Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2014-01-08 13:25

Fyra i Haninge utan kötid

Just nu finns det ett förstahandskontrakt på en hyresrätt i Haningen ute hos Stockholms bostadsförmedling. Ingen kötid, först till kvarn.


Sedan kanske inte alla vill ha en nybyggd fyra med en hyra på 12 880:- i Haninge. Det är ju trots allt inte en femma på Östermalm med 4 000:- i månadshyra, så "bostadsbrist" och "lång kötid" är väl den vanliga ursäkten...

Om jag uppfattar Bostadssnabben rätt är det bara att lyfta på luren.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. 40 personer har redan anmält intresse, på de ca 100 minuter den har annonserats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rättelse: 38 personer (jag har preliminär köplats 39)

   Radera
  2. Men det var ju bara att lyfta på luren?

   Radera
  3. Bostadssnabben fungerar alltså så att den som först anmäler intresse blir först erbjuden lägenheten, istället för den som har längst kötid. Men man måste fortfarande stå i bostadskön för att kunna anmäla intresse.

   Radera
  4. Hur funkar det förresten med såna annonser. På sidan står:

   "Lägenheten förmedlas genom Bostadssnabben vilket innebär att det är bokningstillfället och inte kötiden som avgör turordningen."

   Där får man intrycket att det är först till kvarn som gäller.

   Samtidigt står det på ett annat ställe:

   "Hyresvärden kommer att kräva goda boendereferenser."

   Vad avgör om det är en god referens eller inte? Eller är den bara en generell friskrivningsklausul så att det är helt upp till hyresvärden att välja och vraka?

   Köplats 1 - Oborstad 22:åring som uppfyller alla krav som tjänar 471 000 kr om året.

   Köplats x - En man på 53 år som uppfyller alla krav och tjänar 800 000 om året.

   Radera
  5. Nästan alla hyresvärdar i stockholm ställer krav på hyresgästerna (oftast inkomstkrav) - om den som har plats 1 i kön inte uppfyller kraven går erbjudandet helt enkelt till nästa person i kön. Vet inte hur "fritt" de tillåts tolka sina krav dock...

   Radera
  6. Det fanns visst någorlunda detaljerat definierat här:
   "Referenser från tidigare boende

   Om den sökande tidigare innehaft förstahandskontrakt krävs goda boendereferenser, vilket innebär att den sökande ska ha betalt hyra i tid de senaste sex månaderna. Sökande ska inte ha varit störande de senaste 12 månaderna samt skött sin lägenhet. Har den sökande blivit avhyst på grund av hyresskuld kan han prövas som hyresgäst tidigast ett år efter att det tidigare hyresavtalet upphört. Den eventuella hyresskuld som finns skall vara betald innan prövning sker. Om avhysningen avsåg störningar i boendet kan prövningen ske tidigast tre år efter det att det tidigare hyresförhållandet upphört."

   Radera
  7. Ok.

   Att det blir en nyhet på en av Sveriges största bloggar när det blir en ledig lägenhet som kostar 12.000 i månaden att hyra och ligger några mil utanför Stockholm kanske ändå tyder på att det är lite brist på bostäder? ;)

   Är ju trots allt ett litet spann mellan en 4 för 12.000 i Haninge och en 5:a på Östermalm för 4.000.

   Radera
  8. Fyrtio stycken alltså? Men står det inte typ 500 000 i Stockholms bostadskö?

   Radera
  9. Nejnej, bara 400 000 :)

   Bara 65 000 söker dock "aktivt", och anmäler intresse på bostäder då och då (denna siffra är antagligen starkt överdriven - jag brukar anmäla intresse ibland av ren nyfikenhet utan att egentligen behöva en bostad, många fler gör nog likadant).

   Just denna lägenhet är det ju redan mer eller mindre meningslöst att anmäla intresse till, varför man kanske inte kan förvänta sig tusentals anmälningar även om fler än 40 personer kan tänke sig att bo där...

   Radera
  10. Jag fick ha visning på min förra hyreslägenhet som lämnades ut till Stockholms bostadsförmedling. Hundratals anmälningar, 30 med bäst kötid fick tid för visning, sju av dem kom på visningen.

   Det är nog ett visst tryck på hyresmarknaden men att det skulle vara omöjligt att få en lägenhet har jag svårt att tro. Dessutom vet jag att vissa privata värdar tvekar inför att lämna till stockholms bostadsförmedling pga risken att få hyresgäster som är totalt oborstade. Det vore därför inte omöjligt att höra sig för med privata värdar om de råkar ha något ledigt, de måste ju inte lämna lägenheter till kön.

   Radera
 2. Inte speciellt trevligt område kvällstid. Annars är ju läget bra med pendel och centrum + väldigt nära nya konsumtionstemplet Port 73.

  SvaraRadera
 3. Små lägenheter är en helt annan femma dock... Minst 3-4 års kötid till dåliga kontrakt t.ex. 6500 kr för en nybyggd etta (också i Handen i Haninge).

  Valde själv BR-etta istället då jag inte hade någon kötid. 8000 kr/mån "riskfritt" med 10 års amortering, men åtminstone kan man få tillbaka större delen av det. Till skillnad från hyresrätt.

  SvaraRadera
 4. Går även hyra enekelt genom Akelius förtur. men då måste man ju ha lite kapital först

  SvaraRadera
  Svar
  1. @acetylsalicylsyr

   Lite fult sätt att "lura" folk att stoppa in pengar utan insättningsgaranti...

   Radera
 5. Snygg cherrypicking "en (1) ledig lägenhet utan kötid i Stor-Stockholm" och sen på det en halmgubbe att "om man inte kan betala 12000 och bo i Haninge så måste man bo på Östermalm för 4000 i månaden". Finns det inget däremellan, tror du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men framför allt finns det massvis med gnälliga personer som anser att "får jag inte exakt den lägenhet jag vill ha med förstahandskontrakt och till rätt pris så råder det bostadsbrist".

   Radera
  2. Men du sitter ju bara och spekulerar kring en tes som inte har någon som helst grund i verkligheten. Jag har läst bra inlägg på denna blogg, men på sistone har du tappat enormt mycket av mitt förtroende för din förmåga.

   Det du skriver bygger dels på dina fördomar om stockholmare som gnälliga och bortskämda. Det är fördomar som inte är ett dugg bättre än andra generaliserade stereotyper om olika grupper av människor. Att stockholmare generellt väljer att inte ha en bostad för att de inte kan få den billigt på Östermalm är för övrigt en osmaklig anklagelse mot dem som faktiskt harvar runt i olika tillfälliga boenden och som saknar den möjlighet som du har till att göra sin röst hörd. Du förmedlar nämligen en förvrängd bild av ett problem som är betydande både för dem och för Sveriges samhällsekonomi. Men hey, du är ju en del av en generation som faktiskt släpptes in på bostads- och arbetsmarknaden, så varför bry sig, right?

   Du skriver vidare detta inlägg för att belägga din tes om att det inte finns en bostadsbrist i Stockholm utifrån att du inte har förstått vad bostadssnabben är för något. Kort och gott: det är ett lotteri och det tillfredsställer inte den efterfrågan som finns. Att du söker med tur/snabbhet istället för kötid förändrar inte bostadsbristen.

   Det du skriver bygger också på en oförmåga att tolka siffrorna korrekt, då du verkar anse att en enda lyckosam sökande på 10, 20 (ang. tidigare inlägg om nybyggena på söder) eller i detta fall 40 sökande på en enskild lägenhet skulle vara ett tecken på att det inte finns någon brist - vad ska de 9, 19 eller 39 andra sökande få sitt tak över huvudet?

   Dessutom - du tycks inte ens ha kollat upp vad man kan köpa i närheten för motsvarande pengar? Om du köper en 4:a i närheten för 1,1 mille (http://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-4rum-handen-haninge-kommun-sleipnervagen-27-5938957?&partner_id=eniro), betalar avgiften på 5200/mån och amorterar allt på 50 år så får jag detta till en månadskostnad som är 3-4000kr lägre (beroende på om man räknar med insatsen som en kapitalkostnad + en del i amorteringen eller ej). D.v.s. totalt 9-10 000 per månad istället för 13 000. Att det trots detta finns 40 sökande på den läggan tycker jag poängterar stockholmsområdets brist på bostäder i allmänhet och hyreslägenheter i synnerhet ganska väl.

   Det duger inte längre att du vi ett flertal tillfällen uppger att du antagligen har fel i dina inlägg. Fel som upprepas på ett medvetet sätt är en lögn.

   Radera
  3. Du har inte tänkt på varför lägenheter hamnar i bostadssnabben va? Det är i nästa alla fall pga. det har varit svårt att få den uthyrd genom vanlig annonsering tidigare. Så om det är sån jäkla brist så borde ju någon tidigare anmält intresse. Men nu har säkert personer med några års kötid inte velat slösat den på en lägenhet i Haninge utan väntar hellre på nåt bättre.
   2009 fick jag en lägenhet i en attraktiv Närförort trots att jag från början var på köplats 30. Det är en 4a med låg hyra. På visningen så såg lägenheten lite sliten ut, men husvärden som höll i visningen informerade om att hela lägenheten skulle målas/tapetseras om. Badrummen var tiptop renoverade och stambyte gjort. Här kunde man inte skylla på att lägenheten är dyr jämfört med om man skulle köpa en liknande BR, snarare tvärtom. Vi bytte tom i samma veva BR mot hyresrätt då det skulle varit dyrare för oss att köpa just en 4a som vi var i behov av. Så varför ingen före oss i denna tid av "bostadsbrist" nappade på lägenheten är för mig en stor gåta. Men jag gissar att när folk hunnit samla lite kötid så blir de kräsnare för varje år som går. De tror att det kommer nåt ännu bättre om dom väntar lite till. Tur för oss då det är väldigt sällan stora lägenheter blir lediga i det här området.

   Radera
  4. Nej, det är inte därför de hamnar i bostadssnabben. Om lägenheten inte hyrts ut första gången (vilket händer ganska ofta vid "oattraktiva" nyproduktioner där 100 lägenheter släpps samtidigt) kommer de bara ut igen som vanligt.

   I bostadssnabben hamnar normalt mindre attraktiva lägenheter med snabb inflyttning (i detta fall var det ett par-tre veckor?). Snabb inflyttning kan det vara av många skäl, exempelvis att tidigare hyresgäst avlidit. För några år sedan hamnade även innerstadslägenheter med snabb inflyttning i bostadssnabben då och då, men det har jag inte sett på väldigt länge nu...

   Radera
  5. Det finns naturligtvis fall som är som Milla skriver (någon försökte hyra ut radhus i Bro med korttidskontrakt till ockerhyror för några månader sedan, de kom ut flera gånger i bostadssnabben innan de gick åt...), men i allmänhet är det inte så.

   Ja, jag är bostadsköknarkare.

   Radera
 6. Herregud... Lars Wilderäng gick från "skicklig researcher och bra skribent" till "Jan Guillo på syra" på bara några år.

  Precis som "enber rebne" skriver: "Det duger inte längre att du vi ett flertal tillfällen uppger att du antagligen har fel i dina inlägg. Fel som upprepas på ett medvetet sätt är en lögn."

  Du har skitmånga läsare. Du får fan ta lite ansvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag inser nu mitt fel och slutar omgående med alla antydningar att det går snabbt att få en hyresrätt om man inte är jävligt bortskämd, likt Milla skriver ovan: "2009 fick jag en lägenhet i en attraktiv Närförort trots att jag från början var på köplats 30. Det är en 4a med låg hyra."

   Förlåt. Det är allas mänskliga rättighet att omgående få en billig, fräsch lägenhet med perfekt läge. Ni har all rätt att känna er kränkta över att det kan vara svårt.

   Radera
  2. "Jan Guillou på syra" var festligt. Jag ska också sluta här, nu är det BARA Kurt Wered som gäller.

   Radera
  3. Milla avslöjar dock inte hur lång kötid hon hade, vilket gör informationen ganska ointressant.

   Radera