Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2014-02-18 09:32

Är din börsportfölj, pensionsportfölj och PPM på ATH?

Stockholmsbörsen faller något nu på morgonen, men ligger ändå nära all time high. En apa som bara investerar i index bör alltså ha en börsportfölj på eller mycket nära högsta någonsin, speciellt om apan återinvesterar utdelningarna, som index trots allt ger. Frågan är då om du är smartare än en apa?


Månadschart OMXS30.
Ej medräknat utdelningar.
För egen del är svaret nej. Jag avvecklade nämligen ca 90% av min marknadsnoterade börsportfölj 2006 - 2007, och det krävs i så fall en uppgång på 1000% för att jag åter ska ligga på personlig ATH. Istället realiserades den börsportföljen och hamnade i reala tillgångar och lösande av skulder.

Däremot är nu både PPM-portföljen och det gamla privata pensionssparandet på ATH. Dessa är som bekant inte sparkapital, även om de räknas till svenskarnas förmögenheter. Det går ju nämligen inte att konsumera dessa förrän man uppnått pensionsåldern.

En svårighet i att alls följa index för en vanlig börsportfölj ligger just i att man lämpligen av och till faktiskt realiserar portföljen och omsätter i den verkliga ekonomin - konsumerar, betalar av lån, eller investerar i reala tillgångar. Man måste alltså klå index rejält om man har filosofin att börsen inte bara ska vara siffror på en skärm.

Detta gäller dock inte pensionstillgångarna. PPM får årligen lite ytterligare tillskott, så länge man har inkomst av tjänst eller näringsverksamhet. Även eventuellt privat tjänstepension får tillskott, och har man det dåliga omdömet att månadsspara privat pension, så skjuter man hela tiden till pengar även där. Kombinerar man detta med en enkel hedgemodell, som konjunkturmodellen eller MA50/MA200 är det trivialt att nå nya ATH i pensionstillgångarna.

Så är du duktigare än en apa? Ligger din marknadsnoterade börsportfölj på ATH? Hur är det med pensionstillgångarna?

Jag gör en omröstning och lägger ute till höger, så behöver du inte ljuga i kommentarsfältet, utan kan svara helt anonymt och ärligt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

 1. Jag flyttade 75% av mitt PPM till Spiltans räntefond precis innan "raset" i januari. Resten ligger i Avaza Zero.. Var det dumt? Kommer kraschen under våren/sommaren så hoppas jag kunna behålla mina PPM-pengar, vilka verkligen ligger på ATH..

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Drygt 5% under ATH från början av året. Lite rapportbesvikelser satte käppar i hjulet.

  SvaraRadera
 4. Hmm, vet ej, men tror att de är det (mest tveksam på PPM - vanligt pensionsparande får jag divide-by-zero när jag jämför).

  Man kan också notera att ifall sparandet är ganska "nytt" dvs att sparkapitalet är kort i förhållande till sparandet (kronor genom kronor/månad blir månader). Ju kortare sparandet är destu mer beroende på senaste tidens utveckling blir det.

  Sen är det trivialt att ligga på ATH - sätt in det på (nästan) vilket bankkonto som helst.

  SvaraRadera
 5. Indexet är ungefär 90 procent av all time high från våren 2000 och alltså inte så nära. Diagrammet vore mer passande utan vissa år bortklippta.

  http://1.bp.blogspot.com/-s0B1muKYHcA/UteRUcbNqUI/AAAAAAAAXV4/f5NHCrtXqtA/s1600/omxs30.png

  SvaraRadera
 6. Enligt den sedan länge bortgångne ryske solforskaren Tchijevsky korrelerar människans psyke och närmare bestämt hennes retligheten med solfläckarna och detta i sig ger stora politiska händelser. Solcykel 24 toppar snart. Den är inte stark. Men det verkar finnas en del spänningar som behöver laddas ur. Kanske även börsen påverkas. Eller är det annorlunda nu?

  http://www.cyclesresearchinstitute.org/cycles-history/chizhevsky1.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack för tipset!
   Men hur i h-e skall man få tid att läsa allt intressant?
   Tips?

   Radera
  2. Solforskare Hampson med en dragning åt börsintressen jämför med tidigare cykler och ser fallande kurser senare i år.

   http://solarcycles.net/2013/12/15/similar-solar-cycles-and-market-peaks/

   Det stämmer inte alltid. Exempelvis var tiden 2008-2009 med börsfallet vid en låg solaktivitet. Historien består av komplexa förlopp och allt kan inte pressas in, kan man argumentera. I Sovjet under en topp var retligheten stor över att systemet inte längre fungerade. Vid nästa topp blev de amerikanska militära strategerna retade över att kineserna skulle kunna nå framgångar och kontrollera de stora oljetillgångarna och de satte igång flygplansäventyren. Retligheten toppar och finns då politiska lösningar tillgängliga så kommer de till uttryck. Att tro att det finns något rationellt demokratiskt system som styr allt är jämförbart med religiösa föreställningar.

   När jorden var platt fattade makthavarna läget långt innan den stora massan, som måste undanhållas viss information för säkerhetens skull. Det hela är ganska löjligt. Stalin blev tokig på Tchijevsky eftersom revolutionen skulle berott på solen och han placerades i arbetsläger. Idag är det inte lika farligt att ifrågasätta apparatens logik. Men den centrala hjärntvätten med informationstekniken är desto större.

   http://astrocycle.net/SunSpots_1950.png

   Radera