Cornucopia?

Aktuellt

Friggebod, Attefallshus, Bolundare och nu Bohlinare

En ovanlig frihet i Sverige är möjligheten att uppföra mindre komplementbyggnader utan bygglov. De har fått sina namn efter de drivande poli...

2014-02-04 10:33

Björlund (v) besökte SOG i somras

Vänsterpartiets hen i Försvarsutskottet, Björlund, besökte enligt fotobevis Särskilda Operationsgruppen i somras, där hen tillsammans med män och kvinnor från samma utskott informerades om SOG:s verksamhet. Foton finns Johan Forsells (m) blogg och har uppmärksammats av Johanne Hildebrandt.

Klicka på bilden på försvarsutskottets medlemmar sittandes feministiskt korrekt grensle på säten i en båt, så noterar ni Björlund (foto hos Riksdagen) sittandes längst fram.

Ändå spelar Björlund dramadrottning och agerar som att hen inte alls hört talas om att SOG vare sig varit i Afghanistan eller för den delen haft vapen med sig, som de använt när någon skjutit på dem. Eventuellt visste Björlund inte ens om att SOG existerade, trots sommarens studiebesök.

Stefan Olsson på tankesmedjan Fri Värld har lite mer att säga i frågan om dåligt ledarskap från (v) och (mp). Den Sjätte mannen skriver att (v) och (mp) trodde att Afghanistaninsatsen handlade om bullkalas.

Bruket av hen och frånvaron av förnamn på vänstersocialister i detta blogginlägg är av respekt för Björlunds medlemskap i ett feministiskt parti. När vänstersocialisterna går in i regering till hösten är Björlund (v) en av tre potentiella försvarsministerkandidater. Rådberg (mp) är den andre, men sannolikt blir det Hultqvist (s) som blir nästa försvarsminister. Högersocialister får dock framträda med förnamn och kön, trots att kön endast är en social konstruktion.

Jag är född på 70-talet, det kan förekomma ironi i detta blogginlägg.

Tillägg: Den uppmärksamme noterar att Försvarsutskottets medlemmar har fått på sig kronmärkta regnkläder där i båten, medan SOG:s operatörer inte har regnkläder som skydd mot vattenstänket. Det beror inte på att SOG är vikingar som skrattar i ansiktet på vattenstänk (eller jo, det också), utan på att SOG:s M90-uniformer är vattentäta, enligt uppgift Gore-Tex. Man kan också notera att M90-uniformerna ser ut att ha en något annorlunda finish och veckar sig annorlunda än vanliga M90-uniformer. Dock är tydligen all SOG:s utrustning, ner till lovikavantarna, hemligstämplad om man ska tro fd SIG-operatören Erik Lewin

Hemligstämpeln på allt gör att SOG är Försvarsmaktens effektivaste förband. Därmed kan man nämligen inte använda Hitlers Hämnd, SAP-baserade IT-haveriet PRIO, för att vare sig administrera löner, tidrapportering eller utrustning, utan även beställningar av hemligstämplade första förband eller hemligstämplade tändstickaskar sker betydligt mer effektivt, liksom administrationen av hemligstämplade löner mm.

En lösning på PRIO-problemet är alltså att hemligstämpla precis allt inom Försvarsmakten, så slipper man PRIO.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

24 kommentarer:

 1. Hen kanske har ett teflonminne , inget fastnar.

  SvaraRadera
 2. Det finns en orsak att dölja vad som sker i Afganistan. Med tanke på hur oskyldiga konstverk kan trigga igång vissa så tycker jag vi bör ligga lågt med öppenheten!

  SvaraRadera
 3. Det är dags att kalla på Jonas Sjöstedt och hens motsvarighet i miljöpartiet så att de får förklara sig inför väljarna. Det finns stark misstanke om att deras partivänner uppträder felaktigt i sina roller i försvarsutskottet.

  SvaraRadera
 4. M90 i gortex är inget unikt för SOG, även vakt lökar som jag har den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, men det är hemligstämplad Gore-Tex.

   Radera
  2. Nja - För typ 12 år sen fanns det inga m/90-goretex på den civila marknaden. Då fanns bara FJS 02 och A-dyk 02 + eventuella "hemliga" plagg. Om man då satt i en matsal på ett regemente eller en camp och man hörde det karaktäristiska svischandet bakom ryggen, så visste man ju att det var hemliga klubben som passerade.

   Därefter blev det väl som det brukade - leverantören av plaggen insåg att det fanns en "civil" marknad för dem och började sälja dem på postorder.

   Men just när de introducerades var de ju ett säkert kännetecken. Bodde man dessutom på samma camp i 6 månader så innebar det ju att man kunde peka ut varenda en av de "topphemliga" operatörerna. Vilket blev lite löjligt. Ett annat säkert kännetecken var att en del använde uppenbara fejknamn. Jag ska inte outa nån, men vill man smälta in så skriver man inte "Max Power" på namnbrickan. Det är inte trovärdigt.

   Radera
  3. Vill dock minnas att jag gjorde svisch-observationen redan 2001 - under KS04. Eller så var det nåt år senare.

   Radera
  4. Det låter som de där hemliga FBI-agenterna i kostym och solglasögon som man emellanåt dyker upp i amerikanska filmer.

   Eller varför inte Dupontarnas utklädningar.

   Radera
 5. Björlund får damma av Lars Werners gamla ursäkt. Han filmades ju uppenbart berusad/påverkad i nåt sammanhang och skyllde då på att han tagit värktabletter för sin bältros. Det är väl bara att Björlund också hävdar minnesförlust pga värktabletter.

  SvaraRadera
 6. I sakfrågan måste jag dock säga att det här är något av det sämsta jag sett från en politiker. I princip använder de sin egen inkompetens och okunskap som ett argument.

  Fråga nr 1 som Björlund borde erhållit är naturligtvis hur fan hon inte kan känna till SOG och dess insatser.

  "Spela dum" är något man möjligen kan göra i defensiva situationer, typ Björn Rosengren på porrklubb, men här använder man alltså idiotin som ett offensivt vapen. Kommer osökt att tänka på när Homer Simpson med avsikt käkar upp sig till typ 200 kg för att få jobba hemifrån.

  SvaraRadera
 7. Ang. PRIO, så såg jag att Elektrolux skrotade SAP och avskrev nästan 1-miljard som felinvestering.

  SvaraRadera
 8. Björlund, men k:t då?
  - Bara lite V-PK:t!

  SvaraRadera
 9. OT; Cornu. Här är nåt att fortsätta och skriva om;

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/farre-elever-satter-skolor-i-budgetknipa/

  Var det så här marknaden skulle fungera? Behöver man göra en demografisk anpassning i förväg eller gör man som (M) och låter allt ske för vinden med s.k kreativ destruktion? Vem betalar?
  Låter som en god idé att återföra skolan till full kontroll av staten och samhälls-byråkraterna mfl. Problemet är att kommuner saknar kompetens, vilja eller prioritering i skolfrågan! Å andra sidan gör ju det fria skolvalet att planering försvåras. Men det visste man på förhand förstås.
  Att vi detta budgetår, 2013/2014, när botten av demografin för gymnasie-elever har ju varit känt sedan år 2000!!

  SvaraRadera
 10. Jag har precis handlat kakor och lite gott-gott för över 5000kr, man vill ju vara förberedd så man inte blir tagen på sängen när ryssen kommer och alla ska panikshoppa. Har för övrigt också köpt Gevalias kaffe i mängder, ifall det blir ett oväntat besök.

  SvaraRadera
 11. Vad fick han veta då? Det som framkommit är kanske är nytt. Vi kan errinra oss att reportagen från koncentrationslägren skildras väldigt idylliskt av utvalda besökare (à la Hildebrands panegyrik) till senare skildringar över verkligheten. Försvarsdebatten här på Cornucopia är en parodi på Grönköpings Veckoblad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller för all del Jan Myrdals fabulösa besök i Kambodja. Fast Myrdal verkar ha trott att han var i typ Narnia eller nåt.

   Radera
 12. @Rttck, OT men i alla fall: ja, det var naturligtvis tänkt så att de skolor som inte lyckades få tillräckligt många elever skulle slås ut. Det är en grundläggande aspekt av marknadsekonomin. Och kommuner kan helt enkelt inte planera när Skolverket tillåter öppnandet av fristående skolor oavsett vad kommunen anser i frågan. Det är inte inkompetens eller brist på vilja utan en given konsekvens av det fria skolvalet. Jag tycker det är värt dessa olägenheter att slippa den gamla likhetsskolan, andra tycker atg det var bättre förr, men alla bör kunna inse att valfriheten för med sig dessa helt självklara konsekvenser.

  SvaraRadera
 13. Det jag irriterar mig på i Afganistan-insatsen är att den såldes in till folket som ett bullkalas. "Nej, vi ska naturligtvis inte dit och strida, det är en rent fredsbevarande operation och det handlar inte på något vis om krig". Kristoffer Appelquist hade för några år sen en föreställning som avslöjade att vi hade typ riktiga militärer i Afganistan och den hyllades som omvälvande och tankeväckande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den som känner till William Brydon eller andra brittiska och ryska äventyr torde dock ha höjt lite på ögonbrynen åt det där bullkalaset.

   Den som trodde på bullkalaset var med andra ord villig att bli lurad. Ställer du inte högre krav på dina politiker än så?

   Radera
 14. Att Björlund agerar som att hen inte alls hört talas om att SOG visar bara att SOG lyckas ganska bra med sitt hemlighållande. Dessutom ska kommunister hållas kort.

  Wikipedia har lite mera saklig info om SOG och här kan man bl a se det "vapen" Cornu brukar dramatisera som bortpixlat och hemligt.

  SOG rekryterar ju oftast personal från Fallskärms- och Kustjägarna som redan har den högsta nivån på fystestet (nivå D) så när vi här får se våra Kustjägare, kanske 100 mil från närmaste vattendrag, mitt ute i den Afghanska stenöknen, kan man kanske ana ett visst samarbete eller ev lokal rekryteringsbas för SOG-uppdrag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öh, det är exakt den bilden jag refererat till. Hela vapnet är bortpixlat på ryggen av den ena SOG-operatören. På den andre är offsetsiktet bortpixlat.

   Radera
  2. OK, nu ser jag pixlarna på ryggen men på de bilder du refererat till är ju även det han håller i händerna svartpixlat.

   Radera
  3. Exakt samma bild. Det han har i handen är pixlat, dags för synkontroll och nya linser/glasögon?

   "upphovsmannen" har snott bilderna från Försvarsmaktens folder som specialförbanden och presenterar dem som sina egna hos Wikipedia. Lär upptäckas snart.

   Radera
  4. Det är bara att kolla jätteglasögonen som Karnevalist har på sig i avataren, så fattar man att han lider av svåra synfel.

   Radera