysslands gränser. Skönt, övningar utanför gränserna är alltid lite mer problematiska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han menade kanske Rysslands gränser fram till 1920...

   Radera
  2. Då ryker Polen, vem ska då fixa min veranda i sommar?

   Radera
  3. Man kan ju fundera om övningen befinner sig utanför gränserna är de då en övning.

   Radera
  4. Noch ist Polen nicht verloren...

   Radera
  5. Han kanske menar 2018 års gränsdragning? Eller rättare sagt den tilltänkta....

   Radera
  6. Jag menar 1918, då kejsardömet bildades av avhoppare från vita armen i tsarryska imperiet

   Radera
 16. Ska vi inte plocka fram den där Nulands "fuck eu-tape" igen. Hon berättade ju faktiskt att USA finansierat den här nazi-kuppen ?

  SvaraRadera
 17. I sådant här läge då Sverige har ett obefintligt territorialförsvar, skulle jag känna mig säkrare om rollinnehavaren i den svenska utrikespolitiska enmansshowen belades med yppandeförbud. Vi minns ju hur han dabbade sig 2008 i samband med Georgienkriget. Kunde inte Arktiska rådet neutralisera honom genom att kalla honom till ett fingerat kickoff-möte på Jan Mayen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carl Bildt är faktiskt osedvanligt tyst nu på Twitter, blev kanske lite sårad när husse sa fuck the EU

   Radera
  2. Ja Bildt har sina fördelar men Sverige behöver en utrikesminister som ryssarna respekterar och som kan bygga upp bra relationer med dem. Alltså varken undfallenhet eller överlägsen attityd.

   Radera
 18. Be careful what you wish for... USA har en lång historia att stödja opposition som sedan går överstyr (Afghanistan någon?) och så kommer att bli fallet här också. Sedan förväntar de sig att andra skall städa upp... Att nu nazister har tagit makten i Ukraina kommer att ställa till mycket stora problem även för EU som främst kommer att framstå som nyttiga idioter i sammanhanget. Och Bildt kommer att helt klart framstå för många fler som den nyttiga idiot till påverkansagent för USA som han är. Skall bli skönt att Bildt efter valet inte kan använda Svensk finansiering för sina egotrippar och "nätverksunderhållande" umgängen där hans status beror på hans förmåga att riskera Svenska soldaters liv alibi-operationer för USAs intressen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klagade du lika mycket när kommunisterna hade makten? Du vet att Janukovitj hade stöd av kommunistpartiet va? Även om det är en vårdslös beskrivning att påstå att oppositionen är "nazister" så torde ju inget i så fall ha blivit sämre av det här.

   Radera
  2. http://www.globalresearch.ca/democracy-murdered-by-protest-ukraine-falls-to-intrigue-and-violence/5370317

   Den störtade regimen var vald genom demokratiska val. Eller menar du att det är tillåtet att ta över ett land med ett fåtal högerbus stödda av externa makter?

   Radera
  3. Du svarar inte på frågan.

   "Globalresearch.ca" leds för övrigt av en "geopolitisk expert" vars enda merit är en examen i engelsk litteratur. Är det den bästa källa du kan hitta?

   Radera
  4. Siten publicerar material från ett stort antal experter. Notera författaren till den tidigare länken - Paul Craig Roberts.

   Själv lever jag efter följande 5 regler: I do not care who or what you are, I care about what you do, why and how...

   För mig är det likgiltigt vem som står för förtryck eller olagliga maktövertaganden eller skapar konflikter som kostar många människor livet. De är alla likvärdigt förkastliga för mig som för många andra. Men att tro på Svenska media och förbise det faktum att vi alla är ofrivilliga deltagare i ett antal kamper centrerade kring USAs ambition att behålla sin kontroll över det finansiella systemen via oljedollarn och manipulationer på alla fronter är rent ut sagt korkat. Det som nu USA och UK håller på med kommer att driva oss till gränsen av ett storkrig där kärnvapenanvändning inte kan uteslutas. Att i det sammanhanget hålla fast vid en glorifierad bild av USA som frihetens garant på jorden är helt sinnesjukt. Speciellt som USA har annullerat habeas corpus vilket är grundbulten för en rättsstat.

   Väx upp från illusionerna om det tidigare gränslinjerna kapitalism eller kommunism - det handlar om stora finansiella aktörers och storbolags intressen, inte frågan om demokrati eller medborgerliga rättigheter och skydd. Vilket kommer att bli helt klart för Svenska folket när TTIP slår igenom...

   Radera
  5. Ja, Paul Craig Roberts var väl Reagans ekonomiske rådgivare en gång i forntiden. Vad har han för meriter att uttala sig om östeuropeisk politik?

   Sen är det jättefestligt att du inledde med att beskriva vilka JÄTTEHEMSKA NAZISTER oppositionen är, och sen talar om för mig att jag ska växa ifrån ideologiska gränslinjer eftersom de inte är så viktiga.

   Radera
 19. Skrämmande folkmassor i Krim. Folk mot folk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det närmar sig, hur länge dröjer det innan Sverige är så destabiliserat att demonstrationerna är på gatorna. Grogrund finns.

   Radera
  2. Det är i stort sett redan ett faktum. I Husby, Bergsjön, Rosengård, Tenssta/Rinkeby, Ronna med flera områden är det redan tveksamt om Sveriges rättsvårdande myndigheterna fortfarande har makten.

   Radera