Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2014-02-20 10:02

Försvarsbudgeten sänks 100 MSEK 2015 och 300 MSEK 2016

Tillägg: Rubriken är felaktig. Har nu fått bekräftat att det är 31 MSEK 2015 och 101 MSEK från 2016.Under posten minskad ökning av anslagen till myndigheternas verksamhet ska 350 MSEK sparas år 2015 och 1 100 MSEK år 2016 och framåt. Berörda statliga myndigheter ska alltså inte få anslag som räknas upp med inflationen. För försvaret innebär detta en initial sänkning på 100 31 MSEK.

Tyvärr finns inte presentationen i sin helhet kvar på regimens websida, men 100 MSEK för försvaret var siffran som nämndes. Den avser i så fall år 2015, men därefter trefaldigas besparingarna 2016 och framåt, vilket innebär att försvarsbudgeten sänks med 300 MSEK. Tillägg: För 2017 och 2018 blir besparingen 101 MSEK respektive år.

Även polisen och rättsväsendet får stora sänkningar i sina anslag, men inte lika stora som försvaret.

Nu återstår att se hur retoriken kring detta presenteras av försvarsministern. Antagligen pratar man om en satsning på försvaret och polisen genom effektiviseringar. Försvarsutskottets ordförande Widegren (m) lär säga bra för Sverige, bra för Skaraborg!
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

18 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Man kan fråga sig vart alla våra skattepengar tar vägen? Stöd till våra stackars banker kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det gäller kommunal- och landstingsskatt går nästan allt till vård, skola, omsorg.

   När det gäller statlig skatt är ju den tunga posten t ex statlig konstnärslön till Mikael Wiehe samt könsöverskridande performancekonstnärer. Viktiga saker.

   OT - Nu bjuder man upp till dans på Maidan igen. Minst ytterligare tio skjutna, samt ett tjugotal poliser tillfångatagna.

   Radera
  2. I min kommun är det är värsta lekstugan.
   Pengar finns aldrig till kärnverksamheterna men det finns alltid pengar att satsa på massa andra sidoprojekt och de vänner som kör igång dessa projekt.

   Radera
  3. Så gott som alla skattepengar betalas bort till människor med över medianinkomst och över mediaförmögenhet. I form av bidrag, löner och upphandlingar. Några promille av offentliga utgifter går till behovsprövade bidrag till människor som inte kan försörja sig själva, men det är en mycket mindre andel än vad människor frivilligt betalar till fattiga av de pengar som de får behålla efter skatt. Ju lägre skatt, desto mer får de som inte kan försörja sig själva. Staten är en våldsam parasit som med våld förstör vårt samhälle. 200 miljoner kr i timmen dygnet runt året om tar den bort från de välståndsskapande delarna av samhället och betalar bort till de mäktigaste särintressena.

   Radera
  4. Så gott som alla skattepengar betalas bort till människor med över medianinkomst och över mediaförmögenhet.

   Källa?

   Radera
  5. Kapitalist,
   prova SCB.se.

   Radera
  6. Enligt SCB var offentliga utgifter 1800 miljarder kr under år 2012.

   Mellan 550 och 1000 miljarder gick till upphandlingar (ingen har koll på hur många hundra miljarder, offentlig sektor är det värsta kaoset i hela samhället).

   Bidragssystemets stora poster är pensioner, a-kassa, sjukpenning, föräldrapenning och de är uppbyggda så att man får högre bidrag ju högre inkomst man har (haft). Förmögna får lika mycket som fattiga. Behovsprövade bidrag är bara det kommunala försörjningstödet som brukar ksota ca 10 miljarder och små bostadstillägg för penionärer och ungdomar. De summerar till mindre än 1% av offentliga utgifter. Andra bidrag som studiemedel och barnbidrag är varken behovsprövade eller följer inkomst. Många tiotals milajrder betalas blint bort till föreningar inom allt från politik till idrott.

   Ledningsskiktet i hundratals statliga myndigheter och hundratals kommuner utgörs av tiotusentals mycket högavlönade byråkrater och yrkespolitiker. Mellanskiktet av hundratusen byråkrater har också över medianlön.

   http://upphandling24.idg.se/2.1062/1.504212/offentlig-upphandling-for-tusen-miljarder

   Radera
  7. Totalt utbetalt försörjningsstöd i riket år 2010, det enda behovsprövade bidraget som man bara får om man saknar förmögenhet och inkomst:
   11 594 miljoner
   Se Excel-tabellen, eller pdf-rapporten, i den här länken:
   http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2011/2011-6-25

   Radera
  8. Varför är jag inte förvånad över att du inte hade en källa?

   Radera
 3. Borgs redovisning är 31MSEK 2015, 100 MSEK 2016, 101 MSEK 2017, 101 MSEK 2018.

  SvaraRadera
 4. Helt offtopic. Kan du göra en post där du kommentarer detta:
  http://sv.tinypic.com/r/2zfljpi/8

  SvaraRadera
 5. Var det inte samma regim som för inte så länge sedan lovade försvaret mer pengar, om än några hundra millen, dvs långt i från de miljarder som egentligen behövs skjutas till. Vad har ändrats sedan dess? Har världen blivit fredligare helt plötsligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske de ryska "förbiflygningarna" fick dem att inse att vi är så långt efter att det är bättre att lämna dörren olåst.

   Radera
 6. Det är 0.22% av dagens försvarsbudget. Alltså två-komma-två promille. Borgarna för hela tiden promillepolitik. Oavsett vad man anser om riktningen, höjning/sänkning, så är kvantieterna försumbart små. Regeringen avgick hösten 2006, ingen har tagit vid sedan dess.

  SvaraRadera
 7. Bygget av ett neoliberalt klassamhälle fortsätter med dessa förslag på ändringar i studiestödet. Borgfeldt vill helst lägga ned hela staten. I deras föreställningsvärld är det onormalt, på gränsen till otänkbart, att vilja göra någonting tillsammans med andra utan ekonomiskt egenintresse. Då kommer man lätt till slutsatsen att till och med rikets försvar är ett särintresse som man måste hålla kort.

  SvaraRadera
 8. Det finns ju ett område där Borg förutspår en "massiv ökning" så det skulle väl inte vara orimligt att fråga om inte det faktiskt är detta område som slukar alla de pengar som nu ska dras från försvar, polis, rättsväsende, pensionssparande. Men då får man väl inte gå på Grammisgalan.

  SvaraRadera
 9. Det finns bara ett utgiftsområde som inte granskas ur ett ekonomiskt perspektiv, till skillnad från vård, äldreomsorg, skola mm. Får mig att tvivla på svenskens förmåga till kritiskt tänkande, till och med Cornu har skygglapparna på.

  SvaraRadera