Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2014-01-12 10:37

Hagshult bekräftas som ryskt mål - för kärnvapen

Källor till Bonnier/Expressen bekräftar nu på morgonen att Sveriges ena krigsflygbas, Hagshult i Småland, var det ena målet för den ryska påskens övningsanfall mot Sverige. Vad som är nytt är att källor inom FRA:s signalspaning meddelar att man anföll både FRA på Lovön och Hagshult med kärnvapen. Svensk försvarspolitik saknar alltså en helt avgörande komponent - det nedlagda civilförsvaret och förmågan att kunna hantera kärnvapenanfall.


Själv kom jag redan i november fram till att Hagshult var det ena målet för den ryska övningen, men utgick från att det handlade om ett anfall med konventionella vapen.

Det svenska försvaret, när insatsorganisation 2014 är fullbemannad 2023, har endast ett CBRN-kompani som ska hantera sanering, detektering med fastställande av säkra gränser mm, i händelse av kärnvapeninsats. Samtidigt har civilförsvaret lagts ner och de enda resterna är en privat klubb, kallad Civilförsvarsförbundet. Skyddsrumskontrollerna är också nedlagda och de flesta av de tusentals skyddsrum som uppfördes under totalförsvarstiden är antagligen inte möjliga att i tid iordningsställa för full funktion, om det ens finns kompetens på plats som vet vad som gäller.

Alex Wellersteins genialiska Nukemap ger oss svaren av vad en enda 200 kiloton detonerad på 450 meters höjd över FRA på Lovön innebär i dödsfall, oräknat radioaktivt nedfall. 34 420 stockholmare dör och 275 970 skadas, för vilket det inte finns någon som helst sjukvårdskapacitet att hantera. Därtill dör alla inom 1000-radnedfallet, alla oskyddade inom 100 rad-elipsen får akut strålsjuka och alla inom 10-rad elipsen blir strålsjuka, genom att vistas oskyddat i området i en timme. På tio timmar dör alla i 100 rad-elipsen. Karta över 200 kt kryssningsrobot mot FRA på Lovön nedan. Bromma är inte en bra plats att bo på och bland annat får Aftonbladets chefsredaktör se sig om efter en ny bostad.

I den simulerade vindriktningen och med simulerad vindhastighet måste Bromma, Norrmalm, Östermalm och Djurgården evakueras omgående, då man blir akut strålsjuk inom tio timmar. Inom Norrmalm och Östermalm måste evakuering slutföras inom en timme, men redan efter sex minuter blir man lätt strålsjuk, vilket kan försvåra en evakuering.

Rutor krossas så långt bort som Spånga, Sundbyberg, Ekerö, Sätra och Hägersten.

Hipsters och lattemorsor på Söder kan i lugn och ro sippa på sin latte och packa under kontrollerade former, då de har tio timmar på sig innan de ens blir lätt strålsjuka, om nu inte vinden vänder. Man har åtminstone tillräcklig tid på sig för att lämna till fots, då trafiksituationen, om nu elektromagnetisk puls inte slagit ut alla fordon, lär lämna en del att önska, trängselskatt till trots.

Avgörande är förstås svenska myndigheters förmåga att inom minuter analysera kärnvapenbrisadens storlek, höjd, vindriktning mm, samt förmågan att få ut meddelande om evakuering till civilbefolkningen. Att ställa iordning skyddsrum tar dygn och är inte aktuellt vid ett överraskningsanfall.
Effekten av en 200 kiloton luftbrisad på 450 meters höjd över FRA på Lovön. Klicka på bilden för förstoring.
Svampmolnet efter 200 kiloton mot FRA på Lovön, sedd från Stockholms slott. Riksdagshuset till höger, Stockholms stadshus mitt i bild rakt fram.
I Hagshult blir de civila förlusterna betydligt mindre, då man här inte lagt en av Sveriges främsta kärnvapenmål i anslutning till en storstad. 170 civilpersoner dödas och 3 650 skadas. Fortfarande mer än vad svensk sjukvård kan klara av. Den enda kvarvarande krigsflygbasen för hela södra Sverige blir oanvändbar.

Detta baserat på 200 kilotons luftbrisad på 200 meters höjd och oräknat det radioaktiva nedfallet.
200 kt luftbrisad på 200 m höjd över Sveriges ena krigsflygbas. 
Det radioaktiva nedfallet efter 200 kt luftbrisad på 200 m höjd över Hagshult. Bland annat Vrigstad, Sävsjö, Landsbro, Vetlanda och Hultsfred ligger inom 10 rad/h eller värre och behöver alltså evakueras omgående. 
Svampmolnet över Hagshult sedd från korsningen E4 och Riksväg 40 i Jönköping.
Det ingår i rysk doktrin att slå snabbt och slå stenhårt med kärnvapen och man har över 800 kryssningsrobotar av den aktuella typen, med skattad sprängkraft på 200 kiloton. Att man ser FRA Lovön som ett kärnvapenmål är nu bekräftat. Eftersom man måste utbyta kärnvapenkoder över radio för att få tillstånd till kärnvapeninsats har signalspaningen avslöjat att det handlade om simulerade kärnvapenanfall.

I sammanhanget ska man komma ihåg att det svenska försvaret lägger ner och säljer ut sina kärnvapensäkra bergrum. Exempelvis är numera hela Försvarsmaktens lager koncentrerat till ett plåtskjul ovan mark i Arboga och inte några kärnvapensäkra bergrum på hundratals plats i Sverige. Insatsstaben sitter i en kontorslokal ovan mark, berghangarerna har lagts ner etc.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

50 kommentarer:

 1. Och här trodde jag att jag bodde långt ifrån några troliga kärnvapen mål. :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja tyvärr inte. Sverige ligger mellan USA och Ryssland, så Sveriger ligger rätt bra till vid ett krig mellan de militära stormakterna på sätt och vis som en arena för att minimera förluster på Europas civilbefolkning i och med att Norden är stort till ytan och rätt så glesbefolkat jämfört med områden längre söderut. Sen finns det andra för- och nackdelar.
   Det vore nice om vi alla bodde långt bort från troliga kärnvapen mål.

   Radera
  2. (Snälla ni, särskriv inte kärnvapenmål (har redan huvudvärk).)

   Radera
 2. Varför en luftbrisad mot en liten anläggning med förmodligen hårda skyddsrum? Uppenbarligen skulle en markdetonation användas.

  Vidare är ju FRA skapat av ryssarna för att kartlägga svenska nyckelpersoner inom försvar och industri, och desinformera amerikanarna. Självklart är FRA genominfiltrerat sedan länge av Sovjet/Ryssland och informationen som de sammanställer utgör det i särklass största säkerhetshotet i svensk historia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. FRA:s anläggning är inte liten. Luftbrisad räcker för att sätta den ur funktion. Att en del överlever i bergrum spelar mindre roll i sammanhanget.

   Men visst, markbrisad är ett alternativ. Ger betydligt större nedfall och betydligt fler dödade av nedfallet.

   Radera
  2. I kontexten, hur är det då med Termobariska vapen då? Kärnvapenövning är ju politiskt rätt tja... effektivt? Men rent praktiskt räcker inte FOAB till sånt? Eller är Lövon antagligen byggt för att klara det? För övrigt så försvinner väl också monarkin då i samma smäll? Eller?

   Radera
  3. Termobariska vapen är inte alls i samma klass som kärnvapen. Kemisk energi från vanliga bomber (inklusive termobariska vapen) bygger på energiövergångar i atomernas elektronskal. Kärnvapen bygger på energiövergångar i själva atomkärnan, och de är i storleksklassen en miljon gånger starkare. Det är därför det blir så stora smällar från kärnvapen.

   Radera
  4. Intressant tanke kapitalist ! Eftersom både Expressen och försvarsberedning såväl som Försvarutskottet uppenbarligen läser Lars böcker om alternativ Rysk semesterort och målskjutning på Gotland så kanske någon politiker läser detta och kommer fram till att man måste kolla FRA noggrant. Det görs säkert om ett år och resultatet läcker ut i media att FRA är infilterat av USA.... helt i linje med vad uppdragsgivaren Ryssland avsåg från början. Visst känns det tryggt att vi kan lita på våra politiker och framförallt vårt starka folkförsvar. ( Titta gärna på lite bilder från Youtube hur lite rultiga svenska moderna soldataspiranter försöker fysa - det är roligt ! )

   Radera
 3. Vilken utrustning bör jag skaffa till min familj för att klara strålningen? Ligger otäckt nära strålzonen.
  Är det luftfilter som krävs?
  Skrämmande uppgifter-men hur sannolika?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inlägg planerade i ämnet. Evakuering är absolut bäst, alternativt ska du ha ett rejält skyddsrum och klara dig upp till två månader i det, åtminstone två veckor (militärt räcker tre dagar - om man dör om några år spelar ingen roll militärt).

   Radera
  2. Den enda strålning som är farlig är den från radioaktiva (alfa)partiklar som du får på din hud och i dina lungor/magsäck. Det är inte så att luften eller marken "strålar" på något osynligt sätt efter detonationens första sekund, det är bara synligt damm och rök som är farligt.

   Munskydd och vanlig heltäckande klädsel ger mycket bra skydd, med sånt kommer du med största sannolikhet att dö av helt andra orsaker än cancer. Och förstås att inte äta eller dricka något som kan ha blandats med radioaktivt damm. Det viktigaste att förbättra är munskyddet. Bäst är ju en skyddsmask med (flera utbytbara) effektiva partikelfilter. Du behöver bara skydda dig mot strålning tills du har lyckats lämna det område där radioaktivt damm har landat. Bäst kan vara att stanna i slutna utrymmen hemma några dagar/par veckor tills dammet där ute lagt sig.

   Med enkla åtgärder kan strålningen oskadliggöras. Värre är det med att skydda sig mot andra bieffekter av kärnvapen, främst förstås stötvågen, sedan bränderna och att förflytta sig genom ruinområdena och att skaffa sig försörjning.

   Radera
  3. Som vanligt vet du inte vad du talar om på så många plan.

   "Skyshine", dvs gammapartiklar som fortsätter studsa runt i luften, ligger kvar i dygn och veckor innan den når acceptabla nivåer.

   Radera
  4. +1 på Cornucopia.
   Beta- och Gammastrålning är ju rätt intensivt. Liksom utfall av kondenserade till regn från varm luft och radioaktiv sotpartiklar. Ett svart regn efteråt är farligt. Så evakuering är bäst.

   Radera
  5. Cornu det märks här att du inte har någon naturvetenskaplig bakgrund. Gammastrålar är fotoner, precis som vanligt ljus, fast mycket starkare, och de ligger inte kvar i dygn och veckor innan de når acceptabla nivåer. De tillverkas och försvinner i samma ögonblick.

   Radera
  6. Fel och rätt. Gammastrålar är inte synligt ljus, utan osynligt likt röntgenstrålar.

   Däremot skrev jag fel om skyshine. Skyshine är effekten som gör att de initiala (och de senare från radioaktivt nedfalls sönderfall) gammastrålarna studsar i luften och kommer från olika håll - en mur skyddar inte mer än 25%, utan man behöver skydd från alla håll.

   Däremot kommer fortsatt gammastrålning från sönderfallande nedfall att utgöra ett livsfarligt problem i åtminstone två veckor, vilket är så länge som man behöver stanna i skydd.

   Har man tur och inte hamnat i en zon med nedfall finns förstås inget skyddsbehov alls.

   Alfastrålar räcker det med luftfilter för att hantera och betastrålare ger bara ytliga brännskador och kan avlägsnas för hand när man ser var man får brännskador. Det stora problemet är det fortsatta sönderfallet som ger fortsatt gammastrålning.

   Radera
  7. Jag skrev att gammastrålar var fotoner, precis som synligt ljus. Inte att de var synligt ljus. Även radiovågor är fotoner, fast lika osynliga som gammastrålar. När gammastrålar studsar på luftens atomer så tappar de energi, och till slut är de så långvågiga att de inte är mer än vanligt ljus. Energin de tappar omvandlas till värme, och därifrån kommer den stora eldbollen och hettan en kärnladdning avger. Det här går på ett pytteögonblick. Själva kärnladdningen i sig producerar inte synligt ljus bortsett från den initiala kemiska kompressionsladdningen, som är väldigt liten relativt resten av bomben. Det är förresten det här gammastrålestudsandet som producerar den elektromagnetiska pulsen från en kärnladdning.

   Hur du kan få det att de studsar runt lite hursomhelst så att de kommer från alla håll förstår jag inte. Är man så nära smällen att man riskerar att dö av gammastrålning trots att man sitter bakom en mur, så är man såpass nära att man ändå kommer att dö av andra effekter, som det enorma övertrycket eller värmestrålningen.

   Sekundär strålning från sönderfallande nerfall är bara en faktor vid brisad på låg höjd eller marknivå, en någorlunda kompetent anfallare ser förstås till att smälla sina bomber på höjd eftersom nerfall och vindar sedan har potentialen att göra det svårt för honom på marken då det inte är helt lätt att bedriva krig iförd radiakskyddsdräkt. Det är vid strategiska anfall som det kan vara motiverat med markbrisad, eftersom man ändå inte har några planer på att ockupera land tiotusen kilometer bort. Det finns användningsbegränsningar även för kärnvapen.

   Sönderfall från alfa och betastrålar är betydligt allvarligare än vad du tror, gammastrålar har visserligen hög penetrationsförmåga men det betyder också att de i stort sett går rakt igenom kroppen. Alfa och betapartiklar stoppas av tunna skydd, men det betyder också att deras energi helt deponeras i kroppen. Det är inte en faktor när de är utanför kroppen men får man i sig sönderfallspartiklar på något sätt så blir man strålad inifrån med strålning som har en mycket hög absorbtionsfaktor, och det är förstås illa. De är därför man duschar med kläderna på och utan när man kommit in i skyddsrummet efter att ha varit ute i nerfallsmiljö och det är därför man har andningsmask på sig. Det är också därför man ska ha konserver och lagrat vatten.

   Radera
  8. Vilka förutsättningar har du? Gammastrålning är svår att stoppa men som tur är så är gamma strålning (fotoner) mindre skadlig än alfa strålning (heliumkärnor), vilket är lättast att skydda sig mot. Man kan dock reducera gammastrålningen; inomhus är bättre än utomhus, betonghus är bättre än trähus och en källare omgiven av jord är bättre än ett hus ovan mark. Befinner du dig ute så kan du gräva ett dike vilket du täcker över på något sätt, helst med jord.

   För att skydda dig mot alfa- och betastrålande partiklar så bör du om du är inomhus stänga av ventilationen, filtrerad luft är förstås det bästa. Likaså måste du se till att du inte äter eller dricker något kontaminerat. Vatten och mat som förvarats förslutet går bra att konsumera, vatten från källor går i regel också bra att dricka. Det går även bra att äta djur (om man undviker vissa delar) och de flesta växter (helst växter där de ätliga delarna befinner sig under jord) från området som är drabbat av nedfall, maten måste dock dekontamineras innan den äts. För att skydda dig från betastrålning så bör du bära täta kläder som förhindrar att du får betastrålande partiklar på huden.

   Strålningsnivåerna sjunker också ganska fort, 7 timmar efter de har nått maximum så har de minskat till 10% av de maximala och efter 49 timmar så har de minskat till 1%. Har du ett skydd så stanna i detta minst 8 dygn sedan den senaste detonationen.

   Och kom ihåg, om du inte dör pga strålningssjuka efter att du utsatts för strålning så kommer du inte att "dö om några år". Däremot så kan du på längre sikt drabbas av en högre cancerrisk, denna risk är generellt 5% per sievert du utsatts för; dvs om du utsatts för 1 Sv under en kortare tid så kommer din cancerrisk att öka från ca 20 till 25%.

   Radera
  9. @Edis: Har du någon mer rekommenderad läsning på internet om det där?
   Annars, tack! Tack även Baron von Keff! Ni får gärna berätta mer. Det var intressant.
   Kändes lite som i gamla telefonkatalogen, de svarta sidorna "Om kriget kommer".

   Radera
  10. http://www.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/643538.pdf gammal amerikansk forskningsrapport från 1966 (public release).

   Radera
 4. Bra man har jodtabletter hemma och skyddsrum 50 meter från huset. Dock så bor jag inte nära kärnvapenmål så det kanske kvittar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du säker på det? Blåser vinden fel så ...

   Radera
  2. Är skyddsrummet verkligen aktivt? Är inte dörren låst?

   Radera
  3. Några aktuella kärnvapenmål:

   1. FRA Lovön
   2. Hagshult
   3. Bålsta
   4. Hästveda
   5. Linköping/Malmen
   6. Såtenäs
   7. Uppsala/Ärna
   8. Arboga/Centrallagret
   9. Karlsborg
   10. Skövde
   11. Karlskrona/Marinbasen
   12. Jokkmokk
   13. Luleå/Kallax
   14. "Zonen" (någonstans i "Bergslagen")
   15. Ronneby/Kallinge
   16. Göteborgs hamn/raffinaderier
   17. Lysekil/Preemraff
   18. Hamnar i Skåne
   19. Halmstad/Luftvärnsregementet

   Finns förstås fler.

   Radera
  4. Nja, Ronneby/Kallinge med helt fel vindrikting skulle leda till att vi hamnar på 1 rad/h. Skyddsrummet behöver naturligtvis rustas upp med ny fläkt/ventilation, luftfilter och kanske även luftsluss vid dörren. Skulle även behöva ett dieselaggregat för att säkerställa elen. Eftersom det är privat så lär dörren inte vara låst för mig. Faktum är att det i dagsläget inte ens finns en dörr...

   Radera
  5. Axel Svensson, jodtabletter har viss effekt om du är under 40 år. Mest placebo...

   Radera
  6. Tur att jag, frugan och barnen alla är under 40 då så att jag inte köpt något i onödan... Nu ser jag dock risken från Oskarshamn större än ryssen men det är en billig försäkring för mig. Ingen direkt bäst före-datum på jodtabletterna är det heller.

   Radera
 5. Som sagt...
  Funktionen "krigsflygbas" existerar inte längre i Sverige utan är avvecklad såsom det mesta inom det nationella försvaret.
  Det två kvarvarande baserna (av drygt 30 som mest fram till 00-talet), Hagshult och Jokkmokk går under benämningen "övningsbaser" och används främst till att upprätta en "camp" med tillhörande transporter med C130 och helikoptrar.
  Funktionen krigsbas med spridning av flygplan, rörlig klargöring, nyttjande av flera start och landningsytor (sk kortbanor) och skyddade ledningsplatser låter sig inte göras av den numerär och innehåll som en flygbasbataljon i dag består av.
  All ledning av basen sker från containrar och plasttält och all verksamhet bedrivs på eller i nära anslutning till Huvudbanan. Dessutom har man, på Hagshult, röjt ner den 50-åriga skogen runt Huvudbanan vilket gör att basen i dag utgörs av ett 6km2 stort kalhygge.
  Den senast genomförda övningen enligt "krigsbaskonceptet" skedde på Färila 2004, vilken för övrigt inte enbart är nedlagd utan totalt raderad och återställd som naturlig skogsmark, till en kostnad av x-antal miljoner.
  Slutsats: Jag tror inte man behöver ta till så trubbiga vapen som kärnvapen för att slå ut den svenska försvarsförmågan. Det räcker nog med ytterligare ett par Iskander och kanske lite clusterbomber så är saken biff.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu får du nog göra skillnad på äpplen och morötter. Krigsbaser finns fortfarande. Däremot ser de inte ut som de gjorde när målbilden var bas 90 bemannad av basbataljon 85. Men krigsbaser fanns både före och efter bas 90/basbataljon 85.

   Även Cornucopia har fel i sitt påstående att Hagshult är den enda krigsflygbasen i södra Sverige.

   Radera
 6. Chefredaktör AB
  Ålänningen?
  Bommarsund
  Krimkriget
  Senkommen rysk hämnd?

  Du glömde Gotland och Furusund.
  Har du gått och blivit snäll?
  Berezina på poolen i morse.
  Apropå krig och Ryssland

  SvaraRadera
 7. Jag undrar varför cornu valt detonationshöjder som är så låga att det i praktiken är markdetonationer? Vid en normal luftbrisad där eldbollen inte når ner till marken så blir inte nerfallet så svårt, är detonationen tillräckligt högt upp så blir det inget lokalt nerfall alls och mycket lite totalt sett, och man har ändå god effekt mot mål på marken. Smäller man en bomb på markhöjd - 450 och 200 meter är markhöjd vid en 200 kilotons smäll - så blir det förstås massor med nerfall. Det vore förstås inte lika spännande att läsa om för lattefolket.

  SvaraRadera
 8. Som av en händelse startar Folk och Försvars Rikskonferens i dag i Sälen.

  Ryssland förväntas att få mest "Bang for the buck" genom att kärnvapenbomba Sverige!!!
  Nato får använda kärnvapen i preventivt syfte.
  Ryssland använder kärnvapen som vedergällning.

  Dessa 300 snillen i Sälen kommer rimligtvis enas om att vi måste kunna slå ut Ryssland så att de tappar förmågan att hämnas så därför ska vi gå med i Nato och hetsa dem till ett kärnvapenanfall mot Ryssland i förebyggande syfte.
  Finns alternativ? - Tja, möjligen då att gratis sprit och psykologstöd åt dessa 300 under 3 dygn så att de inte minns ett ord av vad de svamlat om kan ge Sverige mest "Bang for the buck"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folk och försvar debatterar något som inte längre finns. De är bara där för att genomföra en slags förfädernas ceremoni som de inte längre förstår innebörden utav. Nästa svenska krig är om man är historiskt insiktsfull uppenbarligen ett inbördeskrig mellan svenskar och svenskar och inte ett krig med Ryssland, tror ni det någonsin skulle debatteras på FoF?

   Radera
  2. Baron Von Keff. Du har så rätt. Svenskt försvar är numera historia. Nu handlar försvaret om två saker - det småländska regional stödprojektet som kallas JAS, men fokus på att utveckla Linköping med omnejd. Sen handlar försvaret om budgeten vid Högkvarteret och de de många överstarnas och generalernas möjlighet att slå mynt av avregleringar och outsourcing inom försvarsmakten. När det gäller operativa insatser har Sverige förband och utrustning utan egentlig kapacitet eller uthållighet. Vi pratar om något dussin kompanier - kanske 10-12 kompanier på marken. 30-35 plutoner ca. Och när det gäller luftförsvaret så kommer vi att upptäcka att när vi behöver det så har ett par busslaster utländska operatörer tagit av oss flygplanen precis just före vi behövde dem som mest...

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Edit: Hade numrerat fel, så skrev om.

  Det här är intressanta och också oroväckande uppgifter.

  Det första är väl:
  Hur skall man verifiera att det är sant egentligen? Det är ju liksom rätt oerhörd anklagelse och kan ha rätt långtgående politiska och praktiska konsekvenser, inte minst om det blir medial panik av det hela.
  På sätt och vis är det ju knappast förvånande att övningar förekommer när, inte minst när tillfälle - i form av ett som det ser ut i praktiken försvarslöst land - finns.
  Men det finns en märklighet i det här.
  Även om uppgifterna om övningens syfte stämmer så bör man ju beaktat att Sveriges opinions reaktion på en sådan uppgift kan bli medialt lite ryggmärgsmässig. Och i det här fallet putta opinionen närmare västerut, dvs mer vänligt inställd till ett NATO-medlemskap. Vilket i teorin inte bör väl gagna Rysslands intressen?

  1. FRA som mål: Med tanke på att Ryssland deklarerat att cyberangrepp skall uppfattas som massförstörelsevapen och kan bemötas med sådana - samt om Sverige bedriver aggresiv signalspaning = innebär detta att denna övning även på ett plan är en varning? Och om uppgifter om övningen och dess syfte stämmer så även en (spekulativt) bekräftelse på att FRA bedriver aggressiv signalspaning österut? Som då kan när det passar besvaras?
  Cornu har skrivit om det där med cyberangrepp klassas som WMD. http://cornucopia.cornubot.se/2012/06/new-york-times-usa-lag-bakom-stuxnet.html

  2. Det politiska
  2a. Skall detta ses som ett resultat av nedmontering + misslyckad identifiering när en upprustning hade behövt börjas? För nedmontering kom ju strax efter att Kalla kriget tog slut. Men sedan så har man misslyckats att identifiera när normalläget skulle dyka?
  2b. Borde inte uppgifter av sådan dignitet åtminstonde generera en protestnot? Annars känns det som om det blir lite samma som förr: Alla i Östersjön vet utom svenska folket typ.

  2c. Allt det här kommer rätt lägligt till inte bara Folk och Försvar konferensen men även till ett valår. Det blir svårt för båda politiska blocken att förklara bort det, men det är väl inte otroligt om alliansen får bära större delen av skuldbördan? På något sätt behöver frågan: Vem eller vilka som är inkompetenta ställas kanske.

  3. Denna nyhet blir lite som försvars- och säkerhetspolitiken motsvarighet till urspårningen i Södra Stockholms betydelse för allt rabalder kring järnvägen.
  Dvs
  Infrastrukturpolitik: En växel går sönder, en bit räls går av - järnvägens tillvaro och Sveriges i allt väsentligt dåligta infrastruktur politik uppdagas igen.
  Försvarspolitik: Ryska påsken och nyhetssvansen på det - Sveriges försvarspolitik och dess realitere uppdagas igen.

  SvaraRadera
 11. Det bisarra är ju att somliga krafter sedan åtminstone 1950-talet aktivt arbetat för att göra oss till ett legitimt mål för sovjetrysk aggression inom ramarna för ett hypotetiskt europeiskt krigsutbrott. Frågan är om det ens ska stå FRA på Lovön, när det snarast handlar om en markering mot den NSA/GCHQ-påhejade aggressiva signalspaningen och industrispionaget som FRA glatt gått med på att utföra åt andra intressenter, samt militär infrastruktur som via hemliga avtal naturligtvis skall upplåtas åt NATO oavsett svenskt medlemsskap och "neutralitet". Inte nog med att jönsarna gjort allt de kunnat för att få koordinater inom riket inpräntade i måldatorer i öst (vilket knappast är något som kommer oss till gagn), de har också sett till att skrota de tillgångar vi skulle behöva för att kunna hantera det. Vad är poängen med att med sådan målmedvetenhet sätta oss i detta prekära läge? Cui bono?

  SvaraRadera
 12. Frågan är om inte ett storskaligt anfall på syltryggarnas och genusvetenskapens paradis är vad som krävs för att återställa ordningen.

  SvaraRadera
 13. Den där fiktiva Stockholmsbilden ser felaktig ut. Stadshuset ligger så vitt jag minns mer bakom Riksdagshuset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedan ser fasaden på ena huset lite konstig ut, har för mig att jag mätte karmbredden på ett av fönstrena till 78cm, på bilden verkar det vara 79cm.

   Radera
  2. Jag förväntar mig att Google Earth skall ha korrekta bilder av verkligheten snarare än turistanpassade bilder där man bygger om stan för att så mycket som möjligt av riktmärkena skall synas i samma bild. Därför är det faktiskt ganska väsentligt om det i själva verket är fejkbilder man får!

   Radera
  3. Du får väl sluta betala abonnemanget på Google Earth. Eller just det ja.

   Radera
  4. Googles bild torde vara korrekt. Det var bara jag som inte snabbt insåg varifrån bilden var tagen. Jag har sällan befunnit mig där bilden är tagen, utan närmare riksdagshuset. Då blir bildvinkeln helt annorlunda.

   Radera
 14. Så vem ska man tro på Expressen eller DN/Bildt?

  http://www.dn.se/nyheter/politik/bildt-ryssland-ovade-inte-mot-svenska-mal/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bildt talar regelbundet i den lustigaste av nattmössor, vad som är oroande är att han i ovanstående uttalande kraftigt avviker mot sin sedvanliga stil - målet låg där öppet för att göra en försvarspolitisk poäng av händelsen (en typ av manöver som i det närmaste kännetecknar Bildts politiska karriär och resa mot toppen), men Bildt väljer alltså att istället kategoriskt avvisa det hela. Visst börjar man undra.

   Radera
 15. Sverige är sårbart för höghjdsdetornationer EMP
  vi blir utslagna, varför ska dom bomba på marken när dom kan förstöra vår civila infrastruktur och bara promenera in i landet.
  Har moderaterna tagit bort militärens EMP skydd av besparingsiver så är även militären utslagen.

  SvaraRadera
 16. Just därför jag inte gillar Stockholm, för många personer på så liten yta... Mestadels som består av idioter...

  SvaraRadera
 17. Ingen har ens nämnt eller räknat ut vart första nedsläpp bör ske, tur nog har Ryssarna inte gjort det heller. Lovön är värdelös.

  Second, finns bara ett bergrum som klarar en mindre atombomb, ingen av ovan nämnda klarar.

  SvaraRadera
 18. Cornu,
  risken för ett anfall med kärnvapen är mycket liten. Tröskeln är gigantisk. Man får se kärnvapen som ett medel att tillgripa som hämnd eller som medel i ett läge, då Ryssland är starkt hotat till sin existens. Tyvärr blir nog vissa personer oroade av dina scenarier.

  Det som är intressant att diskutera är motivet till övningsanfallet. Ryssland har gott om egen mark att använda, så politiska motiv är troliga.
  Kan det vara en varning för Sveriges signalspaning och underrättelseutbyte med USA? Varför ingick då Hagshult?
  Vill Ryssland, att Sverige ska stärka sitt försvar av det egna landet, så att det inte intas av Nato vid en konflikt mellan Väst och Ryssland? Alltså för att Ryssland ska slippa delta i kapplöpningen mot det försvarslösa tomrummet.
  Eller utlöstes angreppet för att tvinga in Sverige i Nato med det bakomliggande syftet att öka ryska folkets känsla av inringning och därmed befästa Putins makt ?

  SvaraRadera
 19. Lars, jag måste artigt be dig sluta skriva om kärnvapenanfall. Eftersom så många försvarspolitiker läser och reagerar på din blogg och jag bor i en bostadsrättsförening med stort skyddsrum så finns det risk att man vaknar till liv och kräver att skyddsrummet skall sättas i ordning igen. Det kostar pengar, ökar avgiften och kommer att ta av mig mitt extra källarförråd. Det vore ingen rolig utveckling. ;)

  SvaraRadera