Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2014-02-03 15:11

Norsk oljeproduktion på väg mot nya bottnar 2013

Norsk oljeproduktion ser än så länge ut att sjunka även år 2013, trots att den norska oljemyndigheten återigen lovat att nu, nu vänder minsann oljeproduktionen upp. Baserat på årets första nio månader kommer norsk oljeproduktion vara lägre 2013 än 2012 och nedgången ser rent av ut att accelerera.


Nedanstående baserar sig på EIA:s statstik, vilket än så länge bara sträcker sig fram till september 2013.
Norges oljeproduktion per månad
januari 1994 - september 2013

Under 2012 års första nio månader låg oljeproduktionen på i snitt 1 928 tusen oljeekvivalenter per dag (kboed). För 2013 års första nio månader ligger produktionen på 1 811 kboed i snitt. Ett tolvmånaders glidande medelvärde visar dock på en uppgång, men det har skett förr och är sannolikt bara brus.

Norges oljeproduktion ser alltså ut att fallit 5.8% än så länge under 2013. De första nio månaderna 2012 föll produktionen bara 3.7%, så nedgången har tvärt om tagit fart. Helåren 2011 - 2012 föll produktionen 5.3%.

Trots de massiva och stigande investeringarna i norsk kontinentalsockel, stabilt högt oljepris och tillgång till all världens teknik verkar inget rå på Norges nationella peak oil.

Tillägg: Bloggrannen Flute har skrivit ett blogginlägg med den norska oljemyndighetens siffror för helåret 2013 och produktionen av råolja föll 4.9%. Mina siffror ovan gäller "alla vätskor", dvs inklusive kondensat och naturgasvätskor, samt raffinaderivinster, vilket bara är bokföring när man crackar om oljan så den växer i volym (förenklat).
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. Cornu, detta är histroy.... http://www.npd.no/Nyheter/Nyheter/2014/Pressekonferanse-om-Sokkelaret-2013/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, jag hade redan till hälften skrivit färdigt följande utifrån dessa mer uppdaterade siffror, så nu fixade jag till det för publicering: http://flutetankar.blogspot.se/2014/02/norges-olja-och-gas-2013.html

   Radera
 2. Lugn bara, Jeppen och/eller Kapitalist har lösningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jeppens lösning är kärnkraft. Enligt Kapitalist så finns inget problem och peak oil existerar inte. Finns inget som kan ta slut i en marknadsekonomi, allt finns tillgängligt och kommer alltid finnas tillgängligt....

   Radera
  2. @Axel
   Japp!
   Gäller även utrotnings hotade djur. Fungerar bara marknadsekonomin så utrotas inga arter.

   Radera
  3. Skulle de utrotas pga ej fungerande marknadsekonomin så kan fungerande marknadsekonomi ta fram dessa djur igen...

   Radera
 3. Södra Cell köpte in en anläggning till Tofte bruk 2012 för att kunna producera 25 000 ton tallolja på samma sätt som sker i Piteå. Södras tanke är att få alla massabruken fossilfria till 2014. Detta verkar dock inte ha hjälpt lönsamheten för pappersbruket Tofte och hela anläggningen stängdes i augusti 2013.

  Produktion av tallolja räknas nog med i totala oljeproduktionen i Norge men 25 000 ton olja är inte mycket och nu lär inte ens hälften av detta ha producerats i Tofte.

  SvaraRadera