Cornucopia?

Aktuellt

Säkerhetsfunktionerna i Revolut - skaffa kort och få 200 kronor

Detta inlägg är reklam för Revolut . Om du använder denna länk för att registrera dig för ett konto och kort får du 200:- SEK insatt på ditt...

2014-02-20 09:28

Borg avskaffar avdragsgillt pensionssparande

De facto statsminister Anders Borg (m) håller just nu en presskonferens där det ska sparas 9 miljarder SEK i statsbudgeten, via besparingar och framför allt höjda skatter. En av posterna är att man slopar avdragsgillt pensionssparande.


Det avdragsgilla pensionssparande sänkts initialt från 12000:- SEK om året till 2400:- SEK om året. Detta gäller personer med anställning. Har man inkomst från näringsverksamhet, dvs enskild firma, så är pensionssparande fortfarande avdragsgillt, då det motsvarar tjänstepensionen för en anställd.

Från regimens hemsida:
"Sänkt avdrag för privat pensionssparande 2015 och slopat avdrag 2016Förslaget innebär att avdraget för privat pensionssparande sänks från 1 000 till 200 kronor per månad 2015 och slopas helt 2016. Det tänkta förslaget ökar skatteintäkterna med cirka 2,9 respektive 4,6 miljarder kronor för 2015 och 2016. [...] Förslaget avser endast den fasta delen av avdraget. De som saknar pensionsrätt i anställningen eller har inkomst av aktiv näringsverksamhet får även i fortsättningen göra avdrag beräknat utifrån inkomstens storlek."
Man slår i ett slag sönder hela den privata pensionssparbranschen. Undrar vad fond- och pensionsbolagens kommentarer kommer bli kring det? Sparandet bör gå över till investeringssparkonto, i den mån folk inte slutar spara rakt av. Samtidigt är det ju en rätt motsägelsefull signal med tanke på de stora problemen med pensionerna framöver.

"Reformen" ska ge 2.9 miljarder 2015 och 5.4 miljarder år 2016. Detta är den största enskilda besparingen i Borgs presentation. Motiveringen är att man inte ska tillåta folk att spara pengar för att sluta jobba i förtid. Samtidigt råkar det vara så att folk framöver kommer få allt sämre pension utan eget privat pensionssparande.

Med slopat avdrag för pensionssparande finns ingen anledning att pensionsspara till IP-konton, då beskattningen vid uttag är som från tjänst. Investeringssparkonto är det enda som gäller framöver.

Regimen sänker också bidragsdelen på studiemedel med 300:- SEK per månad, men höjer möjligheten att studieskuldsätta sig med 1000:- SEK per månad. Mer skulder åt folket, men skulderna belastar inte statsbudgeten, annat än kassaflödesmässigt.

Nya studieskulder från 2015 och framåt kommer inte heller avskrivas vid 68 års ålder, utan du ska fortsätta betala på dina studieskulder även när du pensionerat dig.

Man sänker även försvarsbudgeten med 100 MSEK.

Några Borg-citat från frågestunden. 
"Höja studielånen med en tusenlapp är en förbättring" 
"[E]ventuellt kan [bostadspriserna] gå ner och vi får problem med konsumtionen" 
Den senare meningen var ett svar på frågan om det är rätt att uppmuntra unga att ta på sig mer skulder. Borg kallar mer studieskulder för en förbättring och menar att det förbättrar ungdomars ekonomi - ta det på kortet och fortsätt betala efter 68 års ålder.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

29 kommentarer:

 1. "De som saknar pensionsrätt i anställningen eller har inkomst av aktiv näringsverksamhet får även i fortsättningen göra avdrag beräknat utifrån inkomstens storlek."

  Så ett apparent slag i luften ter det sig som - antingen sköter arbetsgivaren inbetalningen för pensionssparendet eller så blir det avdragsgillt för den anställde.

  Annars så blir ju konsekvensen att man inte pensionssparar formellt - sparar man skattade pengar så är det ju dumt att stoppa dem i en sparform där man får skatta för dem igen när man får ut pengarna. Det enda som återstår är att det erbjuds en renodlad försäkringslösning (ie en premie vid viss ålder mot livslång utbetalning).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillägg: notera hur många sk pensionsförsäkringar i mycket saknar det nämnda försäkringsinslag - skulle du ha "oturen" att vara pensionär mer än 10år eller 20år så får du ta "smällen" själv.

   Radera
  2. GLÖM inte att Arbetsgivaravgiften har förändrats och man har skatteväxlat bort både pensionsförsäkring och sjukvårdsförsäkring för den generella avgifts % och påstår att man har "Sänkt Skatterna" för löntagare.

   Man har inte gjort ett SKIT, inte sänkt nått! Däremot höjer man. Kan man åtala Borg för bokförmningsbrott?

   Radera
  3. @Unknown

   Arbetsgivaravgiftens storlek är i stort oförändrad och skatten på inkomst av tjänst har minskat. Att hävda att man då inte sänkt skatterna för löntagare är en lögn.

   (Var din kommentar avsedd som svar till min kommentar eller bara hamnade den fel? Jag ser nämligen inte hur den skulle vara ett "svar").

   Radera
  4. @anonym

   Du har fel,
   Jag pratar om fördelningen om arbetsgivaravgiften. Läs på vilka delar den har så förstår du vad jag pratar om

   Radera
  5. @Unknown

   På vilket sätt? Det är trots allt så att arbetsgivaravgiften är i stort oförändrad och inkomstskatten på tjänst har sänkts. Eftersom jag antar att du håller med om att dessa är skatter för löntagaren så visar det ju att skatten har sänkts.

   Radera
 2. 9 mdr/år f.o.m. år 2016 motsvarar 0.5% av offentliga utgifter, som sedan 2006 stigit med 3.1% per år i snitt. Inga företag gör så extremt små korrigeringar av sin sammantagna verksamhet som 0.5% planerat om två år. Du kan ju själv tänka på hur du själv hanterar beslut i storleksordningen 0.5% av din årsinkomst i ditt hushåll.

  Men det är så borgarna regerat, även nu in i det sista 8:e året. Deras promillepolitik är irrelevant redan av uppenbara matematiska skäl. Borgarna är muséinatttvakter m,ed målet att aldrig röra nånting av det samhälle som sossarna har skapat. Göran Perssons sista budgetår bevaras och kopieras omsorgsfullt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske mest handlar om triangulering och visa att M också kan höja skatten för att ta sitt ansvar för budgeten. Den socialistiska Borgklonen Andersson har ju triangulerat "ordning och reda i finanserna" så M måste ju svara på något sätt, efter hur vinden för tillfället verkar blåsa i media.

   Radera
  2. Jo, blåa blocket lovar att inte sänka skatten, röda blocket lovar att inte höja skatten. Och SD säger att de gillar båda alternativen.

   Radera
 3. Bra att man inte rör ränteavdragen
  Bostadsbubblan får gärna smälla men efter valet.
  När SAP har tagit över. Bra tänkt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan säga att politik flyttar över bobubblan. Det man vill är att folk ska skuldsätta sig över öronen, att inte spara eller pensionsspara.

   När du går i pension däremot, 75 år gammal, så kommer du ha så liten pension att du säljer av och när den stora massan säljer för att få råd med fattigstuga så kommer bubblan garanterat gå.

   Radera
  2. Smälta? Vårflod.

   Radera
 4. Cornu, lyft fram att det Borg säger är att personer med jobb som INTE är skuldsatta som HAR råd att lägga undan till sin pension ska alltså straffas eftersom de INTE lever ur hand till mun.


  Detta får mig nu att se A.-Borg gå från Hero till SosseZero

  SvaraRadera
 5. Verkar smidigt det där med att dra ner på polisen samt höja skatten på tobak och alkohol. För det finns ju inte redan tillräckligt med män i svarta skinnjackor som säljer albanska asbestcigaretter och polsk julgransvodka i Malmö. Undrar hur han tänkte där?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han kanske likt FAR killen fått telefonsamtal från privatpersioner?

   Radera
  2. Tror det har med migrationspolitiken att göra. Det här lär ju attrahera driftiga entreprenörer från hela Europa.

   Radera
 6. Moderaterna, de nya Socialisterna.

  Och så den planerade Vapenlagstiftningen ovanpå detta. Jag tror jag tar och byter block i höst...eller proteströstar.

  SvaraRadera
 7. Har sagt det förut. B kommer att gå till historien som en av de sämsta finansministrarna någonsin. Får en flash från en film med en dam som skriker och samtidigt håller för öronen

  SvaraRadera
 8. Hur skall borgmästaren av Skaraborg nu lägga fram att (m)an satsar på försvaret när Borgen tydligen tar tillbaka 100 millar?

  SvaraRadera
 9. Det är mycket bra att man tar bort skattegynnandet av pensionshajarna. Som det varit nu har den som helt enkelt lagt pengar åt sidan för ålderdomen på egen hand starkt missgynnats skattemässigt.

  SvaraRadera
 10. "[E]ventuellt kan [bostadspriserna] gå ner och vi får problem med konsumtionen"

  Planeten Jorden har också ganska avsevärda problem med konsumtionen - vår konsumtion.

  Men rösta för den skull inte på Massinvandringspartiet de Pseudogröna (Mp). Planeten Jorden informerade mig just om att hon hatar dem.

  SvaraRadera
 11. Eeh tar tillbaka. Orättvisan består fortfarande och de som inte år till statens husse bankerna med sina pensionspengar skall också fortsättningsvis straffas.

  SvaraRadera
 12. Finns det möjlighet att flytta pengarna från en privat pensionsförsäkring till något annat?
  Borde öppna upp möjligheten nu när rätt många förmodligen kommer att sluta spara i försäkringen men fortfarande ha kvar den. Blir omotiverande att starta upp nytt sparande från noll efter kanske 20-25 års avsättning till det som var “rätt” då.
  Visar för övrigt problemet med att gå in i något långsiktigt som är skattegynnat; man kan aldrig veta om politikerna ett kvarts sekel senare kommer att kunna hålla fingrarna borta.

  SvaraRadera
 13. Jag kommer att sluta spara 1000:- i månaden och investerar i något utländsk fond istället.

  SvaraRadera
 14. Att avskaffa avdraget för privat pensionssparande med motiveringen att man inte vill ge incitament till folk att sluta jobba tidigare känns lite obehagligt. Men om det kan hjälpa några privatpersoner att sluta lägga pengarna på pensionsbolagen och istället placera i ISK i stället så är det ändå en förbättring för alla utom pensionsbolagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo man kan nog vara lite konspiratorisk och säga att om incitamentet att pensionsspara privat tas bort, minskar motivationen till att gå i förtida pension. Detta tillsammans med alla signaler som kommit de senaste åren om höjd pensionsålder pekar på att statsapparaten flanera en höjning, oavsett vem som vinner valet. Det gäller bara att bereda marken först. Reinfeldt sa 75 år..Vad säger Löfvén? (Ingenting...han är med på det...) Lurendrejeri inför valet på högsta nivå, att slå blå dunster i ögonen på valboskapen..

   Radera
 15. En bra artikel med ett besvärande latinskt syftningsfel: Borg är ej statsminister de facto, han är statsminister de iure.

  SvaraRadera