Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2014-01-23 17:01

Vildsvinsammunition mot demonstranter i Kiev - stridsvagnar fördes in i natt

Lite mer om vildsvinsammunitionen som användes mot demonstranter i Kiev. Specifikt handlar det om ammunition av typen balle blondeau, som togs fram av franska motståndsrörelsen under andra världskriget för att kunna stoppa fordon genom att skjuta sönder motorblocket. Idag säljs ammunitionen till vildsvins- eller björnjakt.

Balle Blondeau vildsvinsammunition.

Det handlar om en något underkalibrerad ammunution för hagelgevär, som skjuter en solid speciellt utformad stålkula. Underkalibreringen finns för att man ska kunna skjuta med en hagelbössa med trångborrning eller choke (mynningen är något trängre för att koncentrera hagelkulornas träffbild). Dock får ammunition av denna typ inte användas i dubbelpipiga hagelgevär i Sverige, utan bara i enkelpipiga sluggevär, t ex pumphagel eller hagelautomater.

Inget hindrar dock ukrainsk polis från att ladda denna ammunition i sina hagelgevär. Olika varianter av ammunitionstypen är mycket populär i Ryssland (och ex-Sovjetunionen) för just vildsvins- eller björnjakt och går att köpa över disk.

Fotobevis på en utplockad balle blondeau från skjuten (dödad?) demonstrant finns på tidigare angiven länk med dödsoffren, som ni har här igen

Ammunitionen används enligt källor inom den svenska polisen inte inom någon poliskår i den civiliserade världen.

Svensk polis har hagelammunition med en blandning av vax och bly, sk breaching ammo (av detta märke), för att kunna skjuta sönder lås vid insats. Blandningen av vax och bly är för att undvika rikoschetter och få kulan att deformeras omgående. Ammunitionen får även användas för att avliva hundar, men aldrig mot människor.

Besöker ni tidigare angiven länk finns ett tiotal bilder på ukrainsk polis som avfyrar pumphagel rakt mot demonstranter, längst ner på sidan. Det är ett enkelt handgrepp att ladda med vildsvinsammunition istället för gummihagel. Här har ni även bilder på när ukrainsk polis/inrikestrupper själva tänder molotovcocktails och kastar mot demonstranter. Till skillnad mot polisen och inrikestrupperna har inte demonstranterna brandsäkra uniformer, utan är antagligen rätt ofta klädda i mycket brandfarliga kombinationer av t ex fleece, polyester eller nylonkläder.

Engelskspråkiga Kyiv Post har en artikel med foton på poliser som avfyrar hagelgevär mot demonstranter, samt fler foton på upphittade balle blondeau-kulor, samt tomhylsor från hagelpatroner som inte är för gummihagelkulor. Det handlar alltså inte om enstaka användning av dödlig ammunition mot demonstranter. Det finns också ett foto på en demonstrant med en grövre pistol och ett baseballträ.
"But the ammunition on Jan. 22 changed to lethal bullets. A physician who attended to two fatal gunshot victims said the injuries were caused by metal bullets, not rubber ones, and some people found metal bullets on the ground."
Demonstranterna har nu terroriststämplats av den ukrainska regimen, så för balansens skull och Putins fanclub, som anser att allt Ryssland stöder alltid är rätt och allt annat är fel, bifogas en film på brinnande ukrainska poliser, avsändare Russia Today.
Inget ursäktar dock att polisen och/eller inrikestrupperna laddar hagelgevär med vildsvinsammunition och skjuter in i folkmassor med. Det bryter antagligen mot internationella lagar och är ett grovt övertramp.

Med terroriststämpligen av demonstranterna ger regimen sig själv legitimetet och carte blanche att i enligthet med Pax Americana få sätta in militären fullt ut mot demonstranterna. Enskilda stridsfordon sägs ha använts, men jag har ännu inte sett några foton, bara foton på påstådd intransport av stridsvagnar till Kiev i går natt. Film nedan. Nattetid, så det är mörkt. Översatt text av vad som sägs här. Filmaren räknar till tolv stridsvagnar, eller ett helt kompani.

Nästa steg i eskaleringen kan vara att man skickar in militären med stridsfordon och stridsvagnar. Rimligtvis sker det enligt handboken, dvs nattetid, för att det ska vara svårare att dokumentera, plus att militärens fordon har mörkerförmåga, vilket inte demonstranterna har.

Dock innebär alltid ett sådant steg en risk för regimen. Notera att den vaktande soldaten i stridsvagnsfilmen ovan refererar till regimens vita hus och att de ska spränga det, för regimen gör honom förbannad. Sedan säger soldaten att han bara skämtar. 

Militären kan nämligen vända sig mot regimen istället - det har hänt förr, t ex vid kuppförsöket 1991, som ledde till Sovjetunionens undergång, eller vid störtandet av Caeusesco i Rumänien, eller senast i Egypten där militären tog demonstranternas sida, vände sig mot polisen och störtade regimen. Alla regimer står och faller med att en kombination av folket, polisen och militären stöder regimen i tillräcklig omfattning. Läget kan svänga snabbt, eller som i fallet Syrien falla samman till regelrätt inbördeskrig om bara delar av militären byter sida.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

56 kommentarer:

 1. Jag tillhör inte Putins fanboys, och stödjer inte det den Ukrainska polisen håller på med, men jag förstår inte denna upprördhet över s.k. "vildsvinsammunition", alltså slugs. Det är inget annat än en helmantlad kula för hagelgevär. Vad är det för internationella lagar som skulle förbjuda detta? De enda internationella regler runt ammunition jag känner till är att militären inte får använda expanderande ammunition (alltså motsatsen till helmantlat), men detta förbud gäller inte för polisen.

  Jag vet att polisen i USA regelbundet använder slugs i sina hagelgevär, för att få effekt bortom 15 meter, eller för att t.ex. stoppa fordon. Men USA kanske inte räknas till den "civiliserade världen"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker du det finns ngn skillnad på en bil och en människa?

   Radera
  2. Du kanske missupfattade mitt inlägg? Det är inte så att polisen i USA enbart använder slugs mot bilar. De används också om man behöver skjuta någon på längre håll, då hagel har mycket kort räckvidd. Om någon utgör ett dödligt hot måste denne stoppas så snabbt det bara är möjligt, och då är slugs mycket effektiva.

   Radera
  3. Slugs har mkt dålig precision bortom 30-40 m.

   Radera
  4. Kort sagt, nej det kan jag inte tänka mig att de använder slugs till.

   Radera
  5. Du har ju alltid 100 % fel, enligt egen utsago, så nu litar vi på TB.

   Radera
  6. Vi kan debattera vad som exakt räknas som "precision", men de siffror jag sett är att slugs kan användas med tillräcklig precision på nästan upp till 100 meter. Oavsett så är räckvidden mycket längre än med vanliga hagel. Och det är inte bara den ökade räckvidden man vill åt, utan också den ökade eldkraften, "stopping power" som det brukar kallas på engelska.

   Och som läsare av massor av amerikanska vapentidningar sedan många år, där vissa innehåller detaljerade historier om "lessions learned" och beskrivningar olika incidenter med vapen inblandade kan jag garantera att det är mycket vanligt att man använder slugs för "self defence" i USA, både bland poliser och civila vapenägare. Det är bara att googla.

   Radera
  7. Om polisen är utrustad med hagelgevär, vilket är rimligt då dessa vapen kan skjuta distansbatonger, tårgas mm i förstahand, och anser det nödvändigt att använda dödligt våld så är det enda rätta att använda just slugs. Risken för tredje man på avstånd 30-70m torde vara betydligt lägre än jämfört med hagelammunition.

   Som du har skrivit många gånger Cornu. Vill man inte bli skjuten av polisen, gör inga häftiga rörelser som kan uppfattas som hotfulla, lägg dig ner och ligg därefter stilla. Borde väl gälla även i Ukraina.

   För övrigt agerar den ukrainska polisen i Kiev, dvs nationellt inom Ukraina, per definition borde inga internationella, dvs mellanstatliga, lagar begränsa vad de får och inte får göra. Du verkar skriva i affekt Cornu.

   Radera
  8. Och där dök Puntins fanclub upp :-)

   "Vill man inte bli skjuten av polisen, gör inga häftiga rörelser som kan uppfattas som hotfulla, lägg dig ner och ligg därefter stilla. Borde väl gälla även i Ukraina."

   Nej, det gäller bara i demokratier, där polisen bara får använda våld i självförsvar. Som vi har sett i filmerna från Ukraina är det inte speciellt smart att lägga sig ner framför polisen där, då det innebär att man blir omringad av ett gäng poliser och blir grovt misshandlad.

   Radera
  9. Jag inkluderar mig inte i Putins fanclub och jag betvivlar starkt att Putin har något större inflytande över enskild Ukrains polisman. Det är nog snarare en kombination där polisen har fått rätt fria tyglar, är upprörd på demonstranterna (inte så roligt att få gatsten och molotov coctails över sig) och en bristfällig disciplin och utbildning att hantera en dylik situation.

   Förövrigt brukar Sverige räknas som en demokrati och i Sverige får polisen skjuta folk för att kunna gripa dem. Dvs inte endast i självförsvar eller för att förhindra omedelbar fara som du verkar tro. Ur Svd "Laga befogenhet enligt skjutkungörelsen: Ger poliser rätt att, om det är nödvändigt, skjuta för att gripa en misstänkt för allvarliga brott..."
   Kan kast av flertalet molotovcocktails mot/på polisen anses som ett allvarligt brott där gärningsmannen bör gripas skyndsamt även om den akuta faran är över för stunden? Jag vet inte men det borde inte vara så lång ifrån.

   Länk: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/da-far-polisen-skjuta_8328746.svd
   Men du kan också läsa skjutkungörelsen i detalj om du misstror mig.

   Radera
  10. Fast i demonstrationer har jag en känsla av att omsorgen om de oskyldiga gör att man normalt inte skjuter "för att gripa allvarliga brottslingar" utan endast i självförsvar. De där stål-slugsen torde ju vara ena jävlar på att studsa runt dessutom jämfört med blyammunition.

   Så visst, skjutlagen ger säkert rätt att skjuta flyende brottslingar i vissa fall - men åtminstone den svenska polisen väljer nog att inte göra det i så fall.

   Radera
 2. "Alla regimer står och faller med att en kombination av folket, polisen och militären stöder regimen i tillräcklig omfattning."

  Det var ju ironin i DDR, att stasi hade så bra koll på läget i värnpliktsarmén, att regeringen, sånär som väl på Honecker och någon till, insåg att våld mot demonstranterna var en dålig idé och öppnade muren "ab sofort".

  Inbördeskrig kan väl till och med sägas ha sin grund i att kontrahenterna missbedömer styrkeförhållandet.

  SvaraRadera
 3. I Ukraina tror jag demonstranterna är de som mest missbedömt styrkeförhållandet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kanske trodde att de folkvalda skulle respektera och arbeta för dem. Det är ju lixom själva poängen med att leva i ett samhälle.

   Radera
  2. Det är väl det där med "ett samhälle" som inte är självklart i Ukraina, med spänningarna mellan östra och västra delen som regimen förstås inte varit sena att spela på och förstärka. Om jag förstått saken rätt.

   Radera
 4. Längre ned i Reddits kommentarsfält (den länkade översättningen ovan) framkommer att Anatoly Gritsenko som är den förre försvarsministern i Ukraina, säger att "inga stridsvagnar kommer till Kiev från Chernihiv. Stridsvagnarna finns på plattformen i Chernihiv men de är på väg till Odessa. Detta har varit en länge planerad flytt och har ingen relation till Maidan-protesterna."
  Vad som gör detta påstående ganska trovärdigt är att han nyligen också har lämnat parlamentet och tillhör oppositionspartit, "Batkivshchyna", vilket är samma parti som Tymosjenko företräder.

  SvaraRadera
 5. Sen kanske inte ammunitionen spelar så stor roll om man kväver patienten på sjukhuset vilket det ser ut som på klippet ang vitryssen som dessutom varit militär. Handen över munnen och tummen över näsan

  http://news.bigmir.net/ukraine/787800-Pervye-zhertvy-protestov--chto-izvestno-o-pogibshih-22-janvarja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ingen kvävning.. Nu får du nog putsa glasögonen.

   Radera
  2. Nej den förtroendeingivande mannen i balaklava testade nog bara andningsreflexen.

   Jag har ingen aning därför skrev jag "ser ut som" men det kan ju tyckas som ett direkt olämpligt förfarande av en människa som med all sannolikhet är tungt medicinerad och har svårt att andas som det är. Men så ser man ju inte hela händelsen heller och den avbryts ju när personalen kommer.

   Radera
  3. Det gör väl ingen skillnad vad han har på sig? Han håller inte för näsan.

   Radera
 6. Först. Ordentlig trist för alla som dödas eller skadas under nuvarande explosiva läge - på båda sidor. Jag har tyvärr alltför grund kunskap om skeendet för att rikta mitt tyckande åt specifikt håll förutom det rent medmänskliga Gillar generellt inte enkla lösningar på komplexa problem såvida jag själv inte varit den som bestämt lösningen :-) Men vad är grejer vad gäller "vildsvinsammunition"? Är inte attans ofta "slugs" nyttjas där, knepiga rikta år rätt håll. Kan tänka mig cal .30 i diverse varianter är absolut vanligast för att ta vildsvin av daga. Ev 8.* och uppåt >=9.3 ungefär som jag som gillar 45-70/cal458. Sen om markägarna i VG verkligen ville få svinen skjutna så vore min erfarenhet av att slicka dyr rumpa för tillgång till jakt här omkring annorlunda än verkligheten...

  SvaraRadera
 7. Nåväl. Vad är det som händer i Ukraina? EU lade ett förslag om tullfrihet dvs att Ukraina skulle öppnas för EU. Inget mer. Visumfrihet. En öppning för ukrainare att få tillträde till EU. Nej inget annat. Sen kommer Ryssland in och erbjuder förmånliga villkor. Nu är ju Putin en demon genom den faktiskt skickliga diplomati som erbjudits. Ja han är en demon genom de lagar gentemot HBQT-personer. Att han här stöder sig på den reaktionära ortodoxa ryska kyrkan för att vinna stöd är förståeligt men vem har kritiserat denna, som en av de pådrivande krafterna? Kyrkan har annars alltid betraktats som en progressiv kraft.
  Slutligen om en grupp barrikaret sig utanför Rosenbad, maskerade och tältande. Hur skulle svenska myndigheter ha agerat?

  SvaraRadera
 8. Läsvärt från Land Destroyer-bloggen

  http://landdestroyer.blogspot.se/2014/01/a-tale-of-two-protests-ukraine-and.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, mycket bra artikel som visar hur man hycklar fritt!
   Allt handlar om att försvara sina marionetter och smuststa och störta dom som in vill vara ställa sig i led. Ang Ukranina så har den anglosaxiska maktsfären haft en taktik som dom har implementera bland slaverna, och det är söndra och härska!
   På samma sätt som Hitler, så ser den anglosaxiska sfären ett enat slaviskt folk som ett stort hot.
   Att väst länder bedriver samhällstörtande verksamhet, politiska mord, och terrorism i dessa länder. Ja det vet man inget om, för att man aldrig får läsa om det och sen är man faktiskt inte intresserad.
   Vad tror ni egentligen att alla dessa underättelsetjänster gör ??, 10’000 tals anställda med trilijarder i budget, tror ni de tittat på era facebook inlägg dag in och ut?, kan de vara engagerade i sådana aktioner som i Ukraina tro?

   Radera
  2. Vems marionett är då sittande president enligt det resonemanget?

   Radera
  3. Ja visst är det så , i denna värld är det svårt att som liten att vara självständig.
   Hur stort handlingsutrymme han har med Ryssland som allierad vet jag inte, troligen inte
   så mycket som det Ukrainska folket förtjänar, Vad är det som säger att sekt-medlemmarna i anglosaxiska-sfären skulle ta hand om det ukrainska folket bättre en putin-sfären?
   Rysslands relation till Ukraina kan inte jämföras med tex USA:s relation till Ukraina.
   Ryssland och Ukraina är praktiskt taget tvillingsyskon kulturellt, språkmässigt och historiskt. Att Väst skulle anse att detta är deras bakgård är lika bissart som om Ryssland hade ansett att Canada är deras! Dessa helt givna saker förbiser många fanatiker som tycker man ska bomba fram kärlek och fred!

   Radera
  4. Vad är det som säger att sekt-medlemmarna i putin-sfären skulle ta hand om det ukrainska folket bättre en anglosaxiska-sfären?

   Inget. Du tycker alltså att ukrainarna ska få välja på att äta två olika smaker av bajs, där du propagerar för att den ena sortens bajs minsann är mycket godare och näringsriktigare än den andra sortens bajs. Är inte det lite rasistiskt att resonera på det viset?

   Radera
  5. Nummer ett så finns det inga tecken på att medlemmar i Putins sfär är sektmedlemmar. De verkar mera bestå utav gangstrar , fd hårdnackade kommunister som blivit kapitalister.
   Det finns dock väldigt mycket bevis på att Anglosaxiska toppskiktet är medlemmar i olika förgreningar i sekten som kallas Frimurare, och som tillber olika gudar och där vissa av dessa flitigt deltar i olika perversa ritualer.
   Det är inte jag som tycker att Ukraina ska välja mellan pest och kolera, sådan är verkligheten!!!
   Jag tycker att du håller otroligt låg nivå nu, förstår inte riktigt hur du ur mitt inlägg kan tyckas se dig rasism, du för gärna ge det ett försök till…..

   Radera
  6. Jaha, frimurare, OK? Putin är ju gammal KGB:are vilket en del drar stora växlar på - men tydligen inte du?

   Radera
  7. Foliehattar är förresten väldigt praktiska eftersom de också döljer lobotomiärren väldigt bra - förutom att skydda mot satellitstrålning och magnetfält.

   Helt apropå sådär, har så klart inget med nån särskild debattör att göra.

   Radera
  8. Nämen Ben, nu gör du det igen!
   Du uttrycker dig så självsäkert och blottar din okunskap i något som idag är allmänt känt!
   Att ledande politiker i väst är frimurare är ingenting som döljs längre!

   Radera
  9. Foliehatten ligger dock inte i att konstatera att de är frimurare, utan i att det skulle ha ett avgörande inflytande på politiken. Försök igen.

   Radera
  10. Silovik kallas Putin "sekten" eller maktbasen han kommer ifrån

   http://en.wikipedia.org/wiki/Silovik

   Radera
  11. Där har du fel igen!
   Frimuraren Alberts Pike Morals and Dogma- Beskriver frimuriet som en andlig och politisk rörelse. Varje blivande frimurare måste svär ed till Frimureriet!
   Många vittnesmål finns hur dessa ritualer ser ut! och det e ingen barbnlek, dessa personer utsätt för stora påtryckningar och hjärntvätt, som är vanligt i sektsammanhang!
   Skillnaden är att i detta fallet handlar det om folkvalda ledare
   som har ansvar för folkens öde!

   Radera
  12. Allt som står i böcker är sant? Hur är det med Sions vises protokoll då? Eller bibeln?

   Radera
  13. Nu e du barnslig......givetvis inte är inte allt som skrivs i böcker sant, men om den dåvårande högste frimuraren själv beskriver frimureriet som en andlig och politisk rörelse så säger det en hel del!

   Radera
  14. Sions vise är ju skriven av nåt högsta äldreråd - det står ju i boken. Den är alltså sann?

   Radera
  15. "Morals and dogma" innehåller ju dessutom följande caveat:

   Everyone is entirely free to reject and dissent from whatsoever herein may seem to him to be untrue or unsound.

   Så hur den skulle kunna fungera som en beskrivning av någon medlems moralfilosofiska system a priori är mig en gåta.

   Radera
  16. Ben, Jag gillar ditt engagemang & glöd!

   Radera
 9. Nya barrikader byggs efter att oppositionens "förhandling" med Yanukovitj slutade i hot om fängelse...

  Oppositionen lyckades iaf med att få ut ett enat budskap till Euromaidan om att att utöka protesterna, men att vara fredliga. Protester har förekommit runt om, företrädelsevis i västra, Ukraina.

  Följ händelserna:
  https://twitter.com/search?q=%23Euromaidan
  http://hromadske.tv/episode/128 (Ibland på engelska)
  http://www.youtube.com/watch?v=jrZcAsPKK74#

  Allt ser lugnt ut nu, men många nya barrikader har byggts.

  SvaraRadera
 10. Det roligaste för Cornu , verkar vara att hålla sig till scriptet där det finns en blodtörstig diktator och en frihetskämpande väst-älskande befolkning. Då kan man fortsätta mysa och mata något ego av iver, rädsla och viktighet!
  På samma sätt som domedagssekter förförs av att de har ett brådskande budskap att sprida , så går många med rysskräck igång på Rysslands senaste militära aktiviteter.

  Att Rysslands mer tuffare agerande på senaste har att göra med att dom av väst utsätts för ekonomisk krigsföring , samhällsstörtande verksamheter, militär omringning mm, ja det tar man inte med i beräkningen. Komplexitet vad är det?
  Att samma scenario, diktator vs västvänlig opposition, spelar ut sig överallt förefaller inget tycka att det är konstigt. Man tittar på alla dessa trevliga NGO organisationer som ju verkar vara gräsrotsrörelse! Det krävdes att par videoklipp med människo-ätande rebeller i Syrien för att vissa ”humanister” i media och politiken skulle medge att dessa kanske inte är helt rumsrena. Att en gräsrotsrörelser har 100 miljoner dollar i årlig budget i ett land utan ekonomi, ja det finns väl inget underligt med det?!
  Roten till all rasism är rädsla, rädslan gör att man förvrider verkligheten, den gör att ett batongslag av en ukrainsk polis kan kopplas till rysk storhetsvansinne…

  SvaraRadera
  Svar
  1. Världens största land till ytan, med tillgång till två oceaner och en pol, med ena foten i asiens öknar och den andra i den arktiska tundran, är militärt omringat. Verkligen?

   Eller är det så att man, precis som du skriver, bara tror att man är omringad för att rädslan förvrider verkligheten?

   Radera
  2. Roligt att ska göra narr av mig och blotta din okunskap i något som är så enkelt att verifiera. Ryssland är omringat, detta är ett faktum... du behöver bara titta på kartan, se på var alla NATO:s militära baser finns!

   Radera
  3. Aha, så man är omringad för att det finns lite NATO-flygbaser åt olika håll?

   Radera
  4. Nu är du bara sur!

   Radera
  5. Nej, jag ådagalägger ditt USA-hat genom att applicera det resonemang du använder för USA på Ryssland istället.

   Radera
  6. Det är ju dock så klart ett faktum att ryssarna upplever sig så som omringade eller åtminstone ofta beskriver verkligheten så.

   Men det är ju en subjektiv uppfattning precis som den amerikanska "Man kan bomba fram fred".

   Frågan är varför du framlägger den ena sidans subjektiva uppfattningar som fakta, och de andra som vanföreställningar? Det är ju inte riktigt intellektuellt ärligt, eller hur?

   Radera
  7. Du sysselsätter dig med kringliggande analyser om mig istället för att bemöta mina påstående.
   Är Ryssland omringat? Ja, (och inta bara utav flygbaser).
   Är detta USA militära doktrin? JA, läs Zbigniew Brzezinski The Grand Chessboard: American Primacy and Its Geostrategic Imperatives. Zbiniew har praktiskt taget varit I vita huset som rådgivare sen -70 talet. Han skriver öppet att det bör vara USA:s målsättning att dela Ryssland i 3 delar.
   Att ett imperium vill ha världsherravälde är väl inget konstigt i sig!
   Att folk tror ett imperium ingriper i andra länder för att öka människors frihet, de kan väl anses lite udda? Tack för dagens utbyte, nu måste jag jobba!

   Radera
  8. Att ett imperium vill ha världsherravälde är väl inget konstigt i sig!
   Att folk tror ett imperium ingriper i andra länder för att öka människors frihet, de kan väl anses lite udda?


   Ja, just precis därför är det ju märkligt att du är så pro-rysk.

   Radera
  9. Vad är att vara pro Rysk ? att gilla allt som är Ryskt?
   Vad är att vara pro Amerikan? Att gilla allt som kommer från USA.
   Jag passar tyvärr inte in i dina trånga ramar. De är fördummande att använda sig utav sådana generella uttryck,
   då de skär ned på komplexitet.
   Det finns massa saker som är positiva och negativa saker i dessa länder, sådan är verkligheten. Jag har sympatier för både kulturerna och det finns saker som jag ogillar i båda läger!
   Jag som andra har mina begränsningar men försöker mig så gott som möjligt att leva efter ovanstående sanning.
   Jag kan slå vad om mycket att jag kan mer om både den ryska och amerikanska kulturen än vad du kan.
   Du känner inte till den ryska kulturen överhuvudtaget men endå så vill du presentera dig som om du vore balanserad,
   men tråden talar för sig själv!
   Hade Ryssland försökt störta ledarskapet i Canada så hade jag känt samma upprördhet som nu när väst försöker våldföra sig på Ukraina!

   Radera
  10. Det finns massa saker som är positiva och negativa saker i dessa länder, sådan är verkligheten. Jag har sympatier för både kulturerna och det finns saker som jag ogillar i båda läger!

   Peka på en mening i dina resonemang ovan där du kritiserar det du inte gillar med Ryssland då.

   Radera
  11. Vi debatterar i en kontext där Ukraina utsätt för samhällsstörtande verksamheter av Väst.
   Hade händelsen som debatterats handlat om situationen för vanliga människor i Ryssland då hade jag skrivit något annat!

   Radera
  12. Det är nog din förvirrade frimurar-foliehatts-kontext i så fall, inte min.

   Radera
 11. Putin visar vekhet enligt Soros

  http://www.reuters.com/video/2014/01/24/davos-2014-putins-crackdown-reveals-weak?videoId=276563473&videoChannel=1

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera