Cornucopia?

2014-01-25 08:29

SOG i morgontidningen

Bonnier/DN har fått ynnesten att under förra året följa ett av Sveriges hemligare militära förband, Särskilda Operationsgruppen, på ett antal övningar och utbildningstillfällen och producerat en läsvärd artikel som bekräftar en hel del saker publikt. Samtidigt handlar det som alltid om att avsiktligt visa det man vill så man inte tittar på vad som finns bakom skynket. Genom att belysa de kända insaterna, som Tchad, Kongo och Afghanistan, behöver man inte nämna medialt okända insatser, uppgifter och uppdrag eller arbetsmetoder. Själva sekunderna av aktiv insats står på en gedigen grund av förarbete och underrättelsetjänst.


Specialförbandens vapen
Försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten påminner på sin blogg om att sekretessen kring SOG fortfarande gäller, dvs inga övriga försvarsmaktsanställda har fått något frikort att säga ett ord om SOG på grund av detta reportage.
"Försvarsmakten har säkerställt att reportaget inte innebär att några uppgifter röjs som kan innebära en risk för personalen, försvåra en möjlig framtida insats eller innehåller annan skyddsvärd information enligt gällande regelverk. Den sekretess som normalt omgärdar Försvarsmaktens specialförband gäller fortfarande och aktuell publicering innebär alltså inte någon förändring i Försvarsmaktens generella ställningstagande rörande sekretessen runt specialförbandssystemet."
SOG finns som bekant med i mina bägge romaner Midvintermörker och Midsommargryning, även om bilden av förbandet avsiktligt är lite annorlunda, utifrån den miljö och de uppdrag de verkar på i böckerna. Det är fullt medvetet och avsiktligt, eller konstnärlig frihet som man brukar kalla sådant. Fördelen med SOG är att insynen är minimal och därmed varken kan bekräftas eller förnekas. Bland det som bekräftas av Bonnier/DN är att alla har nom de guerre, smeknamn, och går inte under sina riktiga namn. Åtminstone inte när Bonnier lyssnar. För er som väntar på min kommande roman, Stjärnklart, så kan jag meddela att SOG återkommer och en av bokens huvudpersoner är operatör i förbandet. Stjärnklart ger dock en betydligt mer verklighetstrogen bild av förbandet, och speciellt personalen, då Stjärnklart blir mindre Hollywood och mer verklighet.

Notera att Bonnier/DN nämner "de andra specialförbanden". SOG är ingalunda det enda topphemliga svenska specialförbandet. 

Det handlar om de specialförband som understödjer SOG, t ex Särskilda Helikoptergruppen, eller 21:a helikopterdivisionen Dusty (källa till divisionsnamnet), som finns med i kapitlet Trädfällning i Midsommargryning. De "andra specialförbanden" krävs alltså för att SOG ska kunna fungera som avsett och visar vilken enorm organisation som krävs för ett specialförband. Ett "stridande" specialförband behöver sju understödjande förband för att kunna lösa alla uppgifter. Därtill är planerings- och underrättelsearbetet omfattande innan de allra flesta insatser. Skildringarna av USA:s motsvarighet, Seal Team 6, och insatsen när man nedkämpade Usama bin Ladin, är i mycket applicerbara även på SOG, ner till att rent av bygga upp kopior av riktiga hus för att öva insats på ...

Sedan kan man förmoda att SOG är ett lagomt Hollywood-aktigt förband att visa upp. Förmodligen finns det hemligare mycket smala och nischade förband än så, som rent av rekryterar från SOG. Och specialförband kan också finnas bakom ett skrivbord. Pennan är mäktigare än svärdet ...

Över till DN och läs. Mer officiell information om SOG hittar man redan på Försvarsmaktens hemsida, inklusive mer och bättre foton. Tidigare har deras rätt omfattande fysprogram funnits utlagda som nedladdningsbara PDF:er, men jag hittar dem inte för tillfället. Rekryteringsfolder är intressant (PDF), bland annat för att man pixlat bort en del utrustning från foton. Det ser t ex ut som att en av operatörerna har en ljuddämpare på sin G36C, medan den andres okända vapen (ej en H&K G36C) är helt bortpixlat. Det som är bortpixlat på den ena automatkarbinen är bland annat antagligen ett sk offsetsikte (främre delen, bakre delen döljs antagligen av operatörens hand), som gör att man kan sikta även om rödpunktsiktet ovanpå automatkarbinen är sönder eller utan batterier. Offsetsikten finns redan med i Stjärnklart för övrigt...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

14 kommentarer:

 1. Man får väl se DN-artikeln som ett försök till positiv och kompetent framställning av "försvaret" efter den senaste tidens "kritik" om att bara kunna försvara en liten del av Sverige om man i förväg får veta vilken del som skall försvaras.

  SvaraRadera
 2. Med sitt motto och stridsrop "Framåt i natten" kan man alltså i deras väl valda vapenmärke ana att SOG leds av den lysande sioniststjärnan i ett totalt mörker...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Merdre!
   Jag missade 6 udden.
   Jag är på dekis.

   Radera
 3. "understödjande förband" Men det är väl ändå tjänster som kan upphandlas externt så att försvaret kan koncentrera sig sin kärnverksamhet? (obs ironi...)

  Sen för att anknyta till Karnevalists måhända för många kryptiska kommentar så är väl "SOG" ett väldigt olämpligt val av akronym. Konspirationsteoretikerna flinar från öra till öra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förkortningen nyttjas av en rad olika specialförband världen över, en historia som sträcker sig åtminstone 50 år tillbaka. Fördelen är också att förkortningen är samma både på svenska och engelska.

   Konspirationsteoretikerna bryr sig sannolikt mer om förkortningen som börjar med Z.

   Radera
 4. Specialförband i all ära men utan ett riktigt försvar har vi ingen nytta av dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var lugn!
   Minns herr Gustafsson från Stenkyrka
   Ja,ligger på herr Lars W favorit(?) ö , Gotland.
   1981, vid den s.k Whisky on the rock incidenten , var herr G svensk försvarsminister.
   Han sade därvid bl.a
   Det är tur vi har Finland.
   Du skall se att detta gäller nog idag ävenledes...

   Radera
  2. Javisst...du tänker så, dvs att SOG skall bekämpa lede fi från finska positioner i händelse av att Sverige ockuperas! En rätt dyr lösning!

   Afghanistan-insatsen(hur ärofull den än är) drar %-mässigt stora försvars-pengar...till vilken nytta? Kompetensutveckling...ja men för hur många då sett till kostnaden per soldat. I övrigt förstår jag inte hur nämnda insats förbättrar svensk försvarsförmåga i stort!

   Radera
 5. Vad är anledningen till att de har en sexuddig och inte en femuddig stjärna i vapnet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kanske förfogar över fissionsvapen
   Ja, kanske fussions även.
   Båda vapnen praktiskt taget av Davids ättade personer uppfunna.

   Radera
 6. se också nummer 36 av Filter magasin som har en lång artikel med Erik Lewin och SIG. Den handlar om uppbyggnaden av SIG och Eriks jobb i Irak och Afghanistan.

  SvaraRadera
 7. "Dessutom har de utfört ett okänt antal hemliga operationer i Sverige och utomlands."

  Hoppla, det där hade dom gärna fått utveckla. Militära operationer i Sverige, stöd till lagvårdande myndigheter eller vad?

  SvaraRadera
 8. Tre saker frågar man sig:

  -Har de, till skillnad från 2002 års operationer på Balkan, lärt sig hitta säkringen på en hagelbössa?
  -Har de fortfarande de där läckra gore-tex-uniformerna som, till skillnad från alla andras, svischar när de går förbi i matsalen så att man kan peka ut exakt varenda "hemlig" operatör?
  -Har de fortfarande uppenbara hittepånamn på namnbrickorna? "Max Maxsson" och dylikt bara skriker ju fejk.

  Nu är det 11 år sen jag såg dem in action men då impade de inget vidare kan jag säga. Hög mytofaktor på den tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att de numera, tidvis, kör i Multicam-uniform som övriga SF i västvärlden och använder H&K G36 istället för en moddad Ak5 bör de sticka ut än mer. Hursomhelst har mycket fluttit under våra broar sen 2002 och hela FM är mer insatsvan nu för tiden än för 10-15 år sedan.
   Även om jag hyser högsta respekt för våra soldater i allmänhet och SOG i synnerhet så ställer jag mig frågan varför detta hemlighetsmakeri? Självfallet vet jag att de uppvaktas av främmande makt men sker det verkligen i större utsträckning än för flygförare? Det verkar som amerikanska SF har ett mer publikt framträdande än motsvarande svenska. Mytbildning bör öka vid mörkläggning.

   Sen blir jag lika förvånad varje gång vi har ett MYCKET OMFATTANDE Nato-samarbete. Nu senast i och med svenskt deltagande vid International Special Operations Forces Coordination Center i Tampa FL, som en av få och enda alliansfria nation. Självfallet en fjäder i hatten för SOG men politikernas offentliga spel för galleriet känns än mer löjeväckande.
   Utöver detta har vi ju också Nato-samarbetet i tio nations-gruppen NATO Weapons & Sensors Working Group som Sverige medverkar i, med en svensk som ordförande!
   Alliansfritt?

   Radera