Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2014-02-12 13:58

Aftonbladet har åtta män och en kvinna i styrelsen

Sveriges största tidning, Schibsted/Aftonbladet, eller rättare sagt "tidning", rasar tydligen mot Jens Spendrup, numera Svenskt Näringslivs ordförande. Själva har dock Aftonbladet mest män, framför allt äldre män, sk gubbar1., i sin egen styrelse. Inte sällan med dubbelnamn.


Aftonbladet Hierta Aktiebolag (Tidningen) har nio styrelsemedlemmar. Av dessa är åtta män. Ordförande är man. Kvinnan är dessutom endast suppleant.

Aftonbladet Nya Medier AB (Internet) har tio styrelsemedlemmar. Av dessa är nio män. Ordförande är man.

Aftonbladet Produktion AB (TV- och radio) har fyra styrelsemedlemmar. Av dessa är tre män. Ordförande är man.

Tror inte att man behöver säga så mycket mer än att tydligen har Aftonbladet problem med att hitta kompetenta kvinnor att kvotera in i sina egna styrelser.

Eller så kastar de sten i glashus, vad vet jag?

Tillägg: Spendrups Bryggeriaktiebolag har fjorton styrelsemedlemmar. Av dessa är fyra kvinnor. Fler än Aftonbladet sammanlagt enligt ovan.

1. Ja, gubbe är man när man är över fyrtio. Se på mig.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

29 kommentarer:

 1. Festligt, precis som en gammaldags präst, " ni skall leva som jag säger inte som jag gör"

  SvaraRadera
 2. "tydligen har Aftonbladet problem med att hitta kompetenta kvinnor att kvotera in i sina egna styrelser."

  Det verkar ju som att de även har problem med att hitta kompetenta män att sätta i styrelsen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha, spot on! Eftersom tidningen troligtvis självdör snart (och gubbarna försvinner för andra styrelseuppdrag) kanske man borde testa att kvotera in kvinnor här för att se utfallet. De har ju inget att förlora liksom. Löjligt att det här ens ska vara en diskussion, men i tider som präglas av friktion kan det nog ur det kreativa kaoset uppstå mycket intressant.

   Radera
 3. Ännu ett exempel på "vi som gillar olika och bor i Äppelviken".

  SvaraRadera
 4. Mest fantastiskt att herr Spendrup & co. ej själva kan klura ut detta.
  Saknar folk verklighetsuppfattning?
  Vågar man inte försvara sig mot " andens tattarfölje"
  Heidenstams sammanfattande benämning på murvlar.

  SvaraRadera
 5. Ja, det är verkligen hycklareliten som håller till på Aftonbladet.

  SvaraRadera
 6. Om det var så att han sagt att det inte gick att hitta kompetenta kvinnor till styrelser hade jag tyckt att han borde få sparken. Jag hörde inte intervjun där han påstås ha sagt så, men det har Tove Lifvendal, och bidrar med en alternativ tolkning: http://blog.svd.se/ledarbloggen/2014/02/11/svart-gora-spendrup-till-syndabock/

  Om hon har rätt så är det snarare Ekot som borde få sparken. Inte Thomas Ramberg dock, han är så bra på att intervjua att jag är beredd att förlåta honom det mesta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar stämma bra det hon skriver. Visserligen bara sett en intervju med Spendrup imorse och där utveckladde han också ressonemanget med att de allt fler kvinnor som nu deltar i styrelsearbete måste få mera erfarenhet.

   Radera
 7. Kan det finnas en eller möjligen flera orsaker? Inom vissa områden är det väl så att män är bättre på vissa saker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte man behöver vara något snille för inse att män och kvinnor i stort har lite olika preferenser för olika sysselsättningar, vilket förmodligen kan bero på medfödda skillnader, men förstås även kan bero på kulturella skillnader. Därmed blir det färre för arbetsgivaren att välja på från den som är i minoritet, och sålunda en skevning som motsvarar skillnaden i urval.

   Att just styrelser är på tapeten hela tiden verkar var en symbolfråga för feminismen. Men man kunde lika gärna ha valt sjuksköterskor, ingenjörer, boxare eller något annat där det råder en skev fördelning.

   Så minoriteten har statistiken emot sig. Sannolikheten att det skall finnas ett bättre val bland majoriteten är helt enkelt större då det finns ett större urval där.

   Men visst kan man alltid skylla på männen, eller kvinnorna, beroende på vilken som är i majoritet för att de håller varandra om ryggen. Det finns förmodligen även en sådan faktor i det hela.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Jag ser inga feminister stå på barikaderna och kräva att de ska bli hantverkare, grovjobbare och verkstadsarbetare. Det enda de kräver är högtatus och högavlönade jobb. Jag har absolut ingen sympati för sådan bortskämdhet.

   Radera
 8. Cornu har inte fattat det här med socialismen. Socialismen ska genomföras även om det ska ske till höga kostnader och stort mänskligt lidande, MEN kostnaden ska inte bäras av de socialistiska ledarna. För de som är inne i systemet, eller partiet eller vad det nu är, gäller speciella regler.
  För vanligt folk: Tvångsarbete och fattigdom
  För eliten: Privilegier och rikedom
  Georg Orwell skilldrade dett i Djurfarmen.

  Samma sak gäller idag. Den som vill kan starta ett företag eller en förening och kvotera in kvinnor, men det är man inte inte intresserad av. Socialismen handlar inte om frivilighet. Inte heller är man intresserad av att pröva nya ideer i liten skala. Ska man prova planhushållning ska det ske i hela Sovjet. I efterhand har jag hört att planhushållning var en bra ide men att den tyvärr inte genomfördes globalt.

  Alltså: Krav på könskvotering till bolagsstyrelser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra!
   Djurfarmen borde vara obligatorisk läsning i skolan.

   Radera
  2. Kanske borde läsning bli obligatoriskt först. Min systerson går sista året på estetlinjen med bra betyg och skryter om att han aldrig läst en bok. Han brukar titta på nån filmad bok inför bokredovisningar. Ofta finns kommentarer och analyser i extramaterialet.

   Radera
  3. @Ronny Paulsson

   Jo, det är ju nyckelfärdigheten med stort N. Lyckas inte skolan förmedla den kunskapen så borde de fokusera på att få åtminstonde det på plats innan man börjar med massa mer eller mindre meningslöst korvstoppande.

   Radera
 9. Intressant och lustigt. Nu är det väl förvisso Aftonbladet ledare som rasat mest över uttalandet och ledarsidan styr ju LO fortfarande över. Var inne lite snabbt och kollade på deras kvinnliga representation i de olika fackförbunden i förhoppning om att kunna vederlägga det du skrev. Det gick sådär :)
  http://www.lo.se/start/om_oss/en_presentation_av_lo/styrelsen

  SvaraRadera
  Svar
  1. intressant
   14/58= 25% fick jag det till
   andel kvinnor i LO: 47%

   Radera
 10. Dom har även problem med att hitta kompetenta personer som skriver deras krönikor.

  SvaraRadera
 11. Vill ocksåå tillägga att det inte finns någon med utländsk eller romsk bakgrund i deras redaktion. Vi gillar olika.

  SvaraRadera
 12. Kvinnor är helt enkelt inte kompetenta, inget fel i det. Alla är olika.

  SvaraRadera
 13. I DN finns en inlaga som en massa företagare skrivit på:
  http://www.dn.se/debatt/vakna-upp-spendrup/

  Både Doberman Group och Executive Search och Creades har fler män än kvinnor i styrelserna. Även om det finns kvinnor.

  Jämlikhet är tydligen för andra än eliten.

  SvaraRadera
 14. Det vore intressant att veta ifall den enda kvinnan i Aftonbladets styrelser är inkvoterad.

  SvaraRadera
 15. Cornu jag gillar det du skriver- och jag är kvinna..

  SvaraRadera
 16. Beröm till dig Cornu! Medierna kan inte granskas nog!

  SvaraRadera
 17. DN har gett sig in i debatten - tydligen så skriver man att det med nöd ock näppe är godkänt med 40% kvinnor i styrelsen. Har man 60% i styrelsen är man "bäst i klassen" - det är illa om det bara är 40% kvinnor, men om det bara är 40% män så är det riktigt bra...

  Undras hur mycket DN följer de regler som de hävdar att bara 2/10 av de börsnoterade bolagen följer. Givetvis är väl inte DN något börsnoterat bolag så de bryr sig väl inte om att granska hur det ser ut i den egna organisationen (inte för att de hade brytt sig ändå, men...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillägg: reglerna som nämns är alltså att man skall motivera det. Spendrup fick i praktiken skit för att man motiverade sig och indirekt hävdade att man inte hittat mer än 4 tillräckligt kompetenta kvinnor.

   Radera
  2. Tillägg: Sen kan man ju fråga sig hur man skall motivera det. Räcker motiveringen att majoriteten på bolagsstämman röstade för den styrelsen? Jag förväntar mig att valberedningen kan motivera sitt förslag på kandidater och jag förväntar mig också att en bolagsstämma knappast kan välja mellan andra kandidater än de som nomineras.

   Radera