Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2014-01-31 16:44

Fredagsmys: Beskrivning av Stjärnklart

Dags för lite härligt fredagsmys igen. För någon timme sedan lade min förläggare Jennifer på Massolit Förlag upp min tredje roman, Stjärnklart som kommande bok i Förlagssystems IT-system. Därmed kan jag lika gärna lägga ut den beskrivande texten för boken här på bloggen också.

Det brukar ta flera dagar innan nyupplagda böcker dyker upp ute i Internetbokhandlarnas system, men nedan har ni den beskrivande texten. Inte nödvändigtvis samma text som kommer hamna på baksidan av boken, och den kan komma att ändras.

Lite nervöst, då detta säger lite mer om boken än enbart titeln och "undergångsroman".

Stjärnklart är alltså inte en uppföljare till mina två första böcker, utan den första i en ny serie om tre böcker. Sidantalet bör komma in runt fyrahundra sidor, beroende på formattering och blir i så fall något fylligare än Midvintermörker. Stjärnklart kommer även som ljudbok och e-bok, men e-böcker läggs inte upp hos distributören eLib förrän de faktiskt går att ladda hem.

Boken bör tilltala en bredare målgrupp än Midvintermörker och Midsommargryning och falla många av bloggens läsare i smaken, även ni som skippat de tidigare böckerna då ni tillhör majoriteten, som inte är intresserade av försvarsfrågor. 

"Elektronik har inget immunförsvar... 
Johan jobbar på en butikskedja för mobilreparationer. Det är något som inte stämmer med de allt fler trasiga telefoner som har lämnats in den senaste tiden. De är stendöda, men fyllda med damm som snabbt sprider sig och irriterar luftvägarna. I villaidyllen söder om Göteborg kämpar Magnus Svensson för att få livspusslet att gå ihop. När bilen plötsligt slutar fungera blir han strandsatt tillsammans med flera andra. Bilfirmorna står maktlösa, och han sätter sitt hopp till tågtrafiken. Men var är tåget? Mataffärerna töms på mat och inga nya leveranser är i sikte. Filip Stenvik har survivalism och prepping som hobby vid sidan av jobbet som barista på Söder, men är han verkligen förberedd på att låta hobbyn bli verklighet? Polisen Peter Ragnhell ser en möjlighet att utöka sina okonventionella metoder för brottsbekämpning. På Karlsborgs flygplats står elitsoldaten Gustaf Silverbane redo för utlandsinsats när ett eldsken fyller himlen och allt plötsligt brakar samman. Samtidigt gör programmeraren Anna Ljungberg en upptäckt, som hotar att förändra förutsättningarna för allt mänskligt liv på jorden. Eller är det redan för sent? 
Efter ännu ett strömavbrott förändras allt. Den mörka hösten går in i en stjärnklar vinter där kaos råder och få överlever.

Stjärnklart är första delen i en ny efterlängtad serie från Lars Wilderäng, författaren till de säkerhetspolitiska thrillrarna Midvintermörker och Midsommargryning."
Några citat från mina bollplank, provläsare, lektörer och faktagranskare hittar ni nedan. Inget som är med i bokbeskrivningen i systemen. Jag utelämnar tills vidare vem som sagt vad och vilka dessa är.
”[E]n stark läsupplevelse och en story som det inte finns många motsvarigheter till i svensk litteratur. [I]mponerande stark och detaljerad.”
"Inte direkt en feelgoodroman." 
"Säger bara, fy fan, vilken otäck men bra bok du skrivit. Boken är bitvis riktigt hemsk och har man egna barn blir man väldigt påverkad."
”En bok som föll mig rejält i smaken. En kraftig obehagskänsla. Berättandet bättre än tidigare. Definitivt något jag med gott samvete skulle rekommendera andra att läsa" 
"Dina skildringar är mycket realistiska, och just kombinationen av medkänsla och egoism bland människor i ett samhälle som faller sönder har jag sett med egna ögon. Alla vill väl, men när samhället går sönder blir empati en lyx man kan unna sig först när man står på fast mark själv. Människor orkar inte ens sörja sina närmaste medan kampen för att överleva pågår."

"Den nya svenska survivalistbibeln." 
"Stort tack för en fantastisk läsupplevelse, och f-n ta dig för den utdragna plåga det blir att vänta på nästa bok!" 
"Vibbar av PC Jersilds Efter floden, som jag tyckte var mycket jobbig som alternativ framtidsbeskrivning."
Boken släpps inte förrän i augusti, vilket kommer framgå när den dyker upp i bokhandelns system. Återkommer med länkar när den är boknings- eller bevakningsbar.

Kontinuerlig utveckling och smådetaljer, ledtrådar och annat hittar ni på Stjärnklarts Facebooksida.

Tillägg: Nu finns boken ute hela vägen till åtminstone Bokus. 181:- SEK i inbundet, 237:- SEK på CD-bok och 175:- SEK på MP3-CD.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

35 kommentarer:

 1. Låter som att det kan bli bra. En av de sakerna jag gillade mest med Midvintermörker är att det var en bok som på sina ställen fick en att bli arg och lite illa till mods. Om den här boken fortsätter i den andan så tror jag att jag kommer tycka rätt bra om den.

  SvaraRadera
 2. OT; Börsen nu lite nervös! DJIA är nu ner ca 1% till 15.680. Stänger man under december low(15.733) idag får vi en säljsignal som antingen innebär ett ras direkt till 15.330 ca. Alternativet är rekyl upp nästa vecka för en möjlighet att gå kort.

  SvaraRadera
 3. Extremt kräsen som jag är när det gäller böcker kommer jag först att bläddra i den i bokhandeln, eller på nätet. Om den då faller mig i smaken köper jag den. Kan dock säga att jag redan har höga förväntningar och förhoppningar. Det är inte så ofta jag hittar något läsvärt nuförtiden. Läste dock ditt första alster som tog slut framåt morgonen på en vardag. Hoppas den här går att lägga ifrån sig. Orkar inte med för mycket spänning längre.

  SvaraRadera
 4. Sen vill jag notera att du mutat in en helt egen nisch i det svenska bokflödet. Bara det är värt en eloge. Ska bli intressant att se om du får några efterföljare.

  SvaraRadera
 5. Du är ond, Lars!

  Behöva vänta så mycket och så länge.

  SvaraRadera
 6. Kommer att bli intressant att läsa din version av sammanbrottet.....

  SvaraRadera
 7. Låter mycket bra, ska köpa den direkt när den kommer (jag läser ytterst få böcker).

  SvaraRadera
 8. Jag läser extremt sällan böcker, men blir faktiskt riktigt sugen på den här :) Det är ett bra betyg!

  SvaraRadera
 9. Skall bli intressant och se hur denna korrektion kommer att spela ut. Rent tekniskt, sett till empirisk statistik, borde en minsta rekyl vara 50-60% av uppgången från mars 2009. MEN vi har ett stort kapital-problem. Vart skall kapitalet ta vägen när räntan redan är historiskt låg och tillväxtförutsättningarna fortfarande låga. Minsta svaghet i USA och Kina kommer ofelbart att leda till börsfall förutsett att börsbolagen ger samma indikationer. Eller är det så att kapitalägarna inte ser någon annan utväg än dollar och USA-börsen som hittills visat de bästa musklerna? Börsrekyl kommer det "garanterat" att bli. Frågan är hur stor? USA-räntorna har ännu inte givit långsiktiga köpsignaler! Länken nedan ger något att fundera över!

  Courtesy of Chris Kimble;
  .
  http://blog.kimblechartingsolutions.com/wp-content/uploads/2014/01/dow80yrchannelfibextensionhindenbergresistancejan27.jpg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vid stora nedgången 14 april 2008 - 2 mars 2009 gick S&P ned 51% samtidigt som dollarn stärktes med 58% mot sek.

   Vi kan anta att det gäller även framöver, dvs att dollarn och S&P går åt motsatta håll.

   Tesen stämmer även på årets inledning, S&P ner, dollarn upp.

   Radera
 10. Stort grattis Cornu, grymt bra jobbat med boken!

  SvaraRadera
 11. Läste några utmärkta sidor Stjärnklart i höstas nere under jorden på Kungsholmen och kommer beställa boken när det går i sommar om inte ett sammanbrott för samhället hinner före. Insåg att strömmen var borta när jag första gången läste titeln. Gillar att se stjärnhimlen vilket normalt bara mycket begränsat går hemma. När det kommer ett större strömavbrott gå ut på natten och njut av skådespelet.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äntligen, ett skådespel för bara du och jag, där människor dör. Så låt oss njuta... Nano, du är nog större än du verkar i verkligheten, faktiskt, en liten Hitler i vardandet.

   Radera
  2. Jaha, jag trodde det var en bok. Sammanbrottet kommer alltså i sommar, under semestern?
   Eftersom sträckläsningen av de två förra var dåligt för hälsan dagen efter, ska jag nog ta ledigt. Eller så får jag bli bättre på att stänga boken i tid.

   Radera
 12. Kommer ljudboken hyfsat samtidigt? Eftersom jag är ute på vägarna mycket är det perfekt. Ser fram emot en katastrof där man får följa en survivalist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ljudboken ska komma samtidigt enligt Massolits butikskatalog. ISBN-nr finns spikat och allt.

   Radera
 13. Har tyvärr inte hunnit med några av dina böcker ännu, Cornu. Men jag hoppas få tid till det.
  Såg f.ö att mitt lokala bibliotek gjorde reklam för din förra bok!

  SvaraRadera
 14. Grattis till bra ide och genomförande. Ser fram emot boken men inte ångesten efter att ha läst den...

  SvaraRadera
 15. Mmm låter som en bok i min smak, men jag vill ha en pappersbok, när kommer den?

  SvaraRadera
 16. Elektronik har visst immunförsvar. Om det är elektromagnetisk immunitet mot EMP, ESD osv. så skall all CE-märkt elektronik klara detta. Det är EU lag sedan 1995, det så kallade EMC direktivet. För att uppfylla kravet så provar man genom en sk. ESD-pistol skjuta blixtar mot varje knapp, kontroll eller kontakt på apparaten. En mobil får då tex inte gå sönder men den kanske startar om. Medicinskt utrustning har större krav och skall fungera utan avbrott, även om man skjuter in en 12 kilovolt blixt (ca 3cm lång) på känsligaste stället.
  När soleruptionerna var som störst för nåt år sedan rapporterade massmedia om katastrofala följer och som exempel sk. Carrington event 1859. Men att telefonnätet la ner då berodde på att det var oisolerade luftledningar (sk. Fyrskruv) som hade en stor area att ta emot induktion. Idag, i den mån det används koppar, så är det tvistade par, som inte tar upp yttre fält på samma sätt. Fibernätet är inte alls känsligt för ESD, EMP etc. då det inte innehåller någon metall.
  Så gott folk, oroa er inte, köp europeiskt och CE-märkt…

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du någon uppfattning om hur Benjamin Franklin överlevde sina experiment med " kite och lightning?"
   Ej ironi!

   Radera
  2. Ren tur att inte flygande draken träffades direkt. Har man en lång metallina så fungerar den som en antenn och genom induktion fångar upp åtskilliga kilovolt även på ett antal hundra meters avstånd från nedslaget. Det fanns en rysk professor som försökte göra om experimentet men han stektes direkt.

   Radera
  3. Telefonen uppfanns 1870. Det var telegrafledningar som blev strömförande 1859. Benjamin Franklin genomförde antagligen inte drakflygningen men föreslog experimentet.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 17. Härligt, äntligen!
  Du är bäst!!
  Hälsningar
  Lemir

  SvaraRadera
 18. Blev det för mycket?
  Förlåt!
  Men jag har jobbat med sånt här i 40 år..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget du skriver är nytt för mig, så det var inget som var värt att lägga tid på att kommentera. Bra konsumentupplysning dock, för folk som tror att fibernät är känsliga för EMP eller ESD. Jag skrev t ex i Midsommargryning att "riksbunkern" hade kommunikation med fiber som alltså var säker mot EMP (förutom övriga EMP-skydd förstås).

   Vad gäller Stjärnklart, så har du beskrivning och omslag. Jag kommenterar inte handlingen i övrigt. Du får väl köpa boken och läsa den själv när den kommer.

   Radera
  2. I övrigt är det svenska stamnätet ESD-säkert, vilket jag skrivit om här på bloggen. Se t ex

   http://cornucopia.cornubot.se/2011/02/det-svenska-stamnatet-ar-forberett-for.html

   Radera
  3. Att svenska stamnätet klarar solstormar, som du skrev på bloggen 2011, är skydd mot jordströmmar. Det kallas inte ESD. ESD står för Electrostatic Discharge, Elektrostatisk urladdning på ren svenska. Åska är nog det kraftigaste ESD som vi känner till och det klarar ju elnätet också ganska bra (endast lokala utslagningar). Om du tittar upp på en kraftledningsstolpe där en jordkabel är ansluten, så ser du garanterat ett gnistgap för att skydda kabeln.
   Vill man bättra på det elektroniska immunförsvaret på sitt hem så låter man installera ett överspänningsskydd vid ingående el-servis. På samma ställe är det lämpligt att installera motsvarande på inkommande telefonledning (om man nu inte har fiber) Samma med kabelTV, paraboler och andra antenner.
   Den gemensamma benämningen för alla dessa åtgärder mot ESD, radiostörningar, jordströmmar, EMP etc. kallas EMC; Electromagnetisk kompabilitet (se Wikipedia) samt EMC-direktivet.

   Radera
 19. Tycker det låter besvärande mycket som http://en.wikipedia.org/wiki/Revolution_(TV_series) tycker jag, dvs globalt strömavbrott pga grey goo.. Eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet ej. Har inte TV. Har serien ens sänts i Sverige? Finns inte på Netflix eller HBO och jag fildelar inte. Vet att serien handlar om 15 år efter ett plötsligt globalt strömavbrott. Det är inte min bok.

   Radera
  2. Nej, jag tror och hoppas nog att boken/böckerna kommer bli bra, rörde bara vid en öm tå då den lilla informationen vi fick av dig fick mig att tänka på tvserien jag inte gillade något vidare. Trailern kan ivf ses på http://www.youtube.com/watch?v=y4Bq-h2JCSE

   Radera
  3. Det finns ju bara ett begränsat antal dramatiska situationer som väsentligen skiljer sig ifrån varandra. Bra/dålig bok beror ju sällan på de exakta tekniska förutsättningarna. Att fokusera på dem är snarare kontraproduktivt eftersom all dramatik egentligen utspelar sig mellan människor. Kolla på Beckett för fan, en scen, ett träd och två människor och det räcker till en tretimmarspjäs.

   Radera
  4. Revolution i sin tur tar väl efter boken Dies the Fire, vilket jag skrev om 2012:

   http://cornucopia.cornubot.se/2012/05/kvallsmys-dies-fire-goes-tv.html

   Har dock inte läst Dies the Fire heller. Har inte ens läst One Second After, som är på samma tema.

   Radera
  5. Ben Dover: Du har helt rätt naturligtvis, det var delvis lite knee-jerk från min sida, och lite en försök att få lite mer detaljer från Cornu.

   Cornu: Ser man på. Den postningen känner jag igen nu när jag ser den, och var troligen orsaken att jag kollade upp serien från början. Hade hunnit glömma det faktumet då det drjde rätt länge tag innan jag väl tittade på serien. Intressant att du nämnde bokmanuset redan då.

   Radera
 20. C
  Har du läst Nexus och Crux
  http://www.goodreads.com/book/show/15997527-crux
  Om inte så tror jag det är böcker i din smak
  Är mitt inne i Crux nu och jag vill påstå att dessa är de bästa böcker jag läst sedan Reamde i denna kategori

  SvaraRadera