Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2014-01-14 10:24

Vittnesbörd från svenska skolan 2014 (nu med facit)

En läsare skickade in en matteläxa, som hade följt med hem från skolan. Tydligen finns motsvarande uppgifter på nationella prov och är den måttstock, med vilka svenska barns mattekunskaper ska mätas i en viss ålder.


Fotobevis. Svar
raderade av integritetsskäl
Nedanstående är alltså från Sverige, i verkligheten, idag. Fotobevis bifogas.

Texten lyder som följer:
"Emmas familj bor i en lägenhet på fyra rum och kök. Emma har det näst största sovrummet. Hennes rum är 3 meter på bredden och 4 meter på längden. En regnig lördagsmorgon åker hela familjen till ett möbelvaruhus. De köper ett skrivbord till Emma och en säng till Moa.
1. Hur många rum finns det i lägenheten?
2. Vem av systrarna har det näst största sovrummet?
3. Vad köper de på möbelvaruhuset?"
Det finns även flera uppgifter i denna matteläxa, som består i att färglägga. I övrigt ska man bland annat möblera ett vardagsrum (av ej angiven storlek). Matte mina vänner, matte. 

Den uppenbara frågan hur många kvadratmeter Emmas rum är finns inte ens med.

Undrar varför svenska niondeklassares PISA-resultat för matte är i botten? Och undrar om att göra nollan obligatorisk kommer förbättra elevernas förmåga att färglägga korrekt?

Så vilken årskurs är denna matteläxa ifrån?

Jag har nu tagit bort enkäten och lägger ut rätt svar nedan. Rätt svar är alltså fjärde klass, inte lågstadiet eller tredje klass.
Uppenbarligen ligger inte bloggläsarnas uppfattning om vad man ska kunna i skolan överens med vad grundnivån och grundförväntningarna på eleverna är. 

Men ärligt talat blir jag mörkrädd när folk tror att en sådan här uppgift hör hemma i tredje klass. Själv trodde jag på andra klass, eftersom man åtminstone behövde kunna läsa. Den feta svansen som gissade på nionde klass antar jag är ironiska 70-talister.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

156 kommentarer:

 1. Nu börjar jag bli riktigt rädd. Röstade på årskurs 3, men fruktar att läxan är från mellanstadiet eller gud förbjude, från högstadiet. Där tror jag en ven sprack i huvudet..

  /Righton

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, tack för dagens garv! Tror mjälten rök dock....

   Radera
  2. Jag la min röst på femman. Typen av uppgift känns ungefär som den man fick i mitten av lågstadiet för tjugo år sen. Har det då gått utför en hel del (vilket är poängen med inlägget) verkar någonstans i mellanstadiet rimligt. Högstadiet skulle jag vara redo att lägga ganska mycket pengar på att det inte är, med tanke på att färgläggning är inblandad.

   Radera
  3. Hahahaha jag kan inte sluta skratta! Skämtar Ni nu? Seriöst? Verkligen? Detta är en uppgift från nationella provet.. i fyran?!
   Skjut mig.. Skjut miiiiig! Offentliga sektorn har redan ett överskott av underbegåvade chefer! Vi klarar inte fler!!

   Radera
  4. Nja, motsvarande uppgifter finns tydligen på nationella provet. Ska förtydliga det.

   Radera
  5. Typ: Pelles pappas bil är blå. Vilken färg har Pelles pappas bil?

   Radera
 2. Matten känner jag igen från klass 1 - 2 (mät med linjalen), alltså inte när jag gick i skolan utan barnen, men storleken på fonten tyder på mellanstadiet. Hm. gissar på 2:a klass. Fast vänta, nu inser jag att det inte är matteläxan jag känner igen utan barnens läsläxa i 2:a klass. Mäta saker gjorde de i nollan tror jag. Borde jag vara nöjd med skolvalet?

  SvaraRadera
 3. Oavsett vilken årskurs det är, så är det horribelt. Jag gissade tvåan, mot bättre vetande. Antagligen av rent önsketänkande. Det är säkert sjuan.

  SvaraRadera
 4. Ett typexempel på fokusering på första halvan av "Att tänka fritt är stort men att tänka rätt är större."?

  Nobelpris är för fascister och barnaplågare.

  Jag kunde för övrigt inte svara på din fråga, saknade alternativet "uppgifter saknas i frågeställningen".

  SvaraRadera
 5. Men är du säker på att det är en fråga i just matematik? Jag tycker att det handlar om läsförståelse, just pga att den "uppenbara frågan" hur många kvadratmeter rummet är saknas.

  Det är inte alltid de mätbara volymerna är intressantast och NP-proven testar mer än 1+1=2. Här handlar det om att sålla fram vilken information som faktiskt finns i frågan.

  /Quadratisch praktisch gut

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fattade uppgiften som läsförståelse..... läsförståelse som förstås är en förutsättning för att lösa en given matematisk uppgift..

   Radera
  2. Det framgår faktiskt inte av fotobeviset att det är en matteläxa. Det hela känns väldigt bisarrt. Känns som att hemskolning är det enda i framtiden.

   Radera
 6. Tycker nog inte det är fel att ha ämnesöverskridande uppgifter. Denna uppgift innehåller läsförståelse(svenska), ritande(bild), uppskattningsförmåga och dimensionering(matte). På detta vis görs skoldagen och lärandet mer engagerande.

  Det jag vänder mig starkt mot dock är att det är en läxa. Läxor bör förbjudas, när arbetsdagen är slut så ska man ha fritid! Alla barnen har heller inte några bra förutsättningar för att kunna arbeta hemma må det vara inkompetenta föräldrar eller andra sysslor som måste utföras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där går att vända till att verkligen inte alla har samma förutsättningar i skolan beroende på lärare och andra elever. Alla barn är inte heller lika - en del måste sitta själv med något för att lära sig.

   Läxor är viktiga just för de som har sämre runtomkring-förutsättningar, därför att det är (enda) chansen för ett barn att *själv* kunna förbättra sin situation. Just att skapa möjligheter för det - enabling - är viktigt för dem som saknar en social trygghet, hemma eller i skolan.

   Det är en grymhet i nutiden att göra barn uppgivna inför möjligheterna att påverka sin situation genom skolframgång, och istället hänvisa dem till det obönhörliga ödet av föräldrar, syskon, lärare och skolkamrater.

   Radera
 7. Svenskt doktorandstadium.
  Med till visshet gränsande sannolikhet.

  SvaraRadera
 8. Fast alltså, när jag gick i gymnasiet så infördes nationella prov i (åtminstone) fysik och även då var ju just uppgifterna på det nationella provet högst o-ortodoxa och enkla. Inte för att jag kan visa upp det så här i efterhand, men kvaliteten och kriterierna på klassrumsundervisningen var på den tiden betydligt högre än de nationella proven. Man kan ju hoppas att det är likadant idag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förhoppningsvis med stöd i ditt uttalande och lite egna anekdoter visar detta på vikten av att INTE förstatliga eller centralstyra skolan. Ty då kommer centralkorrupta tjänstemän i Stockholm att sabba för alla i Sverige med något flumpedagogiskt arv. Exempelvis som att någon ovan ville förbjuda läxor de är orättvisa. Med en mångfald i skolan och stor frihet av vad som får göras har åtminstone en några förutsättningar att få en grundlig utbildning i Sverige i framtiden.

   Radera
  2. @kgb35

   Mer eller mindre allt som kommuner och landsting sysslar med är är centralstyrt. Skolan följer ju skollagen och vill riksdagen trycka in någon flumpedagogik där så är det ju bara för kommunerna att tacka och buga (liksom alla friskolor för den delen).

   Det som kommuner och landsting gör som inte styrs av riksdagen visar ju med ganska stor tydlighet att de inte borde få ha ansvar för något annat.

   Radera
 9. För ett större antal år sedan hade jag ett vikariat på grundskolans högstadium ( åk 6-9 ).
  I åk 9 allmän matte, var läskunnigheten/oviljan att läsa, så dålig att 30% av eleverna inte klarade av att lösa en benämnd uppgift. Skillnaden mellan särskild och allmän kurs i matte var stor, niorna i allmän låg på ungefär samma nivå som sjätte klass särskild kurs.
  Då skolan haft många år på sig att förfalla, sedan den tiden jag vikarierade, är jag helt övertygad om att flera i nian misslyckas med uppgiften.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gick ut gymnasiet för tio år sen, från en gymnasieskola strax utanför Stockholm med stor andel "mindre studiemotiverade individer"...

   Minns att min mattelärare - en riktig veteran av den klassiska skolan som varit där i över trettio år och bevittnat "förfallet" - gick i taket av att ungefär hälften av eleverna då svarat fel på en fråga på den miniräknarlösa delen av nationella provet i matematik A vi skrev. Frågan var:

   "Chips levereras till butiker i kartonger som innehåller 16 påsar. En chipspåse innehåller 300 gram chips. Ungefär hur mycket väger en kartong?" Alternativ: (a) 0,5 kg (b) 5 kg (c) 50 kg.

   Vanligaste felsvaret var tydligen alternativ c. När det är på den nivån funderar man på om det ens gjorts ett seriöst försök att läsa frågan, eller om man bara sitter av tiden i provsalen och sk-ter i vad man egentligen gör.

   Radera
  2. Herregud! Med tanke pa antal chipspasar ungar klammer i sig idag,, hur ar det ens mojligt att tro att 16 pasar vager 50 kg, det ar uppenbart att ingen av dessa 'barn' nagonsin har varit med och hjalpt till att flytta pa 50 kg,en skrammande tanke bara det...

   Radera
 10. @Cornu

  Jag saknar alternativet "det är ett skämt och ingen matteuppgift"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inget skämt och det är en matteuppgift.

   Radera
  2. @Cornu

   Snälla var 1:april eller låt mig vakna nu!

   Radera
 11. Blev lite irriterad på inlägget och de andra som förfasar sig. Jag har tänkt ett varv till på varför.

  Jag tycker det är ganska låg nivå på begåvningen om man inte förstår läxans "djupare" innebörd. Frågan är utformad för att fånga just de som blir "irriterade" över att dessa inte får multiplicera de i frågan två tillgängliga talen med varandra. Att utveckla hjärnans samtliga förmågor möjliggör så mycket mer än att lägga ihop tal.

  Genom färgläggning tvingas tid till reflektion kring uppgiften. Och att färglägga saker innebär att man utvecklar hjärnans spatiala förmåga, vilket är mycket viktigt i all form av (fritt) tänkande och problemlösande.

  Ett av de mest intressanta fenomenen jag minns från min egna skolgång var att när jag ställde en fråga högt till min lärare i just mattematik kom jag oftast på svaret i samma stund. Ett svar jag misslyckats med att få fram tidigare även efter lång tid av tyst tänkande för mig själv. Vad händer där? En samverkan av hjärnans olika funktioner!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men jag håller med om att skolan är "katastrof", men jag tror verkligen inte att problemet ligger här.

   Radera
  2. Tyvärr så tror jag inte han driver. Tror att många som fattar viktiga beslut om skolan tänker på samma sätt som Kristofer... Vågar inte tänka på hur skolan, och Sverige för den delen, kommer att se ut om 10-20 år när vi har så underbegåvade beslutsfattare...

   Radera
  3. Har ni för övrigt tänkt på att fråga 1 och 3 är oklara. Svaret på fråga 1 kan vara 4 eller 5, det står ju rum OCH kök, alltså köket är inte ett rum. Ang fråga tre framgår det ju inte var de har köpt möblerna. Är det det som är klurigheten i uppgiften månne?

   Radera
  4. Normalt brukar ju problem gå nedåt i åldrarna, typ missbruk och sådant, men jag är rädd att färgläggning blir ett problem åt andra hållet, inte så charmigt med elever som färglägger på KTH kanske.

   Radera
  5. @Kingedward24

   (nu med facit) var också oklart - jag hade hoppats att någon hade fyllt i rätt svar på frågan. Även 2 kan vara oklart eftersom det inte nämns ifall det är näst störst bland systrarna eller ifall man skall räkna in föräldrarnas sovrum.

   Radera
  6. Vilket trams. Det här känns som ett led i genusvetenskapens förödande fördummelse.
   Dom tänker några varv för långt och då blir det sådana här dumheter.

   Radera
  7. @KingEdward

   I detta nu sitter det säkert några arkitekturelever på KTH och färglägger nåt. Vad är problemet?

   Radera
  8. Ben,
   Inget alls. I deras fall har det alltid ingått i uppgifterna. Men det finns mer än arkitekter på KTH.

   Radera
  9. @Nils Nilsson

   Nej, genusvetenskapen har inte slagit igenom här. Isf skulle de heta Rene och Ellis, varit syskon och "hen" hade använts som personligt pronomen.

   Radera
 12. Nationella prov kommer väl första gången i trean?

  Men det är skrämmande omatematiskt.

  mvh
  /Statsmannen

  SvaraRadera
 13. Läxan känns som något av en pendang till den här artikeln i GP härom veckan. Den går ut på att svenska elever har så dålig läsförståelse att de inte klarar andra ämnen av den anledningen, alldeles bortsett från ämnet i sig. Lärare uppmanas därför att bygga in element av läsförståelse i alla ämnen, inte bara i svenskan.

  "I Sverige saknar 23 procent av tonåringarna grundläggande kunskaper i läsförståelse, enligt den senaste Pisa-undersökningen."

  "Tonåringarnas kunskaper har rasat även i matematik och naturvetenskap. Men tappet i läsförståelse visar hur eleverna klarar av samtliga ämnen, enligt Westlund, som pekar på ämneslärarnas ansvar.

  – Alla lärare måste bli en läs- och skrivlärare kopplad till sitt eget ämne. Lärarna måste bearbeta texten tillsammans med eleverna för att hitta kunskaperna. I den svenska skolan har eleverna lämnats att själva klara av de svåra texterna, säger hon."

  Nu vill jag ju ogärna tro att uppgiften i det här fallet är riktad till tonåringar, utan snarare till lågstadiebarn. Men kanske har förfallet faktiskt gått så långt?

  SvaraRadera
 14. Emma har nu färglagt sitt rum efter Högskolan:

  http://www.folkbladet.nu/245022/i-emmas-rum-floder-fargerna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha.
   När jag hade lite kontakt med galleriet Fabriken i Göteborg kom jag fram till tesen att det viktigaste för en konstnär är att vara snygg, lite slasig samt inte minst: vara en rackare på att snacka om sina konstverk - hur grundliga och genomtänkta de är - trots att de ser ut som apkladd.

   Radera
  2. Ha ha, Tack. Gissar att hon hade 5:a i matte då.

   Radera
 15. Schlaug har ett inlägg idag där han förespråkar att man tar bort köttet från skolmaten, i och för sig bara varannan dag men nästa steg blir väl helt köttfri skola.
  Tycker att matteuppgifter som denna då kan passa bra in. Även omotiverade hungriga elever som hoppat över skollunchen ska ha en chans att svara rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kött från naturbetesdjur, samt fisk, innehåller de essentiella fettsyror som behövs för att hjärnan ska utvecklas korrekt. Vetenskapliga studier visar att man blir smart av fisk (pga Omega-3). Ta för all del bort spannmålsköttet, dvs fläsk och kyckling, men behåll nötkött och satsa speciellt på ekologiskt nöt- och lammkött för att maximera intelligensen på skolbarnen.

   Radera
  2. Inget problem för min del, ment ror tyvärr inte att¨"köttfri" rymmer den tolkningen.

   Radera
 16. Jag ska ge denna uppgift till min 6-åring och se hur det går. Vad fan händer med Sverige?

  SvaraRadera
 17. Hur många rum är det då? Är fyra eller fem rätt svar? Beror lite på planlösning kanske...

  :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du glömde att det bör finnas ett badrum (eller två), det brukar inte räknas när man säger tre rum + kök, likväl är det ett rum. Precis som hallen. Jag hade nog sagt sju eller åtta är rätt svar.

   Radera
  2. Du glömde att det bör finnas ett badrum (eller två), det brukar inte räknas när man säger tre rum + kök, likväl är det ett rum. Precis som hallen. Jag hade nog sagt sju eller åtta är rätt svar.

   Radera
 18. För övrigt finner jag layouten undermålig. Varför har uppgift C(?) inte samma indentering som uppgift A och B och varför har uppgift B2(?) inte samma indentering som uppgift B1? Med så dålig layout så kan man väl inte ställa speciellt höga krav på vad eleverna åstakommer i sina figurer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligheten är tyvärr ofta felaktigt indenterad.
   Bra att barnen tidigt exponeras för detta, så de inte börjar gråta när de lämnar gymnasiet.

   Radera
 19. "Emmas familj bor i en lägenhet på fyra rum och kök. Emma har det näst största sovrummet. En regnig lördagsmorgon är hennes pappa 3 meter på bredden och 4 meter på längden. En dag tror hela familjen att de åker till ett möbelvaruhus. De köper en Finlandsfärja.
  1. Hur mycket rom finns det i lägenheten?
  2. Vem av systrarna blev full på båten?
  3. Får man röka crack i möbelvaruhuset?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Pappan hade druckit upp all rom straxt innan han växte och köpte färjan men fiskarna i akvariet hade 2g i sina kroppar.
   2. Ingen av systrarna då de låg utslagna i crack-koma och var oförmögna att ta del av taxfreespriten.
   3. Ja, för man kan ju flytta möbelvaruhuset till ett ställe där det är ok att röka crack (tex rymden).

   Radera
 20. Första uppgift på nationellt prov på gymnasiet för 15 år sedan. Låg nivå redan då.

  "Vilket tal är minst? Ringa in ditt svar. 1,01 1,002 1,101 1,1 1,02"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det en kuggis eller? De är ju skrivna i samma storlek på fonten så de är ju lika stora allihop.

   Radera
  2. 1,1 måste det vara.. det talet är ju i alla fall kortast

   Radera
  3. Bend over!
   ( blev det rätt nu?)
   Du fick mig att le
   Starkt jobbat

   Radera
 21. Det sabla färgläggandet. Generellt är det väldigt, väldigt lite time-on-task i skolan. Det är ett bortglömt begrepp i riket och finns inte ens på svenska (vad jag vet).

  Tänkbar scen:
  - Nu ska vi ha matematik!
  - Vad handlar det om fröken?
  - Ja, det är lite siffror och saker och olika färger och så..
  - Okej. Räcker det om jag sitter här och gör annat medan du frågar en elev i taget en enkel fråga under halva lektionstiden? Och andra halvan av lektionen kan jag först rita hur många bollar det blir om man tar tre bollar och lägger till två, och sedan spendera resten av vår begränsade lektionstid till att färglägga dem? Blir det bra så fröken?
  - Det blir jättebra. Detta är vad matematik handlar om barn. Ni ska också få färglägga lite på ett papper hemma.
  - Fröken, hur skiljer sig det här från bildlektionerna?
  - De heter ju olika. Bildlektionerna heter "bild-lektion" och mattelektionerna heter "matte-lektion". Nähä, nu har det varit så mycket frågor så nu tar vi rast. Och efter rasten kan ni försöka vara lite tystare, det är inte så roligt för mig att vara här om ni håller på och pratar och rör er och skit.

  ----- ----- -----

  Ibland stöter man dock på lärare som tänker annorlunda och fokuserar på att eleverna ska lära sig så mycket som möjligt och bemästra uppgifter och stimuleras till att använda sina nya färdigheter självständigt. Dessa lärare har inte tid att låta barnen sitta av lektionstiden och ägna sig åt meningslöst skit. Låt oss föreslå att skolorna börjar uppmuntra sina lärare att jobba mer mot den typen av mål. För tillfället verkar det bara vara fritänkande lärare som klarar att arbeta så.

  SvaraRadera
 22. Jag tror du blivit lurad för man har väl inte nationella prov i matematik i åk 4?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korrekt. Men jag har inte skrivit att det är på de nationella proven i åk 4. Detta är en läxa i åk 4. Motsvarande uppgifter finns på nationella prov.

   Radera
  2. "Motsvarande uppgifter finns på nationella prov."

   Snälla, snälla, snälla säg att du skämtar!

   Iofs hade jag en liknande uppgift på nationella provet i A-matte på Gymnasiet(Titanic-uppgiften) som, när jag nu tänker efter, tycks ha varit 50% läsförståelse, 50% matte.

   Radera
 23. Intressanta textuppgifter!
  Är det fyra eller fem rum i lägenheten?
  Har Emma det största sovrummet av systrarna om vi antar att föräldrarna har det största sovrummet i lägenheten?
  Köpte familjen kanske något mer på möbelvaruhuset?
  :D

  SvaraRadera
 24. Man blir mörkrädd. Har verkligen inte barnen lärt sig mer än så efter 3,5 år i skolan?

  SvaraRadera
 25. Ursäkta. men jag ser inget facit.

  Och. Var är genusperspektivet? Uppgiften känns oerhört kvinnlig och avsedd att gynna flickorna i klassen som säkert lägger mesta tiden på heminredning och färgläggning.
  Sverige kommer att rasa tills genusmaffian rensats ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dags att könsseparera klasserna. Pojkar ska ha manliga lärare, så att de lär sig något.

   http://takimag.com/article/notes_on_the_pussification_of_america_fred_reed#axzz2qNRhoh4A

   Radera
  2. @Christer
   Haha :) Dagens nya ordkunskap: Pussyfication!

   Radera
  3. "Pussyfiering" är faktiskt ett bra osd.

   Radera
  4. Är det någon som har en bättre översättning än försnippning?

   Det är en fördel om det går att använda i möblerade rum.
   Sug på: Sverige har försnippats. Sverige är mera försnippat än Finland.
   Försnippade länder klarar sig sämre i PISA-undersökningar.

   Radera
  5. Möblerade rum?
   Hur stora?
   Möblerade hur?
   Här behöver en Svensk Offentlig Utredning tillsättas...

   Radera

  6. Till och med jag hängde med i engelskan där.
   Har annars svårt för ostron efter anatomilektioner med p i formaldehyd

   Radera
 26. Denna uppgift kräver läsförståelse och koncentration. Samt hjälp i hemmet om det är en läxa. Ser inget fel i det.
  Lätt för den som kan!
  Kanske även tråkigt och oengagerande vilket kan ge brister i uppmärksamhet och koncentration.
  Barnen tragglade många tal i skolan utan att de var svåra-men tråkiga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men även för matematik gäller att "övning ger färdighet". Att traggla lönar sig, om man nu vill bli bra på t ex matte.

   Tror nog att Zlatan deltagit i en och annan fotbollsträning mellan matcherna - det är inte bara talangen som styr.

   Radera
 27. Helt värdelös uppgift även som läsförståelse eftersom den ger upphov till mängder av logiska feltolkningar. Grundfaktan är otillräcklig.

  Emma och Moa kan faktiskt ha det näst största rummet TILLSAMMANS. (Ja, det går faktiskt). Det är inget som hindrar Emma från att kalla det 'sitt' rum även i detta fall. Så svaret kan vara:
  - Emma
  - Moa
  - Emma och Moa

  Det är troligen ytterligare en syster från någon av föräldrarnas tidigare äktenskap som har det största sovrummet när hon bor i lägenheten varannan vecka. Det står ju inget om hur många personer det totalt bor i lägenheten. De kanske är 8 stycken?

  Vad de köpte på varuhuset, förutom en säng och ett skrivbord, är beroende på om det är en bostadsrätt eller en hyresrätt:
  - Är det bostadsätt var det också femkronorskorv (med bröd) på IKEA som de köpte som lördagsmiddag till hela familjen (eftersom räntan på lånet skall betalas på söndag).
  - Är det kommunal hyresrätt så köpte de också en Daloc säkerhetsdörr på varuhuset, för att få ett bättre närskydd mot sina knarkande grannar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Möblerna kan lika gärna ha köpts på Blocket, står ingenstans att de kommer från möbelvaruhuset.

   Radera
  2. Däremot kan ju frasen "Emma har det näst största sovrummet." faktiskt tolkas som att hon har just det näst största sovrummet.

   Radera
 28. Jag kommer ihåg en uppgift från årskurs 9 i matematik (på den tiden fanns ämnet bara i 1 version)

  Hursomhelst så var uppgiften att räkna ut yt-arean på en pyramid (givet vissa mått). Jag fick fel på uppgiften eftersom jag räknade med 5 ytor (dvs med botten arean... mitt svar var rätt).
  Jag borde ha insett att pyramiden byggts av en svensk byggfirma med enstegstättad fasad och utan golv.
  Härmed överlämnar jag denna pyramid som ett gravmonument för den svenska skolan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men inte ens seriösa byggare lägger väl puts UNDER huset?

   Radera
  2. Finnes seriösa byggare-?
   Kul skämt.

   Radera
  3. Arga snickaren är seriös. Det hörs ju på namnet!

   Radera
 29. Hur många rum det finns är omöjligt att svara på, hur är det med badrum, klädkammare etc...? Möjligen kunde det varit intressant med antal kvadratmeter i lägenheten, för att öva barnens förmåga att uppskatta hur stora rummen är, men det anses nog alldeles omöjligt att lista ut i åk 4, barnen är ju "bara" 9-10 år.

  SvaraRadera
 30. Detta måste vara ren och skär satir från "Cornucopia". Det kan omöjligen vara sanning. Men skulle det verkligen vara sant så måste man börja undra - vad slags människor är det som kan producera ett test av den där kalibern. För att inte tala om nästa steg - vad slags människor skapar en skola som har den nivån på sina prov. Skrämmande. Och jag måste bara konstatera att jag har flax som har blivit så gammal att jag slipper drabbas av resultatet av denna pedagogiska innovation.

  SvaraRadera
 31. Det är intressant att läsa alla kommentarer som är på en sådan otroligt hög nivå att jag som normalbegåvad har svårt att förstå om ni förstår allvaret i problemet eller bara gör er roliga på alla elevers bekostnad. Jag föreslår att alla överbegåvade människor som läser denna blogg tar sitt ansvar och utbildar sig till matematiklärare så Sverige inom 15 år kan titulera sig som världsmästare i Matematik.
  För övrigt har läxor enligt forskning ingen större effekt på kunskaper (http://www.skolverket.se/skolutveckling/forskning/didaktik/undervisning/hemlaxors-nytta-inte-sjalvklar-1.203316).
  Man kan således lika gärna som denna läxa skicka hem en påse bajs och be dem färglägga pappas tryne med det och få i stort sett likvärt resultat på kunskaperna i matematik. Sedan finns det ju föräldrar som tycker att det är viktigt med läxor och inte gillar bajs, då kan man som lärare välja att göra som läraren ovan, skicka hem en "skenläxa" som alla elever lyckas med, även de som inte har högutbildade föräldrar som kan hjälpa till. Då slipper de elever som inte lyckas med läxan känna sig som en påse nötter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berätta för mig om det bara hjälper med högutbildade lärare om det inte är lugn i klassrummen.

   Radera
  2. För att högutbildad är det bästa man kan vara och alla lyssnar och ser upp till en.

   Radera
  3. En sådan studie (som jag nu inte tänker läsa) kan inte varit gjord av någon som gått i skolan alternativt att den inte vet vad läxor är. En baktanke finns nog i alla fall. Det räcker med att exemplifiera med glosläxa för att inse att läxläsning ger resultat. Det är ett samhällsproblem att det finns så mycket skitforskning som går att dra upp för att stärka vilken tes som helst.

   En skitforskningsfavorit är är det som politiker sedan några år förstör en ilandsförutsättning med, nämligen hindrandet av effektiva transporter. Forskning (obestämd form) har visat att det sker färre olyckor om bilisterna är osäkra vilka regler som gäller, ty då kör de saktare. Alltså bygger politikerpuckona övergångsställen som inte är juridiska övergångsställen och andra tvetydiga trafikplatser. Kan de inte släppa ut korna på motorvägarna med en gång? Som i Indien.

   Radera
  4. Till B
   Det var väl ironiskt?
   Det följer inte automatiskt att eleverna observerar att någon är utbildad och har en god pedagogik
   En viss ordning fordras

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. det var ironiskt.
   Finns det något du kan göra för att göra situationen bättre?

   Radera
  7. @B

   Undersökningen visar ju att läxors effekt på inlärandet är beroende på olika faktorer och inte generellt att effekten är låg (de glömde dock att klargöra vad måttet på effekten utgjorde och motivera varför den uppmätta siffran skulle anses vara låg).

   Ett problem med att inte ge läxor är att man då väl får svårt att ta höjd för att olika elever behöver olika mycket tid för att ta sig till kunskapen. Den är väl också svårt att ta höjd för att vissa elever kanske inte har så lätt att koncentrera sig i klassrummet.

   Radera
  8. Menar du att man tar till sig kunskaper med läxor?

   Radera
  9. @B

   Ja det skulle kunna tänkas - jag har för mig att jag lärt mig ett och annat genom att göra läxor.

   Radera
  10. Tillägg: sen kanske det är lite magstarkt att dra för långtgående slutsatser av en rapport från australien - som dessutom påpekar att effekten är rätt beroende på hur upplägget med läxor är. Det kan ju vara en och annan skillnad mellan svensk och australiensk skola.

   Radera
  11. Då kanske du var en av de elever som kunde få hjälp hemifrån av dina högskoleutbildade föräldrar? Vad skönt. Det hade jag också, och tjatet om läxor var ett vanligt inslag i vardagen. Osäker på hur mycket jag lärde mig av läxor, möjligtvis en och annan glosa, men det är väl olika.

   Skillnaden är väl att de läxorna är på engelska, men jag har svårt att tro att det ska spela någon större roll. Jag utgår ifrån att läxor i Sverige inte är så bättre än läxor i Australien att man kan utesluta att det skulle finnas likheter.

   Radera
  12. inte är så mycket bättre*

   Radera
 32. Är det Skolverket som producerar detta? Det enda raka är att undervisa ungarna själv, efter skolan. Kanske går att gå ihop med jämnårigas föräldrar, går det att samordna fotbollsträningen så...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den rapporten är från Australien och knappast finansierad eller påverkad av skolverket. Du kanske kan samordna föräldrar och hjälpa till att göra skolan bättre?

   Radera
 33. Jämförelse.

  När jag gick i fyran. -94. Så räknade vi ut kubikvolymer (tänk mjölkpaket).
  Också trigonometri. "Triangeln är alltid totalt 180 grader. Kvadraten är fyra st 90 graders vinklar".
  Och så vidare.

  Liggande stolen kom nog först i femman.

  Tyckte matten var väldigt enkel i mellanstadiet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @happft

   Normalt brukar man med trigonometri avse läran om förhållandet mellan trianglens vinklar och sidornas inbördes längd. Vinkelsumman i en triangel brukar inte anses utgöra trigonometri.

   Radera
 34. Enligt Lobatchevski ( båda föräldrarna från Polen) förhåller det sig ju inte på det viset.
  Triangelns vinkelsumma är ju mer än fjuttiga 180 grader.

  SvaraRadera
 35. Jag hjälpte en invandrare med matematik från gymnasiet.
  Han hade läst matematik i sitt hemland så det var inget problem.
  Problemet var läsförståelsen.
  Exempel: När han skulle räkna en enkel ekvation så utgick frågeställningen
  från ett räkneexempel där man skulle köpa smågodis som såldes per styck.
  Han hade aldrig köpt godis i sitt hemland. I Sverige säljer man bara godis med
  kilopris. Det var jättesvårt att förklara. Vad är en kola? Vad är det för Ferrari-bil
  som kostar 10m öre? osv

  Varför blir det så här?
  Min förklararing är att det är läroplanens krav på att man inte bara ska kunna matematik utan även kunna använda den i sin vardag. Detta har för mig presenterats som en bra reform eftersom den gör det möjligt för de som är dåliga på matte att i alla fall glänsa med sin läsförståelse. De som drabbas värst är invandrare som har dåligt språk och kanske bristande förståelse för den vardag som de förväntas ha erfarenhet av.

  DUMT. Låt matte vara matte och premiera de som är bra på läsförståelse i Svenska

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Stefan Hill

   Att inte kunna tillämpa matematiken gör det till en ganska värdelös kunskap dock.

   Vidare så är det så att skolan ju bör se till att man har tillräcklig läsförståelse ändå - detta är ju en grundläggande kunskap som skolan bara skall förmedla. Är detta inte på plats så är det inte läge att gå vidare i läroplanen till sånt som förutsätter läsförståelse.

   Problemet är kanske att läroplanen inte är uppbyggd på ett sätt som garanterar att förkunskapskraven är uppfyllda innan man går vidare till nästa steg?

   Radera
 36. låter som både svenska och matteläxa kombinerat(vilket tycks käpprätt konstigt), vägrar tro att detta skulle vara någon sorts matteläxa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Möbelvaruhus?
   Kan det vara IKEA?
   Läsförståelse?
   Men Ingvar Kamprad är ju dyslektiker om jag fattat rätt.
   Han har ju klarat av livet rätt skapligt.

   Det nämndes i uppgiften om " en regnig lördagsmorgon"
   Detta är ju en klar hänsyftning på AGW.
   Helt PK med andra ord.
   Ty visst var lördagen i februari.

   Ja,herr Lars W
   Om detta var tisdagsmyset vad har vi inte att se fram emot på fredag em...

   Radera
 37. En följdfråga kunde varit:
  "Emmas familj vill renovera badrummet för 200 000 kr samt åka till Thailand för 50 000 kr och behöver därmed belåna bostadsrätten. Bostaden är värd 3 miljoner och är redan belånad maximalt, hur mycket ska den godhjärtade mäklaren värdera upp lägenheten för att de ska kunna låna mer och förverkliga sina drömmar?"

  Men den här frågan är väl för svår för dagens 4e klassare :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men mäklarna och bankerna "både kopplar och hänger med ".

   Radera
 38. Jag tror inte på att motsvarande uppgifter finns på något nationellt prov i matematik i någon årskurs. Uppgifterna innehåller för lite matte och är helt omöjliga att rätta. Du får undersöka den där kopplingen till nationellt prov.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mätuppgiften är bra tycker jag. Den smyger sig in bland de konstigt numrerade läsförståelseuppgifterna och första uppgiften som kanske kan lämpa sig som diskussionsunderlag i frågan om vad man egentligen menar med "fyra rum och kök". Trots det skulle inte mätuppgiften finnas på ett nationellt prov, där finns helt enkelt inte uppgifter av typen "mät valfri sax".

   Radera
 39. Står ingenstans att det handlar om matte? Tolkar det som en läsförståelseuppgift, och det är den väl ok som?

  SvaraRadera
 40. Nationella prov i mattematik ges i ÅK 3 och ÅK6 inte i ÅK4. Vill man titta på dem så finns exempeluppgifter på skolverkets hemsida och vill man se de riktiga proven så finns de oftast uppladdade i PDF om man googlar lite seriöst.

  http://www.skolverket.se/bedomning/nationella-prov-bedomningsstod/grundskoleutbildning/arskurs-1-3/amnesproven-i-arskurs-3/bedomning-av-amnesproven-i-arskurs-3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ser ut att vara lite vettigare uppgifter än den här läxuppgiften. Med tanke på att man rimligen bör ha "klarat" nationella provet i ÅK3 för att gå i fyran så verkar ju denna uppgift tämligen löjlig.

   Radera
  2. Ja man kan verkligen undra vilken pedagogisk nivå den här läraren har valt för sina elever med tanke på nivån som de nationella proven ligger på. Får man en massa färglägg-uppgifter lär det inte direkt underlätta för att klara NP i ÅK6 med en klackspark...

   Skall vi gissa på lärare utexaminerad de senaste 10åren?

   Radera
 41. Jag behöver ett ekonomiskt stöd snälla hjälp mig 2014.  Behöver du ett nytt år lån , eller ett företags kapital ? ser know ytterligare din lösning är här ,
  Jag är Mr kierian Jones MD . KIERIAN Loan Company PLC. ett privat lån långivare och jag är här för att göra dina drömmar om att få ett lån besannas . Behöver du ett akut lån ? Behöver du ett lån för att betala dina skulder ? Behöver du ett lån för att förmodligen expandera ditt företag eller starta eget företag så vi är här för dig med ett lån med låg ränta så låg som 3 % och du kan få ett lånebelopp på $ 1.000 till $ 500,000,000.00 och högst lån varaktighet upp till 50
  years.So kontakta oss via e-post på : [email protected] för mer information om lånet .
  LÅN ANSÖKAN
  ================================
  Förnamn: ...................
  Andra namn: ..................
  Kontakt Adress : .................
  Ålder : ..........................
  Kön : ....................
  Anhöriga : ...............
  Telefonnummer : ..............
  Civilstånd: .................
  Yrke : ...............
  läge : .................
  månadsinkomst : ..............
  Lånebelopp : .................
  Ändamål för lånet : ...............
  varaktighet : ....................
  Land : ...................
  land valuta : ..................
  Har du ansökt om lån innan : ............
  förstår du engelska : .................

  Jag väntar på ditt vänliga svar ,
  Herr kierian Johns.

  SvaraRadera
 42. Men det här är ju (nästan) ur Svenska Mad (om det finns någon som är gammal nog att minnas)
  Man satte upp en förutsättning och ställde absurda frågor.
  CORNY ! som vi sa på den tiden.

  SvaraRadera
 43. Bifogar en länk där man ser en uppgift i matematik från årskurs 2, 1944. Snacka om skillnad.

  http://www.skolverket.se/om-skolverket/visa-enskild-publikation?_xurl_=http%3A%2F%2Fwww5.skolverket.se%2Fwtpub%2Fws%2Fskolbok%2Fwpubext%2Ftrycksak%2FBlob%2Fpdf1891.pdf%3Fk%3D1891

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast om jag inte minns fel så:

   På den tiden fanns det skolmognadsprov. Man började skolan mellan 7-9 års ålder beroende på mognadsgrad. Vilket innebär att andraklassaren borde kunna vara upp till 10 år gammal, vilket väl motsvara en fjärdeklassare idag?

   Men, det är ju roligare att bara klaga på att allt blir sämre, eller hur?

   Radera
 44. Tror du på att få ett lån? är du på allvar i behov av en brådskande lån för att starta upp ett eget företag? Är du i skuld? Det här är din chans att uppnått din önskan eftersom vi ger ut personliga lån, företag lån, och företagets lån, och alla typer av lån med 3% ränta för mer information kontakta oss via e-post: [email protected]

  SvaraRadera
 45. Kära Sir/Fru,
  Innan några andra ord det första är du välkommen att Raymond Hills Finance Company
  Behöver du ekonomiskt stöd? Behöver du ett lån för att expandera ditt företag? Behöver du ett lån för att starta ett storskaligt företag? Behöver du ett lån som kan förändra ditt liv och din nuvarande ekonomiska status? Behöver du en brådskande eller nödlån för att ställa saker och ting på rätt plats? Då är du i rätt hem för alla dina kvalitets lån utformade för att passa dina behov. Ett världsledande företag åtagit sig att låna bara lån. Vi ger ut affärs uppstart och affärsexpansions lån till potentiella affärs Män och kvinnor på en låg och prisvärd ränta på 3% och en långsiktig återbetalning löptid som du väljer. Intresserade sökande är skyldiga att tillhandahålla informationen nedan och kontakta oss via
  e-post: [email protected]
  webbplats: http://www.raymondhillsfinance.wix.com/raymondhillsfinance

  SvaraRadera
 46. Hallå

  är du i behov av ett lån, måste du vara Dennie att få ett lån från lokala banker vi är här för att hjälpa dig med dig ekonomiskt behov kontakta oss med detta mail, [email protected]

  SvaraRadera
 47. Kia Slim är här för att informera allmänheten, som är i behov av lån för att starta företag, hushåll ändamål, lösa kundförluster eller betala av din skuld, bygga ett hus eller för andra utvecklingsprojekt som är strategiskt. Vi ger ut lån till låg ränta på 3%. Om du behöver lån för någon av dessa angivna ändamål eller för något annat ändamål vänligen kontakta vår e-post nu: [email protected]

  SvaraRadera
 48. Hej, jag är fru Becky Ovia, ett privat lån långivare som ger livstid möjlighet lån. Behöver du ett akut lån för att rensa dina skulder eller om du behöver ett kapital lån för att förbättra din verksamhet? har du fått avslag av banker och andra finansiella organ? Behöver du en konsolidering lån eller en inteckning? sök inte mer eftersom vi är här för att göra alla dina ekonomiska problem ett minne blott. Vi lånar medel ut till personer i behov av ekonomiskt bistånd, som har en dålig kredit eller i behov av pengar för att betala räkningar, att investera i affärer i en takt av 2%. Jag vill använda detta medium för att informera er om att vi gör pålitliga och stödmottagare stöd och kommer att vara villiga att erbjuda dig ett lån. Så kontakta oss idag via e-post på:([email protected])

  SvaraRadera
 49. om du är i skulder oroa dig inte längre komma tillbaka till oss för att få hjälp, erbjuder vi legitima och garanterade lån, komma tillbaka till oss via e-post som [email protected]
  hälsningar

  SvaraRadera
 50. om du är i skulder oroa dig inte längre komma tillbaka till oss för att få hjälp, erbjuder vi legitima och garanterade lån, komma tillbaka till oss via e-post som [email protected]
  hälsningar

  SvaraRadera
 51. How my search for a real loan lender was actualized: I am Engr Belen Drilon by name, A born citizen of New Zealand, But due to my business i reside and i live in Canada. I have been here with my family for the past 25 years now for business. Before i really move on with my success story. I will want to first of all let everyone know that i am not joking with my story. Almost six months ago, I was in a critical search for a genuine loan lending company were i can obtain a loan of $120,000.00 Dollars, On this search i was not lucky to contact this reliable and dedicated loan firm that has taken helping those in need of loan there sole responsibility without failing them. During my search i contact four loan lenders online that promised me loan but at the end of it all i was aware they were fraudsters and complete scammers from Nigeria that were reported to the FBI by me when i found out that they out online to rip were they did not sow. But before i could realize this, I have lost over $17,500.00 dollars to them. Anyway i am so happy now as i am smiling now, Because i finally meet with this reliable loan company called Nort Jeje loan Investment who finally granted me my desired loan amount of $120,000.00 for the period of 16 Years. To be honest with all that are in-search of a real and genuine loan company, I was in a very big doubt when i contact them online after reading through there advert were they said they offer loan to the world, Oh !! I will never forget on the 2/1/2014 which was in the afternoon my time when i was suffing through the internet when i came across the advert that was posted by them. I don't really know what take my attention to that advert, Because i vowed to God that i will never contact any loan lender online again, That they are all con artist and rip off. But this day that i read through the advert of this loan firm know as Nort Jeje loan Investment, A spirits inside of me direct me to contact them and when i did, I told them all i have been through online trying to get loan and they personally sympathize with me and said to me that i should be lucky and thank God for directing me to them finally, As they are giving me a 100% assurance that after this loan process has been done, That i will get my loan show up on my banking information's that i sent to them during the period of processing my loan amount. I am so happy and i don't even know what to say about this dynamic loan firm anymore that i came in-contact with that grant me my loan amount without any trace of scam activities. I am so sure that if this advert that i am dropping on this website is seen by the board of directors of this loan firm they will be impressed as i promised to testify of there goodness if they can grant my huge dream loan amount that has taken my business to the next level now. To all you loan seekers out there that need loan to speed up his / her business, settle long period accumulated bills / debts and to be financially stable, i urge you all today and now to stop searching as i and my wife is telling you all in the name of God for those that are Christians like us and to the Muslims, we are telling you all in the name of Allah if i am right, not to fall a victim to those scammers / rip off artist out there online, As be wise to kindly send your loan application to Nort Jeje loan Investment as you are not going to regret doing this at all. The kind of loans they grant to customers are as follows: Personal Loan, Business Start-up or Expansion, Education, Debt Consolidation, Hard Money Loans, etc. Save yourself from the scam loan lenders online and send your loan application to : [email protected] for your loan amount.

  SvaraRadera
 52. God dag mina damer och herrar,
  behöver du ett lån för att köpa ett hus eller för att betala dina räkningar?
  om ja sedan komma tillbaka till oss via e-post som [email protected] och vi kommer gärna hjälpa dig.

  SvaraRadera
 53. FINANSIELL servicemeddelande Good Day Sir / fru :
  Att få ett legitimt lån har alltid varit ett stort problem att klienter
  som har ekonomiska behov . Frågan om krediter och säkerheter är
  något som kunderna är alltid orolig när de söker ett lån
  från en legitim långivare . Men WORLD WIDE LÅN har gjort att skillnaden
  inom utlåning industrin . Vi kan ordna ett lån från intervallet
  $ 5000. till $ 500,000.000

  Våra tjänster omfattar följande :
  Skuldkonsolidering
  Topplån
  Business lån
  personliga lån
  Internationella lån

  Ingen social trygghet och ingen kreditupplysning , 100 % garanti . Allt du behöver
  att göra är att låta oss veta exakt vad du vill och vi kommer säkert att göra
  din dröm . WORLD WIDE LÅN . säger JA när dina banker säger
  NEJ . Slutligen finansierar vi småskalig låneföretag, mellanhänder , småskaliga
  finansiella institutioner för att vi har obegränsat kapital. För ytterligare
  detaljer att gå om att upphandla ett lån kontakta oss , Vänligen svara
  omedelbart till detta ( [email protected] )

  LÅNTAGARE INFORMATION 'S :
  Förnamn:
  Efternamn :
  Land :
  Kontakt Adress :
  Aktuell ställning på arbetsplatsen :
  Månadsinkomst :
  Stad / Postnummer:
  State :
  Kön :
  Födelsedatum ( åååå- mm - dd ) :
  Nest anhöriga :
  Tel :

  LÅN INFORMATION
  Belopp som behövs:
  Ändamål för lånet :
  Lån Term & Varaktighet :
  Telefon :
  Företagets namn ( för företagare ) :: .....
  Din internationella pass sport eller körkort är :
  Har du ansökt om lån innan ( ja eller nej ) ..

  Hälsningar .
  Jim Luise

  SvaraRadera
 54. Vi vill ge ut lån till vem någonsin som är i behov av ett lån med låg
  ränta på 2%, Vi ger ut lån från minimum av 5,000.00 USD till de maximala 100 miljoner dollar, pund, euro, om intresse finns, Kontakta oss via e-post: [email protected]

  SvaraRadera 55. HOLY APOSTLES CATHOLIC CHURCH LOAN FIRM
  EMAIL [email protected]
  HEAD OFFICE-----47 Cumberland Street, London SW1V 4LY United Kingdom
  **********************************************************************************

  Welcome to HOLY APOSTLES CATHOLIC CHURCH LOAN FIRM we are international Christian loan firm and Lenders that has offered Loans to various individual and firms in Europe, Asia, Africa and other parts of the world,Are you in need of a loan? Do you want to pay off your bills? Do you want to be financially stable? We offer all types of loan, please email us back with the amount and duration of the loan you require.

  STAY BLESS
  REV.FR.VINCENT HARRY
  SIS ELIZABETH NICOLAS [ASST]
  HOLY APOSTLES CATHOLIC CHURCH LOAN FIRM
  EMAIL [email protected]
  HEAD OFFICE-----47 Cumberland Street, London SW1V 4LY United Kingdom

  SvaraRadera
 56. Hej,

  Jag mitt namn är Susanne Andersen , jag bor i Stockholm , jag ansökte om ett lån på 200.000 kronor för några veckor sedan , en bluff som låtsades vara ett lån långivare , de slita mig summan av 20.000 kronor och de sprang iväg från mig och jag var helt ihop i livet som tur är en god vän till mig från Berlin , Tyskland , vittnade Mr Martha Sascha hur hon räddades från en Gud sände lån långivare som rädda henne och gav henne lånebeloppet på € 600,000 så hon gav den e ( [email protected] ) kontaktade jag honom också att han gjorde en bra sak för mig och min familj och lånade mig lånebeloppet av 2,000,00 kronor för min expansion , han är verklig och äkta , kommer Gud att välsigna honom så bra bör kontakta honom på e-post . Jag är nöjd med min familj nu eftersom jag fick en bussiness lån från Peter Ferguson lån företag . Om du behöver någon form av lån , och du inte kontakta honom , saknar du vägen till en falsk långivare . conatct honom i dag på sin e-post [email protected] så att du berättelse kommer att bli som min , du kommer också att vittna .

  Kontakta honom på hans e-post : [email protected]

  Stort tack
  Fru Susanne Andersen

  SvaraRadera
 57. Dear Sir / fru,
  Innan några andra ord i första hand är du välkommen att Raymond Hills Finance Company. Behöver du ekonomiskt stöd? Behöver du ett lån för att expandera ditt företag? Behöver du ett lån för att starta ett storskaligt företag? Behöver du ett lån som kan förändra ditt liv och din nuvarande ekonomiska status? Behöver du en brådskande eller nödlån för att ställa saker och ting på rätt plats? Då är du i rätt hem för alla dina kvalitets lån utformade för att passa dina behov. En världsklass lån företaget åtagit sig att bara lån. Vi ger ut företag starta och affärsexpansions lån till potentiella affärs Män och kvinnor på ett lågt och överkomligt ränta på 3% och en långsiktig återbetalning
  varaktighet som du väljer. Intresserade sökande är skyldiga att tillhandahålla den information nedan och kontakta oss via
  e-post: [email protected]
  webbplats: http://www.raymondhillsfinance.wix.com/raymondhillsfinance

  SvaraRadera
 58. Behöver du ett snabbt och enkelt lån? Jag är herr Jonna, VD för Jonna Finance lån företag, skall jag låta dig veta att det är en utlåning företag som ger ut lån till en ränta på 2% till folk / näringslivsorganisationer som är i behov av pengar. Jag vill att du ska veta att din lånebeloppet kommer att ges till dig. Vi erbjuder alla typer av lån till allvarliga sinnade personer som är i behov av ekonomiskt stöd. För att få låneförfaranden inleddes, skicka oss följande information:-e-post: [email protected]

  SvaraRadera
 59. Hallå

  Detta för att informera allmänheten om att vi för närvarande ger ut lån till låg ränta på 3%. om intresse av att ansöka om ett lån, För mer information kontakta oss via e-post: [email protected]


  MR MHAY

  SvaraRadera
 60. Hej,
  Jag är Mr Maurice, rykte, legitim och ackrediterade pengar långivare certifierade. Vi lånar pengar av människor som behöver ekonomiskt bistånd. Har du en dålig kredit eller om du är i behov av pengar för att betala räkningar? Jag vill använda detta medium för att informera er om att jag hjälpa stödmottagare tillförlitliga som vi kommer att vara glada att kunna erbjuda dig ett lån. Tjänster. E-postadress: [email protected]
  inkluderar:

  refinansiera
  Home Loan
  inteckning
  renovering
  studielån
  uppfinnare lån
  billån
  Utlåning Hard pengar
  Skuldkonsolidering
  Line of Credit
  Lån
  Personliga Lån
  internationella utlåning

  Kontakta oss idag och låt oss hjälpa dig i finansiella hardship.Send oss ett e-post och begäran om en låneansökan för att fylla upp. inte
  personnummer krävs och inga kreditkontroller behövs. Finansieras i mindre än 24 timmar. Godkännande 100% garanterad.

  E-postadress: [email protected]

  Hälsningar,
  Mr Maurice.

  SvaraRadera
 61. Jag är Christina Mills med namn. Jag bor i svenska, jag vill använda detta medium för att varna alla lån arbetssökande att vara mycket försiktig eftersom det finns bedragare everywhere.Few månader sedan jag var ekonomiskt ansträngda, och på grund av min desperation jag var lurad av flera online långivare. Jag hade nästan förlorat hoppet till en vän hänvisade mig till en mycket pålitlig långivare som heter Peter Jackson som låna mig ett lån utan säkerhet o € 85.000 i 2 timmar utan någon stress. Om du är i behov av någon form av lån bara att kontakta honom nu via: [email protected] Jag använder detta medium för att varna alla lån arbetssökande på grund av det helvete jag gått igenom i händerna på dessa bedrägliga långivare. Och jag vill inte ens min fiende att passera genom ett sådant helvete att jag gått igenom i händerna på dessa bedrägliga online långivare, kommer jag också vill att du ska hjälpa mig att vidarebefordra denna information till andra som också är i behov av ett lån när du har också ge dig lån från Peter Jackson, jag ber att Gud ska ge honom långt liv.

  Gud välsigne honom för alltid.

  Chris Mills

  Vittnesbörd om hur jag fick mitt lån

  SvaraRadera
 62. Erbjud dig att hjälpa

  God morgon,
  Först skulle jag råda dig att vara försiktig med de erbjudanden på nätet
  såväl som nyheter. Eftersom över 90% av dessa annonser är bedräglig. Idag
  finns det fler och fler bedrägerier. Jag ville låna pengar, efter att du
  har en annons varje dag jag får mer än 25 meddelanden inget att bedragare
  som ber om pengar säger kostnader pappersarbete. Och försvinna efter, men
  en dag föll på en person vid namn leonido Veronas, trodde också att det var
  fest för bedragare nätet men till min förvåning detta är annorlunda, han
  gjorde mig ett lån på 40.000 euro med en stor andel av 2% återbetalas på
  hur många du vill. Han bekräftade det och det kom att leta efter ett lån
  kontakt via e-post. Se din email:

  [email protected]

  SvaraRadera
 63. Behöver du en akut ekonomisk hjälp? eller behöver du ett lån? Vi erbjuder alla typer av lån till låg ränta på 3%, för att få ett lån idag maila oss via e-post: [email protected] för mer information

  SvaraRadera
 64. Är du i behov av ett lån med 3% GÄLLER OM JA MED NAMN, BELOPP, LAND OCH TELEFON # TILL VIA: [email protected]

  SvaraRadera
 65. Hej

  Detta för att informera allmänheten om att vi för närvarande ger ut lån till låg ränta på 3%. om intresse av att ansöka om ett lån, för mer information kontakta oss nu via e-post: [email protected]


  MR MHAY

  SvaraRadera
 66. Otroligt, men sant Gud är alltid Grand.Efter flera utgåvor av min ansökan av banken, har jag haft denna damen väl ärlig fru LOMBARDI Angelina bitchy lån.För mer information, kontakta honom via e-post: [email protected] Det erbjuder ett lån på 1000 € till 1 000 000 euro till någon som kan ersätta med en låg ränta om 2% tvivel inte detta meddelande. Det är en perfekt verklighet. Vidarebefordra meddelandet till nära och kära som är i behov.
  Gud må välsigna dig.
  Forum vittnesbörd av lån mellan enskilda

  SvaraRadera
 67. Här är en möjlighet för alla som är i ekonomiska problem och de som är i behov av ett lån av någon anledning, kommer vi att ge ut lån på en mycket rimlig takt på 2%, ger vi alla typer av lån till både privatpersoner och företag, anställda eller arbetslösa, alla är i behov välkomna. Många lider och behöver hjälp för att förbättra sin levnadsstandard, många är arbetslösa och behöver ekonomisk hjälp för att starta ett företag, många behöver ekonomiskt stöd för att klara sina räkningar och skulder. Oavsett vilken typ av lån du behöver och oavsett orsak bara välkommen och kontakta oss idag, är detta ett gyllene tillfälle vid din dörr steg, kontakta oss idag via e-post som [email protected] och få ditt lån idag.

  Om intresserad av ett lån, sedan helt enkelt kontakta oss via vår e-post nedan.

  Namn: David Peterson
  E-post: [email protected]

  SvaraRadera
 68. Hej!
  Jag är Harry jayrad, ett privat lån långivare som ger liv tid tillfälle lån .. Behöver du ett lån för att betala dina räkningar och skulder? Behöver du pengar för att utöka din verksamhet? Har du dålig kredit kort? Har du fått avslag av Credit Union, banker och andra finansiella byråer? Så Oroa dig inte mer, för vi är här för att göra ekonomiskt stöd till ditt lån kris. Vi erbjuder lån till en mycket pålitlig stödmottagare låg ränta på 2%, är vi också certifierade och ackrediterade av regeringen att frågor ut ekonomiskt stöd till dem som är i finansiell kris. Vi är seriösa, äkta och legitimt lån långivare. Vid intresse vänligen kontakta oss vår e-post: [email protected] or (+447024059526)

  SvaraRadera
 69. Behöver du ett brådskande lån eller finansiell tjänst? Kontakt [email protected] / http://charitycorporation.gnbo.com.ng

  SvaraRadera
 70. COMMON WEALTH LOAN FINANCE FIRM
  EMAIL-[[email protected]]
  ADDRESS-Senator House,85 Queen Victoria Street,London EC4V 4HA, UNITKINGDOM
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Here comes a brighter opportunity for all those who needs financial help ,
  and who are in financial crises,

  We give out loans for any purposes, if you are really in need of a
  loan,, just let us know
  the amount you need,and your problems will be over.We issue loans to
  individuals dispite their
  financial conditions.,and low credit score.

  THANKS,
  DR GREG BRIAN
  EMAIL ---[[email protected]]
  COMMON WEALTH LOAN FINANCE FIRM

  SvaraRadera
 71. Hej, Mr.Fredrick Richard mitt namn ett privat lån långivare som
  ger liv tid tillfälle lån.
  Behöver du ett akut lån för att rensa dina skulder eller du behöver ett kapitallån
  för att förbättra din verksamhet?
  har du fått avslag av
  banker och andra finansiella byråer?
  Behöver du en konsolidering lån eller en inteckning?
  sök inte mer eftersom vi är här för att göra alla dina ekonomiska problem ett minne
  av det förflutna. Vi lånar medel ut till privatpersoner
  i behov av ekonomiskt bistånd, som har en dålig kredit eller i behov av pengar
  att betala räkningar, att investera i affärer i en takt av 2% .Jag vill använda denna
  medium för att informera er om att vi gör pålitliga och mottagaren hjälp och
  kommer att vara villiga att erbjuda dig ett loan.So kontakta oss idag via e-post:
  [email protected]

  Låntagarens DATA

    1) Fullständigt namn: .......................................................
    2) Land: ......................................................... ..
    3) Adress: ..........................................................
    4) Staten: ............................................................ ..
    5) Kön: ................................................................
    6) Civilstånd: .................................................
    7) Yrke: ................................................... ..
    8) Telefonnummer: ................................................
    9) För närvarande ställning arbetsplats: .....................
    10) Månadsinkomst: .............................................
    11) Lånebelopp behövs: .....................................
    12) Lån Varaktighet: ................................................
    13) Syftet med Lån: .......................................... ..
    14) Religion: ...................................................... ..
    15) Har du ansökt innan .................................

    Tack,
  Mr.Richard

  SvaraRadera
 72. ST MARK LOAN FIRM
  Head office==912 Coeur D Alene Avenue venice, CA 90291.united kingdom
  EMAIL:[email protected]
  ========================
  This is a Christian and a charitable loan Organization formed to help
  people in need of help and such as financial help.
  So are you are going through financial difficulty ?
  Or you are in any financial mess?
  =======================
  We give out loans from the range of $1,000 to $90,000,000 USD,at 2.0%
  interest rate Our loans are well insured and maximum security is our
  priority,ST MARK LOAN FIRM is a legitimate and well known
  British approved loan lending company.
  ======================
  LOAN APPLICATION FORM
  PREFIX {MR.,MRS.,MiSS.,DR.,etc.}
  1)YOUR NAME
  2)YOUR COUNTRY
  3)YOUR OCCUPATION
  4)YOUR MARITAL STATUS
  5)PHONE NUMBER
  6)MONTHLY INCOME
  7)ADDRESS
  8)PURPOSE OF LOAN
  9)LOAN REQUEST
  10)TELEPHONE
  11)LOAN DURATION

  If you are interested to obtain a loan from this loan firm
  kindly fill the application form and reply us back through our Email: [email protected]
  Thanks and Regards
  REV DAVID WILLIAMS

  SvaraRadera
 73. Behöver du ett lån på 2% ränta för att betala dina räkningar, investera, etc, om ja kontakta oss via [email protected]

  Fyll i informationen nedan

  Fullständigt namn .............

  Mitt telefonnummer ........

  Adress .............

  Ålder ...............

  Yrke ..........

  Land .............

  State ...............

  Lånebelopp behövs ............

  Lånetiden ...............

  civilstånd ...............

  Månadsinkomst ...........

  Vi väntar på ditt snabba svar
  Bästa avseende: Mr Gibert

  SvaraRadera
 74. Hej alla,

  Jag är en privat långivare, jag erbjuda lån på 3% är ett legitimt företag med heder och skillnad är vi redo att hjälpa dig på något ekonomiskt problem som ni erbjuder vi alla typer av lån så om du är intresserad av detta lån erbjudande vänligen kontakta oss på vår e-post: [email protected]

  Också ge följa uppgifter så att vi kan gå vidare med lånet omedelbart.

  Namn:
  Belopp som krävs:
  Varaktighet:
  land:
  Ändamål:
  Månadsinkomst:
  Telefonnummer:

  Kontakta oss med ovanstående uppgifter om vår e-post: [email protected]

  Hälsningar till er alla.

  SvaraRadera


 75. --
  Hej, jag är Tommy Larry från Storbritannien (UK) Jag är på jakt efter en
  förhållande, jag är en kärleksfull, omtänksam och ödmjuk man, please dont låt avståndet distrat dig, avstånd dosen inte mater i kärlek, men äkta kärlek gör, jag såg ditt inlägg på internet och
  blev intresserad av att kontakta dig, så komma tillbaka till mig, så att vi kan
  lära känna varandra.

  e-post: [email protected]

  från,
  tommy

  SvaraRadera
 76. Jag är Christina Mills med namn. Jag bor i turkiska, jag vill använda detta medium för att varna alla lånesökande att vara mycket försiktig eftersom det finns bedragare everywhere.Few månader sedan jag var ekonomiskt ansträngda, och på grund av min desperation jag var lurad av flera online långivare. Jag hade nästan förlorat hoppet tills en vän till mig hänvisade mig till en mycket pålitlig långivare som heter Peter Jackson som låna mig ett lån utan säkerhet på € 85.000 i 2hours utan någon stress. Om du är i behov av någon form av lån bara att kontakta honom nu via: [email protected] Jag använder detta medium för att varna alla lånesökande på grund av fan jag passerade i händerna på dessa bedrägliga långivare. Och jag vill inte ens min fiende att passera genom ett sådant helvete att jag passerade i händerna på dessa bedrägliga online långivare, jag kommer också vill att du ska hjälpa mig passera denna information till andra som också är i behov av ett lån när du har också ge dig lån från Peter Jackson, jag ber att Gud ska ge honom långt liv.

  Gud välsigne honom för alltid.

  Christina Mills

  Vittnesmål om hur jag fick mitt lån

  SvaraRadera
 77. Är det svårt att få ett banklån omkring dig? eller en akut lån för att betala dina räkningar söker? sedan besöka idag och få finansiering. Ge oss kredit för internationella företag och privatpersoner. Kontakta oss idag med dina uppgifter vi e-post [email protected] Med vänliga hälsningar, Inlagd av: Smith jasfer

  SvaraRadera
 78. Goda nyheter för alla att läsa den här kommentaren. iCH
  skulle vilja dela min vittnesbörd, som jag tillhör
  den
  världsberömda illuminate samhället och broderskap
  som
  Jag blir berömd, genom att förvärva stora
  Rikedom, rikedom och berömmelse. Här är hur mitt liv
  förändrats. En vän till mig som alltid ger
  mig pengar, för han var mycket rik, rik,
  berömd och framgångsrik. På en trevlig dag, han
  sade till mig att han inte gå, för att inte ge mig
  Pengar som han kommer till mig vägen till
  hans
  Framgång i livet. Så jag var väldigt glad, jag har aldrig
  visste att han var en medlem av den stora illusionen
  Samhälle. Så jag introducerades till den världsberömda
  belysa företaget och några dagar senare var jag
  ett kontrakt värda miljontals dollar.
  höger
  Nu, när jag talar i min verksamhet jag gör mycket
  Tja, jag reser världen på affärer, jag är
  nu
  är de som pengar till människor innan
  Livet
  var så svårt för mig och min familj. Om du vill
  tillhör oss i dag? Kontakt emai ourl [email protected]

  SvaraRadera
 79. Do not use all of these Private Money Lender here, there are not legitimate and if they have a free email account tag i.e. yahoo, gmail, hotmail, live etc then they are not legitimate. If they have telephone number with international dialing codes from Nigeria, India, UK, Singapore and France then you have to beware. A legitimate company would have a genuine website, personalized email address/account and based in the country they claim they are. I would recommend anyone looking a a serious/honest loan lender to visit: DAVID HERLEY FINANCE HOME BASED IN THE USA and their reputation speaks louder than others in the industry when it come to obtaining all kinds of loan, mortgage, debt consolidation and Real Estate Loans. Their full website information and contact details are tel no: +1 (321)-323-1809, Website: www.dherleyfinancehome.net or Email: [email protected] located in Orlando, Florida. USA. Skype: dherleyfinance

  SvaraRadera
 80. Do not use all of these Private Money Lender here, there are not legitimate and if they have a free email account tag i.e. yahoo, gmail, hotmail, live etc then they are not legitimate. If they have telephone number with international dialing codes from Nigeria, India, UK, Singapore and France then you have to beware. A legitimate company would have a genuine website, personalized email address/account and based in the country they claim they are. I would recommend anyone looking a a serious/honest loan lender to visit: DAVID HERLEY FINANCE HOME BASED IN THE USA and their reputation speaks louder than others in the industry when it come to obtaining all kinds of loan, mortgage, debt consolidation and Real Estate Loans. Their full website information and contact details are tel no: +1 (321)-323-1809, Website: www.dherleyfinancehome.net or Email: [email protected] located in Orlando, Florida. USA. Skype: dherleyfinance

  SvaraRadera
 81. Do not use all of these Private Money Lender here, there are not legitimate and if they have a free email account tag i.e. yahoo, gmail, hotmail, live etc then they are not legitimate. If they have telephone number with international dialing codes from Nigeria, India, UK, Singapore and France then you have to beware. A legitimate company would have a genuine website, personalized email address/account and based in the country they claim they are. I would recommend anyone looking a a serious/honest loan lender to visit: DAVID HERLEY FINANCE HOME BASED IN THE USA and their reputation speaks louder than others in the industry when it come to obtaining all kinds of loan, mortgage, debt consolidation and Real Estate Loans. Their full website information and contact details are tel no: +1 (321)-323-1809, Website: www.dherleyfinancehome.net or Email: [email protected] located in Orlando, Florida. USA. Skype: dherleyfinance

  SvaraRadera
 82. Behöver du ett lån ??

  Vill du letar efter finansiellt stöd, Är du i desperat behov av ekonomisk hjälp? Hammers Finance Charter är här för att ge dig din begärda lånebeloppet förutsatt att du kommer att kunna betala tillbaka lånet. Vi ger ut lån till en kurs av 3% ränta, att tillämpa maila oss på [email protected] Du kan kontakta oss för alla typer av lån som skolan lån, billån, bostadslån, företagslån, hälsa / sjukvård lån, etc För mer information eller för att ansöka, maila oss på [email protected]
  Mrs Nancy Leonard

  SvaraRadera
 83. Behöver du ett lån ??

  Vill du letar efter finansiellt stöd, Är du i desperat behov av ekonomisk hjälp? Hammers Finance Charter är här för att ge dig din begärda lånebeloppet förutsatt att du kommer att kunna betala tillbaka lånet. Vi ger ut lån till en kurs av 3% ränta, att tillämpa maila oss på [email protected] Du kan kontakta oss för alla typer av lån som skolan lån, billån, bostadslån, företagslån, hälsa / sjukvård lån, etc För mer information eller för att ansöka, maila oss på [email protected]
  Mrs Nancy Leonard

  SvaraRadera
 84. GOD DAG,

  BEHÖVER DU företag lån? BEHÖVER DU personliga lån? Tänker ni UPPLÅNING LÅN? Så KONTAKTA OSS NU MED MER INFO. TVEKA INTE ATT skicka din ANSÖKAN NU TILL VIA E-POST: [email protected]

  LÅNE ANSÖKAN:
  FULLSTÄNDIGA NAMN :
  LÅNEBELOPP :
  KONTAKT ADRESS :
  LAND :
  KÖN:
  TELEFONNUMMER :
  LÅNE LÄNGD:
  SYFTET MED LÅN:

  Vänligen alla svar ska skickas till: [email protected]

  Jag väntar på ditt brådskande svara.

  Tack.
  Richard Johnson

  SvaraRadera