Cornucopia?

Aktuellt

Gamestop-bubblan förklarad

Aktien för det döende bolaget Gamestop har rusat extremt de senaste dagarna efter en samordnad blåsning på Reddit och orsakat att minst en b...

2014-02-19 11:33

Marks kommun bäst i klassen

Inte alltid man kan säga något positivt om den egna kommunen, utom att skolan verkar fungera. Nu visar det sig att man är bäst i klassen (iaf i Sjuhäradsområdet) på att köpa in svenskt kött till skolmaten. (Public Service/SR)


Sveriges Radio Sjuhärad konstaterar:
"I Marks kommun som är bäst i klassen i Sjuhärad är nästan allt kött svenskt redan nu, men kommunen ligger också långt framme med att lägga ut ett nytt anbud med hårdare krav på just ekologi och djurskydd mm. Redan före sommaren ska det vara på plats."
Uppenbarligen är det alltså fullt möjligt för en kommun att i princip enbart köpa svenskt kött. Det är bara att bestämma sig för det hela, och se till att göra detta. Svårare än så är det tydligen inte.

Vad som saknas i andra kommuner är tydligen viljan. Eller möjligen upphandlingskompetensen. Eller en kombination.
Sätilaskolan. Källa.

Därtill har kommunens lokala nyrenoverade skola varit i final för Sveriges bästa skolmat både 2010 och 2012, dvs en av Sveriges fem bästa skolkök. Det är inte bara råvarorna, utan det är även recepten och handlaget, som räknas. Skolan har för övrigt även ett (nybyggt) observatorium och ett elektronmikroskop, samt är nischad på matte och naturvetenskap på högstadiet.

Är då Marks kommuns skolmat svenskt svindyr (avsiktlig ordvits där)? Dyrare än medel och median, men inte svindyr. 2012 kostade skolmaten per elev i medel, per kommun (alltså ej vägt på antal elever i respektive kommun), 6 058:- SEK. Mediankommunen betalade 5 849:- SEK. Marks kommun fick hosta upp 6 493:- SEK per elev och hamnar på plats 198 av 290 kommuner (där Bräcke och Sorsele inte klarar av att rapportera siffror till SCB och placeras som godtyckligt dyrast).

Svenskt kött och skolmat i kvalitetstoppklass gör alltså att skolmaten blir ca 7% dyrare än medlet.

Trots detta kostar tomter med sjöutsikt och gångavstånd till två långgrunda och kilometerbreda sandstränder bara en bråkdel av vad de kostar i Onsala, med samma avstånd och pendlingstid till Göteborg (fast utan köer), samt full service på orten. Fast då får man bygga upp till 300 m2 byggnadsyta och fritt välja husleverantör på en 1100+ m2 stor tomt, istället för Onsalas 500 m2 tomt, 150 m2 hus och låst vid en leverantör till tre gånger så höga tomtpriser.

Jag återkommer med ordinarie negativa nyhetsrapportering efter lunch.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. Politiskt styre?
  Skolresultat?
  "hosta upp" inte smakligt.
  Sista meningen leendeframkallande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Styre? Någon form av konstant politiskt kaos med hoppande majoriteter. Fast sådant är kanske positivt, då det leder till viss handlingsförlamning och frånvaro av Arenafeber (även om man stenlade centralortens centrum för 6000:- per kommuninvånare).

   Radera
  2. Lokalt röstade typ 75% borgerligt 2010, men det avspeglar ju inte hela kommunen.

   Radera
  3. Eller nja, 65% borgerligt.

   Radera
 2. Det är många lantbrukare i Mark och det är kanske en av orsakerna till att det köps in svenskt kött från närliggande gårdar.

  SvaraRadera
 3. Det är ju rätt fint ute hos dig. Har en modellbyggarnördkollega som bor i dina trakter som jag besökt ett par gånger. Riktigt fin sjöutsikt från vägen ibland. Inte så långt från Kba är det heller. Blir jag med pengar kanske ett hus där ute inte är helt fel. Så slipper man ju saltvatten och den värsta blåsten också kanske, till skillnad från de som bosätter sig på halvön.

  SvaraRadera
 4. Info om upphandlingar: allt går så länge ingen överklagar. Den intressanta frågan är alltså inte om Marks kommun har gjort en viss upphandling utan om den har klarat en rättslig prövning.

  SvaraRadera
 5. När/om bostadspriskrashen kommer på riktigt, så ska jag se mig om efter billiga kvalitativa nybyggda hus där :).

  SvaraRadera